koniec pomidory. Doprawiam wszystko szczyptą roztartego majeranku i bazylią. Duszę. W osobnym naczyniu gotuję ryż ok.15 minut. Kiedy ryż jest gotowy, rozcinam woreczek, dodaję jego zawartość na patelnię z mięsem i warzywami. Mieszam do połączenia składników. Podaję gorące. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródmakaron ok. 35-40 dkg ( u mnie świderki ) Wykonanie Piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki kroję w paseczki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju obsmażam na niej najpierw mięso, przyprawiam, kiedy jest lekko rumiane zmniejszam ogień, dokładam cebulkę, chwilkę duszę, następnie dodaję paprykę i pieczarki. W osobnym naczyniu w lekko osolonej wodzie gotuję makaron w/g przepisu na opakowaniu. Kiedy
Kuchnia z widokiem na ogródłyżka domowej wegety , lub ulubionej przyprawy do mięs - 1 szklanka kwaśnej śmietany 12 lub 18 % Wykonanie Boczek kroję na mniejsze kawałki i mielę w maszynce do mielenia mięsa, dodaję do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, łyżkę domowej wegety i śmietanę. Dokładnie mieszam najlepiej przy pomocy ręki jak na mielone. Całość przekładam do keksówki uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej
Kuchnia z widokiem na ogródpozbawione lotek skrzydełka z kurczaka. Posypuję je domową wegetą, papryka i majerankiem. Zalewam gorącą, przegotowaną wodą mniej więcej do połowy skrzydełek i całość duszę na wolnym ogniu do miękkości mięsa. ( ok.30-40 minut ) Podaję z kaszą, ryżem lub ziemniakami i oczywiście z ulubiona surówką. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródpodsmażam na łyżce oleju ,dodaję pokrojonego w cieniutkie plasterki pora i pokrojoną w półplasterki marchewkę. Doprawiam czosnkiem i domową wegetą. Mieszam, podlewam gorącą, przegotowaną wodą tylko tyle aby zakryła mięso i warzywa. Naczynie przykrywam pokrywką i duszę na wolnym ogniu aż do miękkości marchewki. Całość zaprawiam mlekiem wymieszanym z mąką i na koniec doprawiam roztartym majerankiem. Podaję z ryżem
Kuchnia z widokiem na ogródskorzonery 2 łyżki kiełków słonecznika 1 łyżka oliwy z oliwek Przyprawy : curry pieprz czarny kmin rzymski mielony papryka słodka cząber Mięso myjemy i odsączamy z wody, po czym kroimy na małe kawałki. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy. Posypujemy przyprawami z każdej strony i wkładamy do lodówki na 3 godziny
Parowar Facetazalewamy słodką śmietaną. Wszystko razem podgrzewamy na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki dokładnie się ze sobą połączą. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką, a następnie zalewamy nasze podpieczone mięso. Wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy ok. 10-15 minut. Podajemy gorące posypane świeżym szczypiorkiem! Smacznego
Ostra na Słodkostopni, wstawiamy kurczaka i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, na dno wlewamy ¾ szklanki wody i pieczemy przez ok 2 godziny, co jakiś czas polewając mięso wytworzonym sosem. Po upieczeniu odstawiamy kurczaka na 10 minut i porcjujemy według uznania. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiszklanki bulionu 2 łyżki oliwy sol, pieprz do smaku Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i polędwiczkę oraz czerwoną paprykę w proszku, podsmażamy, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy przecier pomidorowy, zalewamy całość bulionem i czekamy, aż sos zgęstnieje. w tym czasie gotujemy makaron, odcedzony wrzucamy do sosu z pieczarkami i polędwiczką, dodajemy kawałki oliwek
Moja smaczna kuchniabułki tartej Na rozgrzanym maśle podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Za pomocą drewnianej łyżki (lub ręką), mieszamy w misce wszystkie składniki kotlecików, tj. mięso mielone, namoczoną bułkę tartą, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko i przyprawy. W rękach formujemy kuleczki o wielkości piłeczki pingpongowej,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor
bistro mamanaczyniu żaroodpornym. Posypać pokrojoną w cienkie piórka cebulką. 3. Keczup, majonez i musztardę dokładnie wymieszać. Polać mięsko. 4. Piec pod przykryciem ok 1h10min - 1h20min (w zależności od grubości mięsa w 180*C). Po tym czasie naczynie odkryć, posypać serem, a gdy się rozpuści wyłączyć grzanie i poczekać kilka minut żeby mięsko się "uspokoiło". Obiad po męsku to i porcja
Kto ugości moich gości?liść laurowy,sól i gotować żeberka około 20 min. Po obgotowaniu przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego. W garnuszku mieszamy colę, sos barbecue, ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek i zalewamy mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Czas pieczenia to około
O kuchni z uczuciemrosół. Po 10 minutach wyjmujemy z rosołu marchewki. Pół jednej z nich kroimy w plastry a resztę w kostkę. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Ugotowane mięso kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy połowę masła, dodajemy połowę czosnku i plastry wołowiny. Chwilę smażymy i posypujemy mąką ( 2 łyżki ). Podlewamy rosołem
Maminek kulinarnyKupiłam ostatnio jagnięcą łopatkę w bardzo dobrej cenie. Nie była to zbyt duża porcja, postanowiłam więc przerobić mięso na burgery. Wyszło siedem niewielkich kotlecików. Jeżeli maja stanowić solidne obiadowe danie, lepiej przeznaczyć po dwa na osobę, a oprócz bułki, dołożyć jeszcze trochę frytek. Inspiracją był przepis z tej strony składniki ( ok 6 niedużych
Stare Gary