mięso - 63110 przepisów (strona:2798/4208)

Orkiszowe chlebki pita 217

Któż nie lubi pity nafaszerowanej dobrze przyprawionym mięsem, warzywami i sosem, dużą ilością sosu :) Kupić gotową pitę i ja nafaszerować to żadna sztuka. A poza tym nie oszukujmy się, te gotowe pity w smaku nie są najlepsze... Dlatego polecam przygotować pity samemu, wtedy po prostu wiemy co jemy. Swoje chlebki pita przygotowałam z mąki orkiszowej w proporcjach 2:1 jasnej

DefinicjaSmaku
Pita z kurczakiem curry, mango, kolendrą i sosem czosnkowym 494

kroimy w niedużą kostkę. Cebulę i kolendrę drobno śiekamy. Wszystkie składniki mieszamy  i odstawiamy. Kurczaka smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek lub oleju ryżowego, do momentu aż mięso się zetnie i będzie miękkie i soczyste. Trwa to kilka minut. Chlebki pita podgrzewamy ( jeśli są zimne), przekrajamy do połowy.  Do środka nakładamy kolejno : rukolę, pomidory z mango

DefinicjaSmaku
Filet z łososia na kanapkę marynowany w soli i czosnku 256

części. Jeśli znajdziemy w w filecie ości należy je usunąć np. przy pomocy pensety. Dno niedużego naczynia żaroodpornego wysypujemy solą, układamy na niej pierwszą część filetu skórą do dołu. Mięso z łososia nacieramy solą, pieprzem oraz ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę.  To samo robimy z drugą częśią fileta i układamy ją bezpośrednio na pierszym skórą do góry.  Skórę

DefinicjaSmaku
Kasza bulgur z kurczakiem, fasolką szparagową, czosnkiem i oliwą truflową 298

minut. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórką cebulę, posiekany czosnek i papryczkę chilli oraz tymianek. Kiedy warzywa uwolnią aromat dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Smażymy do momentu aż mięso się zetnie (kilka minut) i wrzucamy fasolkę szparagową. Po 3-4 minutach dodajemy pokruszoną fetę. Doprawiamy świeżozmielonym pieprzem. Podajemy z ugotowaną kaszą bulgur. Smacznego

DefinicjaSmaku
Rolada z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami, fetą i czerwoną cebulą podana z makaronem orzo 240

/grana padano świeżozmielony pieprz sól morska oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka rozkrajamy w poprzek nie docinając do końca, tak aby powstał nam duży i płaski kawałek miesa. Delikatnie rozbijamy mięso dłonią. To samo robimy z drugą piersią z kurczaka. Oprószamy solą, pieprze i pieprzem cayenne z obu stron. Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy

DefinicjaSmaku
Rolada z kurczaka ze szpinakiem i serem feta 750

czosnku 2 łyżki tartego parmezanu kilka plasterków ulubionej szynki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka rozkrajamy w poprzek nie docinając do końca, tak aby powstał nam duży i płaski kawałek miesa. Delikatnie rozbijamy mięso dłonią. To samo robimy z drugą piersią z kurczaka. Oprószamy solą, pieprze i nacierazmy oliwą truflową z obu stron. Szpinak rozmrażamy i wrzucamy na patelnię, następnie dodajemy

DefinicjaSmaku
Sałatka z pieczonym kurczakiem, awokado i suszonymi pomidorami 409

bazylii 1 łyżeczka sosu worchestershire sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Czosnek przciskamy przez praskę, bazylię drobno siekamy i łączymy z jogurtem oraz pozostałymi składnikami sosu. Odstawiamy aby sos się przegryzł. Mięso kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Suszone pomidory kroimy w cienkie paski. Awokado przekrajamy na pół, usuwamy pestkę. Delikatnie nacinamy od strony miąższu, tworząc kratkę. Oddzielamy miąższ

DefinicjaSmaku
Rolada z kurczaka ze szparagowym pesto i mozarella 194

parmeńskiej 4 łyżki pesto z tego przepisu sół pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka rozkrajamy w poprzek nie docinając do końca, tak aby powstał nam duży i płaski kawałek miesa. Delikatnie rozbijamy mięso dłonią. To samo robimy z drugą piersią z kurczaka. Oprószamy solą, pieprze i nacierazmy oliwą z obu stron. Na desce układamy plasterki szynki, jeden przy drugim

DefinicjaSmaku
Szaszłyki shoarma z mango, papryką i cebula 244

cukrowa cebula SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę o boku ok. 2-3 cm. Wszystkie składniki marynatu łączymy ze sobą i dokłądnie nacieramy nią mięso. Wstawiamy do lodówki na ok. 10-12 min. Mango obieramy ze skórki i kroimy w kawałki zbliżone wielkością do kawałków kurczaka, Cebulę i paprykę również kroimy w mniejsze kawałki. Nabijamy

DefinicjaSmaku
Karp pieczony – najlepszy 223

drugi istotny czynnik. Dobra marynata, która nie zabija smaku ryby, ale go podkreśla, zwykłego karpia potrafi zmienić w gwiazdę :) Na smak tej ryby wpływa również jej wielkość. Najdelikatniejsze mięso mają karpie ważące około 1,5 do 2,5 kg . Duże np. 5-cio kilogramowe ryby zwykle uważane są za mniej smaczne. Dylematem jednak są ości, które u dużych okazów

Trzeci talerz
Pierogi z bobem, boczkiem i cebulką 194

delikatnie łączymy ciasto, następnie zagniatamy elastyczne ciasto . Bób gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy bób w maszynce do mięsa, nie obieramy go z łupinek tylko cały.  Cebulę i boczek kroimy drobniutko, przekładamy an patelnię podlewamy olejem i dusimy aż cebula będzie miękka i szklista, zestawiamy z ognia, studzimy

Wanilia i Kardamon
Kukurydziane kawałki kurczaka 233

wymieszać sos sambal oelek z jogurtem. Roztrzepać jajko w głębokim talerzu. Na inny talerz wysypać płatki kukurydziane pogniecione w rękach lub rozdrobnić w torebce foliowej za pomocą tłuczka do mięsa. Kawałki kurczaka obtaczać w jajku, a potem w płatkach. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Wykładać na ręcznik papierowy dla odsączenia tłuszczu. Podawać kurczaka z sosem. Może być

Weekendy w domu i ogrodzie
TĘCZOWE EGZOTYCZNE GALARETKI Z OWOCAMI 267

przeszkadzało. Hm, mnie chyba w sumie też nie ;)    Długi czas nie jadłam galaretek, nie wiadomo nawet, dlaczego. Nie jestem w końcu wegetarianką, jedynie nie jem mięsa z przyczyn konsumenckich - nie lubię, ot co. Podejrzewam jednak, że mogło być to spowodowane boomem ma wegetarianizm i weganizm. Chciałam być modna, a skoro zrezygnowałam częściowo ze zwierząt, myślałam, że jestem już

W kuchni Karmel-itki
Bataty zapiekane z serkiem i boczkiem 372

uniknąć. To nie pierwsze moje podejście do serków Almette Fruit. Dzięki Roladkom z owocowym serkiem wygrałam kiedyś wspaniałą wycieczkę do Toskanii. Wtedy spodobało się właśnie połączenie słodkiego twarożku z mięsem bo było nieco dziwne. Dziwne, ale bardzo smaczne i przekonałam się po raz kolejny, że warto eksperymentować w kuchni ze smakami. Tym razem też przygotowałam przepis w związku z konkursem

Smaczna Pyza
Kurczak przygotowany na ryżu 380

następnie lekko solimy i posypujemy pieprzem. 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy bazylię, tymianek, oregano, estragon, łyżeczkę słodkiej papryki i olej. Przyprawy mieszamy ze sobą, nacieramy nimi mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Przygotowujemy sos: Wodę musimy zagotować z 1/2 łyżeczkami pieprzu, wegetą, 2 łyżeczkami słodkiej papryki, kostką masła, cukrem, ketchupem i przeciśniętym

paapilotkaa