mięso - 63110 przepisów (strona:1968/4208)

Żeberka pieczone 316

Żeberka wkładamy do marynaty. Dociskamy talerzem i pozostawiamy na min. 12 godzin.    W plastry kroimy 3 duże marchewki. Dużą cebulę kroimy w półplasterki.    Wyjmujemy mięso z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i posypujemy słodką papryką.    Obsmażamy żeberka na patelni z olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.    Na olej wykładamy marchewkę

Maminek kulinarny
Bigos wigilijny 244

Bigos wigilijny to nasza obowiązkowa potrawa. Ma niepowtarzalny smak i świetnie pasuje do pierogów z grzybami. Od tradycyjnego bigosu różni się tym, że nie ma w nim ani odrobiny mięsa, za to obfituje w suszone grzyby. Składniki: -1 kg białej kapusty -2 kg kapusty kiszonej -5 dkg suszonych grzybów -200 ml oleju -przyprawa barbecue lub przyprawa do bigosu -cukier -woda

Maminek kulinarny
Zraziki z szynki 182

Najpopularniejsze są zrazy z mięsa wołowego. Nasze są z szynki wieprzowej, co wcale nie umniejsza ich walorów smakowych. Potrzebujemy: -zwarty kawałek szynki wieprzowej - ok. 1 kg -3 plastry boczku wędzonego lub surowego -cebulę -3 marchewki -ogórek kiszony -2 ząbki czosnku -ketchup -przyprawę do mięs -olej -kawałek pora    Szynkę kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm. Plastry delikatnie

Maminek kulinarny
Kotlety z karkówki w panierce 239

Wyglądają jak kotlety schabowe, ale smakują zupełnie inaczej. Karkówka w panierce jest mięsem wilgotnym, kruchym i chrupiącym. Składniki: -kilka plastrów karkówki ( my mamy 3 plastry ) -2 jajka -3 ząbki czosnku -4 łyżki mleka -3 łyżeczki mąki pszennej -przyprawa barbecue i sól -olej -bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierki    Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią

Maminek kulinarny
Kotleciki Tereski 205

kostki (ok. 2x2 cm).    Pora kroimy w talarki.    Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem a pora delikatnie posypujemy przyprawą warzywną.    Mieszamy mięso z porem,  dodajemy ser, następnie mąkę ziemniaczaną a po wymieszaniu jajka i majonez.    Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.    Na patelni z rozgrzanym olejem

Maminek kulinarny
Kurczak peklowany pieczony 259

chyba najsmaczniejszy kurczak pieczony w całości. Jego smak jest nie do opisania. Potrzebujemy jedynie kurczaka o wadze ok. 2 kg i solankę. Skład i przygotowanie solanki jak w mięsach pieczonych. Jedyna różnica to czas peklowania- w przypadku kurczaka tylko 24 godziny. Przed włożeniem do solanki kurczaka dokładnie myjemy w zimnej wodzie.     Po wyjęciu z solanki ponownie go dokładnie

Maminek kulinarny
Schabowe w ziarnach 264

Przyprawiamy solą i pieprzem.    Ziarna mieszamy.    Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto, rzadsze od ciasta naleśnikowego. Doprawiamy solą i pieprzem.    Mięso moczymy w cieście.    Obtaczamy w ziarnach.    Smażymy na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu.    Kotlety gotowe. Możemy podać np. z fasolką szparagową i czerwonymi buraczkami

Maminek kulinarny
Zapiekanka warzywno - mięsna 231

kostkę.    W misce roztrzepujemy jajka, przyprawiamy wstępnie warzywkiem i pieprzem, dodajemy pora i fasolkę, dodajemy majonez, ser i mąkę ziemniaczaną i mieszamy.    Dodajemy ziemniaki i mięso i mieszamy. Doprawiamy do smaku.    Wykładamy do formy.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 45 minut. Zapiekanka gotowa

Maminek kulinarny
Leczo 223

Dużo świeżych warzyw, niewielki dodatek mięsa i powstaje garnek pysznego jedzonka. Składniki: -5 dużych papryk -4 średnie cukinie -5 pomidorów -4 cebule -1/2 l przecieru pomidorowego -1/2 kg kiełbasy -warzywko -pieprz -przyprawa do mięs    Pomidorom nacinamy skórki i zalewamy je wrzątkiem.    Umytą paprykę dzielimy na połówki, oczyszczamy z nasion i układamy na blaszce. Wstawiamy

Maminek kulinarny
Schabowe sakiewki z kaszą gryczaną 269

drobną kosteczkę.    Czosnkiem posypujemy przyprawione plastry schabu.    Masło kroimy na małe kostki. Na plastry schabu nakładamy trochę kaszy i kosteczkę masła.    Zbieramy brzegi mięsa i związujemy mocną nicią.    Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę i mleko. Doprawiamy warzywkiem. Sakiewki moczymy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej.    Sakiewki wkładamy do głębokiego

Maminek kulinarny
Filet z kurczaka z masłem czosnkowym 218

folią spożywczą i delikatnie rozbijamy.    Przyprawiamy solą i pieprzem.    Do masła wyciskamy czosnek i dokładnie mieszamy.     Natkę pietruszki drobniutko kroimy.    Płat mięsa posypujemy natką pietruszki i nakładamy łyżeczkę masła czosnkowego.    Zwijamy roladki.    Do roztrzepanych jajek dodajemy mąkę i mleko. Możemy dodać też odrobinę soli i pieprzu. Roladki obtaczamy

Maminek kulinarny
Kotlety mielone 208

łyżki mąki -3 łyżki mleka    Bułki moczymy w zimnej wodzie i odciskamy. Przekładamy do miski, dodajemy 2 jajka, wstępnie przyprawiamy i dokładnie mieszamy.    Dodajemy mięso, mieszamy, doprawiamy do smaku.    Jajko roztrzepujemy z mąką, dodajemy mleko i delikatnie solimy. Formujemy kotlety, moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem

Maminek kulinarny
Kiełbasa z cebulką i żółtym serem 274

Oboje z moim mężczyzną uwielbiamy mięso w prawie każdej postaci. Dlatego też nie boję się eksperymentować i jeśli najdzie mnie ochota na nasze ulubione dania, ale w nieco innej odsłonie, zaraz biorę się do pracy. Właśnie w taki sposób powstało to danie. Jest jednym z naszych kuchennych eksperymentów i choć jest niezwykle banalne, jest również smaczne. Do kiełbasy, będącej głównym

W poszukiwaniu inspiracji
Jak przygotować szybki obiad? Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką 243

gniazd nasiennych i błonek kroimy w kostkę razem z czosnkiem.  Gotujemy kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu.  Na oliwie obsmażamy czosnek, dodajemy paski polędwiczki i paprykę, gdy mięso będzie miękkie dodajemy sos arrabiata oraz cieciorkę, słodką paprykę i oregano, mieszamy, doprawiamy do smaku, po chwili gasimy płomień.  Podajemy na ciepłej kaszy, układamy na wierzchu pokrojoną w piórka

Moja smaczna kuchnia
Żeberka teriyaki 233

marynaty i ponownie wstawić do piekarnika na 30-40 minut lub dłużej, jeżeli żeberka są bardzo mięsne. Upieczone żeberka wyjąć z piekarnika. Pozostawić na min. 10 minut. Dopiero, gdy mięso odpocznie, pokroić żeberka na porcje. Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką lub samodzielnie z sosami. Smacznego

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania