mięso - 63110 przepisów (strona:1987/4208)

Kotlety mielone z papryką 223

mielone. Zawsze (o ile sama je robię) staram się je urozmaicać i podawać jako coś nowego i ciekawego. Czasem, jak w tym przypadku, zwykły dodatek może wiele zmienić, a mięso nie jest już takie nudne i mdłe. Składniki: 500 g mięsa mielonego cebula sucha bułka po pół papryki czerwonej i żółtej pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz ziołowy jajko Wykonanie(...)Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, bułkę namoczyć w wodzie. Cebule i odsączoną bułkę dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mięsnej masy formować kotlety i smażyć na rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu. Nie panierować. Można dodatkowo dopiec w piekarniku

Pasja Smaku
Placuszki z ugotowanych ziemniaków i karkówka 200

temperaturze 180st.C. 10 minut przed końcem pieczenia placuszki posmarować jajkiem, by uzyskać złoty kolor. Karkówka: 6 plastrów karkówki 2 łyżki ketczupu 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu przyprawa do mięsa Wykonanie: Plastry mięsa obsypać przyprawą do mięsa i odstawić na godzinę. Po tym czasie dodać keczup, musztardę i majonez. Wymieszać. Włożyć do rękawa do pieczenia i piec w temperaturze

Pasja Smaku
Spaghetti bolognese po mojemu 298

okresie zimowym, gdy dostęp do dobrych, pachnących pomidorów jest niemożliwy. Tak przygotowany sos jednak ma prawo smakować. I nie jest to tylko moja opinia :) Składniki: 500 g mielonego mięsa cebula puszka pomidorów krojonych (lub 4 świeże) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 300 ml bulionu 2-3 ząbki czosnku szczypta chilli sól, pieprz zioła prowansalskie, świeża bazylia żółty ser/parmezan do posypania ewentualnie(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej opakowanie makaronu spaghetti Wykonanie: Mięso przez kilka minut podsmażać na patelni, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć jeszcze przez jakiś czas. Dodać bulion i dusić do miękkości mięsa. Dodać pomidory z puszki, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zioła. Doprowadzić do zagotowania. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, mąkę ziemniaczaną należy rozrobić z niewielką ilością

Pasja Smaku
Karkówka pieczona barbecue 200

plastrów karkówki 100 g koncentratu pomidorowego cebula 4 ząbki czosnku łyżka miodu łyżka musztardy 1/2 łyżeczki bazyli 1/2 łyżeczki tymianku 50 ml białego wina sól, pieprz Wykonanie: Mięso lekko rozbić i przyprawić solą i pieprzem.  Marynatę przygotować z drobno pokrojonej cebuli i posiekanego czosnku, które należy połączyć z koncentratem pomidorowym, miodem, musztardą i winem.Wszystkie składniki dobrze wymieszać i zalać(...)gotową marynatą mięso. Odstawić na jakiś czas w chłodne miejsce.  Następnie mięso umieścić w brytfance lub naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez ok 1 godz. Podawać z ziemniakami i ulubionymi dodatkami. U mnie były to ogórki po żydowsku

Pasja Smaku
Chili con carne 216

Lubię kuchnię meksykańską. Zainspirowana tygodniem meksykańskim w Lidlu postanowiłam zrobić chili con carne - ostre i sycące. Dla przełamania ostrości podane ryżem i odrobiną śmietany. Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula puszka kukurydzy puszka Chilli Beans  1 łyżka przecieru pomidorowego 2 pomidory 3 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: woreczek ugotowanego ryżu śmietana 18% Tortilla Chips Wykonanie: Cebulę pokroić(...)kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać mięso mielone i smażyć jeszcze przez jakiś czas, aż do momentu gdy straci surowość i lekko się zrumieni. Do mięsa dodać przecier pomidorowy, dwa pokrojone w drobną kostkę pomidory i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko razem wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Dodać kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Pasja Smaku
Pulpeciki w sosie pomidorowo-paprykowym 240

Bardzo lubię pulpeciki, zwłaszcza z mięsa drobiowego, ale i te z wieprzowego są bardzo dobre. Do tego smakowity sos, ziemniaki lub ryż i obiad gotowy. Tym razem postawiłam na sos pomidorowo-paprykowy. Składniki: Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów Sos pomidorowo-paprykowy(...)papryki 1 puszka pomidorów 1/2 cebuli bazylia, oregano 1 ząbek czosnku chili papryka słodka pieprz, sól 2 łyżeczki cukru 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego Wykonanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę i przyprawy. Wyrobić ręką i formować pulpeciki. Obtaczać w mące i obsmażać na rozgrzanym oleju.  Do garnka

Pasja Smaku
Kotlety drobiowo-ryżowe z marchewką 238

czasu do czasu lubię zrobić kotlety, ale nie przepadam za takimi standardowymi. Tym razem wybór padł na ryż i mielone mięso indycze. Kotlecików wyszło sporo, więc obiad na 2 dni zapewniony.  Deska wykonana przez Męża :* Składniki: 200 g białego ryżu 450 g mięsa mielonego z indyka 1 marchewka 1/2 pęczka pietruszki 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej (lub mniej(...)Wykonanie: Ryż przepłukać i zalać 2 kubkami wody. Ugotować, odcedzić i przełożyć do miski. Marchewkę ugotować na parze i pokroić w kostkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i mięso mielone. Do masy wbić jajko i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Kotlety można podawać

Pasja Smaku
Mielone w greckim stylu 342

kwasów omega – 3 i dlatego nie mam obaw przed dodawaniem go do swoich potraw. Używam go często i nigdy nie brakuje go w mojej kuchni. Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 100 g sera feta 1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego 1 łyżeczka musztardy suszony tymianek oregano sól, pieprz kilka czarnych oliwek 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso połączyć(...)fetą, jogurtem, musztardą, olejem i przyprawami. Dodać pokrojone w kostkę czarne oliwki. Mięso dobrze wyrobić i formować kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Kotlety można też obsmażyć na patelni, a następnie wstawić do gorącego piekarnika na ok. 10 minut.  Podawać z dipami lub sałatką ze świeżych pomidorów, fety i czarnych oliwek skropionych oliwą z oliwek

Pasja Smaku
Naleśniki z mięsem 223

ostatnio czasu na gotowanie. Wyciągam to co gotowe z zamrażalnika i podgrzewam. A , że jakimś cudem na blogu nie ma jeszcze przepisu na naleśniki z mięsem ( choć przepis i zdjęcie pochodzą sprzed lat )to wykorzystuję pretekst by go wstawić. Tradycyjnie lubiana przez prawie wszystkich potrawa. Naleśniki tak jak pierogi można robić z każdym farszem jaki tylko przyjdzie do głowy . Doskonałe

Buniabaje w kuchni
PIECZONA PERLICZKA 296

cząstki -10-14 suszonych śliwek -wykałaczki -5-7 plastrów szynki parmeńskiej(lub innej podobnej) Tuszkę ptaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć wewnątrz solą i pieprzem.(na zewnątrz mięso będzie pokryte słona szynką, a więc można go w ogóle nie solić, lub solić minimalnie).  Przygotować farsz. Jabłko obrać i pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z 1 łyżką oliwy(...)polać sosem spod pieczeni(jeśli jest zbyt mało dolać 1/4 szklanki wina lub gorącej wody).  Piec 30-40 minut polewając od czasu do czasu sosem spod pieczeni(jeśli mięso będzie się zbyt mocno rumienić, okryć pieczeń arkuszem papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Przed wyjęciem sprawdzić czy mięso jest upieczone. Z otworu po wbitym w udo/pierś patyczku powinien

Smaczne Zdrowe
WIGILIJNA ZUPA RYBNA Z KARPIA 642

Pamiętam jeszcze czasy gdy wigilijną zupę rybną gotowało się na głowach karpich, smak może i był ok.ale mięsa w tej zupie było niewiele. Ponieważ jesteśmy smakoszami zup rybnych dlatego od kilku lat nie przygotowujemy już zupy w ten sposób. Odkąd nasza zupka stała się bardzo bogata w rybie mięso przybyło jej wielbicieli. Teraz zupką zajada się cała nasza rodzinka , także(...)kawałki miały jak najmniej ości. Zawsze odcinam część od łba, płetwy oraz filetuję kawałki usuwając długie ości. Z tego gotuję rosołek, który następnie przecedzam do innego garnka, dorzucam mięso obrane z tych kawałków i powstaje nam pyszna , delikatna zupka, którą baaardzo polecam :-) Składniki na 6 porcji: - u mnie części odcięte od 6 płatów karpia - 1 marchew - 1 korzeń pietruszki

Smaczne Zdrowe
SPAGHETTI BOLOGNESE Z WARZYWAMI 353

lubią moje dzieci (nawyk szkolny), u nas najczęściej jednak bywa z makaronem spaghetti (można również podać go z każdym innym rodzajem makaronu). Składniki: - 500g mielonego mięsa ( u mnie najczęściej z łopatki ale można dowolne) - 2 puszki pomidorów (po 400g) - 200-300g warzyw pociętych w paski - 2 cebule - 1-2 ząbki czosnku - 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina(nie trzeba) - sól(...)trzeba) + parmezan do posypania oraz 500g makaronu spaghetti Na patelni rozgrzać oliwę lub olej kokosowy i zeszklić pokrojone w kostkę cebule. Dołożyć do nich zmiażdżony czosnek. Następnie dodajemy zmielone mięso i podsmażamy je razem z cebulą i czosnkiem, co jakiś czas mieszając, do tego dolewamy wino. Do podsmażonego mięsa dodajemy pomidory i kilka minut gotujemy, by odparowała nam część płynów

Smaczne Zdrowe
ZUPA GULASZOWA 328

łyżeczki ostrej papryki w proszku - po strąku papryki żółtej, zielonej i czerwonej - sól - szczypta chilli (nie trzeba) Łazanki: - 100g mąki ( u mnie orkiszowa typ750) - 1 jajko - sól Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebule obrać i posiekać. Smalec albo olej rozgrzać w garnku, wrzucić cebulę i przyrumienić na złoty kolor. Dodać mięso posypać papryką, posolić , dalej smażyć . Podlać winem(...)oczyścić z gniazd nasiennych i białych włókien, pokroić w kostkę. Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę. Warzywa podrumienić na tłuszczu . Podlać pozostałym bulionem i gotować ok.10 minut. Połączyć z mięsem i doprawić solą. Z mąki, jajka i soli zagnieść dość twarde ciasto (można dodać odrobinę wody). Rozwałkować i odstawić do wyschnięcia. Pokroić na szerokie łazanki. Do gotującej się zupy dodać

Smaczne Zdrowe
SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI 291

kluchy. Mieszamy dość energicznie, aż do zagotowania wszystkich użytych składników. Na końcu dodajemy starty ser, wcześniej sos jest dość rzadki, ser go zagęści. Dokładnie mieszamy i odstawiamy z palnika. Mięso: Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy na niej doprawione solą i pieprzem kawałki mięsa. Po obsmażeniu z obu stron przekładamy je do żaroodpornego naczynia(...)samą patelnię wrzucamy umyte i pokrojone w talarki pieczarki. Solimy je oraz posypujemy świeżo mielonym pieprzem i smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa , który zebrał się w żaroodpornym naczyniu. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu.Posypujemy całość dwoma łyżkami sera Grana Padano lub Parmezanu. Wkładamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (termoobieg

Smaczne Zdrowe
Baton wieprzowy gotowany 194

aluminiowej keksówce. Tak przygotowana wędlina ma mniej kalorii. Baton wieprzowy przygotowuje się podobnie jak kiełbasę słoikową. Polecam również przepis na klops wieprzowy gotowany na parze. SKŁADNIKI: 40 dag mięsa wieprzowego z łopatki 2 ząbki czosnku sól do smaku (ok. 1 łyżeczki) pieprz czarny do smaku 2 łyżki majeranku 50 ml wody PRZYGOTOWANIE: Mięso wieprzowe mielimy w maszynce do mięsa(...)grubszych oczkach. Mięso przekładamy do miski, 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa, dodajemy 2 łyżki majeranku, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, wlewamy 50 ml wody, masę mięsną dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy wałek, układamy w aluminiowej keksówce. Keksówkę przekładamy do torebki strunowej i zamykamy dokładnie usuwając powietrze. Układamy keksówkę w garnku z gotującą się wodą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania