mięso - 63110 przepisów (strona:2817/4208)

Duszone udka kurczaka 291

strony aż kurczak się zarumieni. Do kurczaka dodać cebulę,chwilę podsmażyć a następnie dodać resztę warzyw, doprawić solą i pieprzem, dolać wodę. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić aż mięso i warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając i kontrolując ilość wody. W razie potrzeby dolać więcej wody

Mama Gotuje
Grillowane kotlety wieprzowe z chutneyem rabarbarowym / Grilled pork chops with rhubarb chutney 272

Jakiś czas temu dostałam od mamy z działki piękny rabarbar. Część zużyłam na przepyszne ciasto truskawkowo-rabarbarowe (niedługo na blogu), a resztę spożytkowałam na doskonały chutney

karmelowy
Szaszłyki z pieczarkami po tajsku i ananasem 166

Słoneczna pogoda, jak i weekend sprzyjają grillowaniu :) Większości z Was grill kojarzy się tylko i wyłącznie z mięsem, ja jednak polecam Wam wypróbować wegetariańskie szaszłyki, których smak na pewno przypadnie Wam do gustu-pieczarki w lekko pikantnej, tajskiej marynacie wraz ze słodkim ananasem, który nadaje lekkości i orzeźwienia.  Takie szaszłyki mogą być dodatkiem, jak i również mogą stanowić samodzielne

Kraina Miodem Płynąca
Młoda kapusta z kminkiem 192

wszystkim do domowego chleba, i właściwie zawsze do kiszonej kapusty. Tym razem dodałam go do młodej kapusty i wyszło świetnie. Polecam takie połączenie! A kapusta jest znakomitym dodatkiem do mięsa czy klusek, a właściwie jest tak smaczne,że można ją zjadać samą. składniki główka kapusty 3 - 4 ząbki czosnku czerwona cebula kminek łyżka masła sól, pieprz 3/4 - 1  szklanki

Stare Gary
Quritto 275

pieprz cayenne, słodką paprykę, mąkę i mleko. Połączyć wszystko za pomocą blendera (jeśli ktoś nie ma blendera, można użyć zwykłej trzepaczki). Masa musi być dobrze napowietrzona. Do miseczki z mięsem przelewamy ciasto i mieszamy. Następnie panierujemy kurczaka w mące. Najlepiej wsypać przesianą mąkę do jakiegoś pojemnika(ja używam zamykanego plastikowego z IKEA), wkładać po kilka paseczków, zamknąć pojemnik i potrząsnąć

Ptasia Kuchnia
Suszony rabarbar, czyli genialna prostota 215

kilogram, i już żałuję, bo znika podjadany w naprawdę szybkim tempie. Obłędnie kwaśny idealnie pasuje do słodkiej granoli (będzie przepis), można nim udekorować letnie ciasta, albo może dodać do mięsa...? Takie połączenie z pewnością zaskoczy gości. Czas suszenia może nieco przerażać, ale po prostu włączamy piekarnik i zostawiamy całość samej sobie. Od czasu do czasu trzeba zamienić blachy miejscami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Barcelona 230

miejski bazar :) Specjalistyczny sklep z różnymi rodzajami długo dojrzewającej surowej szynki z całych udźców wieprzowych. JEDZENIE W Barcelonie niemal w każdej knajpce można zjeść paellę w różnych wariantach - z mięsem, warzywami, wegetariańską, owocami morza, na bazie ryżu lub makaronu, z sosem pomidorowym, atramentem z kałamarnicy,...ciężko wszystko zapamiętać :) Danie to jest smaczne, stosunkowo niedrogie i sycące, choć zazwyczaj ilość dodatków

Taste Of My Day
Dania mączne 207

Naleśniki po grecku      Naleśniki na słodko     Pierogi z mięsem

Passions hobbies life
Sałartka grillowa - do grilla i nie tylko 357

Sezon grillowy w pełni. Nie samym mięsem człowiek żyje, oprócz chlebka przyda się warzywny dodatek. :-) Pyszna i prosta sałatka ze świeżych warzyw. Ziołowo-jogurtowy sos z wyraźnym posmakiem czosnku dopełnia całości.  Nie wymaga dużo czasu, pracy ani wymyślnych składników - kupimy je w każdym pobliskim sklepie. Często podaję ją do również obiadu.  1 opakowanie mieszanki sałat 2 pomidory

Szefowa kuchni
Duszony boczek w sosie grzybowym 617

Boczek jako danie obiadowe, taka wersja tego mięsa jest nietypowa, ale wiemy jak doskonale smakuje, uduszony, chudy w sosie, warto go przyrządzić, by po delektować się tym nie powtarzalnym smakiem Składniki: 0,5 kg świeżego przerośniętego boczku 1 duża cebula garść suszonych grzybów olej do smażenia po szczypcie tymianku, rozmarynu, papryki ostrej 2 szklanki wody listek laurowy sól, pieprz świeżo

kgwjanczewo
Test parowaru MPM DZG-40A + danie z parowaru 199

brudzić trzech garnków, bo cały obiad przygotujemy w jednym, trzypoziomowym urządzeniu. A co przygotowałam w parowarze? Brokuły, szparagi i parowane kotleciki z piersi kurczaka. Wszystko należy ułożyć na tackach (mięso na samym dole), doprawić i... po robocie. :-) Parowar  30 minut przygotuje nam smaczny i zdrowy posiłek. Parowar można kupić w każdym większym sklepie ze sprzętem AGD lub w sklepie

Szefowa kuchni
Zupa szczawiowa 296

śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym. Ilość szczawiu mocno się zmniejsza podczas smażenia. Po usmażeniu powinno go być około 1 szklanka. Szklanka = 250 ml. Bulion można zastąpić domowym rosołem z mięsa. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Pierogi z truskawkami 272

blogu pierogi. Ja najbardziej lubię te z owocami i na słodko, a moje chłopaki, jak na facetów przystało, tych dużych i tych małych , wolą  pierogi ruskie i z mięsem. Dzisiaj wygrała moja wersja, pierogi z truskawkami. Składniki: Ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki letniej wody 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 500 g truskawek

O kuchni z uczuciem
Wegeburgery z plackami z fety cukini i marchewki 225

Dzisiaj przepis na pyszne burgery, w których w role mięsa wcielają się pyszne placuszki z fety, cukinii marchewki, które są najlepszymi plackami z cukinii jakie kiedykolwiek robiłam, dlatego z czystym sumieniem mogę je wam polecić :) Składniki : Na placki :  - 2 szklanki startej na tarce cukini  - 1 szklanka startej marchewki - 3 jajka - 5 łyżek mąki (ja użyłam owsianej, ale może

zdrowa vege kuchnia
Grochowa w kolejnej odslonie czyli Zupowy Wtorek odc.65 189

plasterki, pora obieramy i kroimy w ćwierć plasterki, wszystkie warzywa podsmażamy na oleju ok 5 minut. Po 45 minutach boczek wyjmujemy z wywaru i kroimy. Do garnka wkładamy kawałki mięsa, podsmażone warzywa oraz ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę). Całość lekko solimy i gotujemy ok 35 minut by wszystko było mięciutkie. Doprawiamy pieprzem i majerankiem, ew. dosalamy

Dzieje kuchennej Wiewióry