masło czosnek - 2197 przepisów (strona:25/147)

Makaron z mięsem mielonym w sosie pomidorowym 224

duże cebule 5-6 pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 śmietana 18% (duża) około 230 g pieczarek kilka świeżych listków bazylii i oregano 3 ząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki przecieru pomidorowego do smaku: pieprz, sól, zioła prowansalskie, chili. PRZYGOTOWANIE   Sos: Pomidory oparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki, wrzucić do blendera(...)Dodać obrany czosnek, bazylię, oregano, śmietanę i przyprawy. Całość zblendować. Pieczarki: Na patelni rozpuścić masło, dodać dwie cebule pokrojone w kostkę i pieczarki. Smażyć 7 minut mieszając co jakiś czas. Mięso mielone: Wlać do brytfanny dwie łyżki oliwy i rozgrzać. Dodać jedną pokrojoną w kostkę cebulę i jakiś czas smażyć. Następnie dodać mięso mielone i całość dusić kilka minut

Passions hobbies life
Kurczak pieczony z pieczarkami, słodkimi ziemniakami i jarmużem. 225

obróbka zajęła trochę więcej czasu. Uporałem się jednak z tym, więc działamy! Co będzie potrzebne? -kurczak, umyty i osuszony -papryka słodka mielona -tymianek -oliwa lub mniej dietetyczne masło -szalotka -trzy ząbki czosnku -miód -suszona piri piri -10 dużych pieczarek -por część biała -słodkie ziemniaki -jarmuż -suszone karmelizowane pomidory Kurczaka posypujemy papryką, solą i pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy szalotkę(...)ząbki czosnku. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i podsmażamy tymianek z papryczką, dodajemy na kilka sekund łyżkę miodu. Polewamy tym masłem kurczaka. Wkładamy do piekarnika na 170 stopni, na czas odpowiadający wadze kurczaka. Moj ważył 1,46 kg, więc piekę go 1,5h. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Na patelni szklimy posiekaną por, podlewamy łyżeczka octu musującego. Nie solimy. Pieczarki

BaRepas
Zupa krem z dyni 223

kminkiem… Pycha Zupa krem z dyni – składniki: kawałki dyni ok. 750g – u mnie dynia piżmowa -butternut- która jest dość zwarta 2 cebule 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła ok .1 litr bulionu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki imbiru pieprz kajeński (opcjonalnie – ja dodaję na końcu odrobinę) sól, pieprz, tymianek(...)mnie własnoręcznie suszony więc przed miksowaniem musiałam usunąć łodygi)   W rondelku na maśle podsmażam pokrojoną cebulę z czosnkiem – musi się zeszklić. Do rondelka wkładam pokrojoną dynię i tymianek zalewam bulionem. Doprawiam cynamonem, kminkiem i imbirem. Gotuję na małym ogniu aż dynia jest miękka ok. 60 min. Doprawiam solą i pieprzem. I ja doprawiam jeszcze pieprzem kajeńskim – leciutko

UgotujmyTo.pl
Leniwe pierogi dyniowe 220

szklanki gęstego puree z dyni 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej około 4 szklanek mąki pszennej sól Sos: 200 g świeżego szpinaku 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki masła 100-150 g sera pleśniowego 150 g śmietany kremówki pieprz 1. Ser biały rozetrzeć dobrze widelcem lub przecisnąć przez praskę. Dodać puree z dyni, jajko, sól, mąkę ziemniaczaną(...)ucinać małe kawałki. Wrzucać do osolonego wrzątku i gotować około 3-5 minut od wypłynięcia. 2. Szpinak dobrze wypłukać i odcedzić na sicie. Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i chwilę mieszać na małym ogniu. Dodać szpinak i całość mieszać aż szpinak zwiotczeje. Doprawić mielonym pieprzem (nie dodawałam soli, bo ser pleśniowy jest wystarczająco słony), dołożyć pokruszony

UgotujmyTo.pl
Krokiety z Cukinią i Pieczarkami 324

Krokiety z Cukinią i Pieczarkami - Składniki: (ok. 12 krokietów) farsz: 500 g cukinii (po obraniu i wydrążeniu miąższu) 250 g pieczarek duża cebula 3 ząbki czosnku ok. 3 łyżki masła bazylia w proszku sól  pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej(...)Farsz: Obraną ze skórki i miąższu cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy z pieczarkami. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy pieczarki, a po ok. 4 minutach cukinię. Dusimy do momentu zmięknięcia.  Jeżeli cukinia lub pieczarki okazałyby się zbyt wodniste

Słodka Strona
Pomidorowa nie do końca klasycznie 174

łyżki śmietany kremówki (38%) natka pietruszki Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek. Dodać pomidory, gotować 5 minut. Wlać bulion, wsypać sól, pieprz i chilli, gotować 15 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować, wlać śmietanę i wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. Podgrzać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem z pieczonych pomidorów z sosem śmietankowo-cydrowym 198

rano tylko odgrzać. Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 2     Składniki: 6 pomidorów, 150 g serka śmietankowego Almette, 1 czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, 1 l bulionu, 4 łyżki masła, Garść listków bazylii(...)Cydru Lubelskiego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki orzeszków piniowych do dekoracji, Cukier, Sól, Pieprz Cayenne, Kilka gałązek tymianku, Ocet balsamiczny, Oliwa. Przygotowanie: Cebulę i czosnek pokroić, zeszklić na maśle. Pomidory przeciąć na pół, usunąć zdrewniałe części, położyć na cebuli, posypać solą, pieprzem i szczyptą cukru, skropić octem balsamicznym, dodać gałązki tymianku, dusić 5 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego

SzczyptaSmaQ
Zupa Tom Kha Goong (ต้มข่ากุ้ง) 191

łyżka pasty Tom Kha 2 liście kafiru 1 dymka  1 papryczka chilli 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 ząbek czosnku świeży imbir (ok. 2cm) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka masła Do podania (dla jednej osoby): 1/2 szklanki krewetek, usmażonych na maśle 1/4 limonki + ryż jaśminowy lub makaron ryżowy 1. Imbir ucieramy na tarce, czosnek przeciskamy(...)pozbywamy się pestek można pokroić w paseczki, żeby kawałki papryki "pływały w zupie :) ) Trawę cytrynową pozbawiamy zewnętrznych liści i miażdżymy nożem.  2. W rondlu roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy starty imbir, czosnek, białą część dymki (w całości) i papryczkę chilli. Smażymy ok. 2 minut. Wlewamy mleko kokosowe, wodę, dodajemy trawę cytrynową, kolendrę i ostrą paprykę. Doprowadzamy do wrzenia

Tajskie smaki
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 332

cytryny Kilka gałązek świeżego oregano Kilka gałązek rozmarynu Nadzienie: 1 cytryna Kilka gałązek świeżego oregano Kilka gałązek rozmarynu 2 duże białe cebule 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła sól morska pieprz Ciasto: 2 kg mąki 1 kg soli woda WYKONANIE Nadzienie: cebulę, czosnek i zioła drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Ścieramy skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy w naczyniu dodając

OstryKęs
Kurczak w skorupie z masy solnej pieczony w żarze w ognisku 344

cytryny Kilka gałązek świeżego oregano Kilka gałązek rozmarynu Nadzienie: 1 cytryna Kilka gałązek świeżego oregano Kilka gałązek rozmarynu 2 duże białe cebule 6 ząbków czosnku 2 łyżki masła sól morska pieprz Ciasto: 2 kg mąki 1 kg soli woda WYKONANIE Nadzienie: cebulę, czosnek i zioła drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Ścieramy skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy w naczyniu dodając

OstryKęs
Zielone spaghetti 186

puszka tuńczyka w sosie własnym (185g) 1 duża śmietana 18% (330g) 270g sera feta lub sera sałatkowego słonego 450 g szpinaku mrożonego lub świeżego posiekanego 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła 1 opakowanie makaronu spaghetti do smaku: sól, pieprz biały, szczypta oregano WYKONANIE Danie przygotowuje się prędko,  więc warto wcześniej zagotować sobie już wodę na makaron. Na patelni rozpuścić(...)masło, dodać odmrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Mieszać na wolnym ogniu przez jakiś czas żeby z szpinaku odparował nadmiar wody. Do szpinaku dodać śmietanę, tuńczyka wraz z sosem i rozdrobniony ser. Wymieszać wszystko i doprawić solą, pieprzem i szczyptą oregano. Mieszać do momentu, aż cała masa będzie gorąca. Podawać od razu z makaronem, bo zimne traci dużo

Passions hobbies life
Wiosenny krupnik po mojemu 147

krupnik, który poza kaszą z tradycyjnym krupnikiem ma niewiele wspólnego.   Składniki: 2 marchewki pietruszka seler por cebula czerwona papryka żółta papryka duży pomidor groszek zielony 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego pieprz i sól do smaku liść laurowy , starty imbir 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej Przygotowanie: Obrane i umyte warzywa (marchew, pietruszkę, seler por i cebulę) ścieram na grubej(...)tarce i przekładam do garnka z rozgrzanym masłem. Podsmażam około 3 minut. Pod koniec dodaję posiekany czosnek. Kiedy warzywa są lekko podsmażone i pachnące:) zalewam je 2 litrami wody. Dodaję starty imbir, liść laurowy i łyżeczkę soli. Całość zagotowuję. Następnie dodaję zielony groszek, pokrojone w kosteczkę obydwie papryki oraz obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora oraz kaszę. Całość

Magiczna kuchnia Darii
Rolada Szpinakowa z Łososiem i Serkiem z Chrzanem 2135

gdybym nie dodała czegoś inaczej, więcej lub mniej niż w przepisie. Wyszło przepysznie! Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego IGLOTEX 200 g wędzonego łososia norweskiego SUEMPOL 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 1 łyżka mąki pszennej 4 jajka (żółtka i białka osobno) sól pieprz biały gałka muszkatołowa 250 g serka kremowego śmietankowego 3 łyżeczki chrzanu Wykonanie: Szpinak rozmroziłam na sitku(...)niedużym garnku rozpuściłam masło, włożyłam rozmrożony szpinak i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podsmażyłam chwilkę. Na końcu doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podsmażony szpinak wystudziłam. Dodałam do niego roztrzepane widelcem żółtka i mąkę, wymieszałam łyżką, na koniec wmieszałam ubite na sztywno białka. Masę szpinakową wylałam do formy o wymiarach 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wyrównałam

Blondynka Gotuje
Kieszonki schabowe w sosie pomidorowym 242

mozzarelli 400g przecieru pomidorowego 4 pomidory bazylia, oregano, tymianek, sól i pieprz Farsz z pieczarkami 10 dag pieczarek 5 dag mozzarelli pół pęczka pietruszki cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano łyżka masła Farsz z papryką: jedna mała papryka 10 dag mozzarelli bazylia Wykonanie:   1. Farsz pieczarkowy : Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę

Czerwona Porzeczka
Tagliatelle ze szpinakiem i mascarpone 171

szpinaku i serka mascarpone SKŁADNIKI    400g makaronu tagliatelle       300g świeżego szpinaku 200g serka mascarpone 100g śmietany kremówki 4 ząbki czosnku 1/2 gałki muszkatołowej 1 łyżeczka oliwy 2 łyżeczki masła sól, pieprz parmezan lub inny twardy ser  do posypania PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie w/g wskazówek na opakowaniu(...)międzyczasie przygotowujemy sos. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Gałkę ścieramy na tarce, a szpinak drobno siekamy. W woku (najlepiej) lub na dużej patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Dodajemy czosnek i chwilkę przesmażamy - nie za bardzo, by nie zgorzkniał. Wrzucamy szpinak i smażymy do momentu, gdy zmieni kolor na ciemnozielony  i zmniejszy objętość.   Dodajemy mascarpone i śmietanę

Moje Kuchenne Rewelacje