Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy BOCZEK KMINKOWY ZAPIEKANY. Bardzo fajny, pachnący ziołami - w tym kminkiem - boczek, idealny np.: do kanapek. Jest łatwy i stosunkowo szybki w
Moja Książka Kucharskauniwersalne składniki, że da się z nich zrobić wiele dań. Ta zapiekanka z cukinią powstała właśnie wtedy – dużą inspiracją była tu Lazania z cukinii z mięsem czyli danie, które w sezonie na cukinię zawsze powtarzam, w różnych konfiguracjach. Teraz wykorzystałam ten sam patent – czyli plastry cukinii zamiast płatów lazanii, z tym że tym razem wegatariańsko – w środku(...)sera ze szpikiem, na to kilka łyżek sosu pomidorowego. Na to znów cukinia, ser, sos, cukinia, ser, sos i na wierzch cukinia i polać resztą sosu i skropić oliwą. Piec w 180 stopniach przez 50 minut. minut przed końcem pieczenia wyłożyć na wierzch plastry mozzarelli. 3.5.3226 The post Zapiekanka z cukinią, szpinakiem i białym serem appeared first on Cooking
Cooking for Emilyplacki. Z autopsji wiem, że smakują nawet tym najbardziej zagorzałym miłośnikom mięsa. Dlaczego warto jeść soczewicę? - jest świetnym źródłem białka (osoby, które zrezygnowały ze spożywania mięsa powinny bardzo często po nią sięgać, ale mięsożercom także przyda się włączenie jej do diety) - ma bardzo dużo błonnika - zawiera żelazo , cynk oraz wapń - odkryto(...)formie wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Piecz około 30 - 40 minut w 180 stopniach, najlepiej na termoobiegu. Czym dłużej będą się piec tym bardziej będą chrupkie, ale też suche. Kilka przydatnych wskazówek: Do ciasta można dodać jajko, lecz dla mnie jest ono zbędne. Placki można smażyć na patelni, ja jednak wolę wersję pieczoną. Wszystkie składniki muszą być jak najbardziej
Pland based filleKiedy zobaczyłam 3 dni temu ten przepis u Maggie , natychmiast postanowiłam go zrealizować. I przeczucie mnie nie myliło. Mięso wyszło wspaniałe, a sos...! Po prostu brak słów, by wyrazić jego aksamitność, delikatność, idealną harmonię aromatów. Dlatego nic więcej o nim nie napiszę. Musicie sobie zrobić i spróbować. I nie marudźcie - jest to jedno z najprostszych, tak doskonałych włoskich dań(...)soku), doprawić solą, pieprzem i ziołami, gotować, aż sos się zredukuje do konsystencji półpłynnej. 5. Sos połączyć z mascarpone, pokrojonymi na plastry oliwkami i połową bazylii. Zalać kurczaka i piec ok. 30-40 minut. Podawać z białym pieczywem, ryżem lub makaronem. Pyszności
Kuchnia PrezydentowejCebule kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dokładamy mięso i smażymy razem. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy dalej. Następnie dokładamy pokrojone na cząstki pieczarki. Gdy mięso straci już różowy kolor, a i pieczarki będą podsmażone dokładamy pomidory wraz z zalewą oraz przecier pomidorowy. Smażymy do momentu aż wszystkie płyny z patelni odparują. Na koniec wrzucamy kukurydzę(...)brzegi zawijamy do środka, tworząc łódeczki (mi pierwsza partia łódeczek lekko się „otworzyła”, należy dosyć mocno zlepić ciasto tuż przy farszu). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na około 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (pieczemy do zarumienienia). Przepis na ciasto wykorzystałam z tej strony
Smaki Na Talerzusię w nabiale. Ser poza brakiem laktozy jest świetnym źródłem wapnia oraz związków mineralnych. Dodatkowo ma smak taki jak ser Mlekovita z laktozą. Ser jest idealny do kanapek, sałatek, mięsa i zapiekanek. Wbrew temu o czym się mówi ziemniaki są małokaloryczne. 100 g ziemniaków to ok 60 Kcal. Ziemniak jest również lekkostrawny. To on jest źródłem skrobi, a także zwiera(...)Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C Ziemniaki studzimy a następnie kroimy je wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Ziemniaki faszerujemy nadzieniem. Na wierzch dodajemy ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita . Pieczemy ok 20 minut aż ser żółty Gouda bez laktozy Mlekovita rozpuści się a ziemniaki zarumienią. Przygotowujemy sos: Paprykę zieloną po umyciu wrzucamy do blendera. Dorzucamy ząbki czosnku, gałązki kolendry oraz
Kuchnia w oparachmoje ulubione połączenie smaków. Lubię zapiekanki makaronowe również z tego względu, że nie wymagają od nas zbyt dużej ilości czasu, jak i umiejętności. Mogą być fajną alternatywą obiadu bez mięsa. Taki obiad możecie wykonać również wtedy kiedy w lodówce nie posiadacie zbyt wielu składników. Najważniejszy w zapiekance jest dobrej jakości makaron. Ja postawiłam na makaron MALMA, który produkowany jest(...)wraz z przyprawami i startym na tarce serem. W naczyniu wymieszaj ugotowany makaron, cukinię, pomidorki i suszone pomidory. Całość zalej sosem śmietanowym. Wierzch możesz dodatkowo obsypać parmezanem. Wstaw do pieca na 35 do 40 minut temperatura 180 do 190 stopni C. Grzanie połowa czasu bez termoobiegu, druga z termoobiegiem. Gotową zapiekankę posyp listkami bazylii. Gotowe smacznego! Życzę
SMYKWKUCHNITeraz to już na pewno jest absolutnie ostatni dyniowy post w tym sezonie. Naprawdę! Następne będą bardzo zimowe, pachnące, słodkie i bardzo świąteczne :) Ale zanim na
Kuchnia w Słońcu Skąpanabrakuje nam czasu na ich wykonanie. Jednak wielka tęsknota za ich smakiem zaowocowała przepysznym obiadem w postaci pierogów właśnie. Kiedy byłam wszystkożercą, moimi ulubionym nadzieniem do pierogów było ... mięso. Roślinną alternatywą dla takiego farszu jest soczewica. Muszę przyznać, że pierogi mięsne nie umywają się smakowo do wegańskich z soczewicą. Pierogi te postanowiłam upiec, bowiem brak wprawy w ich lepieniu(...)Następnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na cieniutki placek. Wycinamy szklanką kółka o średnicy 7cm. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierożka. Pierogi układamy na blaszce i pieczemy 25 minut w temperaturze 190 stopni
Jeść, by żyć w zdrowiuKorzystam ze szparagów póki są jeszcze dostępne i kombinuję coraz to nowe dania - dziś kolejna tarta. Tarty to dania idealne: szybkie, proste i pyszne! Uwielbiam smak
sierotka maRysia w kuchninajwięcej o to krzyczą, też czasem "zgrzeszą"... No dobra, miałam już swoją buteleczkę bulionu (nawet dwie), ale najpierw brakło czasu by coś stworzyć, później zrobiłam pyszną zupkę z pieczonych warzyw, ale zapomniałam o umieszczeniu produktu na zdjęciu, a na końcu powstały one- gofry! Ziemniaczane, z tymi wszystkimi dodatkami, o których wspomnę na końcu były warte poświęcenia i zjedzenia śniadania(...)masę ziemniaczaną i smażymy gofry na złoty kolor. Swoje gofry podałam w wersji śniadaniowej, z bekonem, przyrumienionymi pieczarkami, jajkiem sadzonym oraz rukolą. Równie dobrze będą smakować jako dodatek do mięs, gulaszy czy smakowych dipów
Kuchnia w czekoladzieDawno nie piekłam pizzy, bo jak się już ją upiecze to można jeść, jeść....jeść, a przecież wiecie że u nas ostatnio dietetycznie. Biorąc pod uwagę kilka ostatnich słów pizza którą upiekłam była na cieniutkim spodzie i z małą ilością sera (dokładnie mozzarelli). Pieczarki, duszone udko kurczaka i mozzarella na odrobinie przetartej pasty pomidorowo-paprykowej. Przejrzałam kilka nowych przepisów(...)mieć pizzę. Rozwałkuj ciasto podsypując maką, rozłóż do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około1/2 godziny. Rozgrzej w tym czasie piekarnik. Pokrój mozarellę, obierz kurczaka z kości i rozerwij mięso na cząstki. Wymieszaj przecier pomidorowo-paprykowy z koncentratem. Dodaj oregano - wymieszaj po czym posmaruj przecierem pizze. Rozłóż na pizzy kawałki kurczaka. pieczarki z cebulą i kawałki mozzarelli . Upiecz pizzę
Gotuj Sam!Pierś z kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej to idealna propozycja na niedzielny, rodzinny obiad. Wbrew pozorom przygotowanie tego dania nie zajmuje nam tak wiele
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo prosty przepis na chlebek a'la pita dosłownie z 3 składników, bez użycia drożdży. A że zostało mi sosu meksykańskiego z poprzedniego dnia, postanowiłam zrobić
Kuchnia MagdaLenyJuż siedemnastowieczni Europejczycy wiedzieli, że kapusta kiszona to samo zdrowie. Odżywiali się nią marynarze w czasie długich rejsów. Chroniła przed szkorbutem, odmrożeniami, pomagała na owrzodzenia i
My Chcemy JeśćKiedy pierwszy raz miałam styczność z soczewicą nie przypadła mi ona do gustu. Przed świętami koleżanka przygotowała
Pan i Pani Smith w kuchni