mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:924/1172)

Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami 231

Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami to świetna alternatywa dla wszystkich którym znudziły się już standardowe kotlety z piersi kurczaka w panierce z bułki

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekana biała kapusta z ziemniakami, marchewką i koperkiem 203

Starożytna legenda mówi, że kapusta powstała z łez Likurga, który został ukarany przez boga wina Bachusa za zniszczenie winnic. Właśnie w tamtym czasie doceniono właściwości zdrowotne

My Chcemy Jeść
Kuchnie świata: frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami 163

Walory smakowe szparagów pierwsi odkryli starożytni Rzymianie. Swoją nazwę zawdzięczają Grekom, ponieważ to z ich języka pochodzi słowo "asparagus", czyli młody pęd. Z Grecji szparagi trafiły

My Chcemy Jeść
Rogale świętomarcińskie 471

włoskie lub migdały - do posypania'; document.write(" "); Nadzienie: Biały mak zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej godzinę, aby napęczniał. Potem odlewamy nadmiar wody. Mielimy mak przez maszynkę do mięsa, na małym sitku co najmniej dwukrotnie (najlepiej trzy, ale dwa wystarczy). Wraz z makiem mielimy bakalie (migdały, orzechy, rodzynki lub daktyle, oraz skórkę pomarańczową). Do masy makowej dodajemy cukier, marcepan(...)dłuższej strony. Formujemy podkowę i układamy na blasze. Rogale powinny wyrastać w ciepłym miejscu ok. 30 minut. Po tym czasie smarujemy je jednym białkiem rozmąconym z odrobiną mleka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C z termoobiegiem (lub 220°C bez termoobiegu) przez 13-18 minut (ja piekłam w trzech partiach). Gdy trochę przestygną mieszamy cukier puder z drugim białkiem

Poezja smaku
Wege muffiny z brokułami i pędami bambusa 250

Już starożytni Rzymianie wiedzieli, że brokuły są smacznymi i zdrowymi warzywami. Szybko przekonali się o tym mieszkańcy innych europejskich krajów. Nazywane zielonym kalafiorem, są popularne wśród

My Chcemy Jeść
Wegetariańska lazania 398

wersję bezmięsną, która jest lżejsza i trochę szybsza w wykonaniu. A smak? Jak zwykle jest to sprawa względna. Mnie taka wegetariańska wersja odpowiada bardziej, niż ta klasyczna z mięsem.   6-8 porcji   2 cukinie 2 duże marchewki 1 duża cebula 2 łodygi selera naciowego 500 g passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku(...)trzeba farszu jeszcze doprawić. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Jeśli farsz za bardzo zgęstnieje to dodajemy trochę wrzątku (farsz nie może być bardzo gęsty, bo makaron w trakie pieczenia wchłania wodę).  Gdy beszamel i farsz mamy gotowe zabieramy się za przekładanie lazanii w międzyczasie rozgrzewając piekarnik do 180 st. C. Zaczynamy od warstwy makaronu na dnie

Simple Dish
Sałatka z kulkami z ciecierzycy i marchewki 202

Kolejny pomysł na pożywną obiadową sałatkę. A właściwie dodatek do sałatki, który sprawia, że z klasycznego miksu sałat i warzyw staje się daniem obiadowym  Tym

HealthyCreations
Bułki z pieczarkami, czyli pieczarzanki 216

Pamiętam jak mając kilka lat szłam z Babcią do najlepszej piekarni w mieście po bułeczki z pieczarkami. Były takie pyszne... Przypomniały mi się, gdy kolega opowiadał

Pełny talerz
Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i boczkiem 168

Gołąbki to jedno z tych dań, które często gościły w moim rodzinnym domu. Zawsze przygotowywała je moja babcia. Klasyczne, faszerowane mięsem i ryżem, a całość w pomidorowo-śmietanowy sosie. Palce lizać. Do dziś ich smak się nie zmienia, ona robi to po mistrzowsku.  Rok temu publikowałem Wam mój przepis na gołąbki w wersji wegetariańskie, faszerowane kaszą jaglaną i pieczarkami(...)doprawiamy solą oraz pieprzem. Pod koniec dodajemy schłodzone masło. Chwilę podgrzewamy sos i obficie polewamy nim gołąbki.  Gołąbki w sosie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C i pieczemy pod przykryciem ok. 60 min.  Upieczone gołąbki serwujemy z dużą ilością świeżo posiekanego koperku. Smacznego

kulinarnyJa
Sałatka z bobem i zielonymi szparagami 195

uczucie sytości. Na przykład w jednej szklance bobu znajduje się  13 gramów białka i tylko 1 gram tłuszczu. Także z tego powodu b ób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, a konkretnie dla białka pochodzenia zwierzęcego. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka. Niestety bób nie jest najlepszym źródłem witamin takich jak C, E, oraz(...)bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem

Kulinarne przygody Gatity
Pizza nr 2 208

Przedstawiam Wam drugi przepis na pizzę, jest naprawdę bardzo  smaczna. Powinna zawierać do 4 składników. U mnie jest 5, nie mogłam się powstrzymać, żeby nie

The Sweet Damsel
Ciasto na wiosnę. Różowe 229

popijając ciemne piwo i obserwując ciężko pracującego nad posiłkiem C. Żeby nie było - swój wkład w rzeczony posiłek miałam, w postaci domowych bułek do burgerów. C., poza kwintesencją, czyli mięsem, przygotował też sos grzybowy z porto, który zdetronizował wszystko inne. Był tak pyszny, że - jestem pewna - nie tylko mi śni się po nocach. Później przenieśliśmy się na kanapę, i przy(...)blondie: (na formę o średnicy 16 cm) 1 żółtko 10 g cukru 30 g masła 30 g białej czekolady 30 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 200 g serka kremowego 150 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki (38%) 2 listki żelatyny mus malinowo-hibiskusowy: 250 g malin 2 łyżki suszonych kwiatów hibiskusa 100 ml wody

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 298

zawsze mam czas na robienie drożdżowego ciasta, ale przy robieniu tego makowca – nie ma wymówek. Szybko, łatwo i na temat! W dalszym ciągu nie dorobiłam się maszynki do mielenia mięsa, więc sama nie mielę maku do makowca. W tym gorącym przedświątecznym okresie posiłkuję się, dosłownie i w przenośni, gotowcem, czyli masą makową zamkniętą w puszce – od razu kupuję dużą, taką(...)idealnie, wystarczy łyżka. Przed nałożeniem maku na ciasto ubijamy na sztywno jedno białko, dokładnie mieszamy je z porcją masy makowej. Dopiero tak wzbogaconą nakładamy równą warstwą na ciasto.   PIECZENIE Na stolnicy lekko oprószonej mąką wałkujemy ciasto na kształt prostokąta (odrobinę szerszego niż forma keksówka), na grubość około 0,5-0,7cm. Prostokąt smarujemy roztrzepanym białkiem. Nakładamy masę makową równą

Karo in the Kitchen
Kurczak ” Caserta ” , prosty obiad 222

Kurczak ” Caserta „, prosty obiad Kurczak „Caserta ” to łatwy do wykonania , przepis , nie jest to żadna oryginalna kuchnia włoska , a raczej luźna jej

Ogrodnik w podróży
Kurczak w balsamicznej glazurze z figami / Balsamic chicken with figs 263

Uwielbiam figi, praktycznie co weekend przygotowuję sobie na śniadanie tosty z figami i serem i nie mam ich dosyć. Tym razem przygotowałam udka z kurczaka w

karmelowy