Lubię przyprawę gyros za jej ciekawy i niepowtarzalny smak. Wykorzystuję ją w kuchni dosyć często, przeważnie do dań z mięsem drobiowym. Tym razem jednak dodałam ją do sałatki ogórkowej z cukinią i marchewką, którą zrobiłam do słoików na zimę. Jest ona słodko-kwaśna i może stanowić świetny dodatek do dań obiadowych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 kg ogórków gruntowych
Danka Pichciktóre rosną jak szalone. Część z nich wykorzystuję na bieżąco, przygotowując różne dania na obiad lub kolację. Na przykład uwielbiane przez moją rodzinę leczo ( przepis ) albo cukinie zapiekane z mięsem mielonym ( przepis ). Z pozostałej części tych warzyw robię przetwory na zimę. Dzisiaj mam propozycję dla osób lubiących bardziej pikantne smaki. Jest to sałatka z cukinii z papryczką chili. Gorąco polecam
Danka Pichciprzygotować według przepisu na opakowaniu, czyli zalać wrzątkiem i pozostawić do ostudzenia. 2. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Usmażyć na złoty kolor. Ostudzone mięso przełożyć do miski. 2. Ogórka, paprykę i pomidora umyć, pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, w której będziemy robić sałatkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do miski
Danka Pichciłyżki koniaku lub amaretto płaska łyżeczka przyprawy do piernika 3 łyżki kakao do obtoczenia Przepis na trufle z piernikami Herbatniki wkładamy do plastikowego woreczka i kruszymy tłuczkiem do mięsa na pył. W rondelku topimy masło, dodajemy do niego mleko skondensowane, kakao, koniak i przyprawę do piernika. Mieszamy dokładnie a następnie wsypujemy pokruszone herbatniki i połowę startych pierników. Na talerzyku mieszamy
Ugotowane pozamiatanecukinia sól, pieprz oregano odrobina oleju sos pomidorowy 0,5 kg przecieru pomidorowego 1/2 cebuli 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz cukier oregano odrobina oleju Na samym początku mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić. Następnie rozgrzać patelnię wraz z niewielką ilości oleju i przesmażyć kawałki kurczaka. Gnocchi ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Ugotowaćgarnka wlać wodę, dodać umyte golonki z indyka, listki laurowe, ziele angielskie. Całość zagotować. Usunąć szumowiny i wywar przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na mniejszym ogniu, aż do miękkości mięsa. Następnie wyjąć golonki oraz listki laurowe i ziele angielskie. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Z fasolki odciąć końcówki i przekroić ją na dwie części. Ziemniaki obrać i pokroić
UgotowaćPrzygotowanie tortellini: Najpierw przygotowujemy ciasto do makaronu - mieszamy mąkę z jajkami i zagniatamy, aż będzie gładkie. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Do farszu kroimy wszystkie mięsa (oprócz wędlin) w kostkę, smażymy na patelni z masłem, aż wypuści wszystkie soki. Czekamy, aż ostygnie i blendujemy razem z wędlinami, parmezanem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozwałkowujemy makaron
Obiad gotowyprzepisów - może kogoś zainspiruję :) U Was Święta zawsze tradycyjne, czy co roku coś nowego? Przepisy znajdzie TUTAJ - KLIK! Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek oraz pieczenia mięsa możecie znaleźć TUTAJ - KLIK! A TU - KLIK! przepiękne ozdoby świ ąteczne dla Waszego domu! Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia
Moje Kuchenne Rewelacjekarpia cytryną, przestawał wtedy charakterystycznie pachnieć, stawał się kruchy i smaczny po usmażeniu. Od mamy dowiedziałam się kiedyś, że skrapianie karpia cytryną powoduje, że nie czuć mulistości karpia, a mięso staje się bardziej kruche po usmażeniu. Od babci usłyszałam również, że moczenie ryby w mleku również niweluje charakterystyczny zapach. Ja jednak tej drugiej metody nigdy nie próbowałam. Jednym słowem karp
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnegotowane grzyby cebula biała sól i pieprz do smaku Cebulę zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby, posolić i doprawić pieprzem. Przełożyć do malakser, zmielić pulsacyjnie lub w maszynce do mięsa. Odstawić. Rozwałkować ciasto, pokroić na małe kwadraty np. 4x4 cm. Na środku wykładać farsz za pomocą łyżeczki. Zlepić krawędzie tworząc trójkąt, a następnie zlecić podstawę aby powstał mały
AZgotuj!łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany (18 - 22 %) 2 żółtka bialko zostawić do posmarowania pasztecików sezam do posypania opcjonalnie Wykonanie Farsz ,moze być z miesa,kapusta z grzybami ,co kto lubi..dlugo są swieże. Przygotować ciasto: Rozpuścić drożdże w śmietanie. Posiekać mąkę z masłem i pozostałymi składnikami. Dodać drożdże, zagnieść gładkie ciasto. Przed dalszą obróbką
mojej kuchniłyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany (18 - 22 %) 2 żółtka bialko zostawić do posmarowania pasztecików sezam do posypania opcjonalnie Wykonanie Farsz ,moze być z miesa,kapusta z grzybami ,co kto lubi..dlugo są swieże. Przygotować ciasto: Rozpuścić drożdże w śmietanie. Posiekać mąkę z masłem i pozostałymi składnikami. Dodać drożdże, zagnieść gładkie ciasto. Przed dalszą obróbką
w mojej kuchni