Polecam ! Składniki na kruche ciasto: 200 g mąki 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oregano Składniki na farsz: 350 g mięsa z kurczaka 50 g pieczarek 1 łyżka kaparów 4 jajka 150 ml mleka 150 ml śmietany kremówki szczypiorek sól, pieprz szczypta gałki muszkatałowej ząbek czosnku Mąkę, sól, oregano wsypać(...)kulki ceramiczne. Ciasto wkładamy do piekarnika na 15 minut po tym czasie zdejmujemy z ciasta papier z fasolą, zmniejszamy temperaturę do 180ºC. i pieczemy kolejne 15 minut. Przygotować farsz. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki, podsmażyć na łyżce oliwy. Do mięsa dodać pokrojone pieczarki i drobno posiekany czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem
Zabawa smakiemkości 180 g boczku pokrojonego w cienkie plastry 2 łyżki tymianku sól pieprz oliwa Schab umyć i osuszyć. Rozkroić tak by powstał szeroki płat, około 1 cm grubości. Mięso obsypać tymiankiem, solą i pieprzem, a następnie ułożyć na nim połowę przygotowanego boczku i całość zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę ponownie przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, obłożyć pozostałym(...)boczkiem, aż pokryje całe mięso. Tak przygotowaną roladę można zabezpieczyć wykałaczkami, aby podczas pieczenia się nie rozpadła. Do brytfanki wlać 2 łyżki oleju i ułożyć na nim roladę. Mięso pieczemy w 180ºC przez około 50-60 minut. Dwa razy polać naszą roladę wytapiającym się tłuszczem. Jeżeli skórka za szybko się przypieka, należy je przykryć folią aluminiową
Zabawa smakiemZapraszam serdecznie na pyszne gołąbki z najlepszym sosem pomidorowym :)- przepis na sos tutaj Składniki: 2-3 główki kapusty 1.5 szklanki ryżu 800 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula koperek pieprz , sól 2-3 główki kapusty 1.5 szklanki ryżu 800 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula koperek pieprz , sól Obgotowujemy kapustę, by odchodziły liście. Dobrym sposobem jest dodanie do wody oleju(...)odcięcie głęba. Farsz. Gotujemy ryż, siekamy drobno cebulkę i wrzucamy na patelnię z oliwą by zeszklić. Mięso mieszamy z ryżem, cebulką, dodajemy koperek, pieprz i sól. Mieszamy. Liście kapusty wykładamy farszem. Gołąbki gotujemy w wodzie z bulionem kurczakowym ok 10-15 min na wolnym ogniu. Gołąbki podałam z sosem pomidorowym . Smacznego
Smaki Edytywołowe. Zapraszam serdecznie. Składniki: ok 700 gr wołowiny, pokrojonej I ubitej 2 cebule pokrojone na ćwierć talarki dwie garści suszonych grzybów ok 500 ml bulionu wołowego olej, przyprawy Wykonanie: Mięso smażymy na oleju w garnku- do zarumienienia. W międzyczasie obgotowujemy grzyby. Do mięsa dodajemy grzyby I bullion. Dusimy na wolnym ogniu ok 15 min. Dodajemy cebule, sól, pieprz. Potrawę(...)dusimy pod przykryciem do miękkości. Czas jest uzależniony od mięsa.Dzisiejszy obiad podałam z kasza gryczana I surówka z por I ogórka kiszonego . Serdecznie pozdrawiam I życzę smacznego
Smaki Edytyżeberek 2 cebule 1 kubek bulionu wołowego oliwa sól, pieprz Wykonanie: Żeberka porcjujemy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na gorący olej wrzucamy żeberka. Obsmażamy . By mięso było soczyste, zawsze starajmy się je dobrze obsmażyc w początkowej fazie obróbki. Mięso przy obsmażaniu "zamyka" pory, pozostając w środku przez to soczyste . Po obsmażeniu dodajemy szklankę bulionu I pokrojoną w pół talarki(...)cebule. Zmniejszamy gas, przykrywamy pokrywka garnek I dusimy ok 1 godziny lub gdy mięso będzie miękkie. Doprawiamy solą I pieprzem do smaku. Smacznego
Smaki EdytyAmatorów czerwonej fasoli I ostrych przypraw- zapraszam na meksykańską kuchnię- czyli chilli con carne. Mieszanka mięsa mielonego , fasoli , pomidorów I ostrych przypraw zadowoli każdego I jest miłą odmianą kuchni europejskiej. Prosta potrawa I w miarę szybka w wykonaniu. Zaczynamy Składniki: 600 gr mielonego 4 cebule 2 puszki czerwonej fasoli 2 puszki pomidorów 3 ząbki czosnku sól, pieprz(...)chilli oliwa natka pietruszki Wykonanie: Posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wyciskamy do cebuli przez praskę czosnek. Dodajemy mięso- smażymy aż mięso przestanie być różowe. Dodajemy fasolę I pomidory- doprawiamy- ok 0,5 łyżeczki soli , pieprzu I chilli. Dusimy pod przykryciem ok 40 min. Doprawiamy do smaku I gotowe :) Chilli con carne podajemy z ryżem lub pajdą chleba. Zyczę
Smaki EdytyWłosi uważają że sekretem tej potrawy jest długie gotowanie, nawet do 4 godzin. :) Moje bolognese jest trochę zmodyfikowane I dostosowane do mojej kuchni. Zaczynamy Składniki: 350 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 marchew 400 ml pomidorów posiekanych 2 łyżki oregano 125 ml czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek ok 100 gr pieczarek(...)czosnku Wykonanie: Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy ok 3 min. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek I pokrojoną w półtalarki marchew. Smazymy ok 2 min. Dodajemy mięso mielone I oregano. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie już różowe . Dodajemy puszkę pomidorów I czerwone wino. Dusimy na małym gazie pod przykryciem około
Smaki Edytydrobnych pieczarek 1 marchew 1 kubek bulionu wołowego oliwa sól, pieprz Wykonanie: Żeberka porcjujemy. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na gorący olej wrzucamy żeberka. Obsmażamy . By mięso było soczyste, zawsze starajmy się je dobrze obsmażyc w początkowej fazie obróbki. Mięso przy obsmażaniu "zamyka" pory, pozostając w środku przez to soczyste . Następnie dodajemy pokrojoną cebulę I marchew. Zalewamy(...)bulionem, zmniejszamy gaz I dusimy pod przykryciem ok 30 min. Doprawiamy solą I pieprzem. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy pieczarek, dusimy ok 5-10 min, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze I obiad gotowy. Obiad podałam z makaronem I ogórkami konserwowymi. Życzę smacznego I miłego dnia
Smaki EdytySezon na grillowanie zaczęty..O czym należy pamiętać by grill był udany? z pewnością humor I pogoda jest pożądane ...I najważniejsze, to dobrze rozpalony grill. Nie spieszmy się wrzucać mięsa na grilla , gdy grill jest ciepły. Poniżej parę wskazówek jak pieczemy wołowinę I kurczaka. Udka kurczaka : potrzebują od średniej -do wysokiej teperatury grilla Czas pieczenia to 25-30 min. Wołowina(...)Dobrze wypieczony -12 min Zaczynamy grillowanie : Składniki: Wołowina- u mnie 6 steków 7 udek z kurczaka Składniki na marinate: sól, pieprz, papryka, natka pietruszki oliwa z oliwek Mięso wołowe I kurczaka myjemy. Nacieramy przyprawami, polewamy oliwą z oliwek. Mieszamy . Przykrywamy I odkładamy do lodówki na min 1 godzinę. Idealnie jest odstawić na całą noc. Rozpalamy grilla. Najpierw grillowaliśmy kurczaka
Smaki Edytywielu przepisach, że jeśli dobrze zorganizujemy sobie pracę to czasem mamy prawie darmowe posiłki ,które smakiem niczym nie ustępują tym wyszukanym. Dziś dalszy ciąg podpowiedzi co zrobić z kawałkami mięsa obranymi z kostek kurczaka po ugotowaniu zupy ( tych malutkich ,,strzępków" z szyjki, skrzydełek od kręgosłupa ). Czas: 30 minut Składniki: 1 szklanka drobnych kawałków ugotowanego mięsa kurczaka z zupy 1/6 szklanki(...)porwanych listków natki pietruszki 2 łyżeczki chrzanu tartego ( nie za mocnego) 1 jajko sól pieprz bułka tarta mąka 2 łyżki masła 3 łyżki oleju z pestek winogron Mięso zmiksować w malakserze z natką. Dołożyć jajko, chrzan i 3 łyżeczki bułki tartej - jeszcze chwilę miksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podzielić masę na 4 części. Panierować małe kotleciki w mące
Buniabaje w kuchnisosów i zup w płynie cukru brązowego 1,5 szklanki wody Obrać i pokroić cebulę. W garnku o grubym dnie rozgrzać kilka łyżek oleju i zeszklić cebulę . Mięso pokroić w drobną kostkę i wrzucić do cebuli. Posolić i posypać pieprzem ( po sporej szczypcie). Wymieszać i smażyć aż kurczak sie zrumieni. Wypestkować papryki i pokroić w paseczki. Pomidory pokroić(...)grubą kostkę. Dołożyć do garnka z mięsem. Dodać łyżkę mielonej papryki , cukier, łyżeczkę przyprawy do sosów w płynie . Dusić na małym gazie do miękkości mięsa. Płyn powinien odparować tak by gulasz był gęsty. Doprawić do smaku. Zmiksować w Rozdrabniaczu ( lub utrzeć na tarce na małych oczkach ) ziemniaki odcisnąć na gazie by masa odciekła . Dodać jajko, mąkę , szczyptę
Buniabaje w kuchniłyżki kwaśnej śmietany szczypta cukru do smaku natka ,, zieleniny " do dekoracji ( natka pietruszki, lubczyk, melisa , mięta itd.) Na rosole ugotować bardzo gęstą kaszę mannę - wyłożyć i niech zastygnie. Mięso kurczaka zmielić w malakserze. Wymieszać z jajkiem i kaszą manną. Doprawić do smaku solą i pieprzem mielonym ( masa będzie luźna jak na pasztet ). Wyłożyć masę na folię spożywczą ( 2 porcje). Jedną(...)plastry. Podawać oblane sosem , posypane pokrojoną drugą marchewką i listkami zieleniny. * Pierwsza rada - marchewkę która dajemy na masę drobiową trzeba pokroić bardzo drobno i najlepiej położyć na folii porcje mięsa- marchew i przykryć mięsem bo inaczej marchew układa sie na brzegach i przy krojeniu powoduje kruszenie plastrów na brzegach. ** Druga rada to jeśli jest to możliwe to przygotować danie wcześniej
Buniabaje w kuchnipełna łyżka brązowego cukru nie oczyszczanego 1 łyżka soku z cytryny szczypta mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej papryki lub szczypta mielonego chilli szczypta pieprzu ziołowego Mięso z piersi kurczaka pokroić w bardzo cienkie plasterki , a potem w małe kawałki. Przygotować marynatę z pozostałych składników ( po za szczypiorem). Włożyć mięso w marynatę i zostawić na 30 minut(...)można na dłużej- nawet na całą noc). Wyjęte z marynaty mięso i podzielony na kawałki szczypior nadziewać na patyczki od szaszłyków podwójnie - tzn. dwa patyczki obok siebie w jedna porcję tak by było łatwo przewracać i by małe kawałki nie zsuwały się. Rozgrzać grill lub patelnie grillową lub zwykłą patelnię i piec yakitori po kilka minut z każdej strony smarując
Buniabaje w kuchniLubię potrawy w których mięso jest połączone z warzywami tak by podawać je już bez dodatków typu kasze , ryż czy ziemniaki. Placuszków z piersi kurczaka robię kilka wersji. Dziś postanowiłam zrobić wersję doprawioną przyprawami orientalnymi. A do tego pasowały mi kiełki fasoli mun. Są delikatne , chrupkie i doskonale łączą się z ostrymi smakami. Czas: 15 minut Składniki: 1 pojedyncza(...)mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich 5 smaków szczypta pieprzu mielonego szczypta mielonego chili szczypta soli olej słonecznikowy do smażenia Pokroić bardzo drobno mięso z piersi kurczaka. Utrzeć ser żółty na tarce jarzynowej ( duże oczka).Kiełki pokroić na mniejsze kawałki ( jeśli były to kiełki konserwowe to odcedzić je przedtem). Wymieszać mięso z serem, jajkiem
Buniabaje w kuchniwykorzystać do zupy jarzynowej. W tej wersji gotuję obok kalarepy , miksuję i robię na tej bazie sos koperkowy. Czas : 1 godzina Składniki : 2 duże kalarepy 10 dag chudego mięsa wieprzowego ( użyłam kawałek polędwicy , ale może być od szynki) 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1 cebula 2 listki świeżych listków tymianku 1/2 pęczka pokrojonego koperku 2 łyżki oleju maggi(...)płynie pieprz mielony sól 2 łyżki masła 1 pełna łyżka mąki 3 szklanki wywaru warzywnego Mięso pokroić zmiksować w malakserze ( Rozdrabniaczu). Pokroić bardzo drobno i usmażyć na złoto cebulę ( na oleju) . Wymieszać mięso , ryż , cebulę, pokrojony drobno tymianek i 2 łyżki koperku. Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. Podzielić na 2 porcje. Z umytych kalarepek ściąć twardszy
Buniabaje w kuchni