mięso - 63110 przepisów (strona:1972/4208)

Pieczeń rzymska z boczku 265

ciepłą pieczeń to może się kruszyć. Dla ozdoby możemy w środek masy przed pieczeniem włożyć 2-3 jaja w całości, gotowane na twardo. Po przekrojeniu daje ładny efekt. inspiracja,, Mięsa siostry Marii

Apetyczna babeczka
Paella z oscypkiem i chorizo 216

Góralskie wydanie paelli, czyli mięso i oscypki. Wyśmienite, szybkie danie jednogarnkowe, sycące i bardzo łatwe do wykonania. Kiełbasa chorizo jest niezwykle aromatyczna i wyśmienita w smaku, cała potrawa dzięki niej i oscypkom, nabiera charakteru. Jeśli chcecie kupić dobrej jakości chorizo zajrzyjcie na stronę Hiszpańskich Delikatesów .  Składniki na dużą patelnie, dla 4-6 osób: 4 małe oscypki

Apetyczna babeczka
Kotlety z kaszy jęczmiennej z pieczonymi ziemniaczkami 285

wersji wegetariańskiej. Są to przepyszne kotlety z kaszy jęczmiennej z dodatkiem pieczarek, cukinii oraz papryki. To fajna propozycja dla osób które nie jedzą mięsa ale również dla tych, którym znudziło się ciągłe jedzenie kotletów mięsnych. Bardzo nam posmakowały i na pewno zagoszczą na stałe w naszym menu Przepis

Marta Gotuje
Domowa wędlina. Schab peklowany, parzony, z papryką 956

potrzeba ani wędzarni ani specjalnych urządzeń. Wystarczy nam miska i garnek. No i jeszcze trochę cierpliwości bo roboty przy tym niedużo, ale oczekiwania na zamarynowanie a potem studzenie mięsa dość sporo. Efekt jednak wart jest starań, zobaczycie sami.Oczywiście schab zawsze można upiec, ale to już inna bajka. Parzonego nie sposób przesuszyć co często zdarza się podczas pieczenia. ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Pierś kurczaka z dynią i czerwoną papryką 269

oknami jesienna aura, a więc cięższe sosy, mięsa i dodatek sezonowych warzyw zdecydowanie się sprawdzi. Ten sos, z dodatkiem curry i odpowiednią dozą pikantności z pewnością zasmakuje wielu osobom. Smacznego! Składniki: 1/2 piersi kurczaka 1 mała biała cebula 1/2 czerwonej papryki 200 g dyni  200 ml śmietany 18% 2 łyżka oliwy sól, pieprz 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki chili

Pasja Smaku
Grzebień ze schabu 254

pokazywałam etapy przygotowania grzebienia i ze schabu. Dzisiaj podaję cały przepis mając nadzieję że wykorzystacie go na niedzielny obiad, bo schab to nie tylko schabowe ale fajne mięso, z którego można przygotować całkiem niebanalne potrawy. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Buraczki na ciepło 460

Dzisiaj wracam do klasycznej kuchni, do dania typowego dla polskiej kuchni, przepisu na tak zwaną jarzynkę do mięsa. Buraczek, warzywo, które jest dostępne przez cały rok, ale wraca do kulinarnych łask, gdy za oknem robi się chłodniej. Szkoda bo to bardzo zdrowe warzywo, tanie i dostępne wszędzie. Zawiera duże ilości witaminy C i B1, wapń, magnez, potas i antyoksydanty. Nieoceniony

Kulinarne przygody Gatity
Schab w majeranku nadziewany śliwką 261

tunel. Upychamy w nim dokładnie śliwki. Schab wkładamy do siatki wędliniarskiej, żeby po upieczeniu miał ładny kształt i zawiązujemy końcówki. Przyprawy mieszamy w miseczce z olejem i nacieramy nimi mięso. Schab wkładamy do żaroodpornego naczynia z przykryciem i na 12 - 24 godziny wkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, schab podlewamy 2 - 3  łyżkami wody i pieczemy około

Kulinarne przygody Gatity
Słodkie leniwe 286

kilo sera białego półtłustego jajko 1/2 - 3/4 szklanki mąki  jogurt do polania i cukier do posypania Co robić?  1. Rozgnieść porządnie ser, lub przemielić go maszynką do mięsa 2. Dodać jajko, mąkę i zagnieść 3. Za cel najlepiej postawić sobie dodanie jak najmniejszej ilości mąki, bo leniwe to przecież kluseczki serowe a nie mączne. A tek serio

Matka Żywicielka
Drobiowe kotleciki z sosem curry 245

żółtka z jajek doprawiam solą i pieprzem, mieszam i odstawiam na chwilę. W między czasie rozgrzewam patelnię a z białek ubijam pianę na sztywno. Pianę dodaję do misy z mięsem, mieszam ręcznie i powoli do jednolitej masy. Smażę z obu stron na złocisto. Podaję z sosem z curry i pestkami dyni z zalewy. Sos z curry : łyżka margaryny łyżeczka mąki

Mechanik w kuchni
Jajecznica z Kurczakiem, Pomidorami i Szczypiorkiem 315

jajek 2 małe polędwiczki z filetów z kurczaka 1 pomidor 1 mały pęczek szczypiorku sól świeżo zmielony biały pieprz szczypta pomidorów mielonych Skworcu odrobina masła do smażenia Wykonanie: Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy na malutkie kawałeczki. Pomidora myjemy, nacinamy delikatnie i polewamy wrzątkiem, ściągamy skórkę. Usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło(...)wkładamy mięso, które opruszamy solą i pieprzem i smażymy na wolnym ogniu. W momencie, w którym mięso osiągnie odpowiedni stopień wysmażenia, dodajemy kosteczki pomidora, dodajemy szczyptę pomidorów mielonych i smażymy kilka minut, następnie wybijamy jajka,solimy i posypujemy pieprzem, dodajemy szczypiorek (zostawiamy troszkę do posypania jajecznicy na talerzu) i mieszamy podczas smażenia do czasu aż osiągniemy odpowiedni dla nas stopień

Blondynka Gotuje
Karczek gotowany w przyprawach 287

Podawałam już jakiś czas temu przepis na (klik) gotowanie mięsa w przyprawach . Wtedy gotowałam schab. Dziś przyszła kolej na karczek , jest tak samo smaczny jak schab . Ale to mięso jest oczywiście trochę tłuściejsze. Ale sądzę , że znajdą się i amatorzy na takie właśnie mięso :) Jest dobre do chleba , a ciepłe może być podawane do obiadu

Proste Potrawy
Żeberka w pomarańczach 234

lodówki lub w inne chłodne miejsce Następnego dnia, pomarańcze polać wrzątkiem , obrać i pokroić w plasterki Żeberka wyjąć z marynaty i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przekładać plasterki pomarańcza pomiędzy mięso Foremkę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na co najmniej 90 min. Moje mięso piekłam ponad godzinę :)  Najlepiej sprawdzać ostrożnie kruchość mięsa

Proste Potrawy
Roladki z indyka 189

Składniki: filet z indyka około 50 dag żółty ser około 15 dag  pieczarki 10-20 dag, ewentualnie papryka oliwa do smażenia jajko do panierowania bułka tarta, masło Przygotowanie : Mięso podzielić na CIENKIE plastry, można lekko potłuc Umyte i pokrojone pieczarki krótko obsmażyć Każdy cienki plaster mięsa solimy, posypujemy pieprzem i kładziemy po łyżeczce pieczarek, odrobinę masła oraz małą kostkę(...)sera Dokładnie mięso zawinąć, tak by wszystko pozostało we wnętrzu :) Jajko roztrzepać i maczać w nim każdą roladkę,  potem w bułce, smażyć na gorącym tłuszczu, z każdej strony Przełożyć do naczynia żaroodpornego i dopiec w temp. 180 stopni C przez 15 -20 min.( od momentu gdy piekarnik osiągnie taką temp.). Najpierw pod przykryciem, a ostatnie 10 min. bez przykrycia

Proste Potrawy
Pierogi z mięsem i kapustą 196

Składniki na farsz: około 20 dag mięsa drobiowego,  ugotowanego-może być inne 10-15 dag ugotowanej kapusty -najlepiej kiszonej mała cebula pieprz, sól, estragon, bazylia kilka kropel maggi jajko Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko lyżka oliwy sól woda Przygotowanie ciasta: Do miseczki wsypujemy odmierzoną i przesianą mąkę oraz wbijamy jajko - wyrabiamy łyżką Dolewamy do tego(...)zdjęciu ( przyrządem wykrawam placuszek , kładę go na wierzchu, układam farsz i sklejam zaciskając ) Gotujemy w posolonym wrzątku około 5 min. od wypłynięcia      Przygotowanie farszu: Mięso które użyłam do farszu pochodziło z rosołu, zmieliłam je Kapusta też była wcześniej ugotowana- miałam kilka łyżek postnego bigosu, który podrobiłam i dodałam do mięsa Masę wymieszałam oraz dodałam pieprz i zioła

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania