mięso - 63110 przepisów (strona:2128/4208)

Przepis na chutney z czerwonej kapusty 146

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na chutney z czerwonej kapusty. Chutney to świetna przystawka do mięsa, a co najważniejsze można je przygotować wcześniej. Gotuję chutney z kapustą, korzennymi przyprawami i rodzynkami. Jest słodko kwaśne, aromatyczne i ostre. Idealna zimna przystawka do pieczonego indyka. Na moim świątecznym stole pojawia się wiele przystawek z kapusty, o choćby sałatka z brukselką . Często gotuję

codojedzenia
Seromak – łaciaty sernik z makiem 164

podstaw. Od początku wiedziałam, że będę piec łaciaty sernik z makiem, więc nie potrzebowałam dużo maku. Ugotowany mak zmieliłam w malakserze! Tak, malakser z powodzeniem zastępuje maszynkę do mielenia mięsa. Masa makowa z malaksera wyszła idealna. Mak się dobrze zmielił. To podstawa udanej masy makowej. Przyrządzanie masy makowej jest nieco pracochłonne ale przygotowane masy serowej zajmuje niewiele czasu. Wystarczy wszystkie

codojedzenia
Sernik z palonym masłem 161

jeden z podstawowych składników kuchni francuskiej. Często używa się go do deserów jako bazy kremów, lodów lub ciast, ale genialnie komponuje się także z warzywami, doskonale podbija też smak mięsa i ryb. Wracając do mojego sernika, dzięki palonemu masłu zyskał wyjątkowy smak. Jest aksamitny i kremowy, z powodzeniem możecie włączyć go do repertuaru świątecznych wypieków. Składniki: Spód: 75 g masła

Smakowity Blog Kulinarny
Makowa tarta z musem żurawinowym 128

będzie za mocno wysmażona. Nadzienie makowe: Mak przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję 20 minut. Po tym czasie odcedzam na sitku i mielę razem z migdałami maszynką do mięsa dwa razy. Do maku dodaję starte na tarce jabłko, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy, pokrojone orzechy, rodzynki, olejek migdałowy, miód. Przesmażam całość w garnku. Jak przestygnie dodaję ubitą pianę

wesoła kuchnia
Kruche rogaliki z nadzieniem z maku i marcepanu! 187

minut. Wyłącz płytę indukcyjną i pozostaw na godzinę. Mak się parzy. Odcedź na sicie wyłożonym gazą lub tetrą. Odciśnięty mak, cukier i daktyle, zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. W garnku stop masło, dodaj zmielony mak i pozostałe składniki, całość wymieszaj na jednolitą masę. Masę najlepiej pozostawić na kilka godzin, aby się przegryzła. Do wystudzonej masy dodaj jajko i nadziewaj

SMYKWKUCHNI
Kruche ciasteczka choinkowe z cukierkowym witrażykiem 165

Najlepiej wykonać pierwsze próbę, sprawdzić czy dajemy całą czy rozkruszoną część cukierka. Cukierki wówczas dzielimy kolorami, wkładamy do woreczków foliowych i rozkruszamy na proszek, np. za pomocą tłuczka do mięsa. Pieczemy ok. 10 min, pozostawiamy do wystygnięcia i dopiero zdejmujemy ciastka

Moniki Smakołyki
Karp w marynacie miodowo-musztardowej 162

karpia sól  do usmażenia karpia 2 łyżki masła + odrobina oliwy z oliwek Dzień przed przygotowaniem dania : płat z karpia umyć, osuszyć, pozbawić łusek i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso z obu stron posypać solą. Kawałki karpia ułożyć w naczyniu żaroodpornym (skórką do dołu) i obłożyć kawałkami pociętej cebuli. Wstawić do lodówki. Na drugi dzień zdjąć cebulę (NIE będzie

Ugotować
Godnie Święta - o tym, jak przed stu laty świętowali Lasowiacy 157

ziarno. Rytuał ten miał zapewnić trzymanie się kur w stadzie i znoszenie jaj w obrębie gospodarstwa, a nie „po sąsiadach”. Na Boże Narodzenie nawet najbiedniejszy gospodarz starał się zapewnić mięso wołowe, które podawano na świąteczny obiad. Z pozostałych po obiedzie kości również wróżono. Wybierano tyle kości, ile panien w chałupie i kładziono je na słupach wspierających płot – na każdym słupie

Trzeci talerz
Pierogi z kapustą i grzybami 206

przejdzie zapachem i smakiem cebulki, około 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Taka kapusta nadaje się jako farsz do pierogów, krokietów lub pasztecików i jako dodatek do mięs. Tak przyrządzoną kapustę można śmiało przygotować wcześniej i zamrozić. Przygotować ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zawsze wyrabiam w robocie planetarnym, hakiem do ciast drożdżowych

Kocham..lubię..gotuję..
Soczyste żeberka z glazurą 137

przez 2 godziny, odwracając je co pół godziny i polewając wytworzonym sosem. Po dwóch godzinach podwyższ temperaturę do 225ºC i piecz żeberka jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie mięso powinno się ładnie zrumienić, a reszta sosu zgęstnieć jak miód i pokryć żeberka. Wyjmij żeberka na deskę. Pokrój na kawałki między kostkami. Podawaj z pieczywem lub frytkami. Smacznego The post

codojedzenia
Pstrąg faszerowany kaszą i grzybami 130

Pstrąg ma ości miękkie i dość łatwo je usunąc. Pstrąg faszerowany kaszą i grzybami to jedno z naszych ulubionych dań. Orzechowa w smaku kasza i suszone grzyby wspaniale aromatyzują mięso. Pstrąg faszerowany kaszą doskonale smakuje podany prosto z pieca, jak i na zimno. Oryginalny przepis znajdziecie na Ugotuj.to Zobacz nasz przepid n pieczonego, faszerowanego szczupaka Składniki: Pstrąg tęczowy duży ½ szklanki

Niedzielny kucharz
Migdałowe ciasteczka 143

łakocie, każda mama wtedy przygotowywała na swój sposób. Prym wiodły babcie, które zawsze z niczego potrafiły coś zrobić. Pamiętam ciastka z maszynki, takiej stalowej, w której zawsze mieliło się mięso, miała taką specjalną nakładkę i można było, tak jakby wygniatać z niej kruche ciastka. Jak Wam napiszę, że robiło się je na smalcu, to pewnie nie uwierzycie, ale dokładnie

SMYKWKUCHNI
Sałatka z kurczakiem i ananasem 190

gyros 3 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% Sól Pieprz Sałatka z kurczakiem i ananasem : Przygotowanie: Pierś płuczemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z błon, kroimy w drobną kostkę, następnie mięso przekładamy do miski, skrapiamy oliwą i oprószamy przyprawą gyros, (kurczaka można odstawić na godzinę do lodówki do zamarynowania) po czym smażymy na patelni. Ananasa i kukurydzę konserwową odsączamy, ananasa kroimy

Księga-Smaku
Najlepsze książki kulinarne 2019 – top 10 wg. UgotowanePozamiatane.pl 136

nawet kanał na Instagramie, który zbiera najpiększniejsze wzory @Fruit_stickers Więcej o tej książce. Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta. Alicja Rokicka. Wydawnictwo Marginesy Jak urządzić święta bez mięsa i nabiału? Boże Narodzenie to jeszcze bułka z masłem, ale co z Wielkanocą, imieninami cioci i imprezą ze znajomymi? Co zrobić, żeby świąteczny stół zawsze uginał się od pyszności

Ugotowane pozamiatane
Karp smażony w panierce miodowo-czosnkowej 130

czosnkowej, to przepis który po raz pierwszy zastosowałam w ubiegłym roku. Zrobił furorę i już następnego dnia musiałam zrobić powtórkę Delikatna słodycz i nutka czosnku idealnie komponują się z mięsem karpia, które z natury wykazuje lekką słodycz. Generalnie polecam, jako nowość i odskocznię od tradycyjnego karpia z patelni Pyszne, proste i nietuzinkowe danie. Składniki: 1 świeży karp podzielony na dzwonki

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania