Kolejny pomysł na pożywną obiadową sałatkę. A właściwie dodatek do sałatki, który sprawia, że z klasycznego miksu sałat i warzyw staje się daniem obiadowym Tym
HealthyCreationsPamiętam jak mając kilka lat szłam z Babcią do najlepszej piekarni w mieście po bułeczki z pieczarkami. Były takie pyszne... Przypomniały mi się, gdy kolega opowiadał
Pełny talerzGołąbki to jedno z tych dań, które często gościły w moim rodzinnym domu. Zawsze przygotowywała je moja babcia. Klasyczne, faszerowane mięsem i ryżem, a całość w pomidorowo-śmietanowy sosie. Palce lizać. Do dziś ich smak się nie zmienia, ona robi to po mistrzowsku. Rok temu publikowałem Wam mój przepis na gołąbki w wersji wegetariańskie, faszerowane kaszą jaglaną i pieczarkami(...)doprawiamy solą oraz pieprzem. Pod koniec dodajemy schłodzone masło. Chwilę podgrzewamy sos i obficie polewamy nim gołąbki. Gołąbki w sosie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C i pieczemy pod przykryciem ok. 60 min. Upieczone gołąbki serwujemy z dużą ilością świeżo posiekanego koperku. Smacznego
kulinarnyJauczucie sytości. Na przykład w jednej szklance bobu znajduje się 13 gramów białka i tylko 1 gram tłuszczu. Także z tego powodu b ób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka. Niestety bób nie jest najlepszym źródłem witamin takich jak C, E, oraz(...)bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem
Kulinarne przygody GatityPrzedstawiam Wam drugi przepis na pizzę, jest naprawdę bardzo smaczna. Powinna zawierać do 4 składników. U mnie jest 5, nie mogłam się powstrzymać, żeby nie
The Sweet Damselpopijając ciemne piwo i obserwując ciężko pracującego nad posiłkiem C. Żeby nie było - swój wkład w rzeczony posiłek miałam, w postaci domowych bułek do burgerów. C., poza kwintesencją, czyli mięsem, przygotował też sos grzybowy z porto, który zdetronizował wszystko inne. Był tak pyszny, że - jestem pewna - nie tylko mi śni się po nocach. Później przenieśliśmy się na kanapę, i przy(...)blondie: (na formę o średnicy 16 cm) 1 żółtko 10 g cukru 30 g masła 30 g białej czekolady 30 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 200 g serka kremowego 150 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny mus malinowo-hibiskusowy: 250 g malin 2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa 100 ml wody
Pożeraczka, czyli raz adobrzezawsze mam czas na robienie drożdżowego ciasta, ale przy robieniu tego makowca – nie ma wymówek. Szybko, łatwo i na temat! W dalszym ciągu nie dorobiłam się maszynki do mielenia mięsa, więc sama nie mielę maku do makowca. W tym gorącym przedświątecznym okresie posiłkuję się, dosłownie i w przenośni, gotowcem, czyli masą makową zamkniętą w puszce – od razu kupuję dużą, taką(...)idealnie, wystarczy łyżka. Przed nałożeniem maku na ciasto ubijamy na sztywno jedno białko, dokładnie mieszamy je z porcją masy makowej. Dopiero tak wzbogaconą nakładamy równą warstwą na ciasto. PIECZENIE Na stolnicy lekko oprószonej mąką wałkujemy ciasto na kształt prostokąta (odrobinę szerszego niż forma keksówka), na grubość około 0,5-0,7cm. Prostokąt smarujemy roztrzepanym białkiem. Nakładamy masę makową równą
Karo in the KitchenKurczak ” Caserta „, prosty obiad Kurczak „Caserta ” to łatwy do wykonania , przepis , nie jest to żadna oryginalna kuchnia włoska , a raczej luźna jej
Ogrodnik w podróżyUwielbiam figi, praktycznie co weekend przygotowuję sobie na śniadanie tosty z figami i serem i nie mam ich dosyć. Tym razem przygotowałam udka z kurczaka w
karmelowyoraz podawania w tamtych rejonach doprowadzono do perfekcji. Tamtejszymi specjałami jest gęś wędzona, nadziewana oraz faszerowana. Bardzo znana jest okrasa, inaczej óbóna czyli zmielone wraz z tłuszczem surowe gęsie mięso, obficie przyprawione ziołami oraz przyprawami i przechowywane w glinianych garnkach. Stosowano ją do smarowania swojskiego, domowego chleba. Mówiąc o tym rejonie nie można pominąć tematu ryb , które Kaszubi potrafią przyrządzić(...)twardo, cebulę oraz bułkę mielimy w maszynce. Powstałą masę ucieramy z pietruszką, surowym jajkiem i przyprawami. Gotową masę przekładamy do formy pasztetowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę. Kaszubska prażnica Składniki : 2 jajka, łyżeczka mąki, łyżka wody, 50g wędzonego boczku sól Przygotowanie : Boczek kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na patelni
Życie ze smakiemKarnawałowe przekąski zazwyczaj robi się bardzo szybko z produktów, które mamy akurat w lodówce. To nie czas na stanie w kuchni , tylko czas na spotykanie się
Z Kuchni Do KuchniDo noworocznej imprezy zostało już kilka godzin, a nie mam pomysłu na przekąskę. Co zrobić? Otwieram lodówkę, a tam gotowe ciasto francuskie. Choć raczej nie korzystam
Programista w kuchniwłaśnie ostatnio wzięło na takie przemyślenia, jak miałam odpowiedzieć do gazety na kilka pytań i było tam jedno o to, co najbardziej lubię w kuchni, gotować czy może piec. Sama nie wiem tak naprawdę, ale wiem właśnie, że potraw, które chciałabym spróbować, a później odtworzyć w swojej kuchni jest całe multum. Ramen jest właśnie jedną z tych rzeczy(...)łyżki białego sezamu Sól, pieprz do smaku Do podania: ½ opakowania ugotowanego makaronu nitki Jajka ugotowane na półtwardo (z płynnym żółtkiem) Talarki pora Świeża kolendra Słupki czerwonej papryki Sposób przygotowania: Mięso myjemy, a następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy warzywa- obraną marchewkę, pietruszkę oraz pora. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, można również użyć wolnowara lub jak ja- skorzystać
Kuchnia w czekoladzieDo noworocznej imprezy zostało już kilka godzin, a nie mam pomysłu na przekąskę. Co zrobić? Otwieram lodówkę, a tam gotowe ciasto francuskie. Choć raczej nie korzystam
Programista w kuchniTo pomysł na zdrowy, bezmięsny obiad. Ponieważ za priorytet postawiłam sobie marnować jak najmniej jedzenia, to jest to idealny sposób na pozbycie się np. rzodkiewki, która
gutfut