bazylią. Jest jednak cała masa innych nadzień, które fajnie komponują się z zapiekanym chlebem. Nadzieniem na bruschettę mogą być grillowane warzywa (krem z takich warzyw bądź całe), sery, mięsa (szynka parmeńska, szynka prosciutto). Opcji jest kilka. Ja postanowiłam pozostać w klimacie Italii i przygotowałam bruschetty z włoskim serem ricotta, czosnkiem i pieczarkami. Okazały się totalnym strzałem w dziesiątkę i zniknęły(...)zastąpić możemy bagietką i użyć więcej kromek niż cztery. Jeśli kromki bagietki są małe to kanapeczek uzyskamy więcej. Lubisz grzyby? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pieczone podudzia kurczaka . The post Bruschetta z pieczarkami i serem ricotta appeared first on MeCooks
mecooksSkrzydełka z kurczaka w miodzie fot. Moja Książka Kucharska Skrzydełka z kurczaka w miodzie. Przepis na chrupiącego kurczaka z piekarnika. Pyszne i chrupiące skrzydełka z kurczaka
Moja Książka KucharskaDoskonały patent na nadmiar pieczywa lub czerstwy chleb. Przepis na tę szarlotkę jest prosty, wychodzi zawsze, smakuje wspaniale i prawie w ogóle nie wymaga pracy. To
Niedzielny kucharzMega szybka i smaczna zapiekanka z makaronem i sosem serowym. Przepis ten jest niemal identyczny jak przepis na makaron z sosem serowym, jedyne co zmieniamy, to
Klasyka Gotowaniakażdy fan makaronów na pewno się w nich zakocha! Muszle nadziewane kurczakiem i brokułami: Składniki Ilość porcji: 2 Muszle makaronowe – 12 szt. ( około 250 g ) Ugotowane lub upieczone mięso z piersi kurczaka – 200 g Brokuł – 200 g Ser mozzarella – 100 g Cebula – 30 g 1 ząbek czosnku Kilka liści świeżej bazylii Oliwa z oliwek Sól(...)naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy i układamy muszle na sosie. Posypujemy startym serem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Posypujemy świeżą bazylią i gotowe. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 1 682,7 kcal Białko: 100,9 g Tłuszcze: 58,1 g Węglowodany: 189 g Wartości odżywcze
ale Pyszniebyła surowa w środku. Jeśli nie zdecydowaliście się na jej przekrojenie warto po zgrillowaniu skórki zawinąć pierś w folię aluminiową i dodać odrobinę masełka i położyć na grillu, by mięso upiekło się w środku. Przed podaniem kurczak powinien "odpocząć", więc wykładam go na deskę i czekam aż wchłonie soki. Po tym czasie kroję go w paski, ale jeśli będziecie(...)warunkach domowych. ;) Swojego kurczaka, ze względu na brzydką pogodę, pałaszowaliśmy w domu z aromatycznym ryżem oraz świeżym zielonym ogórkiem. Sprawdzi się jednak wspaniale w plenerze, z chlebkiem, bułkami czy pieczonymi ziemniakami. Dodatki pozostawiam Waszej wyobraźni - sos tzatziki, czosnkowy, świeże warzywa czy grillowana kukurydza - wybór należy do Was! Smacznego
Cooking MonsterUwielbiam buraki pod każd ą postacią, zwłaszcza w formie pesto. Załączam Wam link do tego pysznego dania. Tym razem chciałam podzielić si ę
La grande e la piccola cuocaŚwieża gęsina nie jest dostępna cały rok, więc jak jesienią pojawia się na sklepowych półkach, z wielkim entuzjazmem przygotowuję potrawy z niej. Na moim blogu znajdziecie przepisy na Pieczoną pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami i Kwaśnicę na gęsinie i Chutney z czerwonej cebuli . Pierogów z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli próbowałam w gdańskiej pierogarni Mandu(...)Składniki na rosół umyć, obrać i umieścić w garnku, dodać uda gęsi, przyprawy i wodę (tyle wody aby zakryła wszystkie składniki). Gotować na wolnym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie. Ugotowane uda wyjąć z rosołu, obrać z mięsa. Rosół pozostawić do wystudzenia. Gdy będzie zimny, za pomocą łyżki zebrać z jego powierzchni tłuszcz, będzie potrzebny do farszu
Codziennik KuchennyProponujemy schab w ciekawej oprawie - z kalafiorem, w sosie curry z surówką z kiszonych ogórków z jabłkiem. Składniki: -ok. 0,8 kg schabu bez
Maminek kulinarnySmalec domowy wraca do łask.Zza oceanu dochodzą wieści,że smalec jeszcze niedawno wyklęty przez dietetyków,znów jest kupowany i używany do smażenia mięsa.Z punktu widzenia fizjologa i biochemika żywienia ten zwrot jest jak najbardziej uzasadniony.Teoria o szkodliwosci tłuszczow nasyconych,a w tym smalcu,idealnie pasuje do marketingowej strategii olbrzymiego przemysłu spożywczego,który sprzedaje oczyszczone oleje roślinne i margaryny(...)wlaśnie ta dysproporcja stanowi o największej przewadze smalcu nad oliwa. Podsumowując powyższe fakty smalec jest lepszym tłuszczem,niż oslawiona oliwa z oliwek.Mięso przygotowane na smalcu,oraz ciasta pieczone z jego udziałem mają doskonały smak,lekkość,a warzywa np.ziemniaki pozostają chrupiące dzięki wysokiej temperaturze smażenia. (punkt dymienia to okolo 200°C),zaś umiejętne smażenie gwarantuje suche potrawy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nadają się na lepienie z dziećmi, ponieważ wbrew pozorom są łatwe do zrobienia. I co najważniesze, nie trzeba kupować nowych foremek, żeby upiec takie wesołe ciastka. Wystarczy tłuczek do miesa, żeby zrobić wzór kratki. A jeśli nie masz tłuczka, nakrysuj kratkę zwykłym nożem. Tak jak np. w przepisie na ciasteczka szyszki . Takie ciastka słoneczniki można wziąć ze sobą do pracy(...)środek każdego jasnego,,placka“ kłaść ciemną kulkę. 9. Następnie tłuczkiem do mi ę sa docisnąć ciemną kulkę, tak aby powstała kratka. 10. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170 stopni przez 15 minut lub do zarumienienia się brzegów ciasteczek. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Smacznego! Edyta
dolcevitainmykitchenalkoholem np. risotto z winem to zależy nam na smaku, a nie na procentach. Ale wracając do penne …Lubię zapiekane makarony , ciągnący ser. Robię sosy na bazie mielonego mięsa ale często eksperymentuję z surową salsiccia. Salsiccia to włoska kiełbasa, która idealnie pasuje do pomidorowych sosów o risotto . Zapiekanka penne nakarmi całą rodzinę. Makaronowa zapiekanka to praktyczne danie na obiad(...)naczynie o wymiarach 25 cm x 35 cm. Posmaruj tłuszczem i wyłóż makaron. Porwij mozzarellę na kawałki i ułóż na makaronie. Wstaw makaron do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 15 minut. Ser powinien być rozpuszczony i ciągnący. Posyp zapiekankę resztą natki pietruszki i podaj na gorąco. Spara Spara Spara Spara The post Zapiekanka penne z salsiccia i wódką
codojedzeniaKrem z cukinii to coś, co od dawna za mną chodziło. Ale ani go wcześniej nie robiłam, ani nie jadłam...za to co chwilę wpadałam na
Kuchnia w Słońcu SkąpanaFocaccia to ciasto drożdżowe z dodatkiem prostego farszu, bez sosu. U mnie z warstwą cebulową z dodatkiem papryki. W ostatniej chwili dodałam kawałek domowej kiełbasy. Przepis
Czerwony GupikRuskie pierogi mogłaby jeść przynajmniej raz w tygodniu. Tym razem ułatwiłam sobie sprawę i zamiast tradycyjnego ciasta użyłam ciast francuskiego. Paszteciki z ruskim nadzieniem z dodatkiem
Czerwień i błękitKaczka z jabłkami Kaczka z jabłkami brzmi dość wykwintnie...A do jej zrobienia wystarczy tylko sól, pieprz, majeranek i jabłka, i powstaje bardzo odświętne danie, które
na moim stole...Bardzo przyjemny przepis na bardzo efektownie wyglądającą na talerzu roladę z piersi indyka z nadzieniem z dyni i orzechów włoskich, podaną z sosem z cydru. Potrawa
karmelowyDziś zapraszam Was nie tylko na dwa pyszne przepisy – na szybką imprezową sałatkę (w lekkim sosie czosnkowym) oraz mini kotleciki w razowej panierce (idealne na
Słodkie okruszkiRok akademicki zaczął się na dobre, stąd też już coraz mniej wolnego czasu na gotowanie i wstawianie postów. Jednakże mimo wszystko, znalazłam chwilę, by podzielić się
Be Fit Be Strongdużej misce, skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Odstaw na czas przygotowania kurczaka. Za pomocą tłuczka do mięsa rozbij piersi na grubość około centymetra. Oprósz mięso mąką, następnie zanurz w jajku i obtocz dokładnie w bułce tartej. W dużej patelni rozgrzej 6 łyżek oliwy, włóż kurczaka i smaż na średnim ogniu przez około trzy minuty z każdej(...)cling film until they are 1cm thin. Lightly dust the chicken breasts in flour, then dip each into the egg and then in the breadcrumbs, making sure each piece is well coated. Heat about 6 tbsp of the olive oil in a large frying pan and gently fry the chicken over a medium heat for approximately three minutes on each
karmelowyNiskokaloryczne, bogate w witaminy i składniki mineralne. To wszystko znajdziemy w ziemniakach. Idealne jako dodatek do dania głównego, składnik zup i smaczne warzywo w sałatkach. Oto
My Chcemy Jeśćryby są zdrowe wie już każde dziecko.Zawiera dużo kwasów Omega-3, które działają bardzo korzystnie na nasze zdrowie. Mięso łososia można dostać pod różną postacią. Najzdrowszą i najbardziej wartościową wersją tej ryby jest świeży filet. Jest nieco droższy od łososia w dzwonkach, ale na pewno o wiele smaczniejszy. Zdecydowanie wart swojej ceny i warto zajadać go od czasu do czasu(...)chwilę. I odstawiamy. Marchewkę przesmażamy na oleju rzepakowym, aż zmięknie. Gruszkę kroimy w słupki, po czym zalewamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Piec rozgrzewamy do 200 stopni. Rybę obtaczamy z jednej strony w sezamie, czarnuszce i chili, po czym układamy na blaszce wyłożonej folią. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy na ok. 10-15 minut
Sajkofanka smaku60 min Ostatnio dość często słyszę o pizzy na spodzie z kalafiora. Postanowiłam więc sprawdzić ten przepis. Nie jest on może najszybszy w wykonaniu, ale raz
Fit&Fast KitchenBo dawno tarty nie było W zasadzie to miałam ogromną ochotę na brukselkę, szpinak, no i …. tartę. Połączyłam wszystkie moje „ochoty”, dodając orzechy
gutfutJakiś czas temu, z zaskoczenia, zapowiedzieli mi się na obiad goście. Wiedziałam, że po pracy będę miała mało czasu, więc wybór był prosty – będzie to
karmelowy