mięso - 63110 przepisów (strona:2809/4208)

Szynka pieczona 224

dotychczasowych. A przy okazji najprostsza chyba w zrobieniu. Bo nie trzeba mozolnie przygotowywać mieszanki przypraw do wędliny. Użyliśmy gotowej mieszanki o nazwie "Solanka do szynek - tradycyjna mieszanka do peklowania mięsa". Dostaliśmy ją od Dobrej Kiełbasy . Zasadniczo jestem przeciwny stosowaniu wszelakich gotowych mieszanek przypraw. Zawsze po prostu wolę samemu sobie skomponować z tego co lubię. Ale są dwie firmy, których gotowe

Marder&Marder Manufacture
Pasztet domowy słoikowy 194

masła 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu 0,5 łyżeczki suszonego tymianku sól do smaku 125 ml wody po gotowaniu mięsa Łopatkę mielimy, wrzucamy na wrzątek i parzymy (gotujemy na minimalnym ogniu) razem z zielem angielskim i liściem laurowym przez 30 minut. W drugim garnku na minimalnym ogniu parzymy wątróbkę

Marder&Marder Manufacture
Bruschetta 253

oleju z awokado: Delikatny orzechowy smak i głęboki zielony kolor sprawiają, że olej z awokado świetnie nadaje się do sosów sałatkowych, dekorowania potraw, takich jak makarony, pierogi lub pieczone mięsa oraz do poprawiania przyswajalności składników odżywczych. Jedwabistą warstwą otula pożywienie i nie pozostawia tłustego posmaku. Ma najwyższą temperaturę dymienia (255 stopni Celsjusza) ze wszystkich olejów świata. Dzięki temu nadaje się

Marder&Marder Manufacture
Czosnkowa mielonka ze słoika 203

duże ząbki czosnku 45 ml zimnej wody 10 g mieszanki przypraw "Kiełbasa słoikowa" od Dobrej Kiełbasy albo: 0,5 łyżeczki peklosoli 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego Mięso mielimy razem z czosnkiem i dokładnie mieszamy z przyprawami i wodą. Po wyrobieniu na jednolitą masę przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Po pasteryzacji trzymamy w lodówce dzień lub dwa żeby

Marder&Marder Manufacture
Biszkopt z masą orzechową 152

postanowiłem. Niestety trafiłem akurat na tak twardy orzech, że złamałem dziadka do orzechów! No poważnie! Na pół się dziadek rozłupał. Biedna Madzia musiała więc dalej trzaskać orzechy tłuczkiem do mięsa... Doceńcie więc ten przepis, tym bardziej, że jest to autorski wymysł Madzi. A ciasto było naprawdę niesamowite, polecam zrobić. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej

Marder&Marder Manufacture
Sernik z malinami na serku mascarpone 170

lubi malin :) Więc bez gadania bierzcie się do roboty, sprawa jest bardzo prosta. My akurat mieliśmy cały dzień wolny i zrobiliśmy całą masę fajnych rzeczy. Zrobiliśmy pasztet z mięsa które zostało z rosołu (przepis niedługo), przetopiliśmy słoninę na smalec i jeszcze kilka innych rzeczy. A Madzia ogarnęła ten sernik. 200 g owsianych ciasteczek 100 g migdałów 90 g masła

Marder&Marder Manufacture
Domowy pasztet wieprzowo-cielęcy w słoikach 186

godzinę (czyli mniej więcej do czasu aż prawie cały sos się zredukuje). Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie i odcedzamy całość. W pozostałym sosie namaczamy bułkę. Mięso, cebulę i bułkę mielimy dwukrotnie na małych oczkach (ok. 3 mm). Dodajemy jajka, sól, pieprz i dokładnie wszystko mieszamy. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba

Marder&Marder Manufacture
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 192

owoc, każde warzywo jest szczegółowo opisane. Jak jeść, z czym jeść, jak podawać, itp. Wszystkie ważne informacje. A następnie przepis z wykorzystaniem danego owocu/warzywa. Kilkadziesiąt propozycji. Dalej jest "Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb". I znowu: wszystko co trzeba na ten temat wiedzieć (absolutnie wszystko) i mnóstwo przepisów. W każdym dziale jest właśnie tak: absolutnie wyczerpująca porcja informacji i kilkadziesiąt przepisów

Marder&Marder Manufacture
Grillowane roladki z bakłażana 190

wykorzystać żeby zimą mieć co wspominać. Dzisiaj zapraszamy na grillowane roladki z bakłażana, rewelacyjne w smaku! Idealny dodatek do mięs i kiełbas z grilla, świetny do zbilansowania ciężkiego smaku mięsa. Zróbcie te roladki raz, a będziecie do nich wracać zawsze. A oprócz tego to znakomite danie dla wegetarian, którzy też lubią grillować. 1 bakłażan 1 duży pomidor 150 g sera

Marder&Marder Manufacture
Faszerowane pomidory 164

póki słońce jeszcze świeci to trzeba korzystać. A my staramy się nie przepuszczać okazji. Więc dzisiaj proponujemy pomidory faszerowane szpinakiem i mozzarellą. Taka mała odskocznia od tego wszędobylskiego mięsa z grilla. A niech wegetarianie też się nacieszą grillem. Jedzonko proste i szybkie, fajna przekąska na grillowe przyjęcie. 4 spore i twarde pomidory 250 g świeżego szpinaku 150 g mozzarelli garść

Marder&Marder Manufacture
Domowa przyprawa Cajun 194

dodatki, do których potem będziemy się odwoływać. Dzisiaj zatem przyprawa cajun. Jest rewelacyjna i można ją nie tylko do burgerów stosować. Idealnie nadaje się jako marynata grillowa do wszelakiego mięsa. A nawet do ryb czy pieczonych kurczaków. To przyprawa amerykańskiego południa, obszaru Zatoki Meksykańskiej. W zasadzie cała Luizjana stoi na tej przyprawie. Bo właśnie nazwa przyprawy wzięła się od ludności

Marder&Marder Manufacture
Frytki - domowe, idealne! 205

wspomnę, że żeby dokładnie sprawdzić temperaturę oleju możecie zaopatrzyć się w kuchenny termometr. Z pewnością przyda się on nie tylko do frytek, my często z niego korzystamy przy różnych mięsach. A wejść w jego posiadanie można na przykład w sklepie Dobrej Kiełbasy: KLIK Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać

Marder&Marder Manufacture
Kiełbasa czosnkowa ze słoika 201

duży lub 2 małe słoiki 330 g łopatki 170 g surowego boczku 2 duże ząbki czosnku 65 ml wody 1/3 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu 2/3 łyżeczki soli Mięso myjemy i mielimy w maszynce na dużych oczkach. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw. Wyrabiamy i stopniowo dodajemy wodę. Napełniamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy. Prawda, że proste? Zastosujemy wielokrotną

Marder&Marder Manufacture
Pasztet smarowny 199

małych oczkach, ok. 3 mm. Wodę po gotowaniu szynki i podgardla zagotowujemy i wsypujemy kaszę. Od razu szybko mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Całą zawartość wlewamy do zmielonego mięsa, dodajemy sól, jajko i resztę przypraw. I miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy. Zastosujemy wielokrotną pasteryzację według Jakuba Kuronia: Słoje o wielkości

Marder&Marder Manufacture
Ciastka z maszynki 138

minut. Dodać oba cukry, żółtka, potem przesianą mąkę ze szczyptą soli i proszku do pieczenia. Następnie ciasto wkładamy do specjalnej maszynki do robienia ciastek lub używamy maszynki do mielenia mięsa ze specjalna nakładką. Wyciskamy ciastka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 10-12 minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój

Marder&Marder Manufacture