Polecam Wam kolejny pomysł na wykorzystanie resztek z obiadu. Gdy zostaną nam ziemniaki i resztki sosu od spaghetti możemy przygotować kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem od spaghetti, a właściwie tym co zostało z sosu mięsa mielonego z cebulką, papryką i koncentratem pomidorowym. Ale do środka kotletów ziemniaczanych możemy dodać również jakąś siekaną wędlinę, podsmażone z cebulką pieczarki. Jest to przepis(...)ziemniaków przygotowałam krokiety ziemniaczane ( Panzerotti neapolitańskie) , ale można też przygotować warzywne kotlety np. z kalafiorem , bardzo dobre są też kotlety z gotowanych, siekanych jajek . The post Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo smaczne, do tego domowy sos pomidorowy ze słoików jest najlepszy jaki zrobiłam do tej pory. Wystarczyło tylko otworzyć słoik i lekko zagęścić sos. Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 1/2 litra rosołu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szt. jajko 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku sól morska pieprz 350 ml sosu pomidorowego domowego majeranek Mielimy mięso(...)siekamy mięso wieprzowe z łopatki w szatkownicy Triblade wraz z czosnkiem, dodajemy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe klopsiki- 12 sztuk. Podgrzewamy rosół, wkładamy klopsiki, dodajemy sos pomidorowy, dusimy na małym ogniu 15 minut, mąkę ziemniaczaną mieszamy w 50 ml zimnej wody i wlewamy do klopsików, zagotowujemy, zmniejszamy ogień
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchciało. Drugiego dnia dzień zaczęliśmy od spaceru w najbliższej okolicy zbierając przy okazji maślaki, które wykorzystałam do roladkowego farszu. Potem przygotowywaliśmy wcześniej zaplanowane przepisy, jak i improwizowaliśmy z mięsem, które nam zostało. Mięso było bardzo dobrej jakości, a dostarczył je jeden z dostawców hotelu Nest . Świnia była typowo mięsna, w zasadzie bez grama słoniny, co niestety uniemożliwiło nam zrobienie smalcu(...)szynka peklowana parzona(wg przepis San Jacinto) - wyroby szynkowarowe: szynkowa i golonkowa (od San Jacinto) , schab faszerowany pieczony w całości w wykonaniu obu Piotrów - rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym z paprykami - tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u - bigos - gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej - zrazy wieprzowe zawijane z karkówki - tradycyjne kotlety mielone - improwizowane przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięowocową. Na filecie z indyka układamy listki szpinaku bez ogonków, oraz owoce z sosem, przykrywamy płatem indyka. Zawijamy filet szczelnie w folię. Odkładamy na kolejne 30 minut. Nastepnie układamy mięso na grillu i pieczemy ok. 25 minut, rozcinamy folię od góry i pozwalamy mięsu „dojść”. Podajemy mięso z owocami na liściu sałaty. The post Indyk w raju, czyli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczasu, dzisiaj trochę podrasowana: siekany schab, pieczarki i tarty ser gouda. Potrzebujemy 2 mini bagietki, które kroimy na pół. 15 dag schabu drobno siekamy, (może to być inny rodzaj mięsa) doprawiamy solą, papryką, pieprzem i majerankiem, zostawiamy na pół godziny do marynowania. Mięso podsmażamy na 1 łyżce oleju. Pieczarki drobno siekamy, doprawiamy solą i chwilkę dusimy na suchej patelni(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. 4 połówki bagietek obkładamy podsmażonym mięsem, pieczarkami, przez środek posypujemy serem. Zapiekanki wkładamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni na 3-4 minuty. Wyciągamy zapiekanki i polewamy ketchupem. Smacznego! The post Zapiekanka (fast food) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest już niestety wspomnieniem, królował na naszym świątecznym stole obok kurczaka pieczonego z papryką i majerankiem, ale pokazuję go z myślą o kolejnych świątecznym obiadach, na których będzie podawane mięso. Pieczony kurczak to niby trywialne, proste i mało świąteczne danie. Niektórzy uważają, że na świątecznym stole powinno królować coś bardziej wykwintnego np. jakaś pieczona szynka, czy zrazy. Kurczak w miodzie(...)stole wśród gości, był przyjęty z wielkim entuzjazmem, szczególnie wśród naszych małych gości. Tak przygotowaną marynatę można wykorzystać do przygotowania podudzi kurczaka, indyka, kaczki czy też innego mięsa. Składniki: 1 duży kurczak 2 łyżki miodu lipowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 gałązki płaska świeżego rozmarynu sól morska prowansalska Kamis czarny pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoże i wygląda jak zwykły kurczak z rożna, ale majeranek, papryka, olej i miód to idealne połączenie do marynaty. Tak przygotowaną marynatę można wykorzystać do przygotowania innych delikatnych gatunków mięsa.Kurczak wg tego przepisu jest już niestety wspomnieniem, królował na naszym świątecznym stole obok pieczonego kurczaka z miodem i rozmarynem, ale pokazuję go z myślą o kolejnych świątecznym obiadach(...)których będzie podawane mięso. Pieczony kurczak to niektórych trywialne, proste i mało atrakcyjne danie, aby podawać na świątecznym stole. Według niektórych na świątecznym stole powinny królować tylko wykwintne dania. Kurczak pieczony z majerankiem i papryką pieczony był w całości, a Piotrek porcjował go na stole przy gościach. Składniki: 1 duży kurczak 2 łyżki miodu lipowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcukru 1/2 szklanki soli pieprz młotkowany z kolendrą, zmiażdżone ziarna jałowca, wędzona papryka, majeranek, czosnek, pończocha Karkówkę przycinamy usuwając odstające kawałki, ma być równa , nie może być postrzępiona. Następnie mięso posypujemy 1/2 szklanki cukru, układamy w wysokiej blaszce, w ciągu 2 dni odwracamy karkówkę i zlewamy powstały płyn. Następnie myjemy karkówkę dokładnie osuszamy i obsypujemy powierzchnię karkówki połową soli dokładnie(...)każdej strony. Wstawiamy mięso ponownie do lodówki, zlewamy powstający płyn, przewracamy karkówkę po każdym zlaniu oraz po każdym zlaniu delikatnie solimy powierzchnię mięsa. Po około 4 dniach nie powinien już wyciekać płyn, gdy karkówka jest już sucha nacieramy jej powierzchnię ziołami, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (lub czosnkiem granulowanym). Możemy wykorzystać przyprawy jakie lubimy w ilości według naszych upodobań
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwielkości kapusta pekińska 1 puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, marchewka, czerwona fasola) sól, pieprz przyprawa Gyros Kamis 1 czerwona cebula natka pietruszki i pomidorki koktajlowe do dekoracji Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka luzujemy z kości i skóry, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą Gyros, dodajemy olej, mieszamy i zostawiamy na 2 godziny w lodówce. Ogórki kiszone i pomidory kroimy w drobną(...)kostkę, mieszamy razem. Czerwoną cebule kroimy w drobną kosteczkę. Na godzinę przed podaniem kapustę pekińską szatkujemy i solimy aby ją zmiękczyć. Mieszankę meksykańską odsączamy z zalewy. Mięso smażymy. W naczyniu układamy warstwami wg uznania: mięso, kapustę pekińską, ogórki, pomidory, mieszankę meksykańską, czerwoną cebulę. Warstwy smarujemy sosem czosnkowym i salsą. Ostatnią warstwą zawsze w tej sałatce jest kapusta pekińska. Dekorujemy wierzch
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfurorę wśród internautów. Te gołąbki wyglądają bardzo efektownie. U nas na czerwoną kapustę mówi się modra, a u was? Do tej pory modra kapusta była tylko dodatkiem do mięsa, surówka z surowej modrej kapusty też jest smaczna. Gołąbki z ryżem i kurkami również robiłam, ale na beztłuszczowej patelni Dry Cooker. Gołąbki z były wegetariańskie, bez mięsa, ani tłuszczu, mogą(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy przestudzone kurki z ryżem i surowym jakiem (farsz nie będzie się rozpadał), jak ktoś lubi to również mięsem, doprawiamy farsz do smaku pieprzem, solą, wszystko dokładnie mieszamy. Każdy liść modrej kapusty solimy, a następnie nakładamy po ok. 3-4 łyżki farszu, zakładając boki liści do środka, a następnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlubi grillowane piersi z kurczaka? My bardzo, tym bardziej, że danie łatwe, ładne i przyjemne w smaku. W ramach liczenia kalorii na obiad proponuję grillowaną pierś z kurczaka pikantną, mięso było marynowane musztardą z chilli i imbirem, z odrobiną oliwy, podana na sałacie z pomidorem i ogórkiem, jest dosyć pikantne. Do tego danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu, powiem nawet(...)potrzebujemy 1 podwójną pierś z kurczaka, którą dzielimy na 2 połówki. Przygotowujemy marynatę z 1 łyżki musztardy z chilli i imbirem, 1 łyżki oliwy, oraz odrobiną soli, nacieramy marynatą mięso i wstawiamy do lodówki, ja jako osoba pracująca, często marynuje mięso przed wyjściem z domu i wstawiam je na kilka godzin do lodówki. Piersi z kurczaka grilluję jak wracam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzasami warto zrobić trochę zapasów na zimę, a potem je wykorzystać i przygotować danie na szybko . Wystarczy trochę mielonego mięsa wieprzowego, 1 słoik z Lutenicą, puszka mieszanki 4 odmian fasoli od Hurtownia-Oliwy.pl i trochę przypraw! Przygotowanie tego dania zabiera nie więcej niż 30 minut. Wyglądem to danie przypomina trochę Chilli con carne i jest równie smaczne. Expresowe mielone z fasolą(...)sosem lutenica było bardzo smaczne jak powiedział Piotrek. 250 g mięsa mielonego z łopatki 1 cebula 1 puszka 4 odmian fasoli sól pieprz czarny mielony ognista mieszanka przypraw 1 łyżeczka pikantnego sosu chili natka pietruszki 1 łyżka oleju ryżowego W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso mielone, lekko obrumieniamy cały czas mieszając, dodajemy pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy cebula
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięuwielbiamy grillowaną, to jednak postanowiłam pokombinować i zrobić coś innego, równie idealnego na obiad, ale i jako kolacja na ciepło będzie świetnym pomysłem. Składniki : * 2 średnie cukinie * 400g mięsa mielonego - z szynki bądź z kurczaka * puszka pomidorów * mała cebula * ząbek czosnku * garść zielonych oliwek bez pestek * świeże zioła - bazylia, oregano * sól, pieprz do smaku * przyprawa do pizzy Prymat(...)rozmaryn Prymat * łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę pokrojoną w plasterki oraz posiekany czosnek. Dodać mięso, przyprawy i dusić 10-15 minut. Wlać pomidory razem z sokiem. Przykryć i dusić pod przykryciem aż do miękkości mięsa. Dodać pokrojone w plasterki oliwki, przyprawić do smaku. Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środki. Parować 5-7 minut. Nadziać farszem
Magiczne Życie Martytuż. Idąc dziś rano na targ porządnie zmarzła. Na szczęście po powrocie ogrzałam się przygotowując obiad. Kuchnia to jednak niezawodne miejsce. Klopsiki drobiowe w boczku składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka około 10 plasterków boczku wędzonego świeża bazylia 10 kulek mini mozzarelli 1 jajko 1 cebula 1 czubata łyżka bułki tartej sól, pieprz wykonanie: Cebulkę siekamy(...)kostkę i lekko podsmażamy by ją zeszklić. Mięso mielone łączmy z cebulą, jajkiem, bułką tartą i posiekaną bazylią (około 2-3 gałązek) Wszystko dokładnie wyrabiamy by uzyskać jednolitą masę. Mięso dzielimy na 10 porcji. Do środka każdej z nich wkładamy kulkę mozzarelli, formujemy kulkę, a następnie każdy klopsik owijamy plastrem boczku wędzonego. W razie potrzeby spinamy wykałaczką. Klopsiki układamy
Przysmaki Karolkifarmerskiej, ale w klimacie meksykańskim. Nam smakowało! Zapraszam na przepis. Zapiekanka meksykańska 3 duże lub 4 mniejsze porcje Potrzebujemy: 700 g ziemniaków (ważone już po obraniu) 500 g mielonego mięsa - najlepiej wołowo-wieprzowego, ale na upartego i kurczak może być ;) 1 cebulę 1 puszkę kukurydzy 500 g pomidorów 3-4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri (ja użyłam takiej(...)łyżeczki ziaren kminu rzymskiego oliwę z oliwek (ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem) Ziemniaki obieramy, kroimy na równe kawałki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. W czasie gdy będą się gotowały, przygotowujemy mięso. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej łyżce oliwy. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso i dalej smażymy. Po ok. 10 min. dodajemy kukurydzę, posiekane ząbki czosnku oraz obrane
Ratunku obiad