Polska - Mamina zupka z kaszą jaglaną i pieczarkami 122zapomnieć - smaki domowej, maminej kuchni. Jedną z kultowych i moich ulubionych pozycji w domowym jadłospisie jest (i zawsze była) zupa z kaszą jaglaną i pieczarkami. Oryginalnie gotowana na mięsie, w ostatnim czasie została przez nas zwegetarianizowana i zweganizowana. Jest to chyba jedna z najłatwiejszych istniejących zup (no i najsmaczniejszych oczywiście !). Składniki (4 porcje): - bulion ( np. z tego przepisu
Roślinożerni urlopowicze
Warstwowa sałatka z kurczakiem 159łyżki sosu czosnkowego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka umyłam i osuszyłam. Pokroiłam je w drobną kostkę i obsypałam dość obficie przyprawą do kurczaka. Mięso usmażyłam na ok. 2-3 łyżkach oleju i wyłożyłam na talerz do wystygnięcia. Sałatę rzymską drobno poszatkowałam. Połowę wyłożyłam na dno szklanej salaterki. Pora również drobno pokroiłam i wyłożyłam na sałatę
Waniliowe Improwizacje
Gruzja - Boczniaki z nasionami granatu (Kuczmaczi) 170bogactwo kuchni świata i mają piękne zdjęcia. Nie ma chyba ładniejszej książki kucharskiej niż Kaukasis O. Hercules. No a dodatkowo kuchnia kaukaska... czeego chcieć więcej? Ostatnio uznałem, że każde mięso da się zastąpić boczniakam, więc i gruzińskie kuczmaczi, czyli podroby z nasionami granatu da się z nimi zrobić! Oryginalnie przepis pochodzi właśnie z książki Kaukasis , ale został przez nas zweganizowany
Roślinożerni urlopowicze
Uszka z kaszą i soczewicą 190odstawiłam do wystygnięcia. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Zeszkliłam ją na patelni na łyżce oleju i dodałam do soczewicy. Soczewicę z kaszą i cebulą zmieliłam w maszynce do mięsa, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę pszenną wsypałam do miski razem ze szczyptą soli. W gorącej wodzie rozpuściłam masło i wlałam do mąki
Waniliowe Improwizacje
Pieczone warzywa z ziołami, a jutro zupa 131octu - uspokoi żołądek w kwestii nadprodukcji soku trawiennego. Doskonale reguluje gospodarkę zasadowo-kwasową organizmu - usuwając między innymi znaczne ilości mocznika. Komu się to przyda? Wszystkim, którzy jedzą dużo pieczywa, mięsa, słodyczy... Dla osób z grupy zagrożonej nowotworami układu pokarmowego i dróg moczowych - warto spojrzeć na buraka przez pryzmat zawartości rzadkich pierwiastków takich jak cez i rubid oraz przeciwutleniacza - betainy
Gary Bez dna
Pasta dyniowa - przepis na zdrowy półprodukt! 134dalej? Możliwości jest tak wiele! Z pasty dyniowej można przygotować mnóstwo, mnóstwo dań, zup i deserów... na przykład: zupę krem, sos do makaronu, sos do mięsa, pastę do kanapek, sos do przekąsek, muffiny lub placek... Znajdź swój pomysł na wykorzystanie pasty dyniowej! Pasta dyniowa - przepis podstawowy Składniki: dynia dużo
Gary Bez dna
Gotowanie podczas obozu tai-chi - relacja kulinarna 148koniec lipca wyjechałam z grupą trenującą tai-chi na obóz. 15 osób trenujących i ja -gotująca :) Zasady? W gotowaniu dla tej grupy naczelnym warunkiem było to, że nie jemy mięsa. Było wegetariańsko! I oczywiście różnorodnie. I SMACZNIE! :) Unikaliśmy również składników, które obciążały układ trawienny. To szczególnie ważne wśród osób, które musiały skupić się na precyzji ruchu... Organizacja! W uwagi
Gary Bez dna
Czego uczy gotowanie...? 147makaronu czy kaszy, wykorzystać piekarnik podczas wykonywania zupełnie innych czynności lub pozwolić daniu dusić się i zająć się w tym czasie sobą... Jeśli ktoś uważa, że np. przed upieczeniem mięsa, trzeba je maaaarynoooowaaaać (w języku waleni) i traktuje to jako czas poświęcony(!) na gotowanie – to ta osoba prawdopodobnie wcale nie chce gotować... Cóż. Problemy są tam gdzie je chcemy mieć
Gary Bez dna
Sos śliwkowy z ostrą papryczką i imbirem 146całą mocą :) Ten przepis to dowód na to, że śliwki smakują dobrze nie tylko w słodkich wersjach. Sos z dodatkiem ostrej papryczki i imbiru sprawdza się do sałatek, mięs i marynat. Można go przechowywać w lodówce ok. 2 tygodni. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o właściwościach śliwek lub poznać inne możliwości wykorzystania tych owoców w kuchni - zajrzyjcie do wpisu
Gary Bez dna
Buraczany kotlet mielony 141indyka, buraka, przypraw (np. chilli, kurkumy, majeranku, soli i pieprzu), oleju rzepakowego (do smażenia). 1. Buraka ugotuj (lub wykorzystaj gotowego z wczorajszego obiadu - moja ulubiona opcja). 2. Buraka i mięso zmiel w maszynce. 3. Zmieloną masę wymieszaj z przyprawami, dodaj łyżeczkę zimnej wody i uformuj kotlety. 4. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, usmaż kotlety i podduś je chwilę pod przykryciem
Z notatnika dietetyka
Domowe bazy do zup 153pokrój w kawałki. Włóż do garnka razem z kurczakiem, solą i przyprawami, zalej wodą do przykrycia składników i gotuj do miękkości (ok. 30min.). 2. Mięso wyjmij i usuń kości. 3. Wszystko zmiksuj i włóż do małego suchego szczelnego słoiczka. Po przestudzeniu przez tydzień możesz przechowywać w lodówce lub po pasteryzacji możesz przechowywać
Z notatnika dietetyka
Risotto z krewetkami 184dzwoni i mówi, że za pół godziny wpadną na obiad 😉 Risotto można przygotować na wiele sposób - wszystko zależy od dodatków, które zdecydujemy się użyć. A wybór mamy ogromny: warzywa, mięsa, sery, owoce morza. Możemy użyć bulionu lub wina, co też ma duży wpływ na smak potrawy. Ja dzisiaj postawiłam na owoce morza, a konkretnie na krewetki. Choć owoce morza wciąż
Z notatnika dietetyka
Ryż z krewetkami 173apetycznie wierzcie mi, że to się zmieni po przygotowaniu 😉 Krewetki to morskie i słodkowodne skorupiaki. Są one źródłem pełnowartościowego i łatwostrawnego białka. Mogą więc bez problemu zastąpić w posiłku mięso czy rybę. Te morskie stworzonka są także dobrym źródłem witamin z grupy B. Krewetki możemy traktować jako zdrową przekąskę, ale także jako element posiłku. Możemy je smażyć, dusić, grillować
Z notatnika dietetyka
Puree z kalafiora 146Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków - jest to klasyczny składnik drugiego dania, ulubiony dodatek do mięs. Choć ziemniaki same w sobie nie są bardzo kaloryczne (w końcu to tylko warzywo), to zazwyczaj podajemy je polane zawiesistym sosem lub rozpuszczonym masełkiem czy innym tłuszczem, a to powoduje, że nagle to niewinne warzywko zamienia się w istną bombę kaloryczną
Z notatnika dietetyka
Zupa ogórkowa 168wody, 2 marchewki, 2 pietruszki, 5 średnich ziemniaków, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, domowa przyprawa do zupy , 8 ogórków kiszonych, łyżka oleju, sól, pieprz. 1. Mięso przepłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Żeby wywar był mniej tłusty odetnij tłuszcz i obierz kurczaka ze skóry. 2. Wrzuć kurczaka do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i domową przyprawę do zupy
Z notatnika dietetyka