prostu musimy, zjeść coś słodkiego. Będą ratunkiem gdy wpadnie jakiś nieoczekiwany gość - do herbaty czy kawy ciasteczko jak znalazł :) Jak je zrobić i to przy pomocy tłuczka do mięsa zaraz Wam napiszę i pokażę ! Pomysł podrzuciła mi jakiś czas temu jedna z czytelniczek pod przepisem na ciasteczka orzechowe :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaRobicie sami wędliny domowe czy pieczone mięsa do podania na zimno ? To doskonała alternatywa dla przemysłowych wędlin, naszpikowanych czasami różnymi dziwnymi substancjami. Mięsa w nich coraz mniej i smak pozostawia wiele do życzenia. Dla mnie wszystkie szynki ze sklepu smakują tak samo a nie zawsze mam okazję czy środki na kupienie czegoś robionego w tradycyjny sposób. Taką domową pieczeń(...)kurczaka można doprawić wedle własnego gustu i jeśli przyrządzimy ją z dobrego jakościowo mięsa to będziemy dobrze wiedzieli co jemy. To wcale nie jest trudne a efekt świetny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzagotuję rosół chłopaki natychmiast dopytują się czy potem będą pierogi z mięsem. Bardzo je lubią i wiedzą, że takie gotowane mięso świetnie nadaje się na farsz. Kiedy w garnku wylądował korpus i skrzydła gęsi też pomyślałam o pierogach, ale bałam się, że tych kawałeczków będzie zbyt mało. Gdy rosół był gotowy obrałam kości z mięsa. Okazało się, że nazbierała się
Smaczna PyzaBardzo smaczne i ciekawe danie kuchni żydowskiej. Składniki: - 400 g kaszy pęczak - 500 g mięsa wieprzowego - 1 główka czosnku - 1 duża cebula - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 jajka - 1 łyżka czerwonej papryki w proszku - sól i pieprz Przygotowanie: Kaszę pęczak moczymy przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Cebulę kroimy w pióra i lekko podsmażamy. Mięso kroimy w grubą kostkę(...)również lekko podsmażamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwowo na dnie mięso, potem cebulę i fasolę. Posypujemy papryką, solą i pieprzem, wkładamy dwie połówki nieobranego czosnku i na to wykładamy pęczak. Na koniec na wierzchu potrawy układamy 2 surowe jajka. Całość zalewamy do połowy wodą i przykrywamy. Cały sekret smaku wydobywamy piekąc potrawę przez około 4 godziny w temperaturze
Zainspirowana w kuchniporcje, odciąć drobne kawałki, pozostałe rozbić na cieńsze płaty. Wysmarować zalewą z suszonych pomidorów, natrzeć czosnkiem i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Mięso wyjąć, doprawić solą i pieprzem. Na połowę każdej porcji wyłożyć plaster mozarelli, 1-2 suszone pomidory i ew. 2-3 ziarenka kaparów. Mięso złożyć, ewentualnie zawijając końcówki, tworząc mięsne(...)sakiewki. Tak przygotowane mięso można wyłożyć do wysmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem około 30-40 minut. Można również uprzednio standardowo panierować w rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanej patelni a następnie przełożyć na kilka dodatkowych minut do nagrzanego piekarnika (w naczyniu podlanym bulionem lub wodą i pod przykryciem). Sakiewki można podgrzewać kolejnego dnia
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaświeżego imbiru 2-3 ząbki czosku sól suszone zioła (bazylia, oregano) 3 łyżki wody Imbir obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przygotowanym imbirem, czosnkiem, solą, oprószyć ziołami. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny (najlepiej na całą noc) a następnie zapakować w woreczek do pieczenia lub zamykane(...)żaroodporne naczynie mięso podlawając przed zamknięciem wodą, wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 1 godzinę. Mięso ma piękny, aromatyczny zapach i wyśmienicie smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i zimno
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabezglutenowej a ze względu na wysoką zawartość błonnika jest polecana dbającym o linię. Ja zapraszam dziś na sycące, rozgrzewające, pachnące curry i imbirem danie obiadowe. Składniki: 500 g mięsa (najlepiej wołowego ewentualnie wieprzowego) 200 g pieczarek 2 cebule 1 czerwona papryka kawałek świeżego imbiru 2 liście laurowe, ziele angielskie 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka(...)curry, 2 łyżki oleju ok. 1,5 litra wody Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką, curry, startym na tarce i mbirem i drobno posiekanym czosnkiem. Ostawić na kilka minut by mięso się zamarynowało w tym czasie przygotowując pieczarki - umyć je i pokroić w plastry. Mięso smażyć na rozgrzanym oleju, po kilku minutach
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaBoczek umyć i osuszyć, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Oprószyć dokładnie majerankiem, solą i pieprzem. Posypać zmiażdżonymi ziarnami jałowca i ziela angielskiego (moździerza się jeszcze nie dorobiłam więc stłukłam je tłuczkiem). Mięso ułożyć w naczyniu, dodać listki laurowe przykryć folią i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia opłukać mięso z pokruszonych ziaren ziela i jałowca. Boczek ułożyć na desce (tą chudą(...)Związać mocno sznurkiem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C , piec ok 2 godzin, ostatnie 20 minut bez folii aby mięso się przyrumieniło. Po wystygnięciu można kroić na plastry na kanapkę
Monia miesza i gotujePyszne danie bez mięsa. Makaronik z dodatkiem brokuła w smakowitym sosie serowym - danie palce lizać.składniki:250 g makaronu Czaniecki rurki1 średni brokuł2 łyżki masła2 łyżki mąki1,5 szklanki mleka50 g sera żółtego gouda50 g parmezanu (ja dałam ser Dziugas) sól z pieprzem Kamisgałka muszkatołowa Kamiskolorowy pieprz KamisBrokuła podzielić na różyczki, zalać wodą i ugotwać al'dente, osączyć
Monia miesza i gotujeMakaron z dodatkiem szpinaku to pyszny obiadek bez mięsa. Bardzo szybko się robi i wszystkim smakuje, również mięsożercom.składniki:250 g makaronu Czaniecki pappardelle450 g mrożonego szpinaku2-3 ząbki czosnkupół kostki sera sałatkowego a'la fetasól z pieprzem Kamis3-4 łyżki kwaśniej śmietanyWstawić wodę na makaron. Na patelnię wrzucić szpinak i rozmrozić, odparować nieco wodę. Następnie dodać zmiażdżony czosnek
Monia miesza i gotujekuchni to na razie dominuję ja, ale On dzielnie się uczy i robi postępy. Jako mój kuchcik pogodził się, że dostaję tzw. brudną robotę. Wczoraj pomógł mi kroić warzywa, mięso itp. A Wy Kochani lubicie gotować z kimś? Wczoraj, za sprawą wspólnego gotowania, dostałam także małego olśnienia. Mój A., podobnie jak ja, uwielbia pikantną kuchnię, więc zapytał się(...)ostrej papryki w proszku Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka, paprykę, cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. 2. Mięso obtoczyć w mące, smażyć na oleju do zrumienienia. Wyjąć do miski. 3. Następnie zeszklić cebulę wraz z czosnkiem. Dodać do tego pomidory w puszce
Fabryka pomysłówczosnkowym, a mój brat i A. wolą wersję pomidorową. Wszystko to kwestia gustu. Składniki to także nasza wola, można dodać kukurydzę, ser feta czy ser żółty pokrojony w kostkę. Mięso również można wielorako przyprawić – zrobić panierkę z płatkami kukurydzianymi czy usmażyć/ upiec w ziołach. A oto wersja obiadu, którą zrobiłam w weekend . Składniki dla 4 osób: Sałata lodowa(...)dałam, ale zlewała się w sałatce z pomidorami Sól Pieprz Ok. 0,5 kg piersi z kurczaka Przyprawa kamis chrupiąca panierka do kurczaka Mleko – odrobina do talerza do maczania mięsa 1 jajko 4 duże placki tortilli lub 8 małych wrapów Sos czosnkowy/salsa lub meksykański – gotowy lub przygotować samemu Olej Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka
Fabryka pomysłówhansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bitki to jedno z moich ulubionych dań. Tą potrawą nigdy nie pogardzę, mimo że jestem fanką drobiu. Delikatne, kruche mięso, w pysznym sosie własnym rozpływa się wręcz w ustach. Do bitek świetnie nadaje się schab, ale także łopatka czy szynka. To danie często robię na oko, ale postaram się(...)dokładnego źródła pochodzenia. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg schabu Liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 duża cebula Mąką Sól Pieprz Bulion lub kostki rosołowe lub do mięsa wieprzowego czy do bitek – na rynku jest teraz dość szeroki ich wybór (1 lub 2 w zależności od ilości wody) olej Przygotowanie: 1. Schab
Fabryka pomysłówgodziny 22. Składniki: ¾ kg ładnego kawałka schabu ¼ szklanki soli (lub mniej) ¼ szklanki cukru ¼ łyżeczki chili ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki tymianku Pieprz (ja nie dałam) 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego Kamis 3 ząbki czosnku Przygotowanie: Schab umyć osuszyć i natrzeć cukrem. Wstawić do lodówki na 24h przykrywając folią aluminiową miskę/naczynie. Wyciągnąć mięso z miski, opłukać pod bieżącą letnia(...)wodą (mięso i miskę), osuszyć i natrzeć solą. Przykryć i wstawić na kolejne 24 godziny do lodówki. Jeżeli po przeleżeniu schabu dobę w misce będzie woda to należy ją wylać (ja miałam jej niewiele). Umyć dokładnie i osuszyć. Czosnek obrać, drobno posiekać, wymieszać ze wszystkimi przyprawami. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć mięso. Włożyć do pończochy. Związać. Powiesić w ciepłe miejsce
Fabryka pomysłów