Pozdrawiam, Mariola P.S. Dziękuje za odwiedzanie i komentowanie moich przepisów. Przy okazji prezentuje Wam top 4 słodkości do których najchętniej zaglądaliście w tym roku: Emotikon smile 1. Sernik krówkowy na zimno, link: http:// ugotowac.blogspot.com/2015/ 11/ krowkowy-sernik-na-zimno.ht ml 2. Mleczna kanapka, link: http:// ugotowac.blogspot.com/2014/ 11/ mleczna-kanapka-biszkopt-cz ekoladowy-i.html 3. Mini pączusie z twarogiem
UgotowaćPrzejadły Wam się ciężkie serniki i makowce a nie wyobrażacie sobie kawki bez słodyczy to zapraszam na lekkie ciasteczka francuskie. Jako nadzienie użyłam konfitury figa z makiem którą dostałam od firmy Eterno . Takie ciastka spokojnie możecie upiec na sylwestra na pewno będą wszystkim smakować :) Wszystkich zainteresowanych wyśmienitymi produktami tej firmy zapraszam do sklepu internetowego http://eterno.pl/ . Składniki
Sama słodycz i szczypta chiliZapewne w tym gorącym przedświątecznym okresie prym na Waszych stołach wiodą makowce, pierniki i serniki. Jednak jeżeli będziecie chcieli odpocząć od typowo świątecznych przysmaków zachęcam Was do wykonania prostego i nie mniej świątecznego ciasta. Prym wiodą orzechy, które przełamane są kwaskowatością śliwek. Używam mrożonych owoców, bądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również wiśnie czy czerwone
kawawszklancektóry rozchodzi się po mieszkaniu zawsze mi się kojarzy z okresem świąt, pieczeniem pierniczków, ciastek i pierników. Obowiązkowo muszą być też inne ciasta takie jak np makowiec, keks czy sernik. A jakie ciasta Wy pieczecie na święta? Składniki 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka śmietany (dałam 18%) 1/3 szklanki oleju 2 łyżeczki sody oczyszczonej
O kuchni z uczuciemzawsze na Waszym stole pojawia się jedno niestandardowe ciasto (w moim przypadku jest to przeważnie eksperyment), to być może spodoba się Wam serowe cappuccino, które smakiem nieco przypomina sernik na zimno z nutą kawową, a jednocześnie kusi mlecznym smakiem. Ciacho sprawdzi się świetnie nie tylko na świątecznym stole, ale i na inne rodzinne okazje. W dodatku jest proste
Fabryka pomysłówOdliczanie trwa! Już tylko 1 dzień do Wigilii! W kuchni praca wre. Co i rusz z piekarnika wyciągany jest przepiękny makowiec , aromatyczny sernik , czy pachnący placek drożdżowy . Czas goni jak szalony. Do przygotowania pozostało jeszcze tak wiele! Moją propozycją na dziś jest połączenie wszystkiego co najlepsze w tradycyjnych, świątecznych wypiekach. Czyli nadzienia makowego z twarogiem , w ramówce pulchnego
Grunt to przepis!łazanki z kapustą i grzybami A na wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką , czasami seromakowiec na kruchym spodzie. aby pogodzić smakoszy sera i maku – Sernik – Piernik lub ciasto marchewkowe Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu , chociaż wiem, że niektórzy przygotowują kisiel z żurawiną Jakie potrawy wigilijne postawicie na swoim stole zależy tylko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię kruche. Jeżeli ktoś ma możliwości lepiej piec równocześnie na 2 tortownice.. czas skraca się o połowę Składniki masy serowej 1,25 kg pełnotłustego białego sera (nie na sernik z wiaderka) 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru pudu 2 całe jajka kilka kropli aromatu - wg uznania: waniliowy, arakowy, cytrynowy lub rumowy Przygotowanie masy serowej Wszystkie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataŚwiąteczny czas to głównie makowce, serniki. Chciałabym Wam pokazać jak najprościej samemu zrobić masę makową. Jeśli chcecie tą masę do drożdżowej rolady makowej musicie zrobić podwójną porcję. Zawsze w przepisach jest podane ile musi być masy makowej. Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na bok. Do garnuszka wsypać mak i zalać go gorącą wodą, tyle żeby był przykryty. Gotować
Kuchnia PokoleńŚwiąteczny sernik z bezą! Najlepszy na Boże Narodzenie. Pięknie wygląda i super smakuje! zapraszam na PRZEPIS NA MOIM BLOGU
SMYKWKUCHNIcały rok. Te wyjątkowe smaki, tylko w tym okresie smakują tak niepowtarzalnie. Karp, barszcz na zakwasie, kapusta z grzybami i wiele wiele innych. Świątecznym daniom nieodłącznie towarzyszą słodkie wypieki - serniki, makowce i pierniki. Dzisiaj przygotowałam dla Was nieco inne wydanie piernika - mini torciki piernikowe z mocno bakaliowym kremem i efektowną dekoracją z orzechów w karmelu. Słodkie i urocze
Pora coś zjeśćrazem macerowane w rumie. To idealny prezent nie tylko dla męskiej części rodziny, z pewnością zadowoli każdą panią domu, ponieważ tak przygotowane rodzynki są doskonałym dodatkiem do ciast (m.in. serniki, ciasta drożdżowe, keksy), czy deserów, np. lodów. Polecam :) Składniki: 300 g rodzynek ok. 300 ml ciemnego rumu Przygotowanie: Rodzynki zalać wrzątkiem, po kilku minutach odsączyć i o osuszyć
Domowa Cookierenka Agiubiegły weekend piekłam sernik na proszony obiad ze znajomymi. Potrzebowałam do niego 5 jajek i 5 żółtek. "Uwielbiam" takie przepisy, bo co tu zrobić z tymi wszystkimi pozostałymi białkami... Nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego postanowiłam zmierzyć się pierwszy raz w życiu z bezami. Znalazłam różne przepisy w internecie, ale wybrałam ten najprostszy na blogu Moje wypieki. Nie wyszły
Pyza i Surówkauszek wigilijnych Krokiety Świąteczne Łazanki Świąteczne i nie tylko Bigos Świąteczny i nie tylko Sałatka śledziowa Barszcz wigilijny z grzybami Marcepanowe ciasteczka swiateczne Ciasteczka świąteczne Sernik wiedenski
Smaki Edyty