jest bardzo esencjonalny. Nie ma potrzeby zagęszczać go czy doprawiać śmietaną, smakuje taki, jaki jest :) Składniki: kurczak , 2 duże cebule , 8 sporych ząbków czosnku , 2 czerwone papryki , 2 łyżki masła , sól , pieprz , mielona słodka papryka , majeranek . Kurczaka pokroić na dowolne kawałki. Opłukać pod zimną wodą, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Kawałki mięsa przyprawić solą(...)pokroić w plastry. Czosnek obrać. Z papryki usunąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w grube paski. Na dnie naczynia do pieczenia wyłożyć rozdrobnione masło. Na maśle ułożyć mięso przekładając je cebulą, czosnkiem i papryką. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec w temperaturze 170-180 stopni do miękkości. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennanajlepszy przepis na te pyszne i łatwo dostępne owoce morza. Składniki na 1 dużą porcję: 15-20 krewetek Black Tiger mrożonych 3 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 3 łyżki białego wina garść natki pietruszki sól morska Krewetki wrzucić do durszlaka, przelać wrzątkiem i rozmrozić około 10 minut. Czosnek i natkę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę(...)dorzucić czosnek i krótko podsmażyć, aby się nie przypalił. Następnie dodać krewetki i smażyć je przez 2 minuty. Wlać białe wino, przewrócić krewetki na drugą stronę, zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Na końcu dodać natkę i masło. Zdjąć patelnię z ognia, gdy masło się roztopi i doprawić solą do smaku. Podawać na gorąco z kawałkiem cytryny
wyzwania kuchenneskóry 1/2 śmietanki 12% (można pominąć) 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz, szczypta chili wędzona papryka mielona 1/2 płaskiej łyżeczki cząbru łyżka klarowanego masła kwaśna śmietana do podania Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. W rondlu rozgrzewam klarowane masło i na gorący tłuszcz wrzucam cebulę wraz z czosnkiem, szklę. Wrzucam obydwa rodzaje fasoli, zalewam bulionem
W kuchni Karmel-itkipieprz – 1 szczypta - chilli – 1 szczypta - sos sojowy – 1 łyżeczka - olej do smażenia – 100 ml DODATKOWO: - szpinak ( u mnie mrożony ) – 300 g - czosnek – 2 ząbki - masło – 1 łyżka - sól – 1 szczypta - pieprz – 1 szczypta - gałka muszkatałowa – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso oczyszczamy. Kroimy w jak najdłuższe , cienkie paski ‚ ala sznurówki(...)każdej strony. Musimy smażyć na bardzo małym ogniu , tak by mięso doszło w środku , a nie było surowe. Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy drobno posiekany szpinak. Dodajemy rozmrożony! szpinak i smażymy kilka minut. Mieszamy , by czosnek się nie przypalił ( bo będzie gorzki! ). Doprawiamy solą , pieprzem i gałką muszkatałową. Wykładamy na talerz. Podajemy z gorącymi warkoczami
Ostra na Słodkopuszki pomidorów bez skórek [TUTAJ] 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku drobno posiekane Czerwona fasola i pomidory bez skórek firmy Food&Joy 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki ½ łyżeczki suszonej bazylii ¼ łyżeczki oregano 3 suszone pomidory 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 3-4 suszone włoskie pomidory 1 litr bulionu(...)drobiu 2 łyżki śmietany 18% Świeża bazylia do posypania zupy 2 puszki czerwonej fasoli [TUTAJ] Sól, świeżo mielony pieprz Na dużej patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Przesmażyć krótko czosnek, dodać cebule i ją zeszklić. Posypać 1 łyżką mąki i smażyć jeszcze minutę mieszając . Dodać pomidory z zalewą, suszone włoskie pomidory, liście laurowe, ziele angielskie
Kulinarny karnet Christopheradyni - 350 ml wody - świeży imbir - 4 ząbki czosnku - 1/2 cebuli - 200ml śmietany 18% - pierś z kurczaka - curry - 1 marchewka - 1/3 kostki masła Wykonanie: W rozgrzanym garnku, na maśle smażymy cebulę, czosnek, dodajemy dynię, prażymy 15 minut. Po tym czasie zalewamy wodą dodajemy pozostałe składniki, oprócz śmietany, tą dodajemy na samym końcu. Wszystko razem miksujemy za pomocą blendera. Następnie dodajemy
SMYKWKUCHNImasła niepełna szklanka mąki pszennej 1 żółtko 1 szklanka startego sera twardego, dojrzewającego (lub zwykłego) 1 ząbek czosnku Sól, pieprz, oregano – do smaku Przygotowanie Masło miksujemy z tartym serem, czosnkiem, oregano i pieprzem na średnich obrotach miksera- aż do dokładnego połączenia się składników. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i łączymy wraz z masą maślano-serową
Symfonia SmakówSkładniki 6 porcji: 6 dużych plastrów schabu z kością, 150 g musztardy francuskiej, pieprz kolorowy świeżo zmielony, 4 łyżki miodu, sól, 18 małych ziemniaków, 9 małych ząbków czosnku, 3 łyżki masła, 24 szt. kapary, 6 łyżek oliwy z oliwek, rozmaryn do dekoracji. Przygotowanie: Schab płuczemy, nacieramy solą i pieprzem. Musztardę mieszamy z miodem, 2 łyżkami oliwy(...)lodówki na ok. 1 godz. Ziemniaki obieramy, płuczemy, suszymy i nacinamy je w jednym miejscu (na długości). Czosnek obieramy, kroimy na plasterki, które wkładamy w nacięcie ziemniaka. Ziemniaki (każdy oddzielnie) układamy na matowej str. folii spożywczej, dodajemy masło, solimy i zawijamy. Schab wyciągamy z musztardy i przekładamy na blachę z piekarnika, ziemniaki w foli dodajemy po bokach. Pieczemy
Moniki SmakołykiLemon meatballs with saffron zucchini. Klopsiki-składniki. 40dag cielęciny mielonej 1 bułeczka 1/2 szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka śmietany 18% 1 jajko 1 łyżka skórki cytrynowej olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie. Bułeczkę namoczyć w mleku. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle .Dodać pozostałe składniki
Kulinarny karnet Christopheraodciśnij masło + oliwa do smażenia Przygotowanie wywar z suszonych grzybów przecedź przez sitko i odstaw do sosu, grzyby przełóż do miski do ostudzenia rozgrzej na patelni masło z oliwą, wrzuć ząbek czosnku i chwilkę podsmażaj do wydzielenia się aromatu dodaj pieczarki, sól i pieprz, podsmażaj do momentu, aż nabiorą rumianego koloru gotowe pieczarki przełóż do miski(...)bułce tartej i układaj na papierze do pieczenia (dłonie możesz delikatnie natłuścić olejem lub zwilżyć wodą, wówczas masa nie będzie przywierać) rozgrzej na patelni masło z oliwą (możesz ją delikatnie zaromatyzować dodając rozgnieciony ząbek czosnku i parę gałązek tymianku lub rozmarynu) układaj na rozgrzanym tłuszczu kotleciki i smaż z obu stron na średnim ogniu na rumiany kolor Sos grzybowy
Szybko Szybkowaroraz ziemniaki z koperkiem. Obiad lekki i pyszny :-) Składniki: Filet z dorsza (lub innej białej ryby) około 150g 2 plastry cytryny garść posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła sól, pieprz Dodatkowo ziemniaki z koperkiem i warzywa (fasolka szparagowa i brokuł) ugotowane na parze. Wykonanie: Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie doprawiamy solą i pieprzem(...)stron. Przeciskamy przez praskę czosnek i nacieramy nim rybę. Rybę kładziemy na folię aluminiową. Wyciskamy na nią sok z cytryny. Posypujemy natką pietruszki i na sam koniec kładziemy na górę masło. Z folii aluminiowej robimy korytko z otwartą górą. Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 st.C na około 15-20 minut. Smacznego
Anielska Kuchnia Anipuszka pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz suszona bazylia i oregano siekana natka pietruszki Szpinak: 300 g szpinaku (użyłam mrożonego) 3-4 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz gałka muszkatołowa masło do smażenia Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 250 ml mleka 3 łyżki mąki sól, pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne Sposób przygotowania: 1. Mięso: Cebulę(...)surowość. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, dusić przez 10 minut. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku oraz siekaną natkę pietruszki. 2. Szpinak: Rozgrzać masło, dodać drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, a potem szpinak. Dusić, aż woda wyparuje. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić jeszcze 5 minut. 3. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie
Kuchnia domowa Aniposiekanej w paski. -masło klarowane -łyżeczka masła do farszu -por część biała -sól, pieprz -tymianek -gruba kromka chleba razowego pokrojona w drobną kostkę -czosnek, ząbek zgnieciony nożem i posiekany -suszone borowiki, namoczone kilka godzin, podsmażone na maśle bez soli -orzechy włoskie i nerkowce (po małej garści), zgniecione w moździerzu -wino białe, półwytrawne, kieliszek -kuskus, zalany gorącym bulionem -szczypiorek posiekany(...)nóż, używany przez rzeźników), wycinamy od wewnątrz jak najbliżej kości, po czym jak mamy oddzieloną kość zeskrobujemy do środka pozostałe na niej mięso. Nadzienie. Borowiki, orzechy, chleb, czosnek, szczypiorek i łyżeczkę masła wyrabiamy w naczyniu na zwartą masę. Solimy i pieprzymy do smaku. Przygotowane wg w/w kroków mięso nadziewamy farszem i zawijamy. Możemy je pozamykać wykałaczkami, które przed podaniem należy
BaRepasugotowania kurczaka, 2 duże łyżki masła, 1 mała marchewka Przygotowanie: Pokrojone w ćwiartki ziemniaki gotujemy w bulionie razem z pokrojonym kurczakiem i marchewką. Na rozgrzanym w garnku maśle dodajemy pokrojony czosnek. Gdy się chwilę podsmaży, dodajemy szpinak i gotujemy na średnim ogniu. W razie potrzeby można delikatnie podlać wodą. Gdy szpinak jest ugotowany, dodajemy sól, pieprz i łyżkę jogurtu. Mieszamy
Kitchens Alphabetziemniakami, ryżem lub chlebem. Polecam:)! Królik w śmietanie – składniki: 1 królik ok. 1.2 kg 1 kostka masła 1 cebula 1-2 białe części pora 5-6 marchewek 1 korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 2-3 liście laurowe 2 ząbki czosnku 300 ml śmietany sól, pieprz, tymianek suszony lub świeży, cytryna, rozmaryn 1. Królika umyć, osuszyć i doprawić solą(...)maśle. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać ok. 0,5 litra gorącej wody. 3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Por oczyścić i pokroić. Cebulę i por zeszklić na maśle, dodać pokrojony czosnek. 4. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli i pora. Doprawić solą i pieprzem. Kilka minut dusić. Przełożyć do naczynia z królikiem. Dodać
UgotujmyTo.pl