Pierogi bez lepienia 241plackiem Wałkiem przyciskamy placki i wałkujemy by rozdzielić je na pierożki, (formę podsypujemy mąką i wyciskamy ostrożnie palcem jeśli nie chcą wyjść same:) Farsz do pierożków: około 30 dag mięsa gotowanego, przemielonego( u mnie rosołowe) cebula, pieprz , olej Przygotowanie: Mięso przemielić, cebulkę pokroić i przesmażyć na oleju Połączyć mięso z cebulą, doprawić pieprzem ewentualnie solą Wymieszaną masę mięsną nakładamy
Proste Potrawy
Kurczak po seczuańsku 302płaska łyżeczka cukru pieprz kajeński Przygotowanie: Grzyby namoczyć we wrzątku , a gdy zmiękną ( trochę to trwało) pokroić w paseczki Czosnek i cebulę drobno pokroić, fileta pokroić w kosteczkę Mięso obtoczyć w mące i obsmażyć razem z czosnkiem na złoty kolor, dodać pokrojone grzyby i drobno pokrojoną cebulę Przyrządzić sos z imbiru, octu, wody i cukru i po dokładnym wymieszaniu(...)dodać do mięsa i grzybów z cebulą - przykryć i smażyć często mieszając do miękkości (około 10 min) Na koniec posypać mięso pieprzem, gotować pod przykryciem jeszcze około 5 min.( jeśli trzeba podlać odrobiną wody). Kurczaka podałam z ryz-na-sypko z dodatkiem pomidorków koktajlowych i ogóreczkami "krokodylkami " Ogóreczków na zdjęciu mało, bo fotograf częstował się nimi podczas sesji
Proste Potrawy
Kurczak w marynacie imbirowo-czosnkowej 233mnie wino z winogron domowej roboty Przygotowanie : Z przeciśniętego czosnku, miodu, oleju, startego imbiru, przyprawy 5 smaków, pieprzu oraz wina zrobić w misce marynatę (ze solą ostrożnie) Mięso lekko ponacinać i włożyć do marynaty, przynajmniej na 2-3 godz. Po tym czasie ułożyć mięso w naczyniu żaroodpornym i piec przez około 40 min- do miękkości mięsa ( w trakcie pieczenia
Proste Potrawy
Czerwona fasola w sosie na ostro 272suchej czerwonej fasoli 4 świeże pomidory lub z puszki 1 cebula , 5 zabków czosnku sól, pieprz, estragon, kolendra, cząber, kminek, chili tłuszcz do smażenia ewentualnie ugotowane mięso lub kiełbasa Przygotowanie: Umytą i namoczoną ( przez noc) fasolę ugotować do miękkości według powyższego przepisu Do garnuszka z ugotowaną fasolą dodać pomidory - wymieszać Na patelni przesmażyć pokrojoną cebulę, a potem dołożyć(...)pokrojony czosnek -zeszklić razem Przekładamy przesmażoną cebulę i czosnek do fasoli i gotujemy razem około 10 min.Teraz też można dołożyć pokrojone mięso lub kiełbasę. Doprawiamy do smaku solą i ziołami - mieszamy wszystko dokładnie i najlepiej by postała tak choć 30 min. Ważne, a nawet bardzo ważne! Fasola jest trzecim po soi i grochu źródłem białka. Ma go więcej niż
Proste Potrawy
Boczek gotowany w przyprawach 370Składniki : boczek, najlepszy cienki płat mięsa około 1 kg (wtedy zmniejszamy ilość składników zalewy) przyprawy takie jak przy gotowaniu schabu lub karkówki Przygotowanie: Postępujemy tak jak w moim przepisie -(klik) Mięso gotowane w przyprawach - schab Do takiego mięsa wskazany chrzan tarty
Proste Potrawy
Dewolaje z kurczaka 558sera żółtego pół średniej papryki - u mnie żółtej ewentualnie 2-3 suszone śliwki - wcześnie je namoczyłam sól, pieprz jajko, cebula olej do smażenia, tarta bułka Przygotowanie: Po przekrojeniu mięsa uzyskałam 8 dość cienkich plastrów, które lekko rozbiłam i posypałam pieprzem Pieczarki i cebulę pokroiłam drobno, przesmażyłam na oleju, posoliłam - wystudziłam farsz Na płatach mięsa kładłam po łyżeczce farszu, mały(...)paseczek papryki (do części dałam kawałki śliwki) i wąski plasterek sera Zwijałam mięso, maczałam w roztrzepanym jajku, bułce i smażyłam ze wszystkich stron na dość głębokim tłuszczu. Jeśli komuś wydaje się, że jest to danie pracochłonne, są to tylko pozory :) Smacznego
Proste Potrawy
Udka kurczaka w marynacie z miodem 424Dziś przygotowałam pyszne danie z mięsa kurczaka, które wpierw zamarynowałam . Marynata składa się z kilku składników. Zakupiłam je tanio , a to dzięki kuponom rabatowym, ale o nich później i szerzej :) Składniki : 7 udek 5 łyżek miodu świeży imbir około 4 cm- zetrzeć płaska łyżeczka cynamonu 1 gwiazdka anyżu - zmieliłam w młynku 2 łyżki sosu sojowego płaska łyżeczka pieprzu prawdziwego(...)około 3/4 szklance letniej wody rozpuścić miód Do garnuszka wlać wodę z miodem, dodać około 1/4 szklanki oleju- rozmieszać Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać W misce ułożyć mięso i zalać przygotowaną marynatą- pozostawić na noc, przekładać mięso tak by dokładnie pokryło się marynatą Dnia następnego ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec w temp. 180 stopniach, piekłam około
Proste Potrawy
Karczek pieczony w ziołach i winie 232około 1 kg karczku ( u mnie 80 dag ) po łyżeczce słodkiej papryki, kurkumy, pieprzu ziołowego, kminku sól, kilka ziaren jałowca i majeranek wino czerwone około 1/2 szklanki Przygotowanie : Umyte mięso posolić, kminek i jałowiec zmielić, dodać do papryki i kurkumy Posypać przyprawami wcierając je w mięso, na końcu obsypać majerankiem, nakłuć ostrym widelcem Pozostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu(...)naczynia wlać ( w którym będziemy piec mięso ) wino i tyle samo wody, piec wpierw w temp 200 stopni C, potem 170 C. przez około godzinę. Zainspirowałam się przepisem znalezionym w "Cztery kroki do zdrowia " S. Korżawskiej
Proste Potrawy
Gołąbki z kaszą i mięsem 244Składniki : 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 5 kopiastych łyżek ugotowanej kaszy jęczmiennej - wiejskiej 2 małe jajka 1 cebula sól, pieprz, cząber suszony, oregano, mała łyżeczka maggi w płynie tłuszcz do smażenia główka białej kapusty Przygotowanie : W sporym garnku, który pomieści kapustę wlewamy wodę i wkładamy główkę kapusty.Na gołąbki wybieramy luźną kapustę tj. kapusta powinna być w miarę miękka, a liście(...)luźno ułożone by po sparzeniu można było je dobrze zdejmować z kapusty Mięso łączymy z kaszą ugotowaną według tego przepisu , doprawiamy do smaku ziołami, przesmażoną, drobno pokrojoną cebulą ( wcześniej przestudzoną ) i dokładnie mieszamy Mięso nakładamy na każdy liść ( od spodu odkrawamy nieco główny nerw liścia ) i zawijamy W garnka układamy jedną warstwę gołąbków, zalewamy wodą, wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren
Proste Potrawy
Schab w sosie śliwkowym 242Sezon na śliwki w pełni, więc postanowiłam wykorzystać je inaczej niż zwykle, a mianowicie przygotować sos do mięsa na bazie tych owoców. Z owocowymi połączeniami mam różnie. Nie każde mi smakuje, jednak to zaskoczyło mnie pozytywnie i z pewnością nie raz ten obiadek powtórzę, w szczególności, że porcja śliwek na zimę leży już w zamrażalniku. Składniki na 4 porcje(...)śliwek Mąką do obtoczenia 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki cynamonu 3 ziarna ziela angielskiego 1 liści laurowy 1 ząbek czosnku 1l bulionu Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Mięso pokroić na plastry, rozbić. Posolić i popieprzyć z obu stron. Obtoczyć w mące. Obsmażyć na oleju na złoty kolor. Przełożyć do rondelka. Śliwki wydrylować, dusić na patelni z odrobiną wody
Fabryka pomysłów
Sałatka gyros 416mniej) przyprawa Gyros keczup majonez kilka łyżek oleju. Osobiście preferuję kethup TORTEX, majonez dekoracyjny WINIARY, przyprawę do gyrosa KAMIS. Kapustę starannie poszatkować, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso również pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, posypać przyprawą do gyrosa (w oryginalnym przepisie 2 łyżeczki, ja daję trochę więcej dla bardziej wyrazistego smaku), smażyć do uzyskania złocistego(...)koloru. Gdy mięso jest już usmażone układać warstwy sałatki w kolejności: mięso keczup ogórki cebula kukurydza majonez keczup kapusta. SMACZNEGO
Praktyczna pl
Placki ziemniaczane z gulaszem 256Gorąco polecam. Placki ziemniaczane są popularne i na ogół wszyscy je lubią. Można pałaszować same, a można też urozmaicić różnymi dodatkami. W wersji z gulaszem smakują wyśmienicie. Gulasz ½ kg mięsa najlepiej pół na pół wieprzowego i wołowego ½ kg pieczarek duża cebula smalec pieprz, sól, papryka mielona słodka i ostra trochę przecieru pomidorowego mąka do zagęszczenia Mięso pokroić w dość(...)przypalić. Pod koniec duszenia dodać cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojone drobno pieczarki, przyprawić solą, pieprzem, obficie słodką papryką i wg upodobań ostrą. Dusić nadal, często mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dolać wody – nie za dużo bo sos ma być gęsty. Przyprawić solą i Kucharkiem. Chwilę gotować, dodać trochę przecieru pomidorowego, zagotować i zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą.Usmażyć
Praktyczna pl
Pasztet - galantyna z kurczaka 217duży kurczak 3 jajka 2-3 ząbki czosnku 1 bułka sól, pieprz Kurczaka obrać ze skóry, oddzielić mięso od kości.Najlepiej zrobić to tak, aby jak najmniej uszkodzić skórę. Jak się nie uda, to trudno. Zmielić 2x mięso (tym razem zmieliłam raz i pasztet nie jest taki gładki i zwarty jak powinien), dodać namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę(...)rulon, zawinąć w skórę, następnie w folię i w bawełnianą ścierkę. Końce mocno związać i najlepiej unieść do góry, tak aby w czasie gotowania woda nie dostawała się do mięsa bo wypłucze smak. Włożyć do garnka z wodą i gotować ok. 1,5 godz. Dobrze wystudzić, wyjąć ze ściereczki i z foli. Nadaje się do kanapek lub jako dodatek
Praktyczna pl
Drobiowe mufinki 237Składniki pokroić, wymieszać. III: ser żółty pieczarki - można wcześniej pokroić i poddusić na maśle ewentualnie cebula, kawałek czerwonej papryki Rozdrobnione składniki wymieszać, przyprawić solą i pieprz Mięso pokroić na kotlety i rozbić tak, aby po włożeniu do dołka w foremce na mufinki wystawały dość sporo brzegi. rozbite mięso przyprawić, ułożyć w dołkach. Ja użyłam foremki ceramicznej(...)innych bezpiecznej jest dołki wcześniej natłuścić. W zagłębienia nałożyć wybrany farsz. Brzegi mięsa zawinąć tak, aby farsz był dobrze zamknięty. Na wierzchu posmarować majonezem. włożyć do nagrzanego piekarnika. Ja piekłam 50 minut w temperaturze 180 stopni. Na niższy poziom koniecznie położyć blaszkę na wyciekający tłuszcz
Praktyczna pl
Kotlety mielone z pieczarkami 192dodatkiem gotowanej wołowiny. Może to być jeden z pomysłów na wykorzystanie wołowiny z rosołu. Podaję przykładowe ilości składników bo na ogół robię je "na oko". ok. 1 kg mięsa wieprzowego - karczku lub łopatki ok.30-40 dag mięsa wołowego gotowanego 1 średniej wielkości cebula 2 łyżki smalcu 1 bułka pszenna 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, "Kucharek" 1-2 jajka mleko(...)Pieczarki poddusić na maśle, przyprawić solą, wyłożyć na sito aby obciekły. Cebulę obrać, przekroić i zeszklić na smalcu. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso, cebulę, bułkę i czosnek razem zmielić. Do otrzymanej masy wbić jajka, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną "Kucharka", dodać tłuszcz z duszenia cebuli, dobrze wymieszać. Formować najpierw płaskie placki, na środku każdego położyć łyżkę nadzienia z pieczarek
Praktyczna pl