miski włożyć rozdrobniony chleb, zalać bulionem, odstawić na 5 minut. Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną cebulę, smażyć do zrumienienia. Okruszki chleba odsączyć i przełożyc do miski. Do chleba dodać mięso oraz resztę składników, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę, uformować w dłoni kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i obsmażyć klopsiki na złoto
Atlas Smakówrosołu 2/3 szklanki mleka Kaszę jęczmienną ugotować w woreczku w osolonej wodzie. Kiełbaskę (mięsko lub pieczarki) pokroić i podsmażyć na oliwie. W misce wymieszać kaszę jęczmienną z usmażoną wędlinką (mięsem lub pieczarkami). Oddzielnie podgotować jarzynki w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić i wymieszać z kaszą i wędliną. Wyłożyć całość na wysmarowaną oliwą formę żaroodporną (lub blaszkę). Pomidora sparzyć i obrać
Tradycyjna kuchnia inaczejskładniki i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na części i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa z końcówką do robienia ciastek. Ciastka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 10-15 minut do zrumienienia. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
kulinarnyswiatdomiwkładamy do miski, oprószamy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i przyprawą do kurczaka. Całość polewamy olejem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki (można przygotować mięso i zostawić w lodówce na noc). Pałki z kurczaka układamy w naczyniu do pieczenia, między je wkładamy małe różyczki brokuła, całość posypujemy porzeczką czerwoną. Naczynie szczelnie przykrywam folią aluminiową
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUwielbiam ryby, zwłaszcza te, które nie mają dużo ości. Dlatego bardzo przypadła mi do gustu Miruna- ma pyszne białe, kruche i delikatne mięso. Polecam :) Składniki: kilka filetów ryby cytryna sól i pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Rybę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na niewielkiej ilości oliwy po kilka
The Sweet Damseltaką ilością oliwy, jaka jest nam potrzebna. Nie musimy się martwić, że wylejemy zbyt dużo oliwy lub, że nie rozłożymy ją równomiernie. Ja używam go codziennie, do spryskiwania sałatek, mięsa, które chce upiec lub usmażyć, do smażenia naleśników oraz wielu innych rzeczy. Mogę go polecić z czystym sumieniem, ponieważ naprawdę ułatwia pracę w kuchni. Jest również świetny dla osób, które
The Sweet DamselDzisiaj przedstawiamy przepis na bardzo proste i pyszne kotleciki z kalafiora. Danie nie tylko dla wegetarian, świetnie zastępują mięso w codziennym obiedzie. Pewna osoba, jak jadła je pierwszy raz myślała, że są to kotlety mielone z ryby, więc można oszukać ludzi, którzy nie przepadają za daniami z warzyw. Polecamy kalafior troszeczkę inaczej, niż tylko gotowany z bułką tartą. Naprawdę jest
KasiaiKrzysiu.plbędzie w kawałkach. W Polsce występuje też tuńczyk sałatkowy, który jest najmniejszymi ścinkami tuńczyka. My mieszkamy w Niemczech i tutaj dostępny jest tylko tuńczyk w kawałkach. Czuć w nim mięso ryby, a nie tylko słoną rybną papkę. Tuńczyka rozdrabniamy i mieszamy z kukurydzą, majonezem i posiekanym szczypiorkiem. Ilość majonezu jest bardzo mała, ponieważ ma on za cel tylko połączyć składniki
KasiaiKrzysiu.pltrzeba jej szukać w warzywach, poza tym kostki łatwo się układa w misce i smaży we frytkownicy. Można oczywiście użyć dowolnej, ulubionej ryby, ważne żeby miała dość zwarte mięso. Ilość przecieru zależy od jego jakości. My wolimy gęsty mocny przecier. My dodajemy całą tubkę przecieru, czyli 200g. Przygotowanie: Jeżeli mamy rybę mrożoną, to rozmrażamy, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy pieprzem
KasiaiKrzysiu.plLato to zdecydowanie czas sałatek. Można puścić wodzę fantazji i praktycznie codziennie jeść inną sałatkę. Nie ma mowy aby się znudzić. A do sałatki kawałek mięsa lub ryby z grilla. Choć przyznam, że mi osobiście sama sałatka wystarcza. Dziś na warsztat poszedł bób. Wiele osób ciągle nie ma na niego pomysłu i przyrządza go bardzo tradycyjnie. Choć wiem
Przysmaki KarolkiMorela .... jak dla mnie jeden z takich owoców, który jest bardzo przyjemny w obróbce. Najlepszy w dżemie, w połączeniu z mięsem, suszony.....na zimowe dni musi być. No i ten kolor :) Składniki: 1,5 kg moreli 60 dag cukru Morela przekroić na pól pozbyć się pestek. Wrzucić do rondla z szerokim dżem zasypać cukrem. Gotować na średnim ogniu
Delicious Titbitssporego pęczka natki pietruszki ( takiego z targu), sól Zmiksować ser ze śmietaną, dodać bób. Zmiksować. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Podawać do mięsa, z pieczywem.... zastawa
królestwo garówglutenu Czas przygotowania: 20 minut + czas na grillowanie Ilość porcji: około 20 szaszłyków Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 kiełbasy śląskie 2 cebule 1 papryka Marynata do mięsa: 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody 2 płaskie łyżki przyprawy do kurczaka po amerykańsku (znajdziecie taką w sklepie EKO MAJA) Patyczki do szaszłyków W miseczce umieszczamy i mieszamy składniki marynaty. Kurczaka
Kolizje Smakówkroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w kosteczkę lub piórka. Szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy kurczaka i pokrojone w plasterki pieczarki. Wszystko podsmażamy do miękkości mięsa. Pod koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Doprawiamy solą i pieprzem. Każdy naleśnik smarujemy sosem czosnkowym i nakładamy farsz. Zwijamy w rulon i kroimy na kilka mniejszych kawałków
VioletoweKucharzeniesól i pieprz olej do smażenia Kaszę bulgur ugotować wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Filety z kurczaka oczyścić i każdy z nich rozciąć nożem na 2 cienkie plastry. Mięso lekko posolić i popieprzyć. Oprószyć hojnie curry i usmażyć na patelni. Po wystudzeniu filety pokroić w kosteczkę (ciepłe nie pokroją się ładnie). Kaszę, kurczaka, kukurydzę, ananasa i orzechy wymieszać
Trzeci talerz