Rolowane drożdżówki z makiem, orzechami włoskimi i pomarańczami 178pomarańczy, dorzucamy otartą skórkę pomarańczy i odstawiamy. Mak wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i odstawiamy na około 30 minut. Następnie mak odsączamy idwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa z drobnym sitem. Do zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy włoskie, namoczone skórki pomarańczowe razem z sokiem i otartą skórką pomarańczy, miód i cukier. Jeżeli masa jest za rzadka możemy ją lekko
Tajemnice Smaku
Rogale drożdżowe nadziane białym makiem z bakaliami 168minut. Po ugotowaniu osączamy na sicie o bardzo drobnych oczkach. Do maku dodajemy blanszowane i obrane ze skórki migdały i orzechy włoskie, następnie mielemy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Do mielenia używamy sitka o drobnych oczkach. Do zmielonej masy makowej dodajemy sparzone, posiekane rodzynki i skórkę pomarańczową, miód i śmietanę. Dokładnie mieszamy. CIASTO Drożdże rozprowadzamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier, jajko
Tajemnice Smaku
Sos pomidorowy ze śliwkami 171czyli sos barbecue, to inaczej sos grillowy. Sosu używa się między innymi do marynowania mięsa na grill, również jako dodatek po ich upieczeniu. Najbardziej popularne danie z wykorzystaniem sosu to żeberka w sosie BBQ, które możemy upiec na grillu, a także w domu w piekarniku. Domowy sos BBQ z pomidorów i śliwek jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ilość soli, pieprzu
Tajemnice Smaku
Ajwar pikantny z pieczonych papryk i bakłażana 193prawdziwy i oryginalny… i o to chodzi. Często pojawia się pytanie, do czego pasuje ajwar? Odpowiedź jest prosta – do bardzo wielu dań. Może być dodatkiem do grillowanych mięs i warzyw, możemy kłaść go na gorących grzankach, doskonale pasuje do hamburgerów. Ogranicza nas tylko wyobraźnia. Z tej porcji wychodzi około 500 ml ajwaru. To niewiele, więc warto zwielokrotnić składniki
Tajemnice Smaku
Pomarańczowy kuskus z marchewką i bazylią – sałatka lub danie obiadowe 161rodzaju kaszy) minutach mamy gotowe danie. Pomarańczowy kuskus z marchewką może być sałatką, którą zaserwujemy na zimno. Może również pełnić rolę dodatku obiadowego, na ciepło do warzyw lub mięs. Składniki 200 – 300 g marchewek 2 pomarańcze 300 ml gorącego warzywnego bulionu lub wody gorąca woda w razie potrzeby do kuskus 3 łyżki oliwy szczypta kardamonu ząbek czosnku
Tajemnice Smaku
Domowy marcepan 143niesamowicie pyszny, aromatyczny, miękki, migdałowy przysmak. *Woda różana to doskonały, aromatyczny dodatek do marcepanów, kremów, budyni i innych słodkości. W krajach arabskich wody różanej używa się również do gotowania mięsa. Wodę różaną można bez problemu kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Składniki 250 g migdałów 250 g cukru pudru 20 – 30 ml wody różanej lub likieru migdałowego (Amaretto) kilka
Tajemnice Smaku
Risotto 181Zapraszam po sprawdzony przepis na domowe risotto . Jeśli szukasz klasycznego i tradycyjnego sposobu na risotto, które możesz podać jako samodzielne danie oraz połączyć z mięsem i warzywami.. Do dzieła! - oryginalna receptura - uniwersalny przepis na risotto - super pomysł na pyszny i ciekawy obiad
AniaGotuje.pl
roladki ziemniaczane ze szpinakiem w waflu 169wykładamy szpinak. Całość zwijamy w roladę. Kroimy na ok. 2 cm kawałki. Każdy panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony na rumiano. Podajemy np. z mięsem duszonym, pieczonym
Domowy Smak Jedzenia
Karkówka duszona z porem 514sól, pieprz 1 łyżka tymianku 2 łyżki masła mąka ryżowa do zagęszczenia sosu Karkówkę pokroić w niedużą kostkę. Pora pokroić w plasterki. W garnku obsmażyć pokrojoną karkówkę. Następnie podsmażone mięso zalać wodą, dodać listki laurowe i tymianek, trochę soli i dusić aż karkówka będzie prawie miękka. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojonego wcześniej pora. Gdy karkówka będzie
Monia miesza i gotuje
Spagetti carbonara z kurczakiem 202teraz. Dla mnie podstawa to pyszny jajeczno-śmietankowy sos, a reszta to czasem co się nawinie. Może być wege z cukinią lub jak w tym przypadku podwójnie mięsa – z boczkiem i kurczakiem. Każda odsłona carbonary jest zawsze i niezmiennie pyszna i sycąca. Składniki (na 2 duże porcje): 200g makaronu spaghetti 200g wędzonego kurczaka – użyłam wędzonego fileta 100g wędzonego boczku
Smaczna Strona
Koktail młodości, czyli zwiększ swój Ożdżas 196chciałby znać recepty na zdrowie i młodość. Jedni mówią, że tylko dieta wegańska to recepta na zdrowie, inni jedź same owocki, kolejni że człowiek ma kły, więc powinien jeść mięso. Na rynku pojawiają się kolejne superfoods jak nie jagody goi, to glony jakieś itd. Im nazwa bardziej egzotyczna, tym ma większe szanse na powodzenie i zdrenowanie naszych portfeli. Sorry
greenscarf
Zapiekanka z ryżem, kurczakiem, papryką, cukinią i pomidorami 188ścieramy na tarce. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filety. Kiedy się zarumienią dodajemy paprykę, cukinię i cebulę. Smażymy do momentu aż woda puszczona przez warzywa odparuje. Wtedy mieszamy mięso i warzywa z ryżem, passatą i serem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. 3. Danie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
Szefowa kuchni
Zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów 186muszkatołowej pół łyżeczki tymianku łyżeczka cukru łyżka masła cebula ząbek czosnku 2 ziemniaki 150 g czerwonej soczewicy 2 łyżki słodkiej śmietanki 30% sól i pieprz natka pietruszki Przepis 1 Mięso zalewamy 2 l zimnej wody, gotujemy na średnim ogniu. Następnie zdejmujemy z wywaru powstałe szumowiny i dodajemy obraną marchewkę pokrojoną w kostkę, pietruszkę, kawałek selera, kawałek pora, liść laurowy
Kuchnia Bazylii
Zapiekanka z ziemniaków i klopsików 196Czasami jest tak, że mimo głowy pełnej pomysłów obiadowych czasami człowieka ogarnia tak pustka, że nie wie co zrobić na obiad. I tak w poszukiwaniu pomysłu
Bernika - moj kulinarny pamietnik