masło czosnek - 2197 przepisów (strona:28/147)

Kokardki z salsą ze szparagów, podane z kurczakiem w sosie z tamaryndowca! 191

SOSIE Z TAMARYNDOWCA... ;-) "NIEBO W GĘBIE..." ZAPRASZAM! SKŁADNIKI NA 2 PORCJE: - makaron Lubella kokardki - 1 pierś z kurczaka  - 1/2 pęczka białych szparagów - 1 ząbek czosnku - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 2 łyżki masła - 4 łyżki sosu z tamaryndowca - 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia - świeży kolorowy pieprz - sól morska - bazylia do przybrania WYKONANE: - makaron Lubella ugotuj według(...)podziel na 6 równych filetów (małych) - na rozgrzaną patelnię wlej oliwę, podsmaż Kurczaka po 2 minuty z każdej strony, posól, dodaj sos z tamaryndowca. - na patelni rozpuść masło, podsmaż paprykę, przeciśnięty czosnek i szparagi, czas smażenia około 5-6 minut maksymalnie, warzywa mają być jędrne i chrupkie - wyłóż makaron na talerz, wzdłuż ładnie wyeksponuj salsę z warzyw, fileciki z kurczak

SMYKWKUCHNI
Grillowany ziołowy chlebek 167

łyżeczki oregano, szczypta rozmarynu, 1/2 łyżeczki estragonu, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, czubata łyżeczka ziół prowansalskich, świeżo zmielony czarny pieprz.     Przygotowanie     Masło stopić, dodać drobno posiekany czosnek oraz wszystkie pozostałe posiekane przyprawy (możecie użyć również suszonych), dokładnie wymieszać. Masłem smarować kawałki chleba z jednej lub z obu stron. Opiekać na grillu

Z miłości do słodkości
Zupa z leśnych grzybów 198

gałązki rozmarynu 4 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka pieprzu 2 liście laurowe sól do smaku Składniki na zupę: przygotowany wcześniej wywar 500 g podgrzybków 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła szczypta soli szczypta pieprzu śmietana 18% +do podania: łazanki lub makaron kokardki, świeża pietruszka CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy(...)pół szklanki wody i odparowujemy. Możemy też podlać grzybki niewielką ilością białego wina i również odparować. Dodajemy masło, pokrojoną w piórka cebulę i smażymy 10 - 15 minut. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.  3. Grzybki wraz z cebulą i czosnkiem wrzucamy do przecedzonego bulionu. Gotujemy 15 minut. Zabielamy śmietaną i podajemy z makaronem. Makaron można ugotować bezpośrednio

My Culinary Art
Krem z kalafiora z chipsami z boczku 227

morską prowansalską firmy Kamis. Jest pyszna i sycąca bardzo polecam. Składniki: 0,5 kalafiora 1 mniejsza pietruszka kawałek selera 10 cm pora 3 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła 2 litry bulionu warzywnego ( u mnie z kostki) sól prowansalska w młynku Kamis pieprz biały Kamis cieniutkie plasterki boczku wędzonego 1 łyżka oleju szczypiorek Przygotowanie: Ziemniaki, seler, pietruszkę(...)pokroić w kostkę. Czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Por oczyścić i pokroić w półplasterki. Kalafior podzielić na różyczki. W rondelku roztopić masło dodać ziemniaki, seler, pietruszkę oraz por i  podsmażać około 5 min. Dodać czosnek przesmażyć około minutki. Podsmażone warzywa przełożyć  do gorącego bulionu warzywnego, dodać różyczki kalafiora. Gotować do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem na krem doprawić białym

Ala piecze i gotuje
Wołowina duszona w czerwonym winie 278

pół papryczki chili - garść suszonych podgrzybków - 2 ząbki czosnku - szklanka wina czerwonego wytrawnego  - woda  - przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy. listek laurowy, ziele angielskie  Przygotowanie:  Mięso wołowe oczyścić, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu z gęsi (jeśli nie macie, może być zwykły lub masło), a następnie na bardzo mocno rozgrzaną patelnię wrzucać(...)Cebulę przesmażyć, po pewnym czasie dorzucić marchewkę i chwilę razem smażyć. Na koniec dorzucić posiekane ząbki czosnku. Po 1,5 godziny dorzucić przesmażoną na maśle cebulkę, marchewkę i czosnek. Dusić razem jeszcze pół godziny. Na koniec gotowania doprawić do smaku pieprzem, solą, pieprzem ziołowym, kawałkami chili i tymiankiem. Można zjeść z chlebem, ziemniakami, bądź z ulubionymi dodatkami

Sajkofanka smaku
Sakiewki z mięsem mielonym 299

ząbki czosnku 2 łyżki kukukurydzy z puszki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki masła świeża bazylia sól, pieprz, ostra papryka oliwa z oliwek Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła. Na drugiej łyżce masła podsmażyć pokrojoną w kostkę paprykę do uzyskania miękkości. Na pozostałym maśle podsmażyć mięso. Pomidory zagrzać, odparować nadmiar wody. Dodać mięso, paprykę, cebulę i czosnek

Konrad Gotuje
Polędwiczki wieprzowe z borowikami 180

Pysznie smakują z makaronem tagliatelle SKŁADNIKI 500g polędwiczek wieprzowych 300g świeżych lub mrożonych borowików 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1/2 szklanki bulionu mięsnego 150ml śmietany 200g sera pleśniowego lazur 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina pęczek natki pietruszki sól, pieprz, gałka muszkatołowa masło(...)oliwa do smażenia  PRZYGOTOWANIE   Polędwiczki kroimy w plastry (ok. 1 cm grubości).  Solimy, pieprzymy i odstawiamy na kwadrans.   Cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek podsmażamy na maśle w dużym rondlu. Dodajemy pokrojone w plasterki prawdziwki. Smażymy kilka minut, po czym zalewamy bulionem. Dusimy kilka minut. W tym czasie na mocno rozgrzanej oliwie obsmażamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem 221

dokładnie myjemy i cienko kroimy. Białą część można pokroić w talarki, a liście w paseczki. Czosnek ciekamy drobno, a dymki kroimy w piórka. Na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Podsmażamy najpierw czosnek i cebulkę, a kiedy się delikatnie zrumienią, dodajemy pora. Smażymy, co chwilę mieszając przez ok. 4-5 min. i odstawiamy na bok. Ziemniaki obieramy, oczyszczamy i kroimy

Ratunku obiad
Jajka w pomidorach 151

używa pomidorów z puszki ja jednak wolę świeże, przyprawione aromatycznym oregano.  Przepis, który tu prezentuje pochodzi od niezawodnej Kwestii smaku .  SKŁADNIKI 2 pomidory 1 łyżka masła lub oliwy 1 ząbek czosnku 2 jajka sól, pieprz, suszone oregano, chili świeża bazylia Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na niedużej patelni rozgrzać masło lub oliwę, wrzucić drobno

Złote przepisy
Sos pieczarkowy aromatyczny z szybkowaru 262

szybkowarze oliwę z masłem dorzuć szalotki i cebulę czerwoną, dodaj szczyptę soli i podsmażaj chwilę do ich zeszklenia zestaw garnek z palnika na patelni rozgrzej oliwę z masłem dodaj rozgniecione ząbki czosnku, rozmaryn i parę gałązek świeżego tymianku podsmażaj chwilę, do wydzielenia się aromatu, dodaj pieczarki i chwilę podsmażaj (nie przewracaj grzybów patką, tylko potrząsaj delikatnie patelnią) gdy grzyby nabiorą(...)niej odchodzą. Jeśli jednak kapelusz odchodzi od nóżki na tyle, że zaczyna się wywijać na brzegach, grzyb nie jest już świeży. Oliwa z masłem, gałązka rozmarynu, parę gałązek świeżego tymianku i rozgniecione ząbki czosnku. Lekko podsmażone na aromatyzowanym tłuszczu  pieczarki. Pieczarki połączone z podsmażoną cebulka i szalotką.  Sos zaraz po ugotowaniu

Szybko Szybkowar
Tarta z łososiem 124

Ciasto: 200 g mąki 100 g masła (schłodzonego) szczypta soli około 50 ml wody Masa: 300 g świeżego łososia 250 g białych części pora 2-3 łyżki masła 2-3 ząbki czosnku 200 ml gęstej śmietany 2 jajka sok z połowy cytryny kilka gałązek świeżego koperku sól, pieprz Masło z mąką i szczyptą soli rozcieram w palcach na okruchy(...)przypiekły się za bardzo można je owinąć folią aluminiową. Po upieczeniu od razu wyrównuję brzegi. Umyte, osuszone i pokrojone części pora duszę na maśle aż zmiękną. Pod koniec duszenia dodaję pokrojony w plasterki czosnek, sól i pieprz i duszę jeszcze kilka minut. Odstawiam do ostygnięcia. Umytego i osuszonego łososia kroję na mniejsze paski po czym skrapiam sokiem z cytryny

UgotujmyTo.pl
Zwykły-niezwykły krem z ziemniaków 211

więcej bulionu, żeby w razie czego można ją było rozrzedzić. Krem z ziemniaków z chilli, czosnkiem i chrzanem Składniki: (na 4 porcje) 1 kg ziemniaków 50 g masła 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryczki chilli 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego estragonu 1,5 l bulionu sól pieprz dodatkowo: sos sojowy W garnku(...)rozgrzać masło. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zezłocić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chilli, następnie ziemniaki pokrojone w kostkę i jeszcze chwilę podsmażać. Całość zalać bulionem, dodać oregano i estragon, gotować, dopóki ziemniaki nie zmiękną. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać chrzan, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać gorące z kilkoma kroplami sosu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Risotto pomidorowe (Risotto al pomodoro) 333

porcje: 100 g ryżu arborio 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego 200 g pomidorów bez skórki (mogą być z puszki) 50 ml białego wina mała cebula ząbek czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki startego parmezanu świeża natka lub bazylia 2 łyżki oliwy sól, pieprz Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na oliwie w głębokiej patelni. Gdy cebula zmięknie wsypać ryż(...)bulionu, aż ryż wchłonie całość i stanie się z zewnątrz miękki, a w środku al dente. Doprawić pieprzem i solą.  Zdjąć z ognia, wsypać starty parmezan i dodać masło. Wymieszać i przełożyć na talerze. Posypać posiekaną natką lub bazylią. Ten przepis bierze udział w akcji

wyzwania kuchenne
Rolada z perliczki 227

przesuszone, Co ważne - wydajne. Taka porcja to 6 plastrów rolady. Polecam   składniki 1 perliczka sól pieprz farsz 1/2 cebuli drobno pokrojonej 2 zabki czosnku, posiekane 3 - 4  łyzki masła 1/4 kubeczka bułki tartej 4 suszone figi drobno pokrojone 1/2  łyżki listków tymianku 2 łyżki koniaku ok 6 plasterków boczku,  prosciutto   lub  innej suszonej szynki(...)żeby zakryć mięso) przygotowanie Farsz na patelni rozgrzać część masła, usmażyć do miękkości cebulę , pod koniec dodać na 1 minutę posiekany czosnek. Cebulę z czosnkiem przełożyć do miski Na patelni rozgrzać resztę masła i obsmażyć w nim bułkę. Dodać do cebuli, dołożyć figi, tymianek, dolać koniak i dobrze wymieszać. Perliczka Perliczkę umyć, osuszyć a następnie wyluzować czyli pozbawić ptaka kości

Stare Gary
Makaron z cukinią 205

Składniki: ok 250 g makaronu 1 średnia cukinia 1 ząbek czosnku 1 mała cebulka 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Cukinię umyć, odkroić dwa końce i zetrzeć na tarce jarzynowej. 2. Cebulkę drobno posiekać, czosnek zmiażdżyć. 3. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i cukinię i dusić pod przykryciem do miękkości. 4. Makaron ugotować

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania