Święta coraz bliżej a za oknem nadal zima. Już tęsknie za wiosennym słońcem i ptakami ćwierkającymi za oknem. Brak mi kolorowych ogrodów i pierwszych nowalijek. Postanowiłam
Kuchnia w oparachDzisiaj kolejny wpis na Wypiekanie na śniadanie . Przypomnę, że to taka akcja wśród blogerów kulinarnych. W sumie to nawet nie tylko blogerów. Każdy kto lubi coś
Marder&Marder ManufactureTak przygotowany schab smakuje jak... kurczak. ;-) Naprawdę trudno się zorientować, że to schab. Jest kruchy i soczysty, gruba krakersowa panierka dodaje mu oryginalnego smaku. Polecam go
Szefowa kuchniChrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere to kolejna propozycja dla wszystkich tarto-smakoszy :) Tarta ze szpinakiem świetna jest na ciepło, ale również na zimno. Ser
Moja DelicjaPyszne paczuszki z ciasta francuskiego wypełnione szpinakiem. Paczuszki można zajadać same jako przekąskę lub podać jako danie z czerwonym barszczykiem np. podczas wigilijnej kolacji. składniki: 1
Monia miesza i gotujebraku sezonu na maliny ich nie dodać. Wierzcie mi - maliny mrożone są o niebo zdrowsze niż te piękne, które kupicie poza sezonem. Pizza z owocami Ogólnie bardzo lubię łączyć mięso z owocami, ale w tej pizzy nie musisz posuwać się do takich rzeczy (jeżeli nie tolerujesz łączenia smaku słonego ze słodkim), po prostu owoce i czekolada kochają się nawzajem(...)musi wyrastać. Blaszkę smarujemy oliwą, kulkę ciasta rozciągamy na jej szerokość, brzegi ciasta również smarujemy lekko oliwą. Jeżeli wiecie, że Wasza foremka przywiera - lepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Po upieczeniu od razu smarujemy kremem czekoladowym i nakładamy owoce. Kroimy i zajadamy, bo pizza najlepsza jest zaraz
MamaOskarkaKieleckim curry to prawdziwy kosmos. Wyszły znacznie smaczniejsze niż z większości burgerowni. Mięso doprawione jest jedynie kolendrą, sosem Worcester i sprawdzoną, Kielecką Musztardą sarepską, która zaostrza smak i nadaje mięsu charakteru. Nie ma ona zupełnie gładkiej struktury, są w niej widoczne cząstki ziaren czarnej gorczycy, więc idealnie nadaje się do przyprawiania. No i ważna sprawa: domowe bułki maślane. Są bajecznie(...)Zostawiamy ciasto w misce do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Potem z ciasta formujemy 6 bułek (wydają się małe, ale bardzo urosną) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół, bez termoobiegu). Pieczemy ok. 18-20 minut. Burgery
Poezja smakuprzygotowujemy dzień wcześniej. Opłukany mak przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Ugotowany mak odsączmy na gęstym sicie, następnie mielimy trzykrotnie maszynką do mięsa z sitkiem o najdrobniejszych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, miód, posiekane rodzynki, domową skórkę pomarańczową, mielone migdały. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aż składniki się połączą, następnie dodajemy(...)minut do wyrośnięcia. W czasie, gdy ciasto wyrasta wyjmujemy z zamrażarki masło. Ścieramy na tarce jarzynowej (o dużych oczkach), najlepiej na tacę lub blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia – wstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto przebijamy kilka razy pięścią w celu odgazowania. Zagniatamy i wałkujemy nadając kształt prostokąta. Na 2/3 wykładamy (równomiernie) wyjęte z lodówki starte masło, 1/3 ma pozostać
mojewypiekiinietylkocałość zagniatamy. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy ciastka. Wykładamy je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Smarujemy odrobina jajka i obsypujemy cukrem lub migdałami. Pieczemy przez około 10-15 minut do zrumienienia brzegów. Książką Moniki Śmigielskiej "Kuchenny Kredens" to pyszny zbiór przepisów kuchni przedwojennej oraz zbiór porad np. "Jak budować dom od kuchni, czyli garść(...)sera czy też kruche ciasteczka cukrowe do herbaty które osobiście przygotowałam, posmakowałam i całym serduchem je wam polecam. Czwarty rozdział to obiady wystawne w których znajdziemy przepisy na mięsa, dziczyznę, ryby oraz na wytrawne placuszki z kawiorem. Piąty rozdział to obiady powszednie. Kilka z przepisów jest mi znanych i myślę że wam też będą znane a nawet lubiane
Gotowanie...to proste !przygotowujemy dzień wcześniej. Opłukany mak przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Ugotowany mak odsączmy na gęstym sicie, następnie mielimy trzykrotnie maszynką do mięsa z sitkiem o najdrobniejszych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, miód, posiekane rodzynki, domową skórkę pomarańczową, mielone migdały. Podgrzewamy chwilę na małym ogniu, aż składniki się połączą, następnie dodajemy(...)minut do wyrośnięcia. W czasie, gdy ciasto wyrasta wyjmujemy z zamrażarki masło. Ścieramy na tarce jarzynowej (o dużych oczkach), najlepiej na tacę lub blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia – wstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto przebijamy kilka razy pięścią w celu odgazowania. Zagniatamy i wałkujemy nadając kształt prostokąta. Na 2/3 wykładamy (równomiernie) wyjęte z lodówki starte masło, 1/3 ma pozostać
mojewypiekiinietylkoilością żółtego sera.. Ach! - W piątek? Z Szynką?! No, weź, proszę Cię! - Ale o co chodzi? Postnie będzie od środy, tej Popielcowej. - Nie, nie ma mowy. W piątek mięsa nie ruszę. - To... może... zrób dwie? I tym oto sposobem poszłam na kompromis. Kochany miał nie-postną, z ogromną ilością szynki. Po chłopsku. Ja natomiast postanowiłam troszkę pobawić się smakami(...)tych pieczarek 3 łyżki śmietany ukwaszonej, pieprz, sól i wymieszałam. Wyłożyłam je na spód. Ogórki pokroiłam także w plastry. Na pieczarkach ułożyłam ogórki, szynke i posypałam paseczkami sera. Piekłam w 200 stopniach ok. 35 minut, ustawiając na mocne grzanie spodu. ************************************************* PIZZA Z TUŃCZYKIEM I SEREM CAMEMBERT (własna wariacja;) puszka rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym pomidor 4 ogórki
W kuchni Karmel-itkiJak na poniedziałek przystało zapraszamy na przepis lekki i smaczny. Dziś propozycja obiadu dla całej rodziny. Drobiowe placuszki są jednymi z moich ulubionych. Przygotować możemy je
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZainspirowana filmikiem, który udostępniłam niedawno na moim fp na Facebooku , postanowiłam podjąć wyzwanie i przygotować kurczaka hasselback z ricottą i szpinakiem. Generalnie jest to nawiązanie do
karmelowyDrobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami 2016-04-07 13:12:03 Ilość porcji: 4 Drób jest idealnym mięsem do eksperymentowania, a ja lubię eksperymenty. Dziś kurczaka połączyłam z duszonym porem i wspaniałą, hiszpańską kiełbaską chorizo. Wspaniałe smaki, które ze sobą współgrają. Uniwersalne i bardzo proste do przygotowania danie. Nadaje się zarówno na przyjęcia, rodzinne obiady czy kolacje we dwoje(...)brzegi i dociskamy, aby się nie otworzyły podczas smażenia. Obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy filety na złoty kolor z obu stron. Tak przygotowane filety pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200'C. Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniKolejny debiut w kuchni :D Dzięki któremu jeszcze bardziej uświadamiam innym a nawet sobie, że potrawy bez mięsa, a wykonane wyłącznie z roślin mogą być smaczne! Wiem, że na pewno będę kombinować w przyszłości z tym przepisem, urozmaicać i modyfikować. Jednak jak na pierwszy raz jestem zadowolona :) Kotlety mają miękką strukturę w środku, natomiast z wierzchu są dość mocno przypieczone(...)czosnkiem i marchewką i zmiksuj na pół gładką masę bądź jeśli wolisz na masę bezgrudkową. Do masy dodaj siemię lniane i przyprawy. Wymieszaj. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem nakładaj łyżką porcję masy, uformuj okrągłego kotleta w preferowanej wielkości. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 50 minut
Zdrowie na języku :Pduże arkusze ciasta, w które zawija się nadzienie ze szpinaku, fety i cebulki z czosnkiem i przyprawami. Można dorzucić oliwki. Dodaje się też czasem ziemniaki i warzywa a nawet mięso, ale to są już wariacje. Podobnie jak dzieje się z naszymi pierogami. Feta i szpinak to klasyczne zestawienie. Czasem bywa ze szpinakiem bez fety. Powstałe dłuuuuugie rolki zwija się spiralnie(...)szybko obsychaja i łamią się) i szybko smarować je mleczną mieszanką. Po posmarowaniu na całej powierzchni rozprowadzić cienko farsz. Pozostawić nieco mieszanki mleka do posmarowania surowego placka przed pieczeniem. Arkusz z nadzieńiem zwinąć a zwinięty delikatni ścisnąć dłońmi na całej długości. Tak postępować z resztą resztą arkuszy do wyczerpania się farszu lub ciasta. Począwszy od środka skręcać na okrągłej blaszce
Sztuka gotowania w/g SamiryTo zapraszam na kanapeczki!, z domowym boczkiem...mniam , mniam....Kto ma ochotę, to wystarczy garść ziół i chęć do spędzenia w kuchni kilku chwil. A jaki
Apetyczna babeczkaZazwyczaj jadłam paprykę faszerowaną mięsem mielonym. Tym razem jednak zdecydowałam się na ukochany przeze mnie ostatnio kuskus. Połączenie jest lekkie i smaczne. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)sól, pieprz i chili. Dodać do kaszy i wymieszać. Papryki przekroić na połowy, oczyścić z gniazd nasiennych, napełnić farszem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać startym żółtym serem. Piec w nagrzanym do 200 st.C piekarniku przez 25 minut
Pasja Smaku