łączymy ze sobą i odstawiamy. Ziemniaki kroimy w ósemki. Kurczaka kroimy na małe części. Obtaczamy w jajku połączonym z mlekiem i w drugiej kolejności w doprawionej ziołami bułce tartej. Mięso i ziemniaki wykładamy na formę z papierem do pieczenia. Wstawiamy na 20-25 minut do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. W tym czasie kroimy warzywa. Sałatę myjemy i rwiemy
ChilliJemydrobno kroimy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka i dodajemy curry. Smażymy do miękkości. Szparagi obieramy i kroimy na nieduże kawałki (ok2-3cm). Dodajemy do kurczaka i chwile dusimy. Zalewamy mięso ze szparagami mlekiem kokosowym i dusimy ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy szpinak, sok z cytryny i doprawiamy papryką, solą oraz pieprzem. Nadal dusimy na małym ogniu przez
ChilliJemymięsny, a ja uwielbiam w jajecznicy cebulkę, pomidory otrzymały towarzystwo, które fajnie komponuje się ze smakiem jajka :) Zapraszam Was, więc na śniadanko :) Składniki: ok 100g polędwicy (lub innego chudego mięsa) cebula ząbek czosnku 3 jajka 2 pomidory sól, pieprz łyżka oregano, ostra papryka, odrobina chilli 2 łyżki masła garść natki pietruszki odrobina cukru Przygotowanie: Sparzyć pomidory, aby łatwo odeszła
ChilliJemyPiątek - weekendu początek :) Z racji tego, że u mnie w domu w piątki nie jada się mięsa, łososiowo dzień witamy :) Zdrowo i smacznie - polecam. Fajna na przekąskę w pracy, ale również na wczesna kolację w domu lub lekki obiad. Składniki: 150g wędzonego łososia (u mnie z czarnym pieprzem) 100g sera pleśniowego camembert 100g sera Feta czerwona papryka 150g
ChilliJemypietruszki Przygotowanie: Sznycle lekko rozbijam. Obtaczam je w jajku rozbełtanym z mlekiem i w mące z dodatkiem soli, pieprzy, papryki, bazylii, majeranku, oregano i ziół prowansalskich. Ponawiam te ruchy. Mięso wykładam na rozgrzany tłuszcz i duszę na małym ogniu z obu stron,aż kotlety będą rumiane. Ziemniaki obieram, myje i gotuje w osolonej wodzie. Tłuczemy kiedy będą odcedzone i miękkie
ChilliJemysię jeść często wiemy od dawna. O tym, że Polacy jedzą za mało ryb również wiemy. O tym, że nie każdemu one smakują również. Jeżeli lubicie delikatne mięso ryby, nie smażone na oleju a w papirusie to z pewnością ta propozycja Wam posmakuje. Przełamaniem smaku jest dość intensywny w smaku sos podawany na zimno i zapiekane pod beszamelem
ChilliJemywiększość z nas. Osobiście uważam, że to "najlepszy fast food" ;) Uważam też, że super wersją kebaba jest jej domowy odpowiednik. Chlebek pita mozna upiec szybko samemu i a mięso zgrillować. Smak może nie dosłownie taki sam, ale ile jest kebabów tyle smaków róznych. Warto eksperymentować, a z pewnością znajdziemy coś co jest dla nas najlepsze :) Składniki: 0,5kg mąki pszennej
ChilliJemymakaronami zawsze chomikuje opakowanie makaronu ryżowego. Zdarza mi się, że z lenistwa nie chce mi się gotować obiadu, a z racji tego, że są w niej i warzywa i mięso i makaron jest bardzo dobra opcja na lunch, czy lekki obiad. Polecam :) Składniki: 25dag makaronu ryżowego pół czerwonej papryki pół zielonego ogórka 2 pomidory puszka kukurydzy cebula 15dag żółtego
ChilliJemySekretem dobrej wątróbki są: 1. jej świeżość 2. sól, która sprawia, że mięso staje się twarde (wątróbkę solimy tuż przed podaniem) 3. mleko, aby pozbyć się smaku goryczy, a jednocześnie nadać miękkości moczymy wątróbkę w mleku 4. smażymy ja najlepiej na ,maśle pod przykryciem. Spróbujcie :) Składniki: 0,5kg wątróbki drobiowej 2 duże cebule mleko sól, pieprz Przygotowanie: Watróbkę myjemy
ChilliJemyPlacki lubię. Na słodko, wytrawnie, z sosami, mięsem, warzywami, cukrem... Jestem plackoholikiem i nie da się tego ukryć. Trzeba też przyznać, że to wdzięczne danie może mieć naprawdę wiele postaci i składników. Wy też spróbujcie połączyć ze soba swoje ulubione smaki i stworzyć coś fajnego, autorskiego :) Składniki: 500g białych szparagów bakłażan 3 łyżki natki pietruszki 2+1 łyżki szczypiorku
ChilliJemysię okazuje można wykorzystać na wiele sposobów. Już Wam wielokrotnie wspominałam, że bardzo lubię placki. Postanowiłam więc wykorzystać kaszę pszenną, którą zazwyczaj podaję w sałatkach lub po prostu do mięsa przy okazji obiadu. Jako składnik placków sprawdziła się idealnie. Wyszły lekkie z delikatna nutką bananową, oblane sosem truskawkowym na bazie jogurtu greckiego. Spróbujcie sami Kochani :) Składniki: 2 banany 100g
ChilliJemyniego około szklanki zimnej wody, dorzucamy przyprawy (ziele, liście, kilka ziaren pieprzu, łyżkę soli/odpowiednią ilość vegety) i by wydobyć bogactwo aromatu, gotujemy na bardzo niedużym ogniu do miękkości mięsa. Po tym czasie, wciąż w trakcie gotowania (po przykładowo półtorej godziny) dodajemy obrane warzywa i całą nać pietruszki. Gotujemy kolejną godzinę na małym ogniu pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną przecedzamy
Kuchenna Kontrrewolucyazamiast zupy nie wyszedł nam kompot) oraz 5 listków laurowych, 10 ziarenek ziela i pieprzu, a także odpowiednią ilość soli. Całość gotujemy na małym ogniu, by wydobyć kwintesencję aromatu mięsa, przez około dwie godziny. Po tym czasie wywar przecedzamy, a około litra płynu odlewamy do mniejszego garnuszka. Ten zakwaszamy 1-2 łyżkami octu (należy uważać, ponieważ jeśli kupujemy krew mrożoną
Kuchenna Kontrrewolucyaukładając masę łyżką stołową na rozgrzany tłuszczu. Muszę przyznać, że choć brzmi ciekawie, bardziej, niż w samotności, polecam podawać je z sosem czosnkowym, a jeszcze lepiej, jako dodatek do mięsa
Kuchenna Kontrrewolucyaearl grey Piersi myjemy i kroimy w długie paski. Z ziół, soku z cytryny, przyprawy warzywnej , oleju i pieprzu w ilości według uznania, przygotowujemy marynatę. Dokładnie obtaczamy w niej mięso i w plastikowej lub szklanej misce odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc. Następnego dnia polędwiczki układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy mocną herbatą (nie słodzoną ;) ). (dobrze, by była liściasta można
Kuchenna Kontrrewolucya