pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Lekko podgrzać. Dodać pomidory z puszki, ziemniaki, usmażoną cebulę, pieprz. Wymieszać i podgrzać. Do misy wolnowaru włożyć warzywa, na nie mięso. Zalać gorącym bulionem - maksymalnie, ile można. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Po ugotowaniu przyprawić solą i pieprzem, jeżeli trzeba - rozrzedzić bulionem
Stare GaryKasza pęczak z kurczakiem i pieczarkami. Łatwe do wykonania danie obiadowe. Nigdy nie przepadałam za kaszą, jednak w tym wydaniu bardzo mi smakuje. 250 g mięsa z piersi kurczaka 100 g kaszy pęczak 250 g pieczarek 1 mała natka pietruszki 1 mała cebula 2 szklanki bulionu (lub ewentualnie gorącej wody z 2 łyżeczkami vegety) łyżeczka masła 50 g parmezanu sól
Bullionaczyniu do zapiekania, zalać 0,5 litra wody i dorzucić kostkę rosołowa. Przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok 90 minut, do miękkości mięsa. Suszone pomidory pokroić w mniejsze kawałeczki i podsmażyć na patelni z drobno posiekanym czosnkiem. Gotowe roladki podawać z kaszą, okraszone pomidorami z czosnkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkitłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myjemy i siekamy na drobne kawałeczki, żółty ser ścieramy na tarce na dużych oczkach, oliwki kroimy w plasterki. Do miski przekładamy mięso, ser, oliwki, pieprz zielony, wbijamy jajko, dodajemy mąkę oraz natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, nakładamy niewielkie kotleciki które
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipierś z kurczaka 1/2 pora 150 g żółtego sera 75 g sera pleśniowego blue sól do smaku sól ziołowa do smaku pieprz do smaku majonez 5-6 łyżeczek PRZYGOTOWANIE: Mięso z kurczaka myjemy, przecinamy wzdłuż przyprawiamy i rozklepujemy, układamy w formie do zapiekanek. Pora kroimy w talarki, przekładamy na kurczaka, następnie na warstwie pory nakładamy kupeczki majonezu, całość oprószamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiFilety z kurczaka to chyba u mnie najbardziej pospolite mięso. Robi się je szybko i na wiele sposobów. Najczęściej jemy w postaci kotletów, niekoniecznie w panierce, lub pokrojone w kostkę i podsmażone z cebulą, czasem w sosie jogurtowym. Dziś jednak podaje kurczaka w bardziej eleganckiej i wytrawnej formie, w postaci roladek z kasztanami, żurawiną i serek lazur. Ciekawy smak dania
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzez około 30 minut. Do pojemnika z zamknięciem przesypujemy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia - mieszamy, następnie polędwiczki przekładamy do mąki, Zamykamy pojemnik i potrząsamy by mięso dokładnie się opanierowała. Polędwiczki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy po około 2 minuty z każdej strony, zarumienione polędwiczki wyciągamy i przekładamy je na blachę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisosu sojowego ciemnego 2-3 łyżki przyprawy do dań chińskich 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy makaron, przykrywamy i trzymamy około 5 minut, odcedzamy. Mięso myjemy i kroimy w paseczki, wrzucamy do woka na rozgrzany olej i smażymy około 7 minut, następnie dodajemy sos sojowy i podsmażamy około 2 minutki. Dodajemy warzywa i przyprawę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotować je na ciepło. Zostały nafaszerowane ryżem i kurczakiem więc świetnie spiszą się na diecie i mogą byc zarówno smacznym obiadek jak i kolacją. Pomidorki faszerowane ryżem i mięsem SKŁADNIKI: 4 pomidory np rzymskie 50 g ryżu brązowego 130 g piersi z kurczaka sos sojowy sól pieprz roszponka - garść mix sałat do podania PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy w lekko
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKurczak na naszym blogu pojawia się dość często. Obie bardzo lubimy białe mięso. Jest ono zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Pieczenie czy smażenie bądź przygotowywanie go na parze zajmuje o wiele mniej czasu niż innych mięs. Dzisiaj postawiłam na kurczaka, przygotowałam go w inny sposób niż zazwyczaj, mianowicie upiekłam go w piekarniku w towarzystwie cytryny. Kurczak pieczony
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidoprawiamy solą i pieprzem - dodajemy podsmażony szpinak z boczkiem. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę dodając 2-3 łyżki bułki tartej by masa nie była zbyt luźna. Z mięsa formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś zapraszamy na roladki z filetu z kurczaka, które robię zwykle na Święta. Nie jest to typowe połączenie, bo mięso występuje tu w towarzystwie suszonych pomidorów i orzechów włoskich. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt zdaje się być dość odświętny. A do tego są zdrowsze od tradycyjnych kotletów, gdyż są bez panierki i z minimalną ilością tłuszczu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidodajemy sól, zioła oraz paprykę słodką i podsmażamy 10 minut. Czosnek obieramy i siekamy przekładamy do malaksera, dodajemy pomidory oraz pieprz i miksujemy na gęsty sos, przelewamy do mięsa, całość mieszamy i podgotowujemy 5 minut. Do sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Podajemy całość dekorując posiekaną natką pietruszki. Makaron CZANECKI przysłał nam kolejną paczuszkę z ich produktami, bardzo
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBardzo lubię staropolski bigos z dużą ilością mięsa, śliwkami i grzybami. Jednak od kiedy jestem na diecie szukam lekkiej alternatywy dla tradycyjnych potraw. Odchudzony bigos wyszedł smaczny, w wersji wegetariańskiej byłby jeszcze mniej kaloryczny, ale takiego bigosu to już nie jestem w stanie znieść Składniki (ok 6 porcji): 1 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek duża marchew
e-PrzepisyKulinarnebyła całkowicie zakryta. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Dusimy pod przykryciem, aż karkówka zmięknie, w razie potrzeby podlewamy wodą. Chleb razowy i marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Boczniaki kroimy w paski i podsmażamy na maśle. Kiedy marchewka zmięknie dodajemy przyprawy, musztardę i boczniaki. Dusimy jeszcze
e-PrzepisyKulinarne