oddaniu krwi musi uzupełniać poziom żelaza, dlatego częściej niż zazwyczaj na naszym stole gości wątróbka. Tym razem wieprzowa, gdyż ponoć zawiera więcej żelaza niż drobiowa i z mięsa jest ono lepiej przyswajalne niż z roślin. Przygotowanie jest bardzo proste i syn praktycznie sam ją przygotował, no może z niewielkim wkładem doradczym z mojej strony. Wyszła bardzo smaczna, był bardzo dumy
Kuchcik gotujełyżkami oliwy z oliwek oraz sosem sojowym). Piec pod przykryciem około 50 minut. Następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze około 20-25 minut. Warzywa muszą być miękkie, a mięso zarumienione
Ugotowaćpatelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i ułożyć piersi kacze skórą do dołu. Smażyć na średnim ogniu 4 minuty, a następnie obrócić pierś i smażyć 2 minuty. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego posypać rozmarynem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15 minut. W tym czasie na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i czekać
O kuchni z uczuciemwymyśliłam sobie danie zastępcze - roladki. Musze powiedzieć, ze pomysł był przedni. Wyszły bardzo smaczne i co więcej przez przeważająca ilość czasu dusiły się właściwie bez mojej pomocy. Duszone mięsa mają jedną
Pyry na Gaznazwiskach sławnych aktorów, ale ten piękny, klimatyczny film jest absolutnie moim faworytem. Nawet teraz się uśmiecham na wspomnienie niektórych scen. Curry na szczęście lubimy oboje. Ale musi być z mięsem, tak jak poniżej. Wtedy mąż zje i poklepie się z zadowoleniem po brzuchu. Po tym daniu klepał brzuch długo, cmokał i wysyłał znajomym mmsy z curry na talerzu. Na pewno
bistro mamasmażenia ulubione zioła do kurczaka sos chili tajski Przygotowanie : Fasolę i batat ugotować Filet z kurczaka lekko oprószyć ulubionymi ziołami i usmażyć na oleju lub maśle klarowanym Przed podaniem mięso polałam sosem tajskim słodko-kwaśnym chili /vifon/ Takie danie "powędrowało " ze mną w plener
Proste Potrawysię nam nic nie przypaliło i wszystko elegancko zgęstniało. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty na początku ser. Na samym końcu mieszamy wszystko z sosem z mięsa oraz pieczarkami. Kolejność warstw w naczyniu żaroodpornym: schab, beszamel z pieczarkami, ser Gran Padano. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (funkcja termoobieg bądź grill) przez jakieś 5 minut (aż wszystko ładnie się zarumieni
Życie zamknięte w smakumasłem i dodajemy mąkę (taka zasmażka pojawiła się już w jednym z wcześniejszych przepisów). Dodajemy mleko, sól i gałkę muszkatołową. Mieszamy do zgęstnienia (musi być naprawdę gęsty). Rybę i mięso dodajemy do beszamelu, łączymy i odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie w jednym głębokim talerzu roztrzepujemy dwa jajka, a w drugim umieszczamy bułkę tartą. Z mieszanki beszamelowej
Życie zamknięte w smakujest tak pyszne, że powinno być zakazane. Kruche ciasto o maślanym smaku, mięciutkie kawałki mięsa, intrygujący posmak wina i karczochów. Po prostu się zakochałam. Ach! WYTRAWNA TARTA Z KARCZOCHEM, PIERSIĄ KURCZAKA, WĘDZONYM BOCZKIEM I BIAŁYM WINEM Składniki na ciasto: - 225 gram mąki - 1 łyżeczka soli - 150 gram zimnego masła, pokrojonego w kostkę - 1 średnie jajko (wiejskie) rozkłócone - 4 łyżki wody
Życie zamknięte w smakumoździerzu, następnie zmieszać z posiekanym koprem, oliwą i skórką pomarańczową. Każdy kotlet naciąć delikatnie nożem i umieścić na płaskiej blaszce lub w brytfance. Na nich ułożyć mieszankę z moździerza. Mięso marynować przez około 2 godziny pod folią aluminiową w lodówce. Piec na rozgrzanym grillu (tradycyjnym, elektrycznym, gazowym lub patelni grillowej) przez 10-15 minut - czas zależy od grubości kotleta. Voila
Życie zamknięte w smakuGotujemy do miękkości warzyw. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta - dolewamy wody. Zupa jest bardzo sycąca, pożywna i rozgrzewająca. Jeżeli nie mamy gęsi, możemy oczywiście zastąpić ją innym mięsem. Smacznego i do napisania wkrótce! ;) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Życie zamknięte w smakumożna również użyć kości - 100 gram boczku wędzonego - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - 4 ziemniaki - 1 kilogram kapusty kiszonej - sól - pieprz - ziele angielskie - liść laurowy Przygotowanie: Mięso gotujemy w wodzie, zdejmujemy szum, następnie dodajemy pokrojony boczek wędzony razem ze skórką (boczek możemy pokroić również po ugotowaniu) oraz przyprawy. Gotujemy około 15 - 20 minut. Po tym czasie dodajemy
Życie zamknięte w smakuśmietany słodkiej 18% - 250 gram pieczarek - sól, - pieprz - olej Przygotowanie: Polędwiczkę przyprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju, dodajemy masło i obsmażamy mięso po obu stronach. Następnie dokładamy pokrojone pieczarki. Gdy będą podsmażone dodajemy śmietanę i dusimy pod przykryciem około 15 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuostra - olej - kilka plasterków boczku Przygotowanie: Schab rozkrawamy na roladę. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem soli oraz pieprzu. Po wystudzeniu, dodajemy mielone mięso wołowe, poszatkowaną pietruszkę, 1 jajko. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość wykładamy na schab. Zwijamy w roladę. Związujemy w kilku miejscach sznurkiem, pod którym układamy plasterki boczku. Całość
Życie zamknięte w smakuPolędwiczka to naprawdę doskonałe mięso. Jeden z przepisów na nią wstawiłam już na bloga ( Polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo-maślanym z pieczarkami ), teraz przyszedł czas na drugi. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. POLĘDWICZKA W MUSZTARDZIE Składniki: - 1 polędwiczki wieprzowe - 1 łyżka musztardy francuskiej - 1 łyżka musztardy meksykańskiej - 1 łyżka musztardy sarepskiej - olej Przygotowanie: Musztardy mieszamy razem, nacieramy polędwiczki
Życie zamknięte w smaku