łyżeczki ostrej papryki lub pieprzy kajeńskiego sól, pieprz kolendra i/lub pietruszka do przybrania 3-4 małe jajka kurze lub przepiórcze Przygotowanie : Klopsiki : W dużej misce dokładnie wymieszać mięso z cebulą, ziołami i przyprawami, bułką tartą i jajkiem. Odstawić. W czasie gdy sos będzie się gotował uformować niewielkie pulpeciki - wielkoćci orzecha włoskiego. Sos : Na patelni przesmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać przyprawy
Codzienne GotowanieBardzo lubię ten smak, zupka jest lekka i pyszna. Zrobiłam ją w wersji bez mięsa, ale równie dobrze będzie smakowała z kurczakiem. Wtedy musicie dodać dwie piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie paseczki. Zaczynać od zrobienia własnej pasty curry – do wysokiego naczynia wrzucić chilli, laskę trawy cytrynowej, sok z cytryny, listki kaffir, zmieloną kolendrę, 2,5 cm imbiru
Kuchnia Pokoleńmiski). Pomidory kroimy w ćwierćplasterki, ogórki w półplasterki, cebulę w drobną kostkę. Olej mieszamy z solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy razem, układamy na nich kawałki kurczaka (mięso najlepiej porwijcie palcami lub w ostateczności pokrójcie w grubą kostkę) i całość posypujemy serem
Czary - gary w kuchniminut. Dodać ugotowaną ciecierzycę. Ja ugotowałam całe opakowanie, bo zwyczajnie w świecie zawsze ją podjadam. Jeśli wolicie bardziej płynne danie, bądź chcecie je zajadać z pieczywem, czy dodatkiem mięsa dodajcie mniej ciecierzycy – ok. 350 g. Ja dodałam 500 g, bo żadnych dodatków nie przewidywałam. Całość dobrze wymieszać, ew. dodatkowo doprawić i jeszcze poddusić przez ok. 7 minut. Smacznego
gutfutDanie to znalazłam pośród wielu dań w książce "Gotuj sprytnie jak Jamie" Jamiego Olivera. Jak napisał Jamie: nie ma nic lepszego niż słodkie mięso odrywane od lepkiego przypieczonego żeberka. Koniec z nudnymi potrawami, zabieramy się za gotowanie pyszne i aromatyczne. Żeberka w sosie jerk wg Jamiego Olivera. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanietowarzystwie „ Grillowanych szparagów z pomidorkami koktajlowymi i fetą ” i „ Sałatki z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi „. Dzięki temu otrzymujemy pyszne danie obiadowe. Sycące, ale bez mięsa i bez glutenu. Świetne dla wegetarian. Składniki: (4 porcje) 1 kg młodych i małych ziemniaczków (jednakowej wielkości) 3/4 łyżeczki soli morskiej spora garść listków bazylii (tak z małego pęczka
Moja Delicjamała garść ulubionych kiełków (u mnie rzodkiewki) ª 2 szczypiory ª 300 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki) Przyprawy do farszu: § 1 łyżka sosu sojowego ciemnego § ½ łyżeczki sosu rybnego
Bazując na smakudrugiej - doprawiony serek wiejski. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Zapiekankę ziemniaczaną podajemy na ciepło jako danie główne lub dodatek do mięsa. 100 g ziemniaków to niecałe 100 kalorii. Najmniej kaloryczne to te z wody. Ziemniaki są bogatym źródłem skrobi i białka roślinnego. Zawierają witaminę C, A, E i z grupy
My Chcemy Jeśćmniejsze porcje. Oprószamy solą, pieprzem grubo mielonym oraz delikatnie papryką. Cebulę kroimy w półksiężyce. Na rozgrzanym oleju podsmażamy żeberka, po obróceniu na drugą stronę dodajemy cebulę. Gdy mięso będzie podsmażone i cebula lekko się ze złoci, polać wszystko miodem. Gdy zacznie się karmelizować, wlewamy szklanką wody. Dusić na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny, uzupełniając wyparowany
magiczna kuchnia KasiPropozycja na dziś to mięso do obiadu albo jak wolicie do chleba. I tak i tak jest znakomite bo wypróbowałam. Duży kawał schabu wystarczy rozciąć na płat, posmarować pastą, zwinąć i upiec. Bardzo prosto i bardzo smacznie. Schab w pomidorach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWszystkie składniki marynaty umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć, osuszyć i obtoczyć w marynacie. Całość przykryć i odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso umieścić w rękawie do pieczenia, związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 100 minut w 180 stopniach. (Kurczak będzie rumiany nawet bez rozrywania worka.) (Czas pieczenia zależy
Di gotujemyję, zdejmuję skórę i odcinam kość. Przekładam do miseczki. Dodaję sos solowy następnie świeżą kolendrę, pieprz. Dodaję dalej 2 łyżki miodu. Z całej pomarańczy wyciskam dok. Wlewam do mięsa. Całość ze sobą łączę. Wkładam do lodówki na min 2,godz. Następnie przekładam do woreczka. Piekę 35 min góra fół w 180 stopniach
Gotowanie PatkiChyba wszyscy choć raz w swoim życiu jedli naleśniki :) Jest wiele wariacji na ten temat począwszy od naleśników z owocami, warzywami czy mięsem. Ja dziś zapraszam na klasyczny przepis pod naleśniki na słodko :) Klasyczne naleśniki Składniki: 2 szklanki mleka 1 jajko 1 i 1/4 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru (opcjonalnie) masło do smażenia dodatkowo: biały serek, owoce
Tagebuch po polskupieprz naturalny i ziołowy - słodka papryka - czosnek niedźwiedzi Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy. Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż, mięso i kapustę. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Nakładamy na skórki. Zawijamy. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180 st. C oraz dodatkowo
Maminek kulinarnycebulką, zalewamy wodą i gotujemy. Plastry schabu rozbijamy na cieńsze, posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym smalcu. Gdy kapusta zacznie mięknąć wkładamy do garnka mięso i pod przykryciem dusimy aż będzie miękkie. Na koniec dodajemy szczypior i koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli uznacie, że w daniu wytworzyło się za dużo wody, to po prostu
Czary - gary w kuchni