mięso - 63110 przepisów (strona:2784/4208)

SYROP LAWENDOWY 257

idealny czas na zbieranie lawendy, jest ciepło, w tym czasie ma najwięcej olejków eterycznych. Ten pyszny syrop jest dość słodki i gesty. Można go dodać do sałatek, marynować mięsa lub zrobić pyszną lemoniadę, świetnie nadaje się także do drinków :) idealnie pasuje do szampana lub białego rumu :) Wykonie jest bardzo proste i mało pracochłonne. SKŁADNIKI: - 2 szklanki wody - 2 szklanki cukru

Kuchnia bezglutenowa Loli
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowe cheeseburgery na sałacie 248

smaku  1 biała cebula oliwa z oliwek 1/2 główki sałaty masłowej 2 pomidory sertopiony fit w plastrach szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy, mielimy w maszynce do mięsa wraz z połową białej cebuli. Dodajemy jajko, sól, pieprz, tymianek i paprykę mieloną - mieszamy.  Z masy mięsnej formujemy kotlety, smażmy po kilka minut z dwóch stron na posmarowanej oliwą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Udka duszone z pieczonymi ziemniakami 190

minut. Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu wkładamy przyprawione udka, smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia wrzucamy obraną, pokrojoną w kostkę cebulę przykrywamy pokrywką, dusimy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki obieramy, opłukujemy, kroimy w grubsze plastry, przyprawiamy przyprawami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy plastry ziemniaków. Podsmażamy, mieszając aby ziemniaki się nie przypaliły. Podsmażone ziemniaki wkładamy do naczynia

kgwjanczewo
WODA Z CYTRYNĄ I MIĘTĄ 195

doskonale smakuje jako gorąca herbata (rozgrzewa) lub na zimno (jako orzeźwiający napój ugasi pragnienie). Doskonale pasuje do deserów, lodów, sorbetów, do sałatek, ryb, twarogu, czy do farszu mięsnego lub mięsa grillowanego. Mięta jest bardzo łatwa w uprawie i mało wymagająca. Potrzebuje dużo słońca i 1 - 2 razy dziennie podlewać. Nie ma różnicy miedzy miętą suszoną , a świeżą.  Ciekawostka

Ciastka - domowe słodkości
Klopsiki w sosie jogurtowym 247

Jest to danie kuchni tureckiej, bardzo aromatyczne i pożywne. Pachnie miętą i skórką z cytryny oraz oregano, smaki i zapachy się przenikają i nadają daniu niepowtarzalnego

Moje Małe Czarowanie
Pasztet z fasoli i gruszki. 176

tych co nie jadają mięsa mam świetną propozycję :) Składniki : 300 g suchej białej fasoli ( przed gotowaniem) 1 duża gruszka 1 cebula 100 g orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelni  czubata łyżka mielonego siemienia lnianego 2 listki laurowe, czarny pieprz, sól, maggi, rozmaryn olej do smażenia Przygotowanie : Fasolę namoczyć na noc, ugotować Pokrojoną cebulę podsmażyć z kilkoma łyżkami oleju, liściem

Proste Potrawy
Parówki faszerowane warzywami 198

włącznie z sałata na której zostały podane parówki na ciepło.  Pamiętajmy jednak, że nim sięgniemy po parówki sprawdźmy ich skład i wybierzmy te które mają w sobie najwięcej mięsa i najmniej składników z grupy E ... Pamiętajmy również, że te kolorowe opakowania na których napisano iż to produkt przeznaczony jest dla dzieci nie zawsze kryją w sobie  skład który

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
40 pomysłów na letnie obiady 216

cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Penne z grillowanymi warzywami Pierożki z kurczakiem, cukinią

Moja smaczna kuchnia
Fatayer ze szpinakiem 181

inspiruję się dokonaniami autorki bloga Filozofia Smaku . Połączenie własnych doświadczeń i praktycznych rad koleżanki po fachu pozwala na wyczarowanie naprawdę cudownych smakołyków. Fatayer to drożdżowe pierogi nadziewane warzywami lub mięsem. Moja Mama stwierdziła, że taki sposób lepienia pierogów jest dużo szybszy niż nasz polski :) Składniki (10 sztuk): 1 szklanka mąki pszennej typ 2000 1 szklanka mąki pszennej

Chocolate Muffin Blog
Mizeria z rzodkiewką i koperkiem 219

Często bywa tak że szukam inspiracji na dodatek do mięsa które ma gości na obiedzie. Ostatnio wielkim powodzeniem cieszy się w naszym domu mizeria, dla odmiany przygotowuję ją z rzodkiewką i znika w ekspresowym tępię. To świetny dodatek do drobiu jak i wieprzowiny. Prosty ale smaczny pomysł, gdyż dodatki nie musza być skomplikowane by były smaczne ...  Mizeria z rzodkiewką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wegański pasztet z fasoli piękny jaś, pomidorowo grzybowy 195

majeranek) - suszone zioła ( ja użyłam majeranek, czosnek, pieprz, ostrą paprykę) - sos sojowy do smaku  - słonecznik do posypania na wierzch (opcjonalnie) Przygotowanie :  Fasole ugotować, zmielić w maszynce do mięsa lub w blenderze razem z pieczarkami, cebulą i pomidorami, doprawić do smaku przyprawami i ziołami, wyłożyć na blaszkę keksówkę i piec ok 45 minut w temperaturze 175 stopni  Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Kotlety z ryby dla niejadków. 276

ciepłym mlekiem i odstawiamy. Cebule kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię, solimy sporą szczyptą soli i podsmażamy. Koperek i nać selera drobniutko siekamy. Rybę mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Do miski przekładamy zmieloną rybę, odciśniętą z mleka bułkę, podsmażoną cebulkę, zieleninę, jajko, 2 łyżeczki przyprawy do ryb (ilość zależy od preferencji smakowych i od rodzaju użytej

Rozpustne gotowanie
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. 247

studzimy i dobrze odciskamy wodę. Tak przygotowaną kapustę drobno kroimy na około 0,5 cm kawałeczki lub, co jest szybszym sposobem i efekt jest podobny, mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Cebule obieramy i drobno siekamy, pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, a ugotowane grzyby drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i wkładamy

Rozpustne gotowanie
Jabłecznik z truskawkową pianką. 238

truskawkowa) 1 galaretka truskawkowa 1 opakowanie Śnieżki w proszku mleko do przygotowania Śnieżki polewa czekoladowa      Orzechy wkładamy do foliowego woreczka i rozdrabniamy za pomocą tłuczka do mięsa (lub siekamy nożem). Do miseczki wkładamy orzechy, rodzynki, kakao, proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy. W dużej misce ubijamy białka, ciągle ubijając dodajemy cukier, a następnie żółtka. Zmniejszamy obroty miksera

Rozpustne gotowanie
Rosół po krakowsku. 248

ugotowanych ziemniaków natka pietruszki lub koperek      Kurczaka porcjujemy i ściągamy zeń jak najwięcej skóry. W dużym garnku układamy wołowinę i kurczaka, zalewamy zimną wodą (tak aby mięso było przykryte- około 3 litry), dodajemy liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, sól do smaku i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu. Po godzinie dodajemy obrane i pokrojone marchewki

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania