Letni obiad z bobem i ziemniakami oraz jajkiem. Podaję bo w formie zapiekanej do tego maślanka, koperek i można się zajadać. Takie obiady uwielbiam. dużo ziół
wesoła kuchniaNie ma nic lepszego na śniadanie od ciepłego i świeżego pieczywa. Smakuje jeszcze lepiej, gdy przygotujemy je sami! Przygotuj: 10g. suchych (instant) 400g. jasnej mąki pszennej
MarcinChefPyszny przepis na rybę, do tego ze szpinakiem, podaną tak, że nie można się jej oprzeć? Nic prostszego! Przygotuj: Świeża ryba (ja użyłem pstrąga łososiowego – 1
MarcinChefChleb był znany już starożytnym. W Egipcie wynaleziono zakwas do wypieku chleba, w Grecji podawano go do wszystkich posiłków, a w Rzymie piekarnie były dochodowym biznesem
My Chcemy JeśćSkładniki: 1 op ciasta francuskiego 1 polędwiczka wieprzowa 12 opakowanie szynki dojrzewającej 1 kulka mozzarelli 1 słoiczek suszonych pomidorków kilka gałązek świeżego estragonu 3 łyżki
Luźna KuchniaZostawiam Wam przepis na tartę i korzystając z pięknej letnie pogody, jadę cieszyć się wspaniałym weekendem... Ciasto: 250 g twarogu 1 jajko pół łyżeczki soli
Czerwień i błękitCzasami zapominamy jak ważne są dodatki do dań głównych. Całkowicie odmieniają ich charakter, a tak na prawdę kawałek mięsa czy ryby sam może stać się dodatkiem Tak dokładnie jest w przypadku bakłażana z karmelizowaną cebulką zapieczonego ze śmietanką pod parmezanem. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, wymaga niewielu składników, które zazwyczaj znajdziemy w każdej kuchni, a efekt – nieziemski(...)ręczniki papierowe aby odsączyć jak najwięcej tłuszczu. Ułóż warstwami plastry bakłażana w naczyniu z cebulką, każdą posól, popieprz i ułóż po kilka gałązek tymianku. Zalej śmietanką, posyp parmezanem i piecz w temperaturze 180 oC przez 40-45 minut, do ładnego zarumienienia. Smacznego! English version Baked aubergines with thyme and cream (4 servings as side dish Ingredients: 1 large
karmelowychodzi o smak – mimo to spełnił jednak swoją misje, gdyż ludność podczas wojny prowadziła lepszą dietą, niż po niej – spożywano więcej warzyw, a mniej tłuszczów, cukrów i mięsa. Oprawa graficzna stoi na wysokim poziomie – mimo, że pełno błocka, to i tak przyjemne dla oka Spróbowaliśmy wykonać ten popularny podczas wojny przepis, trzymając się jego założeń – użyliśmy(...)białka | 35 g węglowodanów | 15 g tłuszczu WOOLTON PIE BATTLEFIELD V – WAR STORIES: POD FLAGĄ NICZYJĄ brytyjski placek ziemniaczany z warzywami 60 min 30 min (pieczenie) 12 zł 4 porcje proste POTRZEBUJESZ piekarnik wałek miska patelnia forma do pieczenia ostry nóż Składniki Koszt [FARSZ] marchew – 1 duża pietruszka – 1 średnia kalafior – ½ sztuki ziemniak – 2 szt. dymka – 1 szt. rzepa
Nerds Kitchennormy chronią nas przed ewentualnym zakupem niskiej jakości, niezdrowego czy zepsutego mięsa. Mrożone mięso nie może być bowiem sprzedawane jako świeże, a wykorzystywane jest jedynie do przetworów. Z kolei mięsa ze Stanów w ogóle nie importujemy, bo to jest chlorowane celem ochrony przed salmonellą, co z kolei jest u nas zakazane. Z powodzeniem możemy zatem sięgnąć po kurczaka, do tego(...)muszą aż tak bacznie zwracać uwagi na swoją dietę. Druga opcja, dla fit maniaków, osób na diecie redukcyjnej czy tych, którzy po prostu wolą zdrowe gotowanie, to gotowana lub pieczona pierś z kurczaka w sosie kurkowym , który nie będzie bazował na kalorycznej śmietanie, ale np. jogurcie. Walory smakowe mogą również zaskoczyć, bo wiele zależy od dodatków, przypraw czy sposobu
codojedzeniaZazwyczaj cannelloni nadziewam mięsem mielonym z grzybami w sosie pomidorowym. tym razem postanowiłam odrobinę poeksperymentować i przygotowałam nadzienie na bazie białego sera, szynki i warzyw. Wyszło bardzo smacznie i zdecydowanie mniej kaloryczne niż wersja mięsna :) Składniki: 400g makaronu cannelloni, 250g białego sera, 250g pieczarek, cebula, 60g szynki np. konserwowej, 1 czerwona papryka(...)smaku solą i pieprzem. Jeśli zostało Wam trochę farszu można go dodać do sosu. Dusić kilka minut na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Gotowym sosem polać makaron. Piec około 20 minut w temp. 180st. Od razu podawać
Z miłości do słodkościNadszedł sezon na szparagi! Nie mogłyśmy więc przegapić okazji, aby coś z nich przygotować. Tak oto powstało wykwintne danie, które cieszy nie tylko oko, ale też
Pyszny DuetJeśli jesteście na diecie, albo macie ochotę na zdrowe odżywianie to kurczak z ryżem i warzywami to idealna propozycja na obiad. Danie jest idealne do spożycia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cukinia faszerowana zdrową kaszą i warzywami. Danie powstało w akcji "opróżnianie lodówki przed wyjazdem na urlop". Składniki: 2 duże papryki 2/3 szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej
Czerwień i błękitFaszerowane bataty goszczą dość często na naszym stole. Robię je z dodatkiem jarmużu lub szpinaku. Czasami robię bez sera czasami dodaję ser… taki jaki akurat
UgotujmyTo.plzdrowie! Na ciepło lub na zimno – jak macie ochotę, bo w obu wypadkach smakować będzie równie dobrze. Na obiad zjedzony w domu albo na lunch do pracy: pyszna, soczysta pieczona pierś z kurczaka z dodatkiem komosy ryżowej i surowych warzyw, z lekkim sosem jogurtowym. Zdrowe jedzenie – to takie proste! Buddha Bowl to nie każda kolorowa miska owoców, jogurtu, musli(...)miską przez miasteczka i wioski położone w okolicach klasztoru, a na koniec dnia zjadają to, co zebrali w darze. Bardzo często to proste, nieprzetworzone składniki: jajka, przeróżne warzywa, kawałki mięsa czy ryb, kasze i zboża. Dla mnie samej to zdrowa miska rozmaitości: trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad elegancko poddany dekonstrukcji. Do zjedzenia na ciepło lub na zimno
Karo in the Kitchenpory dość często goszczą na moim stole. Taki pasztet jest świetną alternatywą dla ciężkich, smażonych, mięsnych potraw, może być także ukłonem w stronę gości, którzy nie jedzą mięsa, dbają o sylwetkę lub ze względów zdrowotnych są na diecie lekkostrawnej. Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną - przepis: Składniki: 200 g kaszy gryczanej niepalonej kawałek selera (350 g) 2 marchewki 1 większa(...)mielonym kminem rzymskim oraz posiekanym drobno koperkiem. Nie przesadzałam z przyprawami, ponieważ kiedy przygotowywałam owy pasztet - w takiej łagodnej wersji bardzo mi smakował. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, silikonowym pędzelkiem lekko nasmaruj papier olejem. Przełóż doprawioną masę do keksówki i piecz 70-90 min. w temp. 180'C lub do zarumieniania i otrzymania zwartej konsystencji pasztetu. Po upieczeniu pasztet
Moje Qulinariasię obawiać o jego jakość. Ryba ta potrzebuje do życia warunków takich jak w środowisku naturalnym - nie ma więc mowy o brudnych, zamulonych zbiornikach hodowlanych. Z tego też powodu mięso pstrąga jest wartościowe, bowiem nie zawiera (a jeśli już to minimalną ilość) środków chemicznych, antybiotyków i metali ciężkich w porównaniu z innymi rybami hodowlanymi. 100 g świeżego pstrąga dostarcza(...)oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. 3. Przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez około 40 minut. 4. Gdy warzywa są już miękkie zdejmujemy przykrywkę, układamy na nie pstrągi, które polewamy sosem sojowym i białym winem. 5. Wkładamy naczynie z powrotem do piekarnika (już
W kuchni Katie