Karkówka dojrzewająca 298cukru 1/2 szklanki soli pieprz młotkowany z kolendrą, zmiażdżone ziarna jałowca, wędzona papryka, majeranek, czosnek, pończocha Karkówkę przycinamy usuwając odstające kawałki, ma być równa , nie może być postrzępiona. Następnie mięso posypujemy 1/2 szklanki cukru, układamy w wysokiej blaszce, w ciągu 2 dni odwracamy karkówkę i zlewamy powstały płyn. Następnie myjemy karkówkę dokładnie osuszamy i obsypujemy powierzchnię karkówki połową soli dokładnie(...)każdej strony. Wstawiamy mięso ponownie do lodówki, zlewamy powstający płyn, przewracamy karkówkę po każdym zlaniu oraz po każdym zlaniu delikatnie solimy powierzchnię mięsa. Po około 4 dniach nie powinien już wyciekać płyn, gdy karkówka jest już sucha nacieramy jej powierzchnię ziołami, przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (lub czosnkiem granulowanym). Możemy wykorzystać przyprawy jakie lubimy w ilości według naszych upodobań
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na sałatke gyros 12478wielkości kapusta pekińska 1 puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, marchewka, czerwona fasola) sól, pieprz przyprawa Gyros Kamis 1 czerwona cebula natka pietruszki i pomidorki koktajlowe do dekoracji Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka luzujemy z kości i skóry, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą Gyros, dodajemy olej, mieszamy i zostawiamy na 2 godziny w lodówce. Ogórki kiszone i pomidory kroimy w drobną(...)kostkę, mieszamy razem. Czerwoną cebule kroimy w drobną kosteczkę. Na godzinę przed podaniem kapustę pekińską szatkujemy i solimy aby ją zmiękczyć. Mieszankę meksykańską odsączamy z zalewy. Mięso smażymy. W naczyniu układamy warstwami wg uznania: mięso, kapustę pekińską, ogórki, pomidory, mieszankę meksykańską, czerwoną cebulę. Warstwy smarujemy sosem czosnkowym i salsą. Ostatnią warstwą zawsze w tej sałatce jest kapusta pekińska. Dekorujemy wierzch
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z modrej kapusty 184furorę wśród internautów. Te gołąbki wyglądają bardzo efektownie. U nas na czerwoną kapustę mówi się modra, a u was? Do tej pory modra kapusta była tylko dodatkiem do mięsa, surówka z surowej modrej kapusty też jest smaczna. Gołąbki z ryżem i kurkami również robiłam, ale na beztłuszczowej patelni Dry Cooker. Gołąbki z były wegetariańskie, bez mięsa, ani tłuszczu, mogą(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy przestudzone kurki z ryżem i surowym jakiem (farsz nie będzie się rozpadał), jak ktoś lubi to również mięsem, doprawiamy farsz do smaku pieprzem, solą, wszystko dokładnie mieszamy. Każdy liść modrej kapusty solimy, a następnie nakładamy po ok. 3-4 łyżki farszu, zakładając boki liści do środka, a następnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierś z kurczaka grillowana pikantna 340lubi grillowane piersi z kurczaka? My bardzo, tym bardziej, że danie łatwe, ładne i przyjemne w smaku. W ramach liczenia kalorii na obiad proponuję grillowaną pierś z kurczaka pikantną, mięso było marynowane musztardą z chilli i imbirem, z odrobiną oliwy, podana na sałacie z pomidorem i ogórkiem, jest dosyć pikantne. Do tego danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu, powiem nawet(...)potrzebujemy 1 podwójną pierś z kurczaka, którą dzielimy na 2 połówki. Przygotowujemy marynatę z 1 łyżki musztardy z chilli i imbirem, 1 łyżki oliwy, oraz odrobiną soli, nacieramy marynatą mięso i wstawiamy do lodówki, ja jako osoba pracująca, często marynuje mięso przed wyjściem z domu i wstawiam je na kilka godzin do lodówki. Piersi z kurczaka grilluję jak wracam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Expresowe mielone z fasolą i sosem lutenica 245Czasami warto zrobić trochę zapasów na zimę, a potem je wykorzystać i przygotować danie na szybko . Wystarczy trochę mielonego mięsa wieprzowego, 1 słoik z Lutenicą, puszka mieszanki 4 odmian fasoli od Hurtownia-Oliwy.pl i trochę przypraw! Przygotowanie tego dania zabiera nie więcej niż 30 minut. Wyglądem to danie przypomina trochę Chilli con carne i jest równie smaczne. Expresowe mielone z fasolą(...)sosem lutenica było bardzo smaczne jak powiedział Piotrek. 250 g mięsa mielonego z łopatki 1 cebula 1 puszka 4 odmian fasoli sól pieprz czarny mielony ognista mieszanka przypraw 1 łyżeczka pikantnego sosu chili natka pietruszki 1 łyżka oleju ryżowego W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso mielone, lekko obrumieniamy cały czas mieszając, dodajemy pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy cebula
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cukiniowe łódeczki z sosem 195uwielbiamy grillowaną, to jednak postanowiłam pokombinować i zrobić coś innego, równie idealnego na obiad, ale i jako kolacja na ciepło będzie świetnym pomysłem. Składniki : * 2 średnie cukinie * 400g mięsa mielonego - z szynki bądź z kurczaka * puszka pomidorów * mała cebula * ząbek czosnku * garść zielonych oliwek bez pestek * świeże zioła - bazylia, oregano * sól, pieprz do smaku * przyprawa do pizzy Prymat(...)rozmaryn Prymat * łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie : Na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę pokrojoną w plasterki oraz posiekany czosnek. Dodać mięso, przyprawy i dusić 10-15 minut. Wlać pomidory razem z sokiem. Przykryć i dusić pod przykryciem aż do miękkości mięsa. Dodać pokrojone w plasterki oliwki, przyprawić do smaku. Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środki. Parować 5-7 minut. Nadziać farszem
Magiczne Życie Marty
Klopsiki z piekarnika 311tuż. Idąc dziś rano na targ porządnie zmarzła. Na szczęście po powrocie ogrzałam się przygotowując obiad. Kuchnia to jednak niezawodne miejsce. Klopsiki drobiowe w boczku składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka około 10 plasterków boczku wędzonego świeża bazylia 10 kulek mini mozzarelli 1 jajko 1 cebula 1 czubata łyżka bułki tartej sól, pieprz wykonanie: Cebulkę siekamy(...)kostkę i lekko podsmażamy by ją zeszklić. Mięso mielone łączmy z cebulą, jajkiem, bułką tartą i posiekaną bazylią (około 2-3 gałązek) Wszystko dokładnie wyrabiamy by uzyskać jednolitą masę. Mięso dzielimy na 10 porcji. Do środka każdej z nich wkładamy kulkę mozzarelli, formujemy kulkę, a następnie każdy klopsik owijamy plastrem boczku wędzonego. W razie potrzeby spinamy wykałaczką. Klopsiki układamy
Przysmaki Karolki
Meksykańska zapiekanka z mięsem i ziemniakami 587farmerskiej, ale w klimacie meksykańskim. Nam smakowało! Zapraszam na przepis. Zapiekanka meksykańska 3 duże lub 4 mniejsze porcje Potrzebujemy: 700 g ziemniaków (ważone już po obraniu) 500 g mielonego mięsa - najlepiej wołowo-wieprzowego, ale na upartego i kurczak może być ;) 1 cebulę 1 puszkę kukurydzy 500 g pomidorów 3-4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri (ja użyłam takiej(...)łyżeczki ziaren kminu rzymskiego oliwę z oliwek (ja użyłam aromatyzowanej czosnkiem) Ziemniaki obieramy, kroimy na równe kawałki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. W czasie gdy będą się gotowały, przygotowujemy mięso. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej łyżce oliwy. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso i dalej smażymy. Po ok. 10 min. dodajemy kukurydzę, posiekane ząbki czosnku oraz obrane
Ratunku obiad
Lasagne 224przepisu. Ja powiem jedynie nieskromnie, iż osoby którym miałam okazję ją zaserwować wylizywały talerzyki :) Potrzebujemy (na porcję dla 4-5 osób): Sos boloński: - oliwa z oliwek - 700 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanki wołowo-wieprzowej) - 400 g mieszanki warzyw (ja użyłam cukinię, pora, cebulę, marchewkę, paprykę) - 1 puszkę obranych, krojonych pomidorów - 1 łyżkę koncentratu pomidorowego - sól - pieprz Płaty makaronu(...)sól - pieprz - gałka muszkatołowa - ser zółty do posypania - naczynie żaroodporne do zapiekania (25x35cm) Rozgrzewamy dużą, wysoką patelnię (może być wok). Wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na której smażymy mięso mielone. Gdy mięso się zrumieni, wsypujemy na patelnię mieszankę pokrojonych warzyw, dodajemy pomidory wraz z zalewą, koncentrat pomidorowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy przez kilka minut na niedużym ogniu
W mojej holenderskiej kuchni
Kurczak w sosie brokułowym / Chicken in broccoli sauce 380dosłownie chwila a dla mnie miły gest doceniający moją pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję. Wykonanie Brokuł podzielić na różyczki, obgotować 6 minut we wrzącej wodzie, odsączyć. Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na patelni z obu stron na złoto. Przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone w plasterki pieczarki. Usmażone przełożyć do mięsa(...)Pieczarki, mięso i brokuły zalać rosołem i gotować 10 minut. W tym czasie wymieszać śmietanę z mąką, wlać do garnka i gotować aż sos zgęstnieje. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie przedstawiam ciekawe patenty pomagające znieść trudy
Świat Smaku
Faszerowane papryczki z mięsem i pieczarkami 265powiecie na gołąbki tylko z pieczarkami i w papryce? Nie wiem, po ostatniej rewolucji w kuchni z gołąbkami chcę jeszcze! :) Dlatego dzisiaj na obiad papryczki nadziewane mięsem i pieczarkami Mmmm Pycha :) Skupmy się! Co jest nam potrzebne: 6 papryk 0,5 kg mięsa wołowo - wieprzowego duża cebula jedna torebka ryżu 10 pieczarek 2 jajka pietruszka sól, pieprz Najpierw(...)pieczarki i kroimy w paseczki ( nie za drobno, fajnie jak są wyczuwalne). W papryce obcinamy czapeczkę i drążymy środek ( tak aby oczyścić z pestek). Farsz: do ryżu dodajemy mięso, jajka, pieczarki, pokrojoną w kosteczkę cebulę, pokrojoną pietruszkę. Doprawiamy do smaku i mieszamy ręcznie. Następnie wypełniamy papryki i i pieczemy w naczyniu żaroodpornym. Ja nie dodaję żadnego sosu
Niezły Młynek
Smaczny i zdrowy początek...czyli dietetyczny pasztet drobiowy z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami 194Bardzo lubię chude, domowe pasztety, więc kiedy kupiłam robota kuchennego, który "sam wszystko robi" i ma przystawkę do mielenia mięsa, postanowiłam poświęcić troszkę czasu i energii na samodzielne przygotowanie takiego pasztetu, którym będę mogła zajadać się bez obaw o to, co ląduje w moim żołądku. Świeże składniki, trochę cierpliwości i powstało pyszne danie, idealne na kanapki z bułką pełnoziarnistą, ogóreczkiem(...)ugotowaniu bulionu wyjęłam z niego kurczaka i warzywa i zostawiłam do ostygnięcia.* 5. Bułkę namoczyłam w rosole, odcisnęłam. 6. Obrane ząbki czosnku przecisnęłam przez wyciskarkę. 7. Ostudzone mięso oddzieliłam od kości i skórek i, wraz z warzywami, cebulką z pieczarkami, bułką, dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mięsa. 8. Do powstałej masy dodałam czosnek, posiekaną natkę pietruszki, odsączone orzeszki i rodzynki
Kulinarny Pamiętnik
Chilli con carne 185false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Pikantne, aromatyczne, rozgrzewające. Chilli con carne do przepyszne danie jednogarnkowe, znakomite na chłodniejsze dni. Składniki: 500 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 1 czerwona cebula, drobno posiekana 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę puszka kukurydzy odsączonej z zalewy puszka czerwonej fasoli odsączonej z zalewy dwie puszki krojonych pomidorów przyprawy: sól (1/3 łyżeczki(...)chilli con carne, dostępnej w sklepach) łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzałam olej i wrzuciłam cebulkę. Smażyłam, aż zrobiła się szklista, po czym dodałam mięso mielone i smażyłam dalej przez ok. 5 minut. Do mięsa dosypałam przyprawy i smażyłam przez kolejne 5 minut, często mieszając. Całość zalałam pomidorami, dorzuciłam też paprykę, kukurydzę i fasolę. Dokładnie wymieszałam
Kulinarny Pamiętnik
Rolada z żółtego sera z papryką 225Składniki - 20 dag mielonego mięsa - 10 dag czerwonej papryki - 7 jajek - 20 dag majonezu - 30 dag żółtego sera - sól, pieprz - vegeta, bułka tarta - olej Wykonanie Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 5 jajek rozmącić, wymieszać z serem i majonezem. Blachę wysmarować olejem i wyłożyć pergaminem, też natłuszczonym. Wylać masę serową i piec 15 minut w temperaturze(...)Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Mięso wymieszać z pozostałymi jajkami, papryką i odrobiną bułki tartej. Doprawić solą, pieprzem i vegetą. Wyłożyć na wypieczony ser i zwinąć w roladę. Piec 30 minut w temperaturze 200 o C. Uwaga – sprawdzona rada 1) zamiast papryki do mięsa
Świat Smaku
Cannelloni z groszkiem i kukurydzą 215Składniki - 1 opakowanie makaronu cannelloni - 50 dag mięsa mielonego - 2 ząbki czosnku - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka groszku konserwowego - 1 gotowy sos boloński - 20 dag żółtego sera - sól, pieprz ziołowy - zioła prowansalskie - olej Wykonanie Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać drobno pokrojony czosnek. Kukurydzę i groszek osączyć z zalewy i dodać do mięsa razem z sosem bolońskim. Doprawić do smaku
Świat Smaku