Beouf strogonow 180śmietany 18% - 2 łyżki mąki - sól, pieprz - papryka w proszku Wykonanie Polędwicę oczyścić z błon i tłuszczu, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso i zrumienić. Do mięsa wlać bulion, śmietanę, dodać koncentrat i oprószyć mąką. Dusić na małym ogniu przez 15 minut, doprawić solą, pieprzem i papryką. Uwaga – sprawdzona rada(...)mięso wieprzowe można zastąpić drobiowym Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się
Świat Smaku
Kurczak w majeranku na słodko 216Składniki - 1,5 kg filetu z kurczaka - 1 kostka masła - 3 łyżki musztardy - 3 łyżki miodu - 6 łyżek majeranku Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Obtoczyć w majeranku i schłodzić. Masło roztopić na małym ogniu. Dodać musztardę, miód i wymieszać. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać sosem miodowo-musztardowym. Piec 60 minut w temperaturze 200 o C, mieszając(...)mięso co jakiś czas. Uwaga – sprawdzona rada 1) z pozostałego tłuszczu można zrobić sos który będzie świetnym dodatkiem do ryżu Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia
Świat Smaku
"Żółty" kurczak z anansem 199Składniki - mrożona mieszanka warzyw ( może być chińska ) - 80 dag filetów z kurczaka - puszka ananasów - 1,5 łyżeczki kurkumy - ostra mielona papryka - sól, pieprz - łyżka oleju Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę. Dokładnie oprószyć kurkumą i papryką. Podsmażyć na oleju. Do mięsa dodać mrożone warzywa i dusić ok. 15 minut. Ananasy osączyć ( syrop zachować ) i pokroić w kostkę(...)Ananasy dodać do mięsa i dusić jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Ponownie wymieszać. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia codziennego :) Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone
Świat Smaku
Świderki z kurczakiem 222Składniki - 40 dag makaronu świderki - słoik marchewki z groszkiem i kukurydzą - 3 filety z kurczaka - 30 dag pieczarek - 2 łyżki majonezu - natka pietruszki - 1 łyżka oleju - sól, pieprz Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do miski. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Warzywa również odcedzić. Pieczarki(...)umyć, wysuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Razem z pieczarkami podsmażyć na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Dodać mięso oraz warzywa, chwilkę podusić. Całość przełożyć do wysokiego naczynia, dodać makaron i dwie łyżki majonezu. Wymieszać. Natkę pietruszki umyć, wysuszyć i posiekać. Dodawać do potrawy według uznania. Uwaga – sprawdzona rada
Świat Smaku
Pieczony filet z indyka 187Wspaniały sposób na soczysty i aromatyczny filet z indyka. Mięso po upieczeniu jest pełne miękkie i delikatne a aromat wypełnia całą kuchnię. Składniki - 70 dag filetów z indyka - 2 łyżki soli Marynata -1 łyżka bulionu drobiowego - ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki - 1 łyżka musztardy - 3 rozgniecione ząbki czosnku - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki oliwy Wykonanie Filet nakłuć widelcem. Sól(...)rozpuścić w 1 l wody i zalać mięso. Odstawić na 2 godziny. Wyjąć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać. Natrzeć nią mięso. Zawinąć w folię do pieczenia i schłodzić godzinę. Piec 45 minut w temperaturze 220 o C. Folię rozciąć i rozchylić. Piec jeszcze 10 minut. Uwaga – sprawdzona rada 1) do potrawy pasuje również filet z kurczaka Życzę smacznego
Świat Smaku
Pulpeciki z koperkiem i sosem jogurtowym 227Składniki - 40 dag mięsa mielonego - 1 marchewka - 1 cebula - 1 cytryna - sól, pieprz - jajko - 1 L wywaru warzywnego - mały jogurt naturalny - pęczek koperku Wykonanie Marchewkę i cebulę obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę posiekać. Cytrynę i koperek umyć i osuszyć. Skórkę z cytryny zetrzeć. Koperek posiekać. Do mięsa dodać jajko, cebulę, marchewkę oraz ¾ skórki z cytryny i koperku. Wymieszać(...)jednolitą masę. Formować pulpety. Wywar zagotować. Włożyć pulpety i gotować 5 minut do wypłynięcia. Jogurt wymieszać z resztą skórki i koperku. Podawać do mięsa. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy życia
Świat Smaku
Grillowane Tortille... 185mąką. Przed smażeniem można sobie od razu pokroić papryczki pepperoni na paski i mozzarelle na plasterki. Teraz nadszedł czas na panierowanie naszych piersi. Więc wkładamy każdy pasek mięsa do mąki z przyprawami, potem do miseczki z wodą, znowu do mąki i znowu do wody i do mąki. Każdą ta czynność powtarzamy z każdym kawałkiem mięsa(...)następnie smażymy na głębokim oleju. Na sam koniec układamy mięso w brytfance i podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do pieca na 5-10 minut, nagrzanego do 180 °C. Jak już mamy wszystko gotowe, to zaczynamy składać naszą tortillę :) Najpierw układamy kawałki kurczaka --> ser cheddar --> mozzarelle --> papryczki pepperoni --> polewamy sosem
Zainspiruj się kuchnią
Zupa w stylu chińskim - nie, nie z torebki ;) 251sojowego - 4 małe suszone papryczki "whole chillies" - 1 łyżeczka pieprzu syczuńskiego "szechhan pepper" - 2 cebulki dymki + szczypiorek - makaron ryżowy - sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Wlewamy wodę do garnka. Po zagotowaniu dodajemy mięso, gwiazdkę anyżu, obrany galangal, imbir opalony nad ogniem, papryczki chilli, pieprz syczuański i sos sojowy i dodatkowo solimy i trochę pieprzymy. Gdy nam mięso ugotuje się do miękkości, wyjmujemy(...)dymkę i szczypiorek. Teraz makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i moczymy pod przykryciem 3 minuty. Gdy mamy już wszystko gotowe wykładamy makaron do miseczki zalewamy bulionem z warzywami dekorujemy plasterkami mięsa i szczypiorkiem. Smacznego
Zainspiruj się kuchnią
Szaszłyki z mięsnych kuleczek i pieczarek 231Polecam takie szaszłyczki z mięsnych kuleczek i pieczarek. Można też dodać cukinię lub paprykę. Do szaszłyczków jeszcze chrupiąca surówka i już mamy pyszne danie. składniki: 450 g mięsa mielonego wieprzowego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawa do hamburgerów 10-12 średnich pieczarek przyprawa grill ziołowy olej do skropienia pieczarek Pieczarki skropić olejem(...)oprószyć przyprawą grill ziołowy, odstawić. Mięso mielone dokładnie wymieszać z bułką tartą, jajkiem, posiekanym szczypiorkiem. Do smaku doprawić przyprawą do hamburgerów. Następnie z mięsnej masy uformować małe kulki wielkości pieczarek. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian pieczarki i kulki mięsne lekko dociskając aby mięso dobrze się trzymało. Szaszłyczki grillować z obu stron, aż mięso dobrze sie zarumieni. Gotowe szaszłyczki
Monia miesza i gotuje
Meksykańskie burrito 221Burrito to potrawa kuchni meksykańskiej, która składa się ze zgrillowanej tortilli pszennej wypełnionej farszem z mielonego mięsa, pomidorów, kukurydzy i czerwonej fasoli. Podaje się ją z sosem z awokado i kwaśna śmietaną. Składniki: 4 pszenne tortille 500 g mielonego mięsa cebula 3 ząbki czosnku mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz, chilli, papryka słodka(...)oliwa z oliwek dodatkowo: dip guacamole np. z TEGO przepisu Mięso podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Chwilę jeszcze podsmażyć, następnie dodać passate, fasole i kukurydzę. Całość dusić około 15 minut aż sos się zredukuje. Przyprawić do smaku. Gdy farsz będzie gotowy, nałożyć go na tortillę, którą zawinąć pod spód. Podgrzać w opiekaczu do zrumienienia
wyzwania kuchenne
Polędwica Wellington 252Efektowne danie główne na specjalną okazję, czyli Beef Wellington jest to polędwica wołowa zapiekana w cieście francuskim. Dodatkowo między ciastem a mięsem znajduje się warstwa pasztetu z wątróbek drobiowych oraz duszonych na maśle borowików. Składniki: 1/2 kg polędwicy wołowej 1 płat gotowego ciasta francuskiego 200 g borowików 200 g pasztetu z wątróbek drobiowych garść posiekanej natki pietruszki 1 jajo(...)koniec dodając natkę pietruszki, sól i pieprz. Zdjąć z ognia i dobrze wystudzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na płacie ciasta francuskiego rozłożyć masę grzybową, a na niej mięso, które posmarować pasztetem. Zawinąć, podwijając pod spód brzegi i odcinając nadmiar ciasta. Z odciętego ciasta wykroić wąskie paski o grubości około 1 cm. Ułożyć "roladę" na blaszce pokrytej papierem
wyzwania kuchenne
Spaghetti alla bolognese 184Moja wersja klasycznego i równie popularnego jak pizza włoskiego dania. Jest to jednak jego lżejsza wersja, ponieważ użyłam razowego makaronu, a mięso jest z indyka. Składniki na 4 porcje: 300 g makaronu spaghetti razowego 500 g mięsa mielonego z indyka łyżka oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku 200 g passaty pomidorowej sól, pierz, suszone zioła np. bazylia, oregano Makaron ugotować(...)dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso mielone smażyć na rozgrzanej oliwie około 10 minut, pod koniec doprawić przyprawami. Dorzucić cebulę i czosnek, podsmażyć jeszcze kilka minut. Następnie wlać passatę, wymieszać i dusić całość około 20 minut. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Makaron odcedzić, przełożyć na talerz, polać sosem i podawać. Wierzch można posypać tartym
wyzwania kuchenne
Roladki szparagowe 182Pyszna propozycja z zielonych szparagów i mięsa drobiowego. Danie proste do zrobienia, a bardzo efektowne i sycące. Składniki na 2 roladki: 10 zielonych szparagów 2 sznycle z kurczaka lub indyka rozmaryn suszony oliwa z oliwek pieprz, sól 5 łyżek śmietany 30 % 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Mięso(...)lekko rozbić, skropić oliwą i oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem. To samo zrobić ze szparagami, które następnie zawinąć w kawałki mięsa po około 4-5 sztuk. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut. Śmietankę wymieszać z miodem oraz musztardą i takim sosem polać upieczone roladki
wyzwania kuchenne
Polak Węgier dwa bratanki... 288Podstawowe składniki to oczywiście mięso, cebula, papryka. Jednak ilu kucharzy, tyle wersji. Ja eksperymentalnie dodałam marchew i groch. Pewnie niejeden Węgier nazwałby to profanacją, ale do odważnych świat należy. W końcu to moja gulyás * ;) 500 g skrawków mięsnych 1 cebula 2 ziemniaki marchew groch łuskany (namoczyć przez noc w wodzie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka(...)ostra i słodka majeranek kminek czosnek sól, pieprz Przygotowanie: Mięso zamarynowałam przez 1h w mieszance czosnku, słodkiej i ostrej papryki, kminku i majeranku. Następnie podsmażyłam je ok. 5 min., przełożyłam do głębokiego garnka. Na patelni po mięsie podsmażyłam cebulę, lekko ją wystudziłam i dodałam paprykę (ciekawostka! papryki nie należy dodawać na gorący tłuszcz, ponieważ traci swoje walory smakowe). Cebulę przeniosłam
bastalena
Płyną łodzie, płyną czyli Fårikål Dagen i Norge 230årikål to nic innego jak barani gulasz na kapuście ( f åre - baranina, kål - kapusta). Potrawa sama w sobie nie jest specjalnie trudna do wykonania. Nie wymaga wcześniejszego przygotowania mięsa, ani kapusty (no poza umyciem oczywiście ;)). A mięso im tłuściejsze, tym lepsze. Najprostszy z możliwych przepis na f årikål to: 1,5 kg kapusty pokroić w ósemki ( i båter - łódki(...)baraniego mięsa pokroić w kwadraty mniej więcej wielkości 2-3 cm umieścić w wysokim garnku warstwami (ok. 4), między każdą warstwę wrzucić pieprz w ziarenkach (dość sporo, bo 2-3 ziarna na porcję baraniny) i osolić; niektórzy zawijają pieprz w tzw. pepperholder, czyli rodzaj płóciennych woreczków wrzuconych do potrawy, unikając w ten sposób wydłubywania pieprzu w trakcie jedzenia całość zalać
bastalena