mięso - 63110 przepisów (strona:2802/4208)

Chłodnik z pieczonych buraków 232

zasmakował, że w lodówce czekają już kolejne, upieczone buraczki.  Bardzo polecam!  Buraczki najlepiej upiec dzień wcześniej, a najwygodniej zrobić to przy okazji pieczenia np mięsa.   składniki ok 400 g młodych buraczków (bez łodyg i liści) 3 ząbki czosnku 200 g jogurtu 350 g kefiru 3-4 duże łyżki soku z kiszenia ogórków 130 g zielonych ogórków

Stare Gary
Pyszne obiady dla zapracowanych - Kurczak z ryżem i warzywami 436

patelnie, wysypujemy je na patelnie i przykrywamy. W czasie gotowania się ryżu i duszenia warzyw zajmujemy się mięskiem. Najczęściej już dzień wcześniej kroję i marynuję mięsko. Ja przyprawiam mięso czubricą czerwoną i przyprawą do kurczaka. Mięsko podsmażamy i gotowe :) Do tego obiadu zrobiłam też szybki i zdrowy deser w 5 min Pokruszyłam musli , truskawki zblendowałam. Na dno szklaneczki wyłożyłam musli

Ptasia Kuchnia
Serek topiony 220

twarogu tłustego 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5  łyżeczki soli 1 jajko koperek Twaróg rozdrobnić włożyć do garnuszka, dodać sodę i sól – utłuc tłuczkiem do mięsa. Dodać jajko i wymieszać, pogrzewać przez 15 minut, doprowadzając mieszankę do 60 stopni, cały czas mieszając.Na koniec dodać posiekany koperek i wymieszać.Przełożyć serek do pojemniczka, przechowywać w lodówce

Moje domowe kucharzenie
Grillowany filet z indyka, a do tego sos bananowy 169

momentu, aż uzyskamy gęstą jednolitą konsystencję. Sos miksujemy blenderem. Przelewamy do sosjerki. Filety posypujemy solą, pieprzem, papryką  słodką i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej do momentu, aż mięso będzie zrumienione i soczyste. Po upieczeniu owijamy  w folię aluminiową i pozostawiamy tak na kilka minut. Przed samym podaniem posypujemy kolorowym pieprzem. Podajemy razem z sosem bananowym i ryżem

noteskulinarnyfiga
Szpinakowe tagliatelle z sosem carbonara 223

podobno powstało z połączenia produktów, które każdy górnik mógł zabrać ze sobą, żeby podczas pracy pod ziemią ugotować sobie z nich coś ciepłego i kalorycznego, a więc jajka, suszone mięso i makaron.                  Reasumując, zrobiłam w końcu carbonarę, ale taką, która według mnie najlepiej pasowała

Kuchnia Prezydentowej
Kotlety szwajcarskie 211

posmarowałam każdy z jednej strony rozgniecionym czosnkiem, z drugiej posypałam przyprawami (oprócz papryki słodkiej), ułożyłam jeden na drugim na talerzu, odstawiłam na 2 h do lodówki Na każdy plaster mięsa kładłam na brzegu słupek sera żółtego, na niego słupek gorgonzoli, posypywałam papryką słodką i zawijałam kotlety jak krokiety.  Kładłam na rozgrzane masło, obsmażyłam na średnim ogniu.  Ułożyłam

Kuchnia Prezydentowej
Pstrąg aromatyczny 196

500g sok z limonki 2 łyżki masła sól, pieprz 3 łyżki chutneya kolendrowego Rybę dokładnie myjemy, osuszamy, nacinamy skórę w kilku miejscach, ale ostrożnie, żeby nie uszkodzić włókien mięsa. Skrapiamy w środku i z wierzchu sokiem z limonki i nacieramy chutneyem kolendrowym , również w środku i z wierzchu.  Obsypujemy solą i pieprzem, do środka wkładamy masło. Zawijamy szczelnie

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak w sosie mango 272

łyżek chutneya z mango 100 g śmietanki 30% 1 łyżka octu winnego białego sól, pieprz, płatki chili do smaku ewentualnie przyprawa do kurczaka Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Mięso kroimy na małe kawałki, takie "na jeden raz", posypujemy solą, pieprzem, ewentualnie przyprawą do kurczaka, marynujemy ok. 1/2 h w lodówce. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy kawałki kurczaka na dość

Kuchnia Prezydentowej
Roladki z indyka z figami w sosie morelowym 252

całą noc. 2. Figi pokroiłam na niewielkie kawałki, ale nie siekałam. Wymieszałam z tymiankiem, serkiem i białym pieprzem. Farsz powinien być gęsty i zwarty. 3. Na każdym płacie mięsa kładłam łyżkę figowego farszu, dokładnie zwijałam, lekko docisnęłam, obtoczyłam gotowe roladki w mące. 4. Smażyłam na dobrze rozgrzanym klarowanym maśle po kilkanaście minut z każdej strony, następnie przykryłam patelnię, zmniejszyłam ogień

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak Cacciatore 318

Kiedy zobaczyłam 3 dni temu ten przepis u Maggie , natychmiast postanowiłam go zrealizować. I przeczucie mnie nie myliło. Mięso wyszło wspaniałe, a sos...! Po prostu brak słów, by wyrazić jego aksamitność, delikatność, idealną harmonię aromatów. Dlatego nic więcej o nim nie napiszę. Musicie sobie zrobić i spróbować. I nie marudźcie - jest to jedno z najprostszych, tak doskonałych włoskich dań

Kuchnia Prezydentowej
Węgierska zupa pomidorowa 199

Pikantna, bardzo rozgrzewająca zupa pomidorowa. Pełna warzyw i mięsa doskonale nadaje  się na jednodaniowy obiad. Szybka do zrobienia i naprawdę smaczna. Z prawdziwym, węgierskim aromatem mielonej papryki, wędzonego boczku i pikantnej kiełbaski. Zróbcie sobie koniecznie w jakiś zimny dzień! :)  Przy tej jesiennej okazji polecam Wam piosenkę, którą znajdziecie pod etykietami. I trzymajcie się ciepło! :) Składniki: 0,5 litra

Kuchnia Prezydentowej
Tajskie zielone curry (Thai Green Curry) 232

patelni rozgrzać olej, podsmażyć pastę, cały czas mieszając, aż zacznie intensywnie pachnieć.  2 . Dodać "kożuch" z mleczka kokosowego ( zazwyczaj osadza się przy wieczku puszki), smażyć jeszcze chwilę, dodać mięso, wlać resztę mleczka, sos sojowy, sos rybny, liście limonki i olej sezamowy, zagotować, dodać kalafior i gotować bez przykrycia 5 minut.  3 . Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować kolejne 5 minut

Kuchnia Prezydentowej
Zupa pomidorowa mojej Mamy 270

pełnych łyżek koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 płaska łyżka cukru  1 kostka rosołowa (wzięłam drobiową z eko-sklepu) pieprz, sól do smaku siekana natka pietruszki 1. Umyte mięso wkładamy do garnka z zimną wodą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i kulkami pieprzu i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy ok. 1h (możemy zebrać szumowiny

Kuchnia Prezydentowej
Zapiekanka wiejska 266

ziemniaczanym klimacie i oto klasyczna wiejska zapiekanka, zapiekana ze śmietaną, jajkiem i serem. Jako dodatek do ziemniaków, oprócz oczywiście obowiązkowej kiełbaski i cebuli, można użyć właściwie każdego warzywa i mięsa, jakie zbywa w lodówce. Ja najbardziej lubię klasyczną, z dodatkiem kolorowej papryki.               A Wy z jakimi dodatkami

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka z zupek chińskich 345

czasie spróbować i doprawić sokiem z limonki, sporą ilością pieprz, sosem sojowym i chili (nie trzeba się obawiać, że sałatka będzie zbyt ostra, gdyż majonez, makaron - który będzie pęczniał - mięso i warzywa wchłoną przyprawy i złagodzą smak). Następnie bardzo dokładnie wymieszać! Jeśli wolicie sałatkę wilgotniejszą, dodajcie więcej majonezu lub jogurtu. Można też wsypać trochę przypraw, wymieszać i ewentualnie ponownie doprawić

Kuchnia Prezydentowej