mięso - 63110 przepisów (strona:1990/4208)

Gołąbki w sosie pomidorowym 575

zrobić go po swojemu - i wiecie co - UDAŁO SIĘ - smakuje jak ten od mamy ;) Co potrzebujemy na gołąbki :   kapustę - najlepsza jest młoda 3 woreczki ryżu 500 gr mięsa mielonego - używam zawsze wołowo-wieprzowego  1 łyżeczka vegety  1 jajko kostka rosołowa Co potrzebujemy na sos pomidorowy: 5 dojrzałych pomidorów lub krojone pomidory w puszcze (bez skórki(...)każdy z kolejnych liści zmięknie to go wyciągamy na talerz. Ryż gotujemy z łyżeczką vegety tak aż będzie gotowy, wyciągamy i studzimy.  Bierzemy większą misę i kolejno : mięso mielone, jajko cały ryż. wszystko dokładnie mieszamy, można śmiało doprawić odrobiną soli i pieprzu. całość nakładamy łyżką na liście kapusty w górnej jego części i zawijamy. Ilość mięsa należy dostosować

Mechanik w kuchni
Mielone gniazda z jajem 189

Mielone gniazda z jajem czyli mięso mielone w nowej odsłonie. Pomysł i połączenie wg mnie świetne, smak i wygląd na talerzu znakomity. Tylko przygotowanie nieco dłuższe, ale  warto. Składniki : 35 dag mięsa mielonego  5 jajek ⅔ czerstwej bułki łyżeczka posiekanego koperku + do dekoracji 1 średnia cebula bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie : Cebulę obieram i kroję(...)drobną kosteczkę, podsmażam na odrobinie oleju aby się tylko zeszkliła. Bułkę moczę w wodzie po czym ją odciskam . Do większej misy dodaję kolejno składniki : Mięso mielone, 1 jajko, zeszkloną cebulę, odciśniętą bułkę i łyżeczkę posiekanego koperku. Wszystko mieszam ze sobą. Z gotowej masy formuję 4 spłaszczone kotlety, następnie w każdym formujemy wgłębienie aby przypominało gniazdo ( ja używam do tego łyżeczki

Mechanik w kuchni
Pieczeń z karkówki 244

Taka pieczeń wymaga czasu lecz nie jest pracochłonna, mięso po prostu musi się kilkanaście godzin marynować a później jeszcze piec. W zamian za to otrzymamy pyszną i soczystą pieczeń rozpływającą się w ustach. Składniki :   2 kg karkówki wieprzowej 5 łyżek oliwy 1 szkl wody płaska łyżeczka: soli płaska łyżeczka pieprzu łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka czosnku granulowanego płaska łyżeczka papryki(...)ostrej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku Dodatkowo: Forma do zapiekania Rękaw do pieczenia Folia aluminiowa Przygotowanie : Mięso myję i osuszam ręcznikami papierowymi. Do oliwy dodaję wszystkie wymienione przyprawy, mieszam i zazwyczaj dodaję jeszcze 2-3 łyżki wody aby marynata była taka półpłynna. Mięso kładę na deskę i od góry robię ok 5 nakłuć nożem - aż do deski ( po prostu

Mechanik w kuchni
Suszony schab wieprzowy 386

wygląda rewelacyjnie? Na początku schab myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Dokładnie obtaczamy schab w cukrze, przekładamy do metalowej keksówki i wkładamy do lodówki na 24 godziny, z mięsa wypłynęło sporo płynu, więc wylewamy płyn, myjemy mięso z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w mieszance soli i znowu wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie opłukujemy mięso

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką na oleju rzepakowym 242

kaszy, są smaczne, zdrowe i można ich zrobić całą „furę”, nie wymagają jakiś wyszukanych dodatków, gdyż same w sobie są pyszne. Wyglądają jak tradycyjne kotlety mielone (z mięsa), ale mięsożercy nie rozczarują się podczas ich konsumowania. Przecież nie trzeba mięsa aby zrobić bardzo smaczny posiłek, zobaczcie sami na inne moje przepisy: Krokiety z kaszy gryczanej ; Krokiety ziemniaczane (Panzerotti(...)neapolitańskie) ; Krokiety z kapustą i grzybami ; Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem ; Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) ; Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym ; Krokiety o smaku ruskich pierogów Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką smażyłam na oleju rzepakowym, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni, szczególnie do smażenia! Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron garganelli z białym ragu i warzywami 238

smaku, 1 liść laurowy, 1 liść szałwi 1 duża cukinia( lub 1 ½ małej) Garść słodkiego zielonego groszku Parmezan e płatkach  Na oliwie zaszklić warzywa pokrojone w kosteczkę, dodać mięso mielone i mieszać tak aby surowe mięso zmieniło kolor na ugotowany. Jak mięso będzie “sypkie” dodać wino i pozwolić mu wyparować. Dodać trochę wody, warzywko do smaku   i gotować

Mia Cucina Sofieta
Oszukane gołąbki 217

pracochłonne. Dlatego często przygotowuję tzw. "oszukane gołąbki". Od tradycyjnych gołąbków różnią się tym, że używam do nich surowego ryżu i nie zawijam ich w kapustę, tylko kapustę dodaję do mięsa i ryż. Jedyna ich wada jest to, że są bardzo delikatne i ciężko się je skleja. Jednak w smaku są równie pyszne jak zwykłe gołąbki:) Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego(...)łyżki mąki pszennej, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1/2 szklanki śmietany 18%, sól, pieprz.   Przygotowanie Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z ryżem, mięsem i podsmażoną cebulką. Dodać surowe jajka, doprawić. Z masy formować płaskie kotleciki, obsmażyć z obu stron.  Następnie przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą tak, by były całe przykryte. Dusić

Z miłości do słodkości
Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą 454

Jesienią staram się przygotowywać sycące i rozgrzewające dania. Taka jest właśnie ta zapiekanka. Bardzo sycąca, bo zawiera ziemniaki, mięso i kapustę kiszoną. Dla smaku i aromatu dodałam suszone grzyby oraz pyszny ciągnący się ser... Zapiekanka śmiało wystarczy Wam na dwa dni:) Składniki: 400g mielonej wołowiny, 750g ziemniaków, 3 cebule, 400g kiszonej kapusty, 200 żółtego sera, 100ml śmietanki 30%, 100ml śmietany(...)sól, pieprz, ostra papryka, 3 suszone grzyby.   Przygotowanie Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć wraz z mięsem. Doprawić do smaku sola, pieprzem i ostrą papryką.  Kapustę opłukać, pokroić i zalać 2 szklankami, wody, dodać pokruszone grzyby. Gotować około 15minut na małym ogniu. Odcedzić i doprawić do smaku solą i pieprzem.  Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plastry

Z miłości do słodkości
Roladki drobiowe gotowane na parze 169

tego doskonale pasująca szczypta cynamonu... Składniki:  1/2 kg filetu z kurczaka, 5 dużych suszonych śliwek, łyżeczka cynamonu, czubata łyżka żurawiny, 1/2 pęczka natki pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć i podzielić na około 5 kotletów. Każdy cienko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Z jednej strony mięso oprószyć delikatnie cynamonem.  Śliwki pokroić na cienkie paseczki(...)Wraz z żurawiną i posiekaną natką pietruszki rozłożyć je na plastrach mięsa.  Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczką.  Gotować na parze około 25minut.                                    Smacznego

Z miłości do słodkości
Pieczone nuggettsy z kurczaka 240

lubią nuggettsy:) Jednak te najbardziej popularne są dość ciężkie, ponieważ są smażone. Dlatego ja przygotowuję dal mojego synka nuggettsy pieczone, które są o wiele zdrowsze od tych tradycyjnych. Aby mięso było bardziej miękkie najpierw namaczam je w maślance po czym obtaczam w mieszance z płatków kukurydzianych. Tak przygotowane kawałki kurczaka są lekkostrawne i dietetyczne a do tego niezwykle smaczne(...)Składniki:  1/2 kg filetu z piersi kurczaka,  1/2 szklanki maślanki,  4 szklanki płatków kukurydzianych,  sól, pieprz,  2 jajka.  Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Zalać maślanką, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.  Płatki drobno zblendować, zaś jajka rozkłócić.  Wyjąć mięso z marynaty, obtaczać

Z miłości do słodkości
Leczo 275

sposób. Wszyscy je bardzo lubimy i chyba nigdy nam się nie przeje;)  Składniki: 1/2 kg pieczarek,  4 ogórki kiszone,  3 marchewki,  1/2 kg mięsa mielonego,  puszka groszku,  3 cebule,  kawałek selera i pora,  1/2 kg kiełbasy zwyczajnej,  1/2 czerwonej papryki,  przecier pomidorowy,  sól morska z pieprzem (użyłam Kamis(...)godziny. Grzyby obrać, pokroić w dość dużą kostkę. Obsmażyć na oleju. Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju od smażenia grzybów. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i podsmażyć. Mięso urobić, doprawić solą morską z pieprzem oraz ognistą mieszanką przypraw. Z mięsa formować małe klopsiki, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron. Wszystko dodać do warzyw. Zagotować. Dodać przecier, zaciągnąć wodą

Z miłości do słodkości
Żeberka w nowym piwie jeżynowym Somersby 257

liście laurowe,  5 ziaren jałowca,  1/2 łyżeczki ostrej papryki,  1/2 łyżeczki bazylii,  1/2 łyżeczki majeranku,  2 ząbki czosnku,  sól, pieprz. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i podzielić na porcje. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. W moździerzu utrzeć ziarna jałowca z papryką, bazylią, majerankiem i posiekanym drobno czosnkiem. Mieszanką natrzeć mięso. Ułożyć w pojemniku(...)próżniowym, zalać piwem, dodać liście laurowe. Szczelnie zamknąć, odstawić do lodówki na około 2 godziny. Następnie wyjąć mięso z marynaty i smażyć na patelni grillowej lub opiekać na grillu przez około godzinę, w między czasie obracając i często smarując pozostałą marynatą. Żeberka są soczyste, dobrze wysmażone, lekko słodkie i pikantne zarazem. Jeżynowe piwo doskonale do nich pasuje... Ja smażyłam

Z miłości do słodkości
Roladki z kurczaka z fasolką szparagową 231

posiłkom. Ja staram się trochę wzbogacić nasze obiady robiąc różne roladki. Do tych wykorzystałam fasolką szparagową, którą latem zapakowałam do słoiczków. Warzywny farsz świetnie komponuje się z kruchym, drobiowym mięsem. Składniki:  1/2 kg filetu z kurczaka,  marchewka,  1/3 czerwonej papryki,  150g fasolki szparagowej (może być ze słoika),  sól morska ziołowa (użyłam Kamis),  pieprz młotkowany(...)kolendrą (użyłam Kamis),  jajko,   1/2 szklanki bułki tartej, olej do smażenia. Wykonanie Mięso umyć, podzielić na porcje i rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron pieprzem oraz solą. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Fasolkę wrzucić na osolony wrzątek na minuty. Odcedzić, pokroić na mniejsze części i dodać do fasolki. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę

Z miłości do słodkości
Tradycyjne zrazy wołowe 238

cebula,  3 kiszone ogórki,  150g wędzonego boczku,  sól morska z pieprzem (użyłam Kamis), musztarda dijon (użyłam Kamis),  3 łyżki margaryny,  kilka łyżek oleju. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić na cienkie kotlety. Każdy kotlet cienko robić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Każdy kotlet z jednej strony cienko posmarować musztardą. Cebule obrać, pokroić w półtalarki(...)Boczek i ogórki pokroić w cienkie paseczki. Na każdy kawałek mięsa układać po kawałku boczku, ogórka i cebuli. Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczką. W brytfance o grubym dnie rozgrzać olej z margaryną,obsmażyć zrazy ze wszystkich stron na ciemno-brązowy kolor. Następnie zalać wodą tak, by całe mięso było zakryte i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 80minut

Z miłości do słodkości
Diabelskie skrzydełka 191

Kamis), łyżeczka soli ziołowej (użyłam Kamis). Wykonanie Skrzydełka umyć, osuszyć, skropić sokiem z limonki. Wszystkie przyprawy umieścić w moździerzu, dodać drobno posiekany czosnek. Całość dokładnie utrzeć.  Mieszanką oprószyć mięso z obu stron. Wstawić na około 2-4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.  Następnie mięso ułożyć na blasze i piec około 70-80minut, w między(...)czasie obracając mięso na drugą stronę.                                                                 Smacznego

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania