mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:934/1172)

Pikantne muffiny ze słodkich ziemniaków 281

Na ten warzywny wypiek natknęłam się pewnego razu u Jamie'go Olivera (ależ niespodzianka, co? ;P). Przepis zaintrygował mnie niesamowicie swoją prostotą, doborem składników, a przede

Kuchnia w Słońcu Skąpana
W marcu jak w ... Casserole. I niezbędna uwaga. 213

XVIII wieku, kiedy danie to przygotowywane było na bazie ryżu i mięsa. Wersji casserole jest chyba tyle ile wzorów i form samych naczyń do zapiekania. Można przygotować je z mięsem i warzywami, z rybą lub z samymi warzywami. To właściwie taka odmiana zapiekanego gulaszu lub potrawki.   Ostatni marcowy weekend zamiast oczekiwanej wiosny zasypał nas śniegiem. Sprawdziło się przysłowie(...)przygotowania casserole . Pyszne, pożywne i zdrowe danie - bardzo Wam polecam! * cytat pochodzi z książki Kuchania Koszerna, Rebekka Wolf, wyd. TENTEN - dziękuję Monice za Hamantaschen, bo to dzięki naszemu wspólnemu pieczeniu (klik) odszukałam tą książkę i teraz z zaciekawieniem się zaczytuję:) ** przepis cytuję za książką Let's cook - 52 Summer Vegetable Dishes, BBC Good Food, rok wydania

KUCHARNIA
JAGLANE BURGERY BEZGLUTENOWE – zdrowe hamburgery (wegetariańskie) 278

Jaglane hamburgery są przepisem, który na pewno przypadnie Wam do gustu. Bo kto nie lubi „zdrowych fast-foodów”? Jeśli zależy Ci na tym, aby

Via Gusto
Tarta cebulowo serowa 249

Byłam dzisiaj wyjątkowo zajęta w kuchni, a jutro też będzie się działo…:) Oczekuję na przyjazd wyjątkowych Gości z Polski i chcę się należycie do tego

UgotujmyTo.pl
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 242

Dodatkowo można zdecydować się na patelnie z wysokim brzegiem lub niskim, patelnie grillowe, woki czy specjalne patelnie do naleśników. Nie ważne też czy masz kuchenkę gazową, elektryczną, indukcję czy piec węglowy – naczynia z serii Saphir Lite kompatybilne są ze wszystkimi rodzajami kuchenek. Patelnia jaką osobiście miałam przyjemność testować to patelnia do smażenia bez tłuszczu głęboka WOLL Szafir. Moja patelnia(...)było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko i sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko. Również smażone w całości, a następnie

Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 217

Dodatkowo można zdecydować się na patelnie z wysokim brzegiem lub niskim, patelnie grillowe, woki czy specjalne patelnie do naleśników. Nie ważne też czy masz kuchenkę gazową, elektryczną, indukcję czy piec węglowy – naczynia z serii Saphir Lite kompatybilne są ze wszystkimi rodzajami kuchenek. Patelnia jaką osobiście miałam przyjemność testować to patelnia do smażenia bez tłuszczu głęboka WOLL Szafir. Moja patelnia(...)było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko i sprawnie. Otrzymałam soczyste, przesmażone i pyszne mięsko. Również smażone w całości, a następnie

Smaki Na Talerzu
Arancini- ryżowe kulki 210

sera. Śmiało możecie użyć mięsa czy zielonego groszku, fajnym pomysłem jest też ser opatulony chudym, wędzonym boczkiem lub szynką parmeńską.  Do czego podać? Przede wszystkim do wszelkich mięs, gulaszy czy potrawek. U mnie był to kurczak w sosie warzywno pomidorowym, a gdy zostało, zjadłam z duszoną rybką.  Na pewno zrobię powtórkę, ale poczekam na jakąś fajną okazję(...)oczywiście kulisty i stożkowy. Z wody i mąki robimy ciasto, bardzo lejące- tak, by na kulce była tylko cieniutka warstwa (im gęstsze ciasto, tym większe prawdopodobieństwo, że podczas pieczenia odejdzie nam cała panierka).  Obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło lub zimno, z sosami majonezowymi

Kuchnia w czekoladzie
Roladki z indyka z suszonymi pomidorami i oliwkami 233

Dziś chciałabym zaprezentować Wam pyszne roladki z piersi indyka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami. Jest to może nieco pracochłonne danie, ale każda minuta spędzona na jego

Codzienne Gotowanie
Kibbeh 210

Na zakonczenie IV Festiwalu Kuchni Arabskiej postanowilismy wspolnie przygotowac kibbeh. Jest to danie pochodzace z krajow Lewantu, czyli krajow polozonych we wschodniej czesci basenu Morza Srodziemnego

Codzienne Gotowanie
DROŻDŻOWE TARTY WIELKANOCNE 292

Mazurki, baby, serniki, chałki. żurek z białą kiełbasą, jajka na milion sposobów, chrzan, majonez, soczyste mięsa i wiele wiele innych przysmaków w Święta królowało na naszych stolach. I na wspomnienie o każdym tak samo bardzo cieknie ślinka! Wszystko zawsze mam ochotę spróbować, z przyjemnością sięgam po dokładki, a w lodówce wieczorami szukam „czegoś jeszcze”. Też tak macie? Czy żołądek(...)drożdże, wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy tartę oplecioną warkoczem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180C przez ok. 7 minut. FARSZ: Drobno posiekaną cebulę szklimy na maśle. Dodajemy ugotowane jajka pokrojone w kosteczkę (5 szt ). Wrzucamy posiekaną natkę, szczypiorek, surowe, roztrzepane jajko oraz bułkę

Ostra na Słodko
Okrasa łamie przepisy: Pochodzenie ma znaczenie (odc. 151) 310

ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy na desce posypanej mąką, kroimy na porcje, formujemy placki, oprószamy je mąką, po czym pieczemy na rozgrzanej blasze lub suchej patelni o grubym dnie z obu stron, tak by z wierzchu były chrupiące, a wewnątrz pozostały lekko wilgotne. Upieczone bułeczki przekrajamy na pół, nakładamy(...)miodem 2 żółtka 1 łyżka musztardy Dijon 1 cebula 1 cytryna sól, grubo mielony pieprz, oliwa Sposób przygotowania: Jabłka ze skórką kroimy w drobną kosteczkę. Łączymy ze zmielonym mięsem wołowym i zmielonym łojem wołowym ( 1 – 2 łyżki łoju zostawiamy do smażenia). Doprawiamy posiekaną ostrą papryczką, słodką i ostrą mieloną papryką, utartym w moździerzu lub zmielonym kminkiem, posiekanymi dwoma ząbkami czosnku

WojnaNaSmaki.pl
Bakłażan zapiekany z trzema serami 307

jest to wprawdzie danie wegetariańskie (zawiera szczodry dodatek serów podpuszczkowych), ale z pewnością może stanowić formę odpoczynku od konsumpcji mięsa. Nie tylko jest bowiem smaczne (choć to kwestia gustu), ale wbrew pozorom także bardzo sycące i jako takie może stanowić samodzielny posiłek. Danie to jest mocno osadzone w tradycji kuchni południowoeuropejskich, zwłaszcza włoskiej i francuskiej. Jest w zasadzie bardzo proste(...)bazylią. Przykrywamy zewnętrzną (sferyczną) częścią bakłażana, którą na koniec oblewamy beszamelem i posypujemy serem gruyere. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy przez 35 minut, przy czym na ostatnie 10 minut usuwamy folię, aby beszamel i ser zapiekły się na chrupko i lekko złoto. Podajemy na gorąco razem z ziołowym sosem pomidorowym

Kulinarna Pokusa
Nominacja do Liebster Blog Award 190

Gosia: 1. Bez jakiego sprzętu kuchennego nie umiałabyś się obejść ? Na dzień dzisiejszy jest to wielofunkcyjny robot kuchenny. 2. Czy jest coś, czego nigdy byś nie zjadła? Surowe mięso, surowe jajka – u mnie nie do przeskoczenia 3. Kto jest Twoim kulinarnym idolem? Nie będę oryginała jeśli powiem, że Nigella. Jest czarująca w tym co robi. 4. Czy jest jakaś(...)dzień stracony ? 7. Twój ulubiony deser? 8. Kto jest Twoim kulinarnym guru? 9. Sport czy błogie lenistwo? 10. Twoja mocna strona w pieczeniu/gotowaniu? 11. Co poza gotowaniem, pieczeniem Cię pasjonuje? The post Nominacja do Liebster Blog Award appeared first on Made

Made By Mom And Son
GRILLOWANE NALEŚNIKI Z ANCHOIS, JAJKIEM I MOZZARELLĄ + RECENZJA 339

zostanę Masterchefem? ;) ) SKŁADNIKI: ( 2 duże naleśniki ) NALEŚNIKI: * mąka pszenna – 0,5 szkl * mleko – ok.1,5 szkl * olej – 3 łyżki * duże jajko – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta FARSZ: * jajka ugotowane na twardo – 3 szt * cebula czerwona – 1 szt * cebula biała – 1 szt * mozzarella ( kulka(...)MOJA OPINIA: Patelnia grillowa, tak jak i inne produkty marki Ballarini ( o , których możecie poczytać np. tutaj! ) spisała się na medal! Przyrządzałam na niej nie tylko naleśniki , ale też mięso ( filet z kurczaka ) , ryby i warzywa! Zero jakichkolwiek rys i zero trudnych do usunięcia zanieczyszczeń. Potrawy przyrządza się błyskawicznie i nie nasiąkają tłuszczem, gdyż nie jest konieczne jego używanie! Patelnia

Ostra na Słodko
Szarlotka piernikowa z jabłkami 260

gdera, po co tego tyle i bez wymiany zdań się nie obejdzie 😜 Także mówię sobie, że spokojnie jakieś dwa ciasta zrobię, ciasteczka i rozdam najbliższym. Sałatek nie robię, mięs za bardzo też... i przyznam że trochę mi tego brakuje! Dawniej człowiek wiedział, że jak święta, to na bogato i czekał na nie z niecierpliwością. Mało tego, jak już się narobiło(...)kuli. Dzielimy na 3 równe części, owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum pół godziny. Po tym czasie każdą część wałkujemy na wielkość blaszki. Osobno układamy na papierze do pieczenia i wyrównujemy do boków. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 15 minut. Dwa placki pieczemy same, trzeci z masą orzechową. Masa orzechowa: Orzechy siekamy

Kuchnia w czekoladzie