łyżka stołowa oleju 2 cebule szalotki 4 ząbki czosnku 3 duże pomidory 2 niewielkie kawałki suszonych pomidorów ( modyfikacja wprowadzona przez Olę ) 125 ml bulionu z kurczaka ( Ola dodała rosól drobiowo - wołowy ) 1,5 łyżki stołowej sosu rybnego 1 mała łyżeczka cukru 2 łyżki siekanego szczypiorku ( Ola dodała gruby szczypior z cebulki dymki ) 1/4 szklanki posiekanego koperku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataodpowiednik naszych naleśników, można jeść je jako samodzielne danie lub z nadzieniem warzywnym, mięsnym albo na słodko. Poniżej przepis na roti z wiórkami kokosowymi , które można serwować zarówno do kurczaka na ostro, jak i podawać z dżemem. Składniki 3 szklanki mąki 1 szklanka wiórków kokosowych namoczonych uprzednio w wodzie około 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki masła sól do smaku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataulubiona marynata do mięsa i ryb. Można oczywiście kupić gotową w sklepie, tylko.... po co skoro ta zrobiona w domu będzie smaczniejsza :) Poniżej proporcje na 4 udka z kurczaka albo 4 plastry karkowki. Składniki 1/2 szklanki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki imbiru (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może być
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataposiadanie kończy się dla obcokrajowaca deportacją i zakazem wjazdu przez minimum najbliższe 3 lata Składniki 50 - 60 dag wołowiny może być pręga (wołowinę można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub indyka) 1/2 słoiczka pędów bambusa 1 mała czerwona papryka 1 cebula średniej wielkości 1 mała marchewka pocięta w cienkie wiórki lub starta na tarce o grubych oczkach
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasałata lodowa (albo kapusta, Luby Weroniki robi z kapustą) ryż (na 2 osoby wystarczyła nam jedna torebka) mięsko (my miałyśmy polędwicę, ale jadłam już z piersią kurczaka, indyka i kiełbasą – wedle fantazji) sos sojowy pieprz jajka (2-3) cebula 1. Gotujemy ryż... Jak się ugotuje to niech odcieknie i czeka w miseczce
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapewnie pamiętacie z opowieści na naszym drugim blogu - W pustyni bez puszczy - czyli Arabia Saudyjska oczami Polaka - Dinesh nie jada wołowiny, Hafiz i Faiz nie przepadają za kurczakiem, Mariusz lubi naleśniki z serem jogurtowym, a ja jestem wielkim miłośnikiem kuchni polskiej. Co za tym idzie zdarza się nam na jeden obiad przygotowywać cztery różne potrawy, bo każdy chce zjeść
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSzybko, łatwo i przyjemnie, czyli nie mam czasu pisać dlaczego, ale za to napiszę jak. Czego użyłem? -bataty -udka z kurczaka -kilka małych pieczarek -świeży tymianek -szklanka białego muscatu -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -sól, pieprz -oliwa -sok z cytryny -dwa ząbki czosnku obrane, lekko zgniecione bokiem noża -cebula obrana, w ćwiartki pokrojona Na patelni, którą możemy włożyć do piekarnika, rozgrzewamy
BaRepasAromatyczna sałatka o zdecydowanym ostrym chrzanowym smaku, przełamanym kwaśnym jabłkiem i kiszonym ogórkiem i złagodzonym kukurydzą. 1 pojedynczy filet z kurczaka (ok. 350 g ) 1 słoiczek marynowanej perłowej cebulki (ok. 150 g netto) 1 puszka kukurydzy 200- 250 g żółtego sera 1 jabłko (duże, kwaśne) 1 kiszony ogórek 5 jajek 4-6 łyżeczek chrzanu (ostrego, ze słoiczka) ½ pęczka natki pietruszki
Trzeci talerzpokrojonych w kostkę pomidorów,(puszka) 150 g świeżego szpinaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku, startego 1,5 l bulionu z kurczaka 2 łyżki pasty pomidorowej 1 łyżka bazylii suszonej lub garść świeżej łyżka natki pietruszki posiekanej łyżka koperku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
Stare GarySKŁADNIKI: 4 ćwiartki z kurczaka 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej (może być jak najbardziej świeża, mnie na galaretę ochota naszła wczoraj wieczorem i miałam tylko mrożoną) 1/2 opakowania mrożonej fasoli 1 duży batat 2 litry wody 1 opakowanie suszonego lubczyku pieprz czarny mielony (do smaku) żelatyna PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki (oprócz batatów i żelatyny) wrzuciłam do misy multicookera. Zalałam 2 litrami wody
ClauditteMissCookingpomidorowym paski papryki czerwonej po kilka grzybków marynowanych kiełki soczewicy Bardzo fajnie sprawdzają się: krążki lub półksiężyce pora słupki ogórków konserwowych tarta marchew suszone pomidory z zalewy oliwnej kawałki kurczaka fasola guacamole Zaginamy dół placka, chowając część zawartości, a potem zawijamy w rulonik. Et voila ! Nasze zawijane kanapki - burrito gotowe
Weekendy w domu i ogrodziekilka lat temu dostałam ją od znajomego. Od tamtej pory używam systematycznie do różnych potraw i sukcesywnie uzupełniam jej zapas. Składniki (proporcje na 3 głodne osoby) : Kotlety : podwójna pierś kurczaka słodka papryka sól mielony pieprz suszony czosnek Pierś pokroić na kawałki, roztłuc młotkiem i posypać przyprawami. Odłożyć do lodówki, by mięso przeszło smakiem przypraw. Surówka : pół selera korzeniowego
Weekendy w domu i ogrodzieDziś opanowało mnie kokosowe szaleństwo :) Najpierw kokosowa rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy , potem kotlety z kurczaka w kokosowej panierce z zatarem . W puszce zostało mi trochę mleka kokosowego. Szkoda by było, gdyby się zmarnowało, więc dodałam je do popołudniowej kawy. Afrykańską kawę typu Arabica przygotowałam jak zwykle w kawiarce. I zamiast normalnego mleka dodałam resztę mleka kokosowego, które zdążyło się
Weekendy w domu i ogrodziekotletów. Smaki, które wybrałam, wynikają z zużywania różnych przetworów z ubiegłego roku. W ten sposób powoli przygotowuję słoiki na przetwory tegoroczne. Składniki (na 4 porcje): Roladki podwójna pierś kurczaka marynowany kabaczek pokrojony w słupki (mogą być korniszony) 4 słupki sera (u mnie mozzarella) mała cebula pokrojona w grube piórka grzybki marynowane sól himalajska z przyprawami azjatyckimi kozieradka pieprz kolorowy olej
Weekendy w domu i ogrodziepomóc, zrazy drobiowe z pieczarkami i serem pleśniowym typu camembert. Wyśmienity i wyrafinowany smak. Spróbujcie i wcale nie trzeba dużo czasu do przygotować. Składniki: duża pierś z kurczaka 400 g pieczarek 1 duża cebula 1 ser pleśniowy camembert 2 łyżki gęstej śmietany przyprawy Sposób przyrządzenia: Pieczarki podsmażyć z cebulą na oliwie, chwilę
pieprzny smaczek