olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Chleb pokrój na mniejsze kawałki W malakserze zmiksuj chleb, tofu i oliwki - jeśli nie masz malaksera możesz podane składniki przepuścić przez maszynkę do mięsa/wyciskarkę ślimakową/zmiksowac blenderem; przy ostatniej opcji warto wcześniej wymieszać składniki i odstawić na co najmniej godzinę by chleb zwilgotniał) Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj/zmiksuj Na koniec dodaj mąkę
pyszne zdrowościtrochę innej wersji;) Niestety ja nie mogę ich jeść, ze względu na moją przymusową dietę :( ale Narzeczony zajada się ze smakiem i mówi, że są pycha:) Gołąbki bez mięsa, a mimo to pyszne i sycące. Dodatek kasz sprawia, że są o wiele zdrowsze od tych tradycyjnych. Są bogatym źródłem witamin z grupy B (z wyjątkiem B12), błonnika, kwasu foliowego
pyszne zdrowościdługa przerwę w pisaniu. Postaram się nadrobić. Chciałam wrzucić kilka przepisów przed świętami, ale niestety nie zdążyłam:( Będzie więc wspomnienie Wielkanocy! :) Moja Wielkanoc była dość nietradycyjna pod względem kulinarnym. Mięsa nie lubimy więc go nie było, słodkich wypieków jeść nie mogę by dbać o moją rozchwianą insulinę. Były więc jajka, był też łosoś i trochę niskoglikemicznych wypieków, między innymi
pyszne zdrowościjasnej, nie napiszę co, nie za te ceny. Zamówiłem: -żurek z 1/2 jajka (tak było w karcie) i białą kiełbasą 13zł -barszcz z krokietem 12,00zł -pierogi z mięsem 13,00zł dodatkowo wzięliśmy Młodemu sok, a sobie piwo zmieszane ze spritem, czyli tzw. radler. Zaznaczę, że zapłaciliśmy za piwo, a sprite dostałem w cenie. Stałem przy okienku. Czekam na wydawkę
BaRepasczasie pokroić wypłukany szczypiorek i koperek. Na talerz przełożyć kuskus i ułożyć na nim podduszone nowalijki. Polać sosem i posypać szczypiorkiem i koperkiem. ----------------- Podobne: Pęczakotto z mięsem i kurkami Sorgo z wątróbką, jabłkiem i szparagami Makaron w sosie carbonara
Weekendy w domu i ogrodziePomidory blendujemy na gładki krem w blenderze. Dolewamy wodę, koncentrat pomidorowy, sos boloński Amino i przyprawy: oregano i ostrą czerwoną paprykę. Przygotowaną masą zalewamy kurczaka. Wierzch posypujemy liściem lubczyka. Mięso pieczemy pod przykryciem przez 45 minut. Pod koniec pieczenia możemy odkryć, aby kurczak ładnie się przyrumienił
VioletoweKucharzenieprzypraw, które zazwyczaj mamy w kuchni, chwila eksperymentu, by samemu taką przyprawę przygotować w domu. Warto poświecić chwile by poczuć się jak na obiedzie u szejka w Arabii, bo mięso w tej przyprawie będzie bardzo aromatyczne a obiad wyśmienity. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksię też to z dietą jaką sobie narzuciłem, odstawione białe pieczywo, cukier, sól, mączne rzeczy, fast foody, masło, ziemniaki i zwiększenie owoców, warzyw i surówek wszelkiej maści. Jadłem raczej mięso plus warzywa, bez żadnych zapychaczy. Ciągnęło mnie, żeby zacząć biegać, ale najzwyczajniej bałem się zacząć. Obecnie zacząć biegać jest łatwiej i stało się to bardziej przystępne. Duży swój wkład
Bananowe Polesmażenia) odrobina bułki tartej (do obsypania formy) Wykonanie: W pierwszej kolejności należy wykonać ciasto na tartę - klik. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę lub prostokąty. Podsmażyć mięso krótko (tylko do "zbielenia") na oliwie z oliwek, dodać sól i kolorowy pieprz. Przełożyć z patelni do miseczki (bez pozostałości tłuszczu ze smażenia). Szpinak umyć, pozbawić "ogonków." Odsączyć
Garniec Magaliejabłkowo-cebulowy układamy w drugim naczyniu żaroodpornym. Oba naczynia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 20 minut. Wątróbkę można podawać z kaszą gryczaną. Wątróbka to wartościowe mięso. Zawiera witaminę B12, D, E, K, C, PP oraz A, która wzmacnia odporność organizmu i spowalnia procesy starzenia. Jest bogata w łatwo przyswajalne żelazo i dlatego polecana jest osobom cierpiącym
My Chcemy Jeśćkopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie harmonizują z batatowymi gnocchi o lekko słodkim smaku. Całość posypałam pokruszoną owczą feta. Miał być kozi ser ale akurat mi się skończył
codojedzeniaKarmelizowane młode warzywa. czyli marchewka, ziemniaki i czosnek. Wszystko smażone i duszone w miodzie i occie balsamicznym. Idealne jako dodatek do mięsa, ale równie dobrze mogą też nam posłużyć jako ciepła letnia przekąska. Warzyw nie podlewałam wodą, gdy je przykryjemy, będą się gotowały w parze, która się wytworzy. Karmelizowane młode warzywa Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3-4 osób
Kulinarne przygody Gatitygłęboką patelnię na średnim ogniu, włóż boczek lub kiełbasę i smaż przez około 5 do 7 minut, mieszając od czasu do czasu, do chrupkości. Następnie łyżką cedzakową przełóż mięso na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Do tej samej patelni włóż cebulę, kapustę, grzyby, czosnek, cukier, sok z cytryny, wodę, po czym dopraw solą i pieprzem gotuj pod przykryciem
karmelowyjedno z tych dań, które przygotowuję chcąc ugotować prosty obiad bez mięsa. Kalafior i fasolka szparagowa świetnie komponują się z makaronem. Bułka tarta zrumieniona na maśle jest kropką nad „i”. Danie świetnie nadaje się do odsmażania na patelni… o ile coś zostanie do odsmażenia :) Co do makaronu można wybrać dowolny rodzaj, choć najlepiej sprawdza się makaron typu świderki (np. eliche
Trzeci talerz