makaronu czy kaszy, wykorzystać piekarnik podczas wykonywania zupełnie innych czynności lub pozwolić daniu dusić się i zająć się w tym czasie sobą... Jeśli ktoś uważa, że np. przed upieczeniem mięsa, trzeba je maaaarynoooowaaaać (w języku waleni) i traktuje to jako czas poświęcony(!) na gotowanie – to ta osoba prawdopodobnie wcale nie chce gotować... Cóż. Problemy są tam gdzie je chcemy mieć
Gary Bez dnacałą mocą :) Ten przepis to dowód na to, że śliwki smakują dobrze nie tylko w słodkich wersjach. Sos z dodatkiem ostrej papryczki i imbiru sprawdza się do sałatek, mięs i marynat. Można go przechowywać w lodówce ok. 2 tygodni. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o właściwościach śliwek lub poznać inne możliwości wykorzystania tych owoców w kuchni - zajrzyjcie do wpisu
Gary Bez dnaindyka, buraka, przypraw (np. chilli, kurkumy, majeranku, soli i pieprzu), oleju rzepakowego (do smażenia). 1. Buraka ugotuj (lub wykorzystaj gotowego z wczorajszego obiadu - moja ulubiona opcja). 2. Buraka i mięso zmiel w maszynce. 3. Zmieloną masę wymieszaj z przyprawami, dodaj łyżeczkę zimnej wody i uformuj kotlety. 4. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, usmaż kotlety i podduś je chwilę pod przykryciem
Z notatnika dietetykapokrój w kawałki. Włóż do garnka razem z kurczakiem, solą i przyprawami, zalej wodą do przykrycia składników i gotuj do miękkości (ok. 30min.). 2. Mięso wyjmij i usuń kości. 3. Wszystko zmiksuj i włóż do małego suchego szczelnego słoiczka. Po przestudzeniu przez tydzień możesz przechowywać w lodówce lub po pasteryzacji możesz przechowywać
Z notatnika dietetykadzwoni i mówi, że za pół godziny wpadną na obiad 😉 Risotto można przygotować na wiele sposób - wszystko zależy od dodatków, które zdecydujemy się użyć. A wybór mamy ogromny: warzywa, mięsa, sery, owoce morza. Możemy użyć bulionu lub wina, co też ma duży wpływ na smak potrawy. Ja dzisiaj postawiłam na owoce morza, a konkretnie na krewetki. Choć owoce morza wciąż
Z notatnika dietetykaapetycznie wierzcie mi, że to się zmieni po przygotowaniu 😉 Krewetki to morskie i słodkowodne skorupiaki. Są one źródłem pełnowartościowego i łatwostrawnego białka. Mogą więc bez problemu zastąpić w posiłku mięso czy rybę. Te morskie stworzonka są także dobrym źródłem witamin z grupy B. Krewetki możemy traktować jako zdrową przekąskę, ale także jako element posiłku. Możemy je smażyć, dusić, grillować
Z notatnika dietetykaWielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków - jest to klasyczny składnik drugiego dania, ulubiony dodatek do mięs. Choć ziemniaki same w sobie nie są bardzo kaloryczne (w końcu to tylko warzywo), to zazwyczaj podajemy je polane zawiesistym sosem lub rozpuszczonym masełkiem czy innym tłuszczem, a to powoduje, że nagle to niewinne warzywko zamienia się w istną bombę kaloryczną
Z notatnika dietetykawody, 2 marchewki, 2 pietruszki, 5 średnich ziemniaków, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, domowa przyprawa do zupy , 8 ogórków kiszonych, łyżka oleju, sól, pieprz. 1. Mięso przepłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Żeby wywar był mniej tłusty odetnij tłuszcz i obierz kurczaka ze skóry. 2. Wrzuć kurczaka do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i domową przyprawę do zupy
Z notatnika dietetykanieodpowiednich surowców w procesie produkcji czy stosowania nieprawidłowych praktyk produkcyjnych. Do żywności nieprzetworzonej, czyli takiej, która nie została poddana żadnej obróbce (nie zalicza się tutaj porcjowania i mielenia mięsa, obierania, rozdrabniania, krojenia, czyszczenia, mrożenia, mielenia, łuskania i pakowania) nie mogą być dodawane żadne substancje dodatkowe poza wyjątkami wymienionymi we wspomnianym wyżej rozporządzeniu. Podział substancji dodatkowych Rozporządzenie dzieli substancje dodatkowe
Z notatnika dietetykapewne mocne strony. W końcu grzyby jesienią to tzw. oczywista oczywistość. Świeże grzyby możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów – możemy zrobić z nich zupę grzybową, podać zamiast mięsa na drugie danie czy przygotować różne przetwory. Świeże grzyby możemy teraz bez problemu kupić w sklepie czy na rynku. Ale możemy też udać się po nie do lasu Grzybobranie Na grzybobranie
Z notatnika dietetykaktóry głównie znajduje się właśnie w skórze. 4. Udka i wołowinę włóż do naczynia żaroodpornego, dodaj czosnek i paprykę i zalej wszystko połową sosu sojowego. 5. Włóż naczynie z mięsem do piekarnika i piecz 30 minut. 6. Po upieczeniu przełóż wszystko do garnka, dodaj przyprawy i resztę sosu sojowego. 7. Dodaj obrane marchewki i przekrojone wzdłuż na pół papryczki chili
Z notatnika dietetykaprzeciwdepresyjnie, wspomagają pamięć i koncentrację. Rodzaje śledzi Śledzie możemy kupić w różnej postaci - warto wiedzieć, czym się różnią: matiasy - młode ryby odławiane w maju, jeszcze przed pierwszym tarłem. Ich mięso charakteryzuje się znacznie niższą zawartością tłuszczu. Jest także delikatniejsze w smaku i mniej słone. Uwaga! Śledzie "a`la matias" dostępne w sklepie z prawdziwym matiasem nie mają nic wspólnego
Z notatnika dietetykastron staraj się delikatnie zanurzyć, aby nasiąkł wodą. Każdy arkusz musisz zrobić osobno, żeby się nie posklejały. 7. Arkusz papieru przełóż na blat, nałóż na środek trochę kapusty, porcję mięsa, 3-4 paseczki papryki i trochę kolendry oraz bazylii. 8. Zawiń sajgonki jak gołąbki - najpierw boki, żeby nic nie wypadło, a potem w roladkę. 9. Piecz 20 minut w piekarniku
Z notatnika dietetykaPasztet to obowiązkowy element świątecznego stołu w wielu domach. Choć większość osób kojarzy pasztet z mięsem, to ja postanowiłam przygotować jego wegetariańską wersję i wykorzystałam czerwoną soczewicę. Kiedyś spotkałam się też z nazwą wegetariańska mielonka, ale do mnie jakoś nie przemówiła - zostanę przy pasztecie 😉 Fani ciecierzycy mogą zerknąć tutaj na przepis na pasztet z ciecierzycy . Pasztet możecie podać na ciepło
Z notatnika dietetykakonserwantami. Ale jeśli wiesz, że dzisiaj nie użyjesz jogurtu, to kup taki, który jest ważny jeszcze tydzień, a nie do jutra. 3. Mroź nadmiar jedzenia Wiele produktów możemy mrozić - mięsa, ryby, owoce, warzywa. Ale równie wiele dań gotowych możemy zamrozić - zupy, ciasta, pieczywo, pierogi czy bigos. Jeśli więc zostanie Ci coś po świętach, może warto włożyć to do zamrażarki
Z notatnika dietetyka