Nie jesteśmy, póki co, zbyt biegli w domowych wędliniarskich wyrobach. Ale to tylko właśnie "póki co", bo wciąż się uczymy. Więc w ramach nauki postanowiliśmy zrobić
Marder&Marder ManufactureChyba w tym roku rzeczywiście lasy są hojne, bo nawet ja uzbierałam pełny koszyk. I to dwa razy, a to dość niespotykane. Sezon grzybowy rozpocznie tarta
Pełny talerzChrupiąca i szybka do przygotowania tarta – quiche z brokułem i serem pleśniowym . Wiosenna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie ozdobi również nasz stół na nadchodzącą
Moja DelicjaDziś wariacja na temat francuskiej tarty tatin. Klasycznie, ta odwrócona tarta kusi skarmelizowanymi jabłkami. Jednak nie mniej smaczna jest z dobrze przyrządzonymi warzywami. Marchewka sprawdza się
W kuchni wieczoremTrwa sezon na szparagi, więc postanowiłam to wykorzystać i przygotowałam tartę ze szparagami. Żeby jednak szparagi nie były samotne to dodałam im do towarzystwa szpinak i
UgotujmyTo.plKiedyś nie lubiłam salami, teraz mi nie przeszkadza. A w pizzy jest nawet całkiem dobre. Dziś podrzucam Wam przepis właśnie na pizzę taki trochę fast food
Pasja SmakuKiedy pierwszy raz użyłam miodu do marynaty do mięsa (wówczas była to miodowo-musztardowa marynata do karkówki z grilla), stwierdziłam, że to dodatek idealny. Kiedy więc trafiłam na tę marynatę w Kuchni na Obcasach , nie mogłam się powstrzymać przed jej wypróbowaniem. Kto choć trochę mnie zna, zna też moją słabość do imbiru... ;-) Po upieczeniu kurczak jest soczysty, z chrupiącą skórką(...)starty na tarce imbir oraz majeranek - dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kurczaka, dokładnie go obtoczyć. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C, około 30-40 minut. Kurczaka podczas pieczenia polewać marynatą i sokiem, który wytopi się podczas pieczenia. Smacznego
Zielona KuchniaPyszne, delikatne i kremowe danie z ryżu jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i z pewnością każdemu zasmakuje. W czwartek postanowiłam zaszaleć i przygotować coś oryginalnego - pieczarki faszerowane mięsem krabowym z dodatkiem bekonu i chilli. Danie okazało się bardzo ciekawe w smaku i gorąco je każdemu polecam. W piątek ponownie postanowiłam odkopać smaki dzieciństwa i przygotowałam pastę pieczarkową(...)dłonią po czym lekko rozwałkować na niewielkie koło. Ciasto położyć na dłoni, nakładać farsz, złożyć na pół i zlepić jak pierogi. Następnie układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepieniem do spodu. Zachować odstępy. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut, aby urosły. Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni. Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez 30 minut
Codzienne GotowanieNAJLEPSZA KARKÓWKA W CEBULI Jak zrobić karkówkę duszoną w cebuli - sprawdzony przepis krok po kroku. To jest dopiero pyszne! Uroczystość rodzinna w planach, impreza lub niedzielny
Moja Książka KucharskaNo i straciłam głos…. niestety nie z powodu jakiegoś jego nadużywania na wystrzałowej imprezie, którą można by było później wesoło wspominać…;) Niestety straciłam głos
UgotujmyTo.plNa świątecznym stole musi być barszcz biały.Barszcz biały to tradycyjna polska zupa gotowana na zakwasie i kiełbasie. Zupa nie należy do lekkich ale dzięki Espumisan
Kuchnia w oparachUpiekłam go po raz drugi i dopiero teraz udało mi się zrobić zdjęcia.. Poprzednim razem po prostu nie zdążyłam.. Wspaniały zapach, który kusił .. spowodował
Na słodko lub wytrawnieDziecko odstawione na wakacje, mam nadzieje, ze swietnie sie bawi wsrod kaszubskich lasow i jezior. W domu zapanowaly cisza i spokoj. Delektuje sie nia przy filizance
Przysmaki KarolkiDzień dobry :-) Jak tam odwiedził Was już Mikołaj? Mój na razie zgubił drogę chyba, ale mam nadzieję, że się ogarnie i dotrze ha ha :-) W trakcie
kruche babeczkiNajpopularniejszy schab, to schab w panierce. My proponujemy kruchy i soczysty schab w warzywach. Składniki: -ok. 1 kg schabu bez kości -2 marchewki -1
Maminek kulinarny