mięso - 63110 przepisów (strona:1969/4208)

TARTA CZEKOLADOWA … LODY Z WIŚNIAMI … MIĘTUS , KURCZAK …. I MANDAT! – czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W RESTAURAC 201

dodatkiem tagliatelle z warzyw.Do tego fantastyczny kremowy sos, który był taką kropką nad I , dopełniającą całość.Nic dodać nic ująć : PYCHA! Roladki z kurczaka: Delikatne, soczyste mięso , nie suche ,  wypełnione farszem z suszonych pomidorów i oscypka ( na początku mówił , że może zbyt delikatne , ale potem wcinał ze smakiem! ) … podane na szpinaku z dodatkiem zapieczonych ziemniaków w postaci ozdobnych

Ostra na Słodko
BUTTER CHICKEN – MURGH MAKHANI ( KURCZAK W MAŚLE ) 278

fantastycznym daniem znanym na całym świecie , a mianowicie Butter chicken czyli murgh makhani ( a po polsku kurczak na maśle ).Potrawa niesamowicie aromatyczna ( jak zresztą większość hinduskich przysmaków).Delikatne soczyste mięso , zatopione w przepysznym maślanym sosie jest fantastycznym pomysłem na rodzinny obiad, albo np. danie na imprezę!Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę i rozkocha się w kuchni indyjskiej.Tak

Ostra na Słodko
Zupa krem z dyni z imbirem 279

pewno jest moja propozycja na zupę krem z dyni z imbirem. Składniki: Ćwiartka dyni Włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka) 500g porcji rosołowej z kurczaka (można zrobić wywar bez mięsa) 3cm świeżego imbiru (można zastąpić… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Polędwiczki wieprzowe duszone w powidłach 252

Jeżeli macie ochotę na mięso, po zapraszam na polędwiczki wieprzowe w przepysznej śliwkowej marynacie. Zawsze jest to jakiś substytut na słodycze, których nie jem aż do Wigilii.  Wyszły genialnie :-) Składniki: 1 polędwiczka ok. 400 g  3 łyżki powideł śliwkowych  2 łyżki oliwy  1 duży ząbek czosnku  garść świeżej kolendry  sól, pieprz  Sposób przyrządzenia

pieprzny smaczek
Polędwiczki z sosem kurkowym, smażonymi czereśniami i marchewkami z pieca 189

włókien na 4 cm plastry. Każdy plaster ugnieść delikatnie rękoma, aby uzyskać o połowę cieńsze medaliony. Polędwiczki skropić oliwą z oliwek, posypać suto pieprzem i utłuczonym w moździerzu tymiankiem. Mięso smażyć na rozgrzanym klarowanym maśle po 3-4 minuty z każdej strony. Wyłożyć je na talerz i obsypać solą. Podawać z sosem kurkowym, smażonymi czereśniami i marchewkami z pieca. Smacznego

Food Square
Kabuli Palaw - narodowe danie Afganistanu 597

odbyć się bez niego żadna większa uroczystość. Danie swój smak zawdzięcza odpowiednio przygotowanemu ryżowi, gotowanemu w bulionie, a następnie powoli pieczonemu i podawanemu razem z marchewką, rodzynkami, orzechami oraz mięsem - zwykle jest to jagnięcina, lecz świetnie  również  się  sprawdzi kurczak, a w wersji wegańskiej seitan lub soczewica. Jako że najważniejszym składnikiem potrawy jest ryż, musi być

Food Square
Schab w śmietanie 195

Dzisiaj nie tłuczemy kotletów schabowych popularnym tłuczkiem do mięsa. Zrobimy to ciszej. Wystarczy kilka plastrów schabu, 2-3 ząbki czosnku, 250 ml słodkiej śmietany 12 %, przyprawa barbecue, delikat do mięs, warzywko i olej. Schab okrywamy folią spożywczą i rozbijamy dłonią.    Na półmisek wlewamy niewielką ilość oleju. Wsypujemy delikat, barbecue oraz plasterki czosnku.    Na tak przygotowany półmisek

Maminek kulinarny
Żeberka pieczone 297

Żeberka wkładamy do marynaty. Dociskamy talerzem i pozostawiamy na min. 12 godzin.    W plastry kroimy 3 duże marchewki. Dużą cebulę kroimy w półplasterki.    Wyjmujemy mięso z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i posypujemy słodką papryką.    Obsmażamy żeberka na patelni z olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.    Na olej wykładamy marchewkę

Maminek kulinarny
Bigos wigilijny 221

Bigos wigilijny to nasza obowiązkowa potrawa. Ma niepowtarzalny smak i świetnie pasuje do pierogów z grzybami. Od tradycyjnego bigosu różni się tym, że nie ma w nim ani odrobiny mięsa, za to obfituje w suszone grzyby. Składniki: -1 kg białej kapusty -2 kg kapusty kiszonej -5 dkg suszonych grzybów -200 ml oleju -przyprawa barbecue lub przyprawa do bigosu -cukier -woda

Maminek kulinarny
Zraziki z szynki 160

Najpopularniejsze są zrazy z mięsa wołowego. Nasze są z szynki wieprzowej, co wcale nie umniejsza ich walorów smakowych. Potrzebujemy: -zwarty kawałek szynki wieprzowej - ok. 1 kg -3 plastry boczku wędzonego lub surowego -cebulę -3 marchewki -ogórek kiszony -2 ząbki czosnku -ketchup -przyprawę do mięs -olej -kawałek pora    Szynkę kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm. Plastry delikatnie

Maminek kulinarny
Kotlety z karkówki w panierce 215

Wyglądają jak kotlety schabowe, ale smakują zupełnie inaczej. Karkówka w panierce jest mięsem wilgotnym, kruchym i chrupiącym. Składniki: -kilka plastrów karkówki ( my mamy 3 plastry ) -2 jajka -3 ząbki czosnku -4 łyżki mleka -3 łyżeczki mąki pszennej -przyprawa barbecue i sól -olej -bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierki    Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią

Maminek kulinarny
Kotleciki Tereski 186

kostki (ok. 2x2 cm).    Pora kroimy w talarki.    Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem a pora delikatnie posypujemy przyprawą warzywną.    Mieszamy mięso z porem,  dodajemy ser, następnie mąkę ziemniaczaną a po wymieszaniu jajka i majonez.    Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku.    Na patelni z rozgrzanym olejem

Maminek kulinarny
Kurczak peklowany pieczony 242

chyba najsmaczniejszy kurczak pieczony w całości. Jego smak jest nie do opisania. Potrzebujemy jedynie kurczaka o wadze ok. 2 kg i solankę. Skład i przygotowanie solanki jak w mięsach pieczonych. Jedyna różnica to czas peklowania- w przypadku kurczaka tylko 24 godziny. Przed włożeniem do solanki kurczaka dokładnie myjemy w zimnej wodzie.     Po wyjęciu z solanki ponownie go dokładnie

Maminek kulinarny
Schabowe w ziarnach 243

Przyprawiamy solą i pieprzem.    Ziarna mieszamy.    Z jajka, mąki i mleka przygotowujemy ciasto, rzadsze od ciasta naleśnikowego. Doprawiamy solą i pieprzem.    Mięso moczymy w cieście.    Obtaczamy w ziarnach.    Smażymy na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu.    Kotlety gotowe. Możemy podać np. z fasolką szparagową i czerwonymi buraczkami

Maminek kulinarny
Zapiekanka warzywno - mięsna 210

kostkę.    W misce roztrzepujemy jajka, przyprawiamy wstępnie warzywkiem i pieprzem, dodajemy pora i fasolkę, dodajemy majonez, ser i mąkę ziemniaczaną i mieszamy.    Dodajemy ziemniaki i mięso i mieszamy. Doprawiamy do smaku.    Wykładamy do formy.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 45 minut. Zapiekanka gotowa

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania