cebula: 390 g olej rzepakowy: 80 ml masło: 30 g suszona bazylia: 1 łyżeczka ryż 2 torebki sól: do smaku pieprz: do smaku Podudzia myjemy, osuszamy, odcinamy torebki stawowe. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. W garnku (który można włożyć do piekarnika) rozgrzewamy około 80 ml oleju rzepakowego, następnie dodajemy 20 g masła i na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso z każdej(...)dodajemy 1/2 l jasnego piwa. Garnek przykrywamy, krótko podgotowujemy całość i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) lub do 210°C (góra-dół) na 45 min. Jeśli mięso nie jest jeszcze miękkie, zostawiamy je dodatkowo na 15 min. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiandrzejkowy wieczór, tutaj z cudownymi grubymi frytkami i ostatni przepis który zyskał ponad 2 000 wejść. Zawsze przygotowując hamburgera skupiałam się na składnikach, dzisiaj przyłożyłam się do samego mięsa - wyszło cudowne lekkie, puszyste i niesamowicie aromatyczne. Przepis na burgera podobno Jamiego. Polecam baaaaaardzo! Składniki: BURGER: 500g mięsa mielonego (w oryginalnym przepisie wołowe, ja wykorzystałam wołowo - wieprzowe) 1 duża czerwona cebula(...)siekamy drobno pieczarki marynowane, cebulę, ogórka konserwowego. Dodajemy śmietanę i majonez, doprawiamy. No dobra zacznijmy od burgerów. Drobno kroimy cebulę i szklimy na patelni. Do miski przekładamy mięso, ostudzoną cebulę, oliwę, zmielony kmin i ziarna kolendry, sól, pieprz, starty ser, musztardę, jajko, bułkę tartą. Wszystko delikatnie mieszamy. Następnie formujemy burgery, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Układamy składniki na bułce
Brzuszki Łakomczuszkijeden ( mąka) o temperaturze pokojowej. Przestrzeganie tej zasady pozwoli nam cieszyć się gładkim i kremowym sosem beszamelowym. 2. Sos pomidorowy cebula czerwona dwa ząbki czosnku 500 gram mięsa mielonego wieprzowego passata pomidorowa pół czerwonej papryka sól pieprz bazylia, oregano łyżka oliwy z oliwek papryczka chili 3. Poza tym potrzebujemy dwa duże opakowania krakersów zwykłych(...)doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotowe. Odstawiamy sos i zajmujemy się sosem pomidorowym. Siekamy drobno cebulkę i czosnek, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy przez chwilę, dodajemy mięso mielone i intensywnie mieszamy całość aż mięso się usmaży. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i papryczkę chili . Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę by się spokojnie dusiło
Mango PapajaSkładniki: 250 gram mięsa mielonego dwie czerwone cebule dwa ząbki czosnku papryczka chili pół puszki kukurydzy papryka czerwona puszka czerwonej fasoli w sosie chili lub pomidorowym 150 ml soku pomidorowego pół szklanki wody sól pieprz odrobina cukru do smaku łyżka masła łyżka oliwy z oliwek nać pietruszki do posypania Na maśle i oliwie z oliwek(...)smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę z czosnkiem i chili. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone i całość dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja często używam jeszcze przyprawy do mięsa mielonego, dosłownie szczyptę). Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i całość dusimy chwilę. Teraz czas na dodanie kukurydzy i fasoli czerwonej
Mango Papajarzepakowy pół sałaty lodowej, pokrojonej w cienkie paski 500 gram młodych ziemniaków, wyszorowanych, pokrojonych w ćwiartki świeży tymianek świeże oregano szczypta kminku chili w płatkach sól pieprz 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 ogórki małosolne, pokrojone w bardzo drobną kosktę 200 gram jogurtu greckiego 3 łyżki ketchupu pół pęczka posiekanego szczypiorku 1 łyżka prażonej cebulki gotowy(...)jeszcze odrobinę oleju rzepakowego i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 50 minut. Podczas pieczenia ziemniaki mieszamu od czasu do czasu. Czas na przygotowanie mięsa. Mięso mielone mieszamy w misce wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulką oraz ogórkami małosolnymi, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formujemy 5 kul, układamy je na talerzu wysmarowanym olejem
Mango Papajajagnięcinę kuminu nie może zabraknąć. Polecam także karmelizowane warzywa. Są cudowne – miękkie i słodkie. Wbrew pozorom to danie robi się sprawnie i łatwo. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Mięso: 4 kotlety jagnięce z kością (comber) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka kuminu rzymskiego cząber świeży sól morska świeżo mielony pieprz Karmelizowane warzywa: 4 marchewki 2 pietruszki kilka-kilkanaście(...)ząbków czosnku (nieobranych) sól morska świeżo mielony pieprz duża stołowa łyżka miodu 12 małych młodych ziemniaków WYKONANIE Mięso z każdej strony posypujemy solą morską, pieprzem i kuminem. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy posiekanym cząbrem i dokładnie rozprowadzamy oliwę po mięsie. Odstawiamy na 1-2 godziny. Przed grillowaniem mięso musi mieć temperaturę pokojową. Gotujemy młode ziemniaki. Piekarnik rozgrzewamy
OstryKęsrówne kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy aż mięso lekko się zrumieni – nie za długo by nie było za suche. Przed samym podaniem obsypujemy mięso białym sezamem. Smacznego
OstryKęsWczoraj rosół, dzisiaj kanapka. Nie byle jaka. Kanapka z mięsem wołowym, domowym ogórkiem małosolnym i musztardą. Jedna z najlepszych kanapek na świecie. Dobry chleb na zakwasie, rozpływając się w ustach wołowina z gotowania rosołu w towarzystwie chrzanu lub musztardy, do tego ogórek. Proste i pyszne. Idealne do zabrania do pracy lub na piknik. SKŁADNIKI (1 kanapka) 2 kromki chleba kilka
OstryKęsWszyscy to wiemy – domowe wędliny nie mają sobie równych. A zwłaszcza wędzona karkówka czy polędwiczka wieprzowa. Mięso jest soczyste, delikatne, pachnące drzewem olchowym. I bez żadnych niepotrzebnych dodatków. Jeśli robimy coś sami to smakuje wspaniale! Jeśli myślicie, że przygotowanie domowych kiełbas i wędlin jest trudne, to spróbujcie a przekonacie, że nie jest! Zajrzyjcie na stronę DobraKielbasa.pl gdzie znajdziecie przepisy, praktyczne(...)większego garnka. Dodaliśmy wodę, zagotowaliśmy, a następnie ostudziliśmy. Dodaliśmy saletrę i sól. Wrzucamy tyle soli, aż włożone do garnka jajko utrzyma się (może się lekko zatapiać) na powierzchni wody. Mięso układamy w garnku (najlepiej kamionkowym) i zalewamy solanką, tak by całkowicie je przykryła. Naczynie należy zakryć i odstawić w chłodne miejsce. My trzymaliśmy mięso w solance
OstryKęsNawet moja żona, która brukselki nie lubi, w takim połączeniu chętnie ją zjadła. Dzieci (tak jak się spodziewałem) brukselkę obrały i zostawiły na talerzu. Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa z indyka brukselki - 15 szt. 1 jajko 1 sucha bułka natka pietruszki bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, majeranek Brukselkę wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 15 minut. Suchą bułkę moczymy(...)wodzie, czekamy aż zmięknie, wyciskamy i rozdrabniamy widelcem (można też zmielić ją razem z mięsem). Mięso wrzucamy do miski, dodajemy jajko, bułkę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Mieszamy bardzo dokładnie, jeśli masa jest zbyt mokra dosypujemy trochę bułki tartej. Formujemy placki, którymi oblepiamy brukselkę, obtaczamy je w bułce tartej i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze
Gotuj z Misiemziemniaki – 3 szt. seler – 1/3 szt. cebula – 1 szt. por – ok. 5 cm koperek – 3 pęczki pęczak – 4 łyżki przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Pulpeciki: mięso mielone – 400 gram ½ suchej bułki 1 jajko przyprawy Warzywa kroimy w kostkę. Ja selera i pora gotuję w całości – dzieci i tak wybierają z talerza, jeśli pokroję. Koperek siekamy, kłącza można zostawić(...)Będzie jeszcze bardziej koperkowa. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut i dodajemy pęczak. Pęczak powinien gotować się około 13 minut. Mięso mielone (najlepiej pomieszać 1:1 wieprzowe i drobiowe) mieszamy z jajkiem, namoczoną i odciśniętą bułką, częścią posiekanego koperku i przyprawami (sól, pieprz, ewentualnie jakaś przyprawa do mięsa). Nie dodajemy bułki
Gotuj z Misiemprzygotowania pstrąga z sosem cytrynowym. Usmażenie w nim piersi z kurczaka, zgodnie z przepisem na opakowaniu, byłoby zbyt banalne:) Pomyślałem, że można w nim usmażyć burgery (miałem zresztą jeszcze mięso mielone, bo jak zwykle za dużo kupiłem do zrobienia pulpecików). Wyszły bardzo smaczne, a dzięki pergaminowi nie były tłuste i łatwo się je obracało podczas smażenia. Dzieci chętniej zjadły(...)obiad burgery, niż jakieś kotlety mielone. Składniki: mięso mielone – 500 gram ½ suchej bułki ½ szklanki bułki tartej jajko – 1 szt. pieczarki – 5 szt. ½ cebuli olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek Winiary „Pomysł na... Papirus” z ziołami prowansalskimi Drobno pokrojone pieczarki wrzucamy na patelnię teflonową i na małym ogniu odparowujemy z nich wodę. Dolewamy odrobinę oleju, dorzucamy posiekaną cebulę, trochę
Gotuj z MisiemCzyli kolejne popisowe danie imprezowe:) Jednym z podstawowych sposobów na przygotowanie cannelloni jest nadzianie makaronu usmażonym mięsem i upieczenie go z sosem (pomidorowym lub beszamelowym) i żółtym serem. Otrzymujemy wtedy coś podobnego do lasagne. Ja natomiast zwykle robię cannelloni w wersji odrobinę lżejszej – bez sosu. Nie jest to może sposób zgodny ze sztuką, ale takie bardziej mi smakuje. Czytaj dalej
Gotuj z Misiemobiad mięso w sosie. Co by do niego podać? Tłuczone ziemniaki, puree, kluski śląskie, kopytka, ryż, makaron… Wybór niby spory, a jednak często jest kłopot, gdy preferencje w rodzinie są różne. Ja parę lat temu na duży, rodzinny obiad zdecydowałam, że podam coś innego – puddingi yorkshire, czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii (podobno(...)pieczemy jeszcze około 15-18 minut. Puddingi bardzo urosną, a po wyjęciu ładnie się zapadną – warto w to wgłębienie wlać sos pieczeniowy lub ten, w którym podajemy mięso. W następnym wpisie podam przepis na mięso do którego przygotowałam puddingi. Post Puddingi yorkshire do mięs w sosie pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuochoty, zrobiłam tym razem kebabiki, które kojarzą mi się zawsze ze słoneczną Turcją <3 Dodałam do nich ulubione przyprawy i muszę przyznać, że wyszły całkiem niezłe :) Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1/3 łyżeczki suszonej mięty 1/3 łyżeczki pieprzu szczypta soli 1 łyżka sosu sojowego Kikkoman 1 opakowanie przyprawy do kebabu (lub inna ulubiona mieszanka przypraw(...)jajko 3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do mięsa. Następnie wbić jajko, dodać bułkę tartą, sól, pieprz, miętę, sos sojowy i połowę opakowania przyprawy do kebabu. Wszystko dokładnie wymieszać rękami, odstawić na 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Z mięsa formować podłużne rakietki i nabijać na patyki do szaszłyków. Każdy obtoczyć dodatkowo
Ze smakiem i z pasją