łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę i jabłko obrać, pokroić na kostkę. Słoninę bardzo drobno pokroić, a najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Całość włożyć do dużego garnka o grubym dnie, postawić na małym ogniu. Wytapiać powoli smalec, co jakiś czas zamieszać, aby słonina nie przywarła do dna. Skwarki powinny pozostać jasne, można
niecodziennikparyDawniej często jadłam chińskie dania kupowane w budce obok bazarku, ale też sama gotowałam potrawy orientalne. Doprawione aromatycznymi przyprawami są smacznym połączeniem warzyw i mięsa. W skład naszej wieprzowiny po chińsku wchodzą polskie warzywa w towarzystwie pędów bambusa, grzybów mung, imbiru oraz oleju sezamowego i sosu sojowego. Pyszna chińszczyzna z polskimi akcentami. Składniki 250 g łopatki wieprzowej 1 średnia marchewka
niecodziennikparyzostawić na 10 minut. Po tym czasie gotować na małym ogniu przez 30 minut. Pozostawić na sicie wyłożonym gazą na kilkanaście minut. Zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Dodać jajko, chwilę miksować, żeby dobrze się połączyło i nadało dodatkowej puszystości. Następnie wsypywać stopniowo przesianą mąkę, cały
niecodziennikparywcześniej przygotowaną wątróbkę, smażyć razem ciągle mieszając. Gdy wątróbka będzie już usmażona, dodać roztarty w dłoniach majeranek, zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub za pomocą blendera. Do masy z wątróbki dodać kaszę gryczaną i jajko, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi: Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić
niecodziennikparyPoprzednim razem tołpyga w kukurydziano-sezamowej panierce była bardzo smaczna, mięso było wilgotne i delikatne, dlatego przy następnej wizycie na bazarku ponownie kupiliśmy tę rybę. Teraz przygotowaliśmy ją w stylu indyjskim m.in. z mlekiem kokosowym, imbirem, rodzynkami. Tołpyga w sosie kokosowym z pikantno-słodkimi dodatkami podana z ryżem to smaczny, kolorowy i sycący posiłek. Składniki na tołpygę w sosie kokosowym
niecodziennikparysmalec z jabłkiem i cebulą 1 kg słoniny bez skóry 2 cebule 1 kwaśne jabłko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Słoninę bardzo drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebule i jabłko obrać, z owocu usunąć gniazdo nasienne. Oba drobno pokroić w kostkę. Słoninę włożyć do garnka o grubym dnie, postawić na niewielkim ogniu i wytapiać, co jakiś czas
niecodziennikparytylko solą morską i pieprzem cytrynowym, aby dodatkami i przyprawami nie przyćmić smaku ryby. To okazało się bardzo dobrym wyborem, ponieważ okoń morski ma bardzo smaczne i delikatne białe mięso, które z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Składniki na pieczonego okonia morskiego (labraks) 2 okonie morskie pieprz cytrynowy sól morska (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Okonie morskie opłukać
niecodziennikparyburaczkami i cukinią są jednym z głównych składników. Do jej przygotowania wykorzystaliśmy buraczki czerwone upieczone w piekarniku, co znacznie skróciło czas zapiekania tego dania. Mimo że nie ma tutaj mięsa, potrawa jest sycąca, pełna smaków i kolorów, a między innymi o to chodzi w gotowaniu. Składniki na zapiekankę ziemniaczaną z buraczkami i cukinią 600 g ziemniaków 400 g czerwonych buraków
niecodziennikparykwaśnej śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 300 g kandyzowanej skórki cytrynowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kandyzowaną skórkę cytrynową drobno posiekać. Skwarki zemleć dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać do nich mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut. Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto
niecodziennikparysmaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę obrać, drobno posiekać, wrzucić na patelnię z dwiema łyżkami smalcu, zeszklić i odstawić do przestygnięcia. Skwarki zemleć dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodać do nich mąkę, cebulę wraz z tłuszczem, proszek do pieczenia, jajko, śmietanę, chilli, sól oraz pieprz. Wyrobić ciasto o konsystencji ciasta do pierogów. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, cienko
niecodziennikparyzupy ogórkowej lub grochówki. W osobnym garnku zaparzyć wątróbkę wieprzową, wrzucając ją na 5 minut do wrzątku. Bułki (najlepiej czerstwe) namoczyć w wodzie, odcisnąć. W maszynce do mielenia mięsa trzykrotnie zmielić boczek, wątróbkę, cebule oraz bułki. Do masy dodać jajka oraz przyprawy, całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dwie keksówki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Przełożyć
niecodziennikparypiekarniku nagrzanym do 180 o C ( z termoobiegiem ) ok. 15 minut – aż będzie rumiane. Wyjąć, pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Masa serowa: Ser trzykrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajko, śmietanę, budyń, cukier wanilinowy oraz ser. Ucierać ok. 20 minut. Wykonanie Na upieczone ciasto wyłożyć marmoladę jabłkową lub pokrojone w plastry jabłka
niecodziennikparybardzo zasmakowały, łącznie z Sąsiadką, która złożyła niezapowiedzianą wizytę. Mama zrobiła tzatziki , które dobrze komponowały się z kotlecikami cukiniowo-ziemniaczanymi . Polecamy także do nich mięsne dodatki np. gulasz lub mięso w sosie. Składniki na cukiniowo-ziemniaczane kotleciki 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 kg miąższu z cukinii 300 g białego sera 1 pęczek natki pietruszki 100 g mąki pszennej 1 łyżka
niecodziennikparyprzesiać, dodać masło, jajko, cukier, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagnieść jednolite ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Biały ser zemleć trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żółtka utrzeć z cukrem na kremową konsystencję. Wlewać stopniowo olej, następnie dodać ser, dokładnie zmiksować. Do masy serowej dosypać budynie śmietankowe, wlać mleko i kilka kropelek aromatu cytrynowego. Całość dokładnie
niecodziennikparyproste i szybkie do wykonania, dlatego może sprawdzić się w zabiegany dzień lub gdy nie chcemy spędzić dużo czasu w kuchni, a mamy ochotę zjeść coś dobrego i zdrowego. Mięso ryby po upieczeniu jest soczyste, doskonale przejmuje aromaty czosnku oraz pietruszki i nawet bez dodatków pstrąg pieczony z natką pietruszki może stanowić samodzielne danie. Składniki na pstrąga pieczonego z natką
niecodziennikpary