mięso - 63110 przepisów (strona:1986/4208)

Pijany kurczak 370

cebula: 390 g olej rzepakowy: 80 ml masło: 30 g suszona bazylia: 1 łyżeczka ryż 2 torebki sól: do smaku pieprz: do smaku Podudzia myjemy, osuszamy, odcinamy torebki stawowe. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. W garnku (który można włożyć do piekarnika) rozgrzewamy około 80 ml oleju rzepakowego, następnie dodajemy 20 g masła i na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso z każdej(...)dodajemy 1/2 l jasnego piwa. Garnek przykrywamy, krótko podgotowujemy całość i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) lub do 210°C (góra-dół) na 45 min. Jeśli mięso nie jest jeszcze miękkie, zostawiamy je dodatkowo na 15 min. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Cudowne burgery 157

andrzejkowy wieczór, tutaj z cudownymi grubymi frytkami i ostatni przepis który zyskał ponad 2 000 wejść. Zawsze przygotowując hamburgera skupiałam się na składnikach, dzisiaj przyłożyłam się do samego mięsa - wyszło cudowne lekkie, puszyste i niesamowicie aromatyczne. Przepis na burgera podobno Jamiego. Polecam baaaaaardzo! Składniki: BURGER: 500g mięsa mielonego (w oryginalnym przepisie wołowe, ja wykorzystałam wołowo - wieprzowe) 1 duża czerwona cebula(...)siekamy drobno pieczarki marynowane, cebulę, ogórka konserwowego. Dodajemy śmietanę i majonez, doprawiamy. No dobra zacznijmy od burgerów. Drobno kroimy cebulę i szklimy na patelni. Do miski przekładamy mięso, ostudzoną cebulę, oliwę, zmielony kmin i ziarna kolendry, sól, pieprz, starty ser, musztardę, jajko, bułkę tartą. Wszystko delikatnie mieszamy. Następnie formujemy burgery, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Układamy składniki na bułce

Brzuszki Łakomczuszki
Lasagne z krakersami 237

jeden ( mąka) o temperaturze pokojowej. Przestrzeganie tej zasady pozwoli nam cieszyć się gładkim i kremowym sosem beszamelowym.    2. Sos pomidorowy cebula czerwona dwa ząbki czosnku 500 gram mięsa mielonego wieprzowego  passata pomidorowa pół czerwonej papryka sól pieprz bazylia, oregano łyżka oliwy z oliwek papryczka chili     3. Poza tym potrzebujemy dwa duże opakowania krakersów zwykłych(...)doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotowe. Odstawiamy sos i zajmujemy się sosem pomidorowym. Siekamy drobno cebulkę i czosnek, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy przez chwilę, dodajemy mięso mielone i intensywnie mieszamy całość aż mięso się usmaży. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i papryczkę chili . Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę by się spokojnie dusiło

Mango Papaja
Zupa meksykańska 368

Składniki: 250 gram mięsa mielonego dwie czerwone cebule  dwa ząbki czosnku papryczka chili pół puszki kukurydzy papryka czerwona puszka czerwonej fasoli w sosie chili lub pomidorowym 150 ml soku pomidorowego  pół szklanki wody  sól pieprz  odrobina cukru do smaku  łyżka masła łyżka oliwy z oliwek nać pietruszki do posypania Na maśle i oliwie z oliwek(...)smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę z czosnkiem i chili. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone i całość dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja często używam jeszcze przyprawy do mięsa mielonego, dosłownie szczyptę). Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i całość dusimy chwilę. Teraz czas na dodanie kukurydzy i fasoli czerwonej

Mango Papaja
Hamburgery, pieczone ziemniaczki i pyszny sos-czyli wieczór amerykański 241

rzepakowy pół sałaty lodowej, pokrojonej w cienkie paski 500 gram młodych ziemniaków, wyszorowanych, pokrojonych w ćwiartki świeży tymianek świeże oregano szczypta kminku chili w płatkach sól pieprz 500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 ogórki małosolne, pokrojone w bardzo drobną kosktę 200 gram jogurtu greckiego 3 łyżki ketchupu  pół pęczka posiekanego szczypiorku 1 łyżka prażonej cebulki gotowy(...)jeszcze odrobinę oleju rzepakowego i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 50 minut. Podczas pieczenia ziemniaki mieszamu od czasu do czasu.  Czas na przygotowanie mięsa. Mięso mielone mieszamy w misce wraz z pokrojoną w drobną kostkę cebulką oraz ogórkami małosolnymi, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formujemy 5 kul, układamy je na talerzu wysmarowanym olejem

Mango Papaja
Comber jagnięcy z karmelizowanymi warzywami 272

jagnięcinę kuminu nie może zabraknąć. Polecam także karmelizowane warzywa. Są cudowne – miękkie i słodkie. Wbrew pozorom to danie robi się sprawnie i łatwo. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Mięso: 4 kotlety jagnięce z kością (comber) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka kuminu rzymskiego cząber świeży sól morska świeżo mielony pieprz Karmelizowane warzywa: 4 marchewki 2 pietruszki kilka-kilkanaście(...)ząbków czosnku (nieobranych) sól morska świeżo mielony pieprz duża stołowa łyżka miodu 12 małych młodych ziemniaków WYKONANIE Mięso z każdej strony posypujemy solą morską, pieprzem i kuminem. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy posiekanym cząbrem i dokładnie rozprowadzamy oliwę po mięsie. Odstawiamy na 1-2 godziny. Przed grillowaniem mięso musi mieć temperaturę pokojową. Gotujemy młode ziemniaki. Piekarnik rozgrzewamy

OstryKęs
Szaszłyki Yakitori 492

równe kawałki do szaszłyków. Marynujemy w sosie teryiaki, posiekanym chilli i oliwie przez minimum 2 godziny. Po tym czasie nabijamy kurczaka na patyczki do szaszłyków. Możemy również poprzekładać kawałki mięsa kawałkami pora, selera naciowego lub zielonej papryki. Grillujemy aż mięso lekko się zrumieni – nie za długo by nie było za suche. Przed samym podaniem obsypujemy mięso białym sezamem. Smacznego

OstryKęs
Kanapki ze sztuką mięsa wołowego 278

Wczoraj rosół, dzisiaj kanapka. Nie byle jaka. Kanapka z mięsem wołowym, domowym ogórkiem małosolnym i musztardą. Jedna z najlepszych kanapek na świecie. Dobry chleb na zakwasie, rozpływając się w ustach wołowina z gotowania rosołu w towarzystwie chrzanu lub musztardy, do tego ogórek. Proste i pyszne. Idealne do zabrania do pracy lub na piknik. SKŁADNIKI (1 kanapka) 2 kromki chleba kilka

OstryKęs
Domowa wędzona karkówka 406

Wszyscy to wiemy – domowe wędliny nie mają sobie równych. A zwłaszcza wędzona karkówka czy polędwiczka wieprzowa. Mięso jest soczyste, delikatne, pachnące drzewem olchowym. I bez żadnych niepotrzebnych dodatków. Jeśli robimy coś sami to smakuje wspaniale! Jeśli myślicie, że przygotowanie domowych kiełbas i wędlin jest trudne, to spróbujcie a przekonacie, że nie jest! Zajrzyjcie na stronę DobraKielbasa.pl gdzie znajdziecie przepisy, praktyczne(...)większego garnka. Dodaliśmy wodę, zagotowaliśmy, a następnie ostudziliśmy. Dodaliśmy saletrę i sól. Wrzucamy tyle soli, aż włożone do garnka jajko utrzyma się (może się lekko zatapiać) na powierzchni wody. Mięso układamy w garnku (najlepiej kamionkowym) i zalewamy solanką, tak by całkowicie je przykryła. Naczynie należy zakryć i odstawić w chłodne miejsce. My trzymaliśmy mięso w solance

OstryKęs
Pulpeciki z brukselką 188

Nawet moja żona, która brukselki nie lubi, w takim połączeniu chętnie ją zjadła. Dzieci (tak jak się spodziewałem) brukselkę obrały i zostawiły na talerzu. Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa z indyka brukselki - 15 szt. 1 jajko 1 sucha bułka natka pietruszki bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, majeranek Brukselkę wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 15 minut. Suchą bułkę moczymy(...)wodzie, czekamy aż zmięknie, wyciskamy i rozdrabniamy widelcem (można też zmielić ją razem z mięsem). Mięso wrzucamy do miski, dodajemy jajko, bułkę, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Mieszamy bardzo dokładnie, jeśli masa jest zbyt mokra dosypujemy trochę bułki tartej. Formujemy placki, którymi oblepiamy brukselkę, obtaczamy je w bułce tartej i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze

Gotuj z Misiem
Zupa koperkowa z pulpecikami 190

ziemniaki – 3 szt. seler – 1/3 szt. cebula – 1 szt. por – ok. 5 cm koperek – 3 pęczki pęczak – 4 łyżki przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Pulpeciki: mięso mielone – 400 gram ½ suchej bułki 1 jajko przyprawy Warzywa kroimy w kostkę. Ja selera i pora gotuję w całości – dzieci i tak wybierają z talerza, jeśli pokroję. Koperek siekamy, kłącza można zostawić(...)Będzie jeszcze bardziej koperkowa. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut i dodajemy pęczak. Pęczak powinien gotować się około 13 minut. Mięso mielone (najlepiej pomieszać 1:1 wieprzowe i drobiowe) mieszamy z jajkiem, namoczoną i odciśniętą bułką, częścią posiekanego koperku i przyprawami (sól, pieprz, ewentualnie jakaś przyprawa do mięsa). Nie dodajemy bułki

Gotuj z Misiem
Burgery z pieczarkami 222

przygotowania pstrąga z sosem cytrynowym. Usmażenie w nim piersi z kurczaka, zgodnie z przepisem na opakowaniu, byłoby zbyt banalne:) Pomyślałem, że można w nim usmażyć burgery (miałem zresztą jeszcze mięso mielone, bo jak zwykle za dużo kupiłem do zrobienia pulpecików). Wyszły bardzo smaczne, a dzięki pergaminowi nie były tłuste i łatwo się je obracało podczas smażenia. Dzieci chętniej zjadły(...)obiad burgery, niż jakieś kotlety mielone. Składniki: mięso mielone – 500 gram ½ suchej bułki ½ szklanki bułki tartej jajko – 1 szt. pieczarki – 5 szt. ½ cebuli olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, tymianek, majeranek Winiary „Pomysł na... Papirus” z ziołami prowansalskimi Drobno pokrojone pieczarki wrzucamy na patelnię teflonową i na małym ogniu odparowujemy z nich wodę. Dolewamy odrobinę oleju, dorzucamy posiekaną cebulę, trochę

Gotuj z Misiem
Cannelloni nadziewane mielonym mięsem 1107

Czyli kolejne popisowe danie imprezowe:) Jednym z podstawowych sposobów na przygotowanie cannelloni jest nadzianie makaronu usmażonym mięsem i upieczenie go z sosem (pomidorowym lub beszamelowym) i żółtym serem. Otrzymujemy wtedy coś podobnego do lasagne. Ja natomiast zwykle robię cannelloni w wersji odrobinę lżejszej – bez sosu. Nie jest to może sposób zgodny ze sztuką, ale takie bardziej mi smakuje. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Puddingi yorkshire do mięs w sosie 336

obiad mięso w sosie. Co by do niego podać? Tłuczone ziemniaki, puree, kluski śląskie, kopytka, ryż, makaron… Wybór niby spory, a jednak często jest kłopot, gdy preferencje w rodzinie są różne. Ja parę lat temu na duży, rodzinny obiad zdecydowałam, że podam coś innego – puddingi yorkshire, czyli pieczone czarki z ciasta naleśnikowego. Wywodzą się z Anglii (podobno(...)pieczemy jeszcze około 15-18 minut. Puddingi bardzo urosną, a po wyjęciu ładnie się zapadną – warto w to wgłębienie wlać sos pieczeniowy lub ten, w którym podajemy mięso. W następnym wpisie podam przepis na mięso do którego przygotowałam puddingi. Post Puddingi yorkshire do mięs w sosie pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Kebabiki z indyka 207

ochoty, zrobiłam tym razem kebabiki, które kojarzą mi się zawsze ze słoneczną Turcją <3 Dodałam do nich ulubione przyprawy i muszę przyznać, że wyszły całkiem niezłe :) Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1/3 łyżeczki suszonej mięty 1/3 łyżeczki pieprzu szczypta soli 1 łyżka sosu sojowego Kikkoman 1 opakowanie przyprawy do kebabu (lub inna ulubiona mieszanka przypraw(...)jajko 3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do mięsa. Następnie wbić jajko, dodać bułkę tartą, sól, pieprz, miętę, sos sojowy i połowę opakowania przyprawy do kebabu. Wszystko dokładnie wymieszać rękami, odstawić na 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Z mięsa formować podłużne rakietki i nabijać na patyki do szaszłyków. Każdy obtoczyć dodatkowo

Ze smakiem i z pasją

Proponowane wyszukiwania