łyżką masła podsmażamy pokrojone w kostkę cebule, z oregano i czerwoną papryką. 3. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, uważając by się nie przypalił. 4. Następnie dodajemy zmielone mięso, solimy, pieprzymy i smażymy. Mieszamy. 5. Następnie dodajemy pomidory z puszki (które wcześniej warto posiekać w jakimś talerzu), sypiemy sporą ilością ziół, bo sos ma być aromatyczny. Mieszamy, sos ma się(...)Pozostałość beszamelu. 20. Pozostałość sosu bolońskiego i na wierzch spora ilość tartego sera grana padano. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wkładamy lasagne do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę z termoobiegiem pod przykryciem. Na 10 minut przed końcem i ściągamy pokrywkę i zapiekamy wierzch. I gotowe :-) A najlepsza jest oczywiście następnego dnia
Kawa z mlekiemrękoma. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 godzin do wyrośnięcia. Chleb możemy też upiec w 2 foremkach keksówkach. Po tym czasie zdejmujmy folię i pieczemy chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu wierzch smarujemy wodą i wyjmujemy z garnka, studzimy na kratce. Najlepszy do spożycia będzie po kilku godzinach(...)nazwa noża wskazuje jest on uniwersalny i oczywiście nadaje się do krojenia praktycznie wszystkich produktów w kuchni, począwszy od chleba, a na mięsie kończąc. Zajął on honorowe miejsce w mojej szufladzie na noże i nie wiem czy jakiś inny go zdetronizuje ? No chyba, że będzie to kolejny nóż marki Zwilling
Kulinarne przygody Gatitydodatkiem korzennych przypraw. Wiele osób — w tym i ja — nie potrafi wyobrazić sobie bez tej słodko-kwaśnej żurawinowej mieszanki Świąt Bożego Narodzenia. Dawniej był przygotowywany obowiązkowo z mielonym mięsem (głównie baraniną lub wołowiną) - stąd też pochodzi ta chwytliwa nazwa. Obecnie częstym dodatkiem jest zaś łój wołowy. Nigdy jednak żadna z tych klasycznych wersji mnie nie przekonywała, ale odkąd pamiętam, zajadałem(...)gałką i solą i zmiksuj na proszek. Dodaj olej kokosowy i syrop klonowy. Zmiksuj ponownie. Ciasto wyjmij z blendera i uformuj rękoma w kulę. Następnie rozwałkuj na papierze do pieczenia i przenieś do formy, wysmarowanej uprzednio odrobiną oleju kokosowego. Ciasto może się rozlatywać, jednak nie ma co się tym przejmować i wystarczy zalepić powstające dziury. Spód ponakłuwaj delikatnie widelcem
Food Squareplastry. Pewnie spotkaliście się z przepisami które mówią „posól bakłażana i odłóż na sito”? No to ja Wam tego nie powiem, bo ja nie solę nigdy bakłażana ani do pieczenia, ani do grillowania ani do smażenia. Wolę, żeby nie puścił wody. Solenie bakłażanów na sicie ma na celu pozbycie się z nich goryczki. Ale właśnie razem z wodą, która stanowi(...)pachnie zabójczo, a wiadomo że jemy i oczami, prawda? Możemy sobie pomieszać wszystko razem już maczając kęsy bakłażana. Szybko i bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia, że tłuste i niezdrowe. Bez mięsa. Danie syte i lekkie jednocześnie. Ta ilość składników zadowoli jednego głodomora. Możecie ją łatwo multiplikować dla kilku osób. To jak, Wasze patelnie już rozgrzane? SKŁADNIKI mały bakłażan o wadze
Karo in the KitchenZawartość w 100 gramach to aż 1132mg. Pokrywa to zapotrzebowanie w 24%. ~Żelazo: składnik hemoglobiny, bierze udział w transporcie tlenu. Często spotykane są niedobory u osób unikających mięsa i wegetarian. Tych drugich być może zaskoczy fakt, że goji zawierają przeciętnie dwa razy więcej przyswajalnego żelaza niż soja. ~Cynk: niezbędny do budowy białek, łańcuchów DNA. Jego(...)będzie gładkie. Formujemy kulę, wkładamy ją miski i pozostawiamy na ok. 1h. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto i wycinamy szklaną ciastka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy blaszkę z ciastka do piekarnika i pieczemy ciastka ok. 20-25 minut w 180*C (na złoty kolor). Smacznego! :) Wartość odżywcza jednego ciastka: Przepis dodaję do akcji
chili & sugarWeganie nie jedzą żadnego produktu, który jest pochodzenia zwierzęcego. Nie zmienia to faktu, że osoby będące na tej diecie mają rezygnować z takich dań. Klasyczny makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pasztet z cukinii gościł już na moim stole, lecz tym razem postanowiłam nadać mu nieco śródziemnomorskiego charakteru. Użyty przeze mnie ser feta z bazylią i
Wrzosowa PolanaFrittata to włoska wersja znanego wszystkim omleta. Najlepsze we frittacie jest to, że możliwość doboru składników jest nieograniczona. Oto przepis na frittatę, która będzie ciekawym i
My Chcemy JeśćNa pewno zdążyłam już wspomnieć, że kocham kaczkę, więc bez sensu byłoby się powtarzać. Zazwyczaj robiłam ją w jeden jedyny sposób, ten sam od lat. Jeżeli
Życie zamknięte w smakutwardą ręką i uczyła Nas wielu rzeczy. Dziadek był masarzem, choć go nie pamiętam bo zmarł młodo, jak miałam ponad dwa lata. Ale nauczył babcię i mamę, że świeże mięso i świeże dobre wędliny to podstawa. Nauczył też je samemu je przygotowywać i wędzić. Mieliśmy w tamtych czasach własną domowej roboty wędzarnię. Pamiętam zapach szynki w przedsionku po wędzeniu, dziś(...)przygotowywanie z "resztek" posiłku? SKŁADNIKI NA PANCAKES Z KASZY JAGLANEJ - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 2 jajka - 1 szklanka mleka - 1/2 szklanki wody gazowanej - łyżeczka proszku do pieczenia - jeśli lubisz słodkie pankejki dodaj cukier/ erytrol/ syrop z agawy/lub 1/2 banana - ja nic nie dodaje bo jem je z owocami lub syropem klonowym - 2 łyżki mielonej babki płesznik (niezbędna
SMYKWKUCHNIjesienną lasagne, bo kto powiedział, że zawsze musi to danie kojarzyć się z mięsem mielonym i sosem pomidorowym ? Spróbujcie mojej warzywnej wersji i zobaczcie, że bez mięsa może być równie smacznie i szybko. Korzystajmy z tego co dała nam jesień……Jest tyle kulinarnych możliwości! #lubelloveinspiracje #lubella #szybkalasagne Składniki: 1 opakowanie makaronu Lasagne nr 52 ½ sztuki małej dyni(...)wyczerpania składników. Ostatnią warstwę na górze przykryć resztą beszamelu posypać serem, zapiekać pod przykryciem w piekarniku 25-30 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia, pokrywę zdjąć aby ładnie ser się przyrumienił. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Najlepiej smakuje od razu po wyjęciu z pieca. Życzę smacznego
Wanilia i KardamonPotwora”, „Kiełbaskowe kieszonki Berta”, czy „Podziel-się-z-resztą-klasy słodkimi, waniliowymi ciasteczkami Zoe”. Łącznie przepisów jest ponad 100 w dwóch książkach kucharskich: G jak Gotowanie i P jak Pieczenie. Premiera książki kucharskiej bohaterów Ulicy Sezamkowej odbyła się w 1978 r. i doczekała się kilku wydań. Ostatnie pochodzi z 2015 r. Autorzy mega popularnego programu dla dzieci, wspólnie ze specjalistami(...)passatę, szklankę wody, dodaj liść laurowy, cebulę i czosnek, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu bez pokrywki. Krok 2 Zrób pulpety. Włóż do misy mięso, dodaj tarty parmezan, bułkę tartą, szczypiorek, bazylię, oregano, czosnek, sól, pieprz. Wymieszaj drewnianą łyżką lub ręką na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi utocz niewielkie pulpeciki wielkości orzech laskowego. Krok 3 Wyjmij
Niedzielny kucharzziemniaki o czerwonym i fioletowym miąższu Właściwości zdrowotne ziemniaków: obniżają ciśnienie krwi, dzięki dużej obecności potasu oraz kukuoaminy mają właściwości zasadotwórcze - regulują równowagę kwasowo-zasadową i obniżają kwasowe oddziaływanie mięs na organizm regulują pracę układu pokarmowego, w tym jelit, dzięki obecności błonnika redukują stres i poprawiają samopoczucie, dzięki obecności magnezu i witaminy B6 doskonałe źródło energii, której dostarcza skrobia wspomagają(...)mają one wysoki indeks glikemiczny ziemniaki prawdopodobnie nasilają objawy reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS) należy unikać przetworzonych wyrobów z ziemniaków, jak: chipsy, frytki czy gotowe puree Rodzaje ziemniaków: ziemniaki do pieczenia - typ mączny, zwykle podłużnego kształtu, z szorstką skórką. Polskie odmiany mączyste to: beryl, mila, arkadia, irga ziemniaki do gotowania zwane też woskowymi - są twarde i nie rozpadają się. Świetnie nadają
Kuchnia MagdaLenySzukasz pomysłu na prostą sałatkę? Mamy dla ciebie super przepis. Wystarczy suchy chleb. Włosi wymyślili jak wyczarować pożywne danie z kilku kromek czerstwego chleba. Włoski pomysł
Niedzielny kucharzPrzed dodaniem maku do ciasta, należy zalać go wrzącą wodą i pozostawić do 3 godzin przed zmieleniem. Na zachodzie niebieski mak wykorzystuje się głównie w wyrobach cukierniczych i w pieczeniu. Makiem posypuje się chleb i bułki oraz dodaje się do wielu zachodnich ciast i ciasteczek np. makownika, strucla i duńskich wypieków. Podsmażony na maśle mak można dodać do makaronu(...)wybierzemy tą metodę mak należy wcześniej moczyć kilka godzin w ciepłej wodzie w ten sposób skrócimy sobie czas gotowania maku. Dobrze odsączony mak należy skręcić w maszynce do mięsa ze specjalnym sitkiem. Gdy wyjdzie nam zbyt wilgotna i rzadka masa makowa możemy ją zagęścić bułką tartą lub kaszą manną. Doskonałym dodatkiem do maku jest miód. Mak niebieski Źródło: internet
Ciastka - domowe słodkościIlość: 3-4 porcje Czas przygotowania: 2h Składniki: Ciasto: – 160 g mąki orkiszowej typ 650 + do podsypania – 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej – 5g
PodwójnaporcjaTo jest jedno z ulubionych dań w naszej rodzinie. Polecam bardzo jest pyszne. Przygotowanie grzybów – grzyby umyć i pokroić w plasterki, Cebulę obrać i pokroić
Kuchnia PokoleńCzasem naprawdę niewiele potrzeba, by wyczarować pyszny obiad. Roladki z piersi kurczaka z pastą z suszonych pomidorów to był strzał w dziesiątkę. Obiad wyszedł przepyszny a
Zrób to smaczniePrzepis, który chodził za mną od dawna Pyszne naleśniki z farszem ziemniaczanym i dodatkiem pieczarek w śmietanie. Są bardzo sycące. Jeden taki naleśnik wystarcza na obiad
Bullio