Roladki z szynki z suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem bazyliowym 168pieprzymy. Suszone pomidory i czarne oliwki drobno siekamy, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Powstały farsz nakładamy na rozbitą szynkę i zwijamy roladki. Obwijamy bawełnianą nicią lub szpikulcami do mięsa. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek lub olej po suszonych pomidorach. Roladki obsmażamy z każdej strony, podlewamy wodą, zmniejszamy ogień i dusimy pod przyryciem do miękkości około
Oryginalny smak
Piersi z kaczki z jabłkami w sosie z czerwonego wina 256ząbki czosnku 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka miodu 100 g masła sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę ( nie naciąć mięsa). Doprawiamy solą i pieprzem. Piersi kładziemy na suchej, zimnej patelni, skórą do dołu, rozgrzewamy patelnię i czekamy aż tłuszcz się wytopi. Gdy skórka ładnie się przyrumieni, dodajemy drobno posiekany czosnek
Oryginalny smak
Sałatka Cezar 2010miseczki. Dodajemy resztę składników i bardzo dokładnie mieszamy. Sałatę rzymską myjemy, odsączamy z wody i przekładamy na talerz. Dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i układamy pokrojone w plastry mięso. Wszystko polewamy sosem, posypujemy grzankami i parmezanem. Smacznego
Oryginalny smak
Tartaletki z gęsią i kasztanami 218widelcem i pieczemy około 7-10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do uzyskania lekko zlotego koloru. Nadzienie: Pierś z gęsi myjemy, osuszamy i nacinamy skórę. Od strony mięsa przyprawiamy solą, pieprzem i zmiażdżonymi ziarenkami jałowca. Smażymy na suchej patelni skórą do dołu. Podsmażoną pierś przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około
Oryginalny smak
Ragu alla bolognese (sos boloński) 259szerokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło, wrzucić drobno posiekaną cebulę, seler naciowy, boczek, startą na drobnych oczkach marchewkę i podsmażyć. Następnie dodać mieloną wołowinę i smażyć, aż mięso zmieni kolor. Dolać wino, zmiksowane pomidory, koncetrat pomidorowy i bulion. Wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Potem wlać mleko i dusić kolejne 1 i 1/2 godziny
Oryginalny smak
Smażone pierogi z wołowiną na ostro /mięso 260zalewy). Mieszamy. Dusimy na małym gazie (pod przykryciem) około 1,5 godziny, aż sos bardzo zgęstnieje. Musi się prawie cały zredukować, aby można bez problemu nadziewać pierogi. Do gotowego mięsa dołożyć pokrojone w małą kosteczkę suszone pomidory i zostawić do ostygnięcia. Następnie dodać drobniutko pokrojony ser pleśniowy i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić solą. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wbić jajko
Oryginalny smak
Jagnięcina podhalańska z sosem balsamicznym, szparagami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem 217jagnięciny można przyrządzić pyszne i wykwintne potrawy. Ma specyficzny smak i wyjątkowo delikatne mięso, które jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Niestety… jagnięcinę nie wszędzie można dostać. Przepis ten bierze udział w konkursie „Blog ze Znakiem Smaku”. Składniki: 4 kotlety z jagnięciny podhalańskiej (comber) 1 pęczek szparagów (zielonych) 1/2 kg młodych ziemniaków 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 łyżki
Oryginalny smak
Pierś gęsi z suską sechlońską w sosie z czerwonego wina i ziemniakami pieczonymi z czosnkiem 221wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego 1 płaska łyżka miodu 2 liście laurowe sól Przygotowanie: Gęś: Piersi gęsi myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę, uważając aby nie przeciąć mięsa. W moździerzu rozgniatamy ziarenka jałowca, mieszamy z majerankiem i nacieramy piersi gęsi. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na dobę do lodówki. Następnie piersi kładziemy na suchej, zimnej patelni, skórą
Oryginalny smak
Polędwiczka wieprzowa z kurkami i musem jabłkowo-chrzanowym 210marynacie i odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i położyć polędwiczkę. Obsmażyć ją ze wszystkich stron. Blaszkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, położyć obsmażone mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175-180°C na 20-25 minut. Kurki oczyścić i umyć, większe pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i wrzucić kurki. Doprawić solą i pieprzem
Oryginalny smak
Szaszłyki z polędwiczek drobiowych z raitą 209pokroić. Polędwiczki wyjąć z marynaty i nadziewać po dwie na każdy patyczek zwijając w harmonijkę. Między polędwiczkami nadziewać paprykę. Szaszłyki grilować przez kilka minut z obu stron, aż mięso nie będzie surowe w środku. Gotowe szaszłyki podawać z raitą ogórkową . Smacznego
Oryginalny smak
Polędwiczka wieprzowa z harissą i kaszą pęczak 238temperatury pokojowej i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Upieczoną polędwiczkę wyjąć, przykryć folią aluminiową i odstawić na około 5 minut. Mięso musi odpocząć. Kasza: Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekana cebulę i czosnek. Zeszklić. Następnie dodać suchy pęczak i chwilę podsmażać. Dodać bulion i wymieszać. Gotować
Oryginalny smak
Schab zawijany boczkiem z parowaru 373schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron pieprzem ziołowym i oregano. Listki bazylii myjemy i kładziemy na wierzch, po 2 na każdy plaster mięsa, tak samo po 2 suszone pomidory i posypujemy startą mozzarellą. Na talerzu obok układamy 2 plastry boczku obok siebie i kładziemy na nie schab. Wszystko razem zawijamy w roladkę
Parowar Faceta
Bitki schabowe w sosie pietruszkowym 388schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, 1/2 pęczka pietruszki, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek, bułka tarta do obtoczenia i olej do smażenia. Mięso umyć, osuszyć pokroić na kotlety, każdy lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę, zaś natkę pietruszki drobno posiekać, wymieszać z oliwą. Masą
Z miłości do słodkości
Kebab na patyku 253Wartości Odżywcze 1 Porcji : 125 g Mięsa, 125 g Brokułów, 250 g ziemniakówPrzepis :CZYTAJ DALEJj
Sylwetka Od Kuchni
Domowe sushi maki z twistem 289sushi? A co powiecie na wersję z twistem, czyli lekko podkręcone, tradycyjne sushi w nowej, niekonwencjonalnej odsłonie, z nutą polskiej kuchni? Dzisiaj taką właśnie wersje wam prezentuję z dodatkiem mięsa mielonego, metki na tatarskiej, domowych buraczków, rukoli i serka kremowego. To naprawdę fajne, smaczne połączenie, warte wypróbowania. Zapraszam do eksperymentowania ze smakami sushi. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik