mięso - 63110 przepisów (strona:2806/4208)

Sos do lasagne w słoikach 174

papryką, cukinią i cebulą, który świetnie się sprawdził do lasagne. Zrobiłam większą ilość i zapakowałam w słoiki. Zimą będzie jak znalazł. Dobrze się komponuje zarówno z wieprzowiną jak i mięsem drobiowym.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Gęsina na Św. Marcina 219

dziesięcinę. Gospodynie przygotowywały smakowitą gęsinę, której zapach roznosił się po całej wsi. Pod wieczór wszyscy domownicy gromadzili się wokół stołu. Uroczyście ćwiartowano upieczonego ptaka, a gospodyni dokładnie obrawszy z mięsa kość piersiową, z uwagą ją oglądała i na podstawie jej koloru wyrokowała: - Patrz na piersi, patrz na kości, jaka zima nam zagości. Gdy się woda ścina i pierś gęsi biała

Wiem co jem
Cebule faszerowane brązowym ryżem i pieczarkami 217

ostrość i krócej będzie trwać ich zapiekanie. Można napełnić je dowolnym farszem. Ja zdecydowałam się na brązowy ryż i pieczarki, ale dobrze sprawdzi się w tej roli też mielone mięso lub wędzony boczek z pomidorami. Ponownie w trakcie przygotowywania tego dania sięgnęłam po smalczyk rośliny Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi, który tym razem zaskoczył mnie swoją delikatnością

Wiem co jem
Pieczone żeberka z ananasem 178

Wiem, że nie wszyscy przepadają za takim połączeniem, ale ja bardzo lubię pieczone mięsa w towarzystwie owoców. Jednym z takich ulubionych owoców jest ananas. Przepisy z jego udziałem pojawiały się już wcześniej na blogu. Była wieprzowina z fasolką szparagową i ananasem oraz kurczak z mango i ananasem . I tym razem połączenie okazało się bardzo trafne. Żeberka są soczyste, aromatyczne

Wiem co jem
Perliczka z jabłkami, żurawiną i pigwą wg Karola Okrasy 135

występujący w Afryce. Charakteryzuje się szaro-czarnym upierzeniem biało nakrapianym i przeraźliwym krzykiem przypominającym trąbienie. Prowadzi naziemny tryb życia. Hodowana jest z uwagi na jajka i bardzo smaczne ciemne mięso w smaku podobne do bażanta. Czytaj więcej

Wiem co jem
Pizza z wędzonym kurczakiem 170

Wykonanie: Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym oleju. Lekko ją posoliłam, a pod koniec podlałam odrobiną wody, żeby dobrze zmiękła. Smażyłam jeszcze chwilę, żeby woda odparowała . Mięso kurczaka oddzieliłam od kości i pokroiłam w kawałki. Oliwki osączyłam z zalewy, przekroiłam na pół i pokroiłam w plasterki. Kawałki papryki odkroiłam od skórki (nie jest to konieczne, ale moja

Kuchenne zapiski Edyty
Kotlety pożarskie 19542

opłukałam i pokroiłam w plasterki, obsmażyłam na łyżce masła do całkowitego odparowania płynu, lekko posoliłam. Odstawiłam do wystudzenia. Masło stopiłam w rondelku. Białko oddzieliłam od żółtka do osobnej miseczki. Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i zmieliłam dwukrotnie (średnie sitko) wraz z lekko odciśniętymi z mleka kajzerkami (powinny być solidnie wilgotne). Do masy dodałam żółtka i stopione chłodne masło, doprawiłam

Kuchenne zapiski Edyty
Mix sałat z pieczenią i pomarańczą 176

buraczek 1 nieduża pomarańcza 2 półcentymetrowe plastry  pieczeni wieprzowej łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz Wykonanie: Sałatę przełożyłam z opakowania do miseczki. Dołożyłam do niej pokrojone w słupki mięso. Pomarańczę dokładnie wyszorowałam, okroiłam skórkę razem z białą błonką. Z pomiędzy błonek powykrawałam cząsteczki miąższu, przekroiłam je na pół i dołożyłam do sałaty. Składniki sałatki wymieszałam, przełożyłam na głęboki talerz

Kuchenne zapiski Edyty
Grochówka na wędzonym udku i kiełbasie 285

laurowy. Groch opłukałam i dodałam do rondla (nigdy nie namaczam grochu, a i tak ładnie się rozgotowuje). Kiedy  mięsko zaczęło odchodzić od kości, wyjęłam je, kości wyrzuciłam, a mięso ponownie dodałam do wywaru. Marchew, pietruszkę i selera obrałam, umyłam i starłam na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrałam, umyłam, pokroiłam w kostkę. Kiedy groch był mięciutki i rozpadał się

Kuchenne zapiski Edyty
Boczek pieczony w trzech przyprawach 199

wszystkich stron. Oprószyłam majerankiem, odłożyłam do zamykanego próżniowo naczynia i wstawiłam do lodówki na 24 godziny. Foremkę niewiele większą od kawałka boczku wyłożyłam folią aluminiową, przełożyłam do niej mięso, podlałam niewielką ilością wody i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 ° C    z termo obiegiem. Piekłam 35 minut, od czasu do czasu dolewając odparowaną wodę, po czym odwróciłam

Kuchenne zapiski Edyty
Sałatka ,,Pluskające rybki’’ 256

ostudziłam i obrałam. Pora opłukałam, pokroiłam w kosteczkę i przelałam wrzątkiem na sicie. Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i pokroiłam w drobniutką kosteczkę. Mięso makreli obrałam z ości i rozdrobniłam. Szczypior opłukałam i osuszyłam. Ziemniaki, marchew, ogórki konserwowe i żółty ser starłam na tace z grubymi oczkami. W przezroczystej salaterce układałam warstwami

Kuchenne zapiski Edyty
Pierogi na słodko z jabłkiem i cynamonem 342

problemu - ścieram na tarce jabłko, których w domu nigdy nie brakuje, posypuję cynamonem i cukrem, i mam wspaniały farsz do słodkich pierogów. A czasem, robiąc pierogi na przykład z mięsem specjalnie przygotowuję więcej ciasta, bo mam ogromną chęć na takie z jabłkami :) Pierogi z jabłkiem i cynamonem Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki + do podsypania szczypta soli około 2/3 szklanki letniej

Kuchenne zapiski Edyty
Wieprzowe serca w warzywach 166

brokuł, marchew 5 dag mrożonego groszku sól pieprz dużo suszonego koperku Wykonanie: Serca opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w kostkę, wymieszałam z łyżką mąki. W rondelku rozgrzałam olej, wrzuciłam mięso i smażyłam kilka minut, często mieszając. Wlałam dwie szklanki wrzątku, dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Od czasu do czasu uzupełniałam odparowujący

Kuchenne zapiski Edyty
Faszerowane pomidory 177

zastraszającym tempie. Nie pozostało mi nic innego, jak szybciutko usmażyć je z cebulką i wykorzystać do różnych potraw. Oto jedna z nich - pomidory faszerowane różnościami, wprawdzie bez dodatku mięsa, ale mimo to (a może właśnie dlatego) bardzo smaczne :) Składniki: 4 średnie pomidory – 55 dag 4 duże zielone oliwki 3 pieczarki – 7 dag masło sklarowane do usmażenia pieczarek 4 dag żółtego

Kuchenne zapiski Edyty
Sos jogurtowy do grillowanego mięsa 201

Jogurtowy sos z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem, to doskonały dodatek do pieczonego na grillu, oraz smażonego mięsa. Podałam go do SZASZŁYKÓW Z PIERSI INDYCZEJ W CURRY . Domownikom smakował również z ugotowanymi młodymi ziemniakami, natomiast ja troszkę poeksperymentowałam i polałam nim roladki z grillowanego bakłażana. Też pasował :) Składniki: 1 średni ogórek sałatkowy sól 400 g gęstego jogurtu naturalnego ząbek czosnku

Kuchenne zapiski Edyty