Puree z pietruszki 112Polecam pyszne, smaczne, bardzo proste w przygotowaniu puree z pietruszki. Puree podamy z masłem i mlekiem. Jest to idealny dodatek do obiadu, który świetnie zastąpi tradycyjne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wykwintny tort z orzechów laskowych z kremem śmietankowym 204Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Korniszonki
Środa: Pomidorowo-paprykowe penne 175Kolejny w tym menu na tydzień prosty przepis, nie wymagający pracy. Sycące danie, w sam raz na lunch do pracy. Z tym daniem mieliśmy trochę problemów
Niedzielny kucharz
Kurczak w sosie winno - musztardowym 209Kolejne wyzwanie wspólnego gotowania. Tym razem ja, Panna Malwina , Dobromila i Siaśka gotowalyśmy z jednego przepisu, a był to duszony kurczak w sosie winno - musztardowym . Danie
Codzienne Gotowanie
Pieczone kotleciki z soczewicy z nasionami konopi 177Czasem mam takie okresy w roku, że odczuwam całkowity wstręt do mięsa. A ponieważ, jak większość z Was, stałych Czytelników wie, że jestem propagatorką holistycznego podejścia do człowieka i słuchania własnego organizmu to, kolokwialnie mówiąc większe ilości mięcha, poszły chwilowo w kąt. No ale przy moim trybie życia i ilości treningów jakoś tego białka jednak muszę dostarczać i starać się(...)wbiłam jajko i wyrobiłam dokładnie tak, aby jajko połączyło się z resztą składników. W rękach uformowałam niewielkie kulki, a następnie „rozpłaszczyłam” na kotleciki. Ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiekłam w temperaturze 200 stopni, grzanie góra-dół bez termo obiegu na rumiano (ok. 30 minut) Sos: do blendera włożyłam koperek, czosnek, jogurt i szczyptę soli i zmiksowałam. Kotleciki
Kate's Kitchen
Pulled beef w czekoladzie na grzankach podane z Koźlakiem 218goniąc za nieznanym wszyscy pokochaliśmy dania, których zrobienie zajmuje nam chwilę, zaledwie kilka minut, by jak najmniej czasu spędzić "przy garnkach". Zapomnieliśmy co to znaczy długie, powolne gotowanie czy pieczenie, które potrafi w smaczny sposób pokazać nam piękno dania, uwydatnić zalety i charakterystyczne, mocne jego strony. Dobra wołowina potrzebuje czasu, potrzebuje miłości i cierpliwości. Dużo cierpliwości. Tym daniem robię ukłon(...)razowego pieczywa świeży tymianek do dekoracji piwo typu Koźlak do podania Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wołowinę również kroimy na mniejsze części lecz niezbyt małe. Warzywa i mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni na 20 minut by lekko się skarmelizowały. Następnie wyciągamy naczynia i dodajemy pozostałe składniki: cynamon, anyż, ziele angielskie
Mango Papaja
Wątróbka drobiowa z warzywami 212Dzisiaj wątróbka z kurczaka w zupełnie innym wydaniu. Kupujemy 1 kg świeżej wątróbki. Obieramy 4 marchewki, 2-3 cebule, 2 ząbki czosnku.
Maminek kulinarny
Tagliatelle z brokułowymi pulpecikami i sosem pomidorowym (Tagliatelle con polpettine di broccoli e sugo al pomodoro) 193SKŁADNIKI 250 g makaronu typu tagliatelle Pulpeciki 1 kg brokułów 200 g ziemniaków 80 g parmezanu lub innego sera 1-2 łyżki bu ł
La grande e la piccola cuoca
Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami 263Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorami to jedno z prostszych ale zarazem oryginalnie wyglądających dań. Świetnie się sprawdzi na rodzinny obiad albo jako lunch do pracy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pomidory faszerowane ryżem po grecku. 342Jemista , zapisywane często jako gemista , to wegetariańskie danie, będące jednym z greckich klasyków. Zdecydowanie pysznych klasyków! Bywa, że do farszu dodaje się również mielone mięso, ale ja wolę taką podstawową lekką wersję. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie ułatwił sobie życia. Chcąc być wiernym oryginalnemu przepisowi powinienem użyć do farszu suchego ryżu, który ugotowałby się w potrawie. Ja jednak(...)Zmiksować i zalać sosem pomidory w naczyniu żaroodpornym. Naczynie przykryć (wieczkiem lub folią) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 1 godzinę. 20 minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie. Podawać z pokruszoną fetą, posiekaną natką i oliwą do skropienia. Świetne również jako przystawka na zimno
zadanie-gotowanie
KRUCHE BABECZKI RABARBAROWE Z TRUSKAWKAMI. 265zaczął się sezon rabarbarowy. Szykują się placki drożdżowe, babeczki, kompoty, ciasteczka, sosy i inne rabarbarowe cuda. Zapewne i do mięsa coś się na blogach spotka, jak i słodkości, które będą górować. Ale wiecie co? Strasznie ciężko u mnie rabarbar dostać! Na targowisku, w sobotę, kiedy zjeżdża się cała okolica, cały mi wykupili (wracałam z pracy pod koniec bazaru). Szukałam wszędzie(...)rozrobiony z wodą), układam owoce, posypuję je łyżeczką cukru i przykrywam kruszonką. Przygotowane foremki z babeczkami układam na większej blaszce, wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę przez ok. 25 - 30 minut. Przez pierwszą połowę czasu ustawiam piec na grzane od spodu, by ten się dopiekł. Owoce puszczają sok, może powstać zakalec. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel
W kuchni Karmel-itki
Hummus - klasyka kuchni bliskiego wschodu 190“This is my invariable advice to people: Learn how to cook- try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun!”
HealthyCreations
Wady i zalety diet oczyszczających 421Dziś chciałabym napisać Wam kilka słów o dietach oczyszczających. Dlaczego? Otóż w obecnych czasach ze względu na nasz tryb życia, nieodpowiednie odżywianie (wynikające często z pośpiechu
Słodkie okruszki
Raz, dwa, trzy próba maszynki, wygrany los i sól do lodów, czyli .... 199należy natychmiast dosypać do niego sól i wymieszać, aby się rozpuściła i połączyła z całością. Zdjąć z ognia. 3. Gorący karmel jak najszybciej wylać na przygotowany wcześniej papier do pieczenia lub najlepiej matę do wypieków (wielokrotnego użycia). Należy to robić szybko, gdyż karmel szybko twardnieje. Po wylaniu karmelu trzeba unieść matę i obracać, aby karmel rozlał się po jak największej(...)dalej zgodnie ze wskazówkami producenta (u mnie lody kręciły się 35 minut). 10. Kiedy maszyna kręci lody, należy rozkruszyć pralinę na drobne kawałki. Ja użyłam do tego tłuczka do mięsa :) 11. Pod sam koniec kręcenia lodów, kiedy masa zacznie gęstnieć, dosypać kruszonkę z praliny i dokładnie wymieszać. 12. Gotową masę lodową przełożyć do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażarki. Mrozić
KUCHARNIA
Kaczka w marynacie słodko - kwaśnej 201Kaczka w marynacie słodko - kwaśnej, to połączenie kuchni Polskiej ze smakami Azji. Jest pyszna, delikatna, o zdecydowanie wyczuwalnym smaku marynaty. Koniecznie musicie kiedyś spróbować. Do podania
Passions hobbies life