piątku chodzi za mną jakieś choróbsko. Gdy łapie mnie przeziębienie Piotrek przeważnie robi mi kanapki z masłem i czosnkiem, gdyż czosnek to naturalny antybiotyk. Z dzieciństwa pamiętam jak mama wciskała wtedy we mnie mleko z czosnkiem i miodem (ohyda). Natomiast ja gdy mnie łapie przeziębienie gotuję zupę czosnkową zagęszczaną razowym chlebem, którą potem miksuję na krem. Taka zupa jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapraszam :) Składniki : 800 g pomidorów z puszki 30 g masła 2 rozgniecione ząbki czosnku sól, pieprz. parmezan 20 dag mięsa mielonego 1 łyżka oliwy 250 g makaronu spaghetti Wykonanie : Mięso podsmaż na oliwie. Pomidory w raz z zalewą przetrzyj przez sitko. W dużym rondlu rozgrzej masło i oliwę, dodaj czosnek i chwilkę podsmaż. Dodaj pomidory i zagotuj. Dodaj
Sama słodycz i szczypta chilibądź kolacji na ciepło. Idealnie rozgrzewa. Składniki : * 2 torebki ugotowanego ryżu * 600g pieczarek * cebula * duża łyżka masła * duża łyżka oleju rzepakowego * sól , pieprz cayenne * czosnek * koperek Na maśle z olejem zeszklić cebulę , dodać pieczarki i wszystko razem poddusić. Można dodać posiekany czosnek. Dodać przyprawy. Wymieszać dokładnie z ryżem. Ryż podawać posypany koperkiem
Magiczne Życie Martyrosołowa, sól, pieprz, bazylia ,oregano, zioła prowansalskie. 1. Ugotować makaron. 2. Usmażyć pierś z kurczaka, np. w przyprawie gyros, bądź opruszając ją jedynie solą i pieprzem. 3. Na maśle zeszlić czosnek oraz cebulę. Dodać szpinak. Po kilku minutach podlać szklanką bulionu drobiowego. Dodać śmietanę oraz doprawić. 4. Dodajemy kurczaka. Danie można zaostrzyć dodając świeże pomidorki koktajlowe na talerz oraz posypać
Kuchnia Pełna Pasjiprawym, górnym rogu bloga, a słowniczek możecie poczytać tutaj . Składniki na 3 porcje: 6 plastrów schabu (30 dag) 25 dag szpinaku świeżego lub mrożonego 2 ząbki czosnku 0,5 łyżki masła do szpinaku 4 łyżki śmietany – u mnie 18% 600 ml bulionu drobiowego Liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego Sól Pieprz 0,5 łyżeczki przyprawy do kuchni włoskiej Kamis(...)inne ulubione zioła Mąka pszenna Olej Przygotowanie: Czosnek posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać na patelnię szpinak (świeży drobno pokroić, mrożony poczekać aż się rozmrozi). Dusić kilka minut. Na koniec dodać jedną dużą łyżkę śmietany. Posolić i popieprzyć do smaku i jeszcze chwilę dusić. Schab rozbić na cienkie kotlety. Opruszyć solą i pieprzem z obu stron. Nakładać na brzeg
Fabryka pomysłówłyżka cukru łyżeczka soli 2 piersi z kurczaka duża cebula 4 ząbki czosnku 400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 40 g masła sos pomidorowy, sól, pieprz, czosnek w proszku kilka pieczarek ok. 100 g żółtego sera ok. 100 g sera pleśniowego blue Pizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy(...)olejem i odkładamy z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny). Szpinak rozmrażamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Kurczaka kroimy w drobną
Słodka Stronaprzepisem rozpoczynam też moją współpracę z firmą mleczarską Mlekovita.Przydatne linki znajdziecie na końcu wpisu Składniki: 30 dag filetu z łososia sól świeżo mielony pieprz 1/2 cytryny 3 łyżki masła z czosnkiem Mlekovita pól pęczka koperku 200 ml śmietany 12% Mlekovita Wykonanie: Filet z łososia oprószamy dokładnie solą i pieprzem, zawijamyw folię aluminiową, podpiekamy ok 15 minut w temp
Z Majeczką w kuchninakładam ciepłe skarpety. Jeśli odczuwam ból gardła stosuję płukankę - suszone zioła lub herbatkę szałwiową zaparzam, ostudzam, później płuczę gardło. Grzeję mleko i dodaję łyżeczkę miodu ( można dodać czosnek lub masło ja nie przepadam) piję ciepłe. Sok malinowy zalewam przegotowaną wodą popijam. Gdy mam kaszel kupuję buraka, wycinam środek zasypuję cukrem i czekam aż będzie sok, który popijam co pewien
NA MOIM TALERZUpomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½ limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata(...)skóry. Cebulę, chilli, marchewkę, bataty i papryki kroimy w kosteczkę. Bataty najlepiej aby pokroić w około 1,5-2 cm kosteczkę, wtedy ugotują się szybciej. Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę. Czosnek siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy do smażącej się cebuli. Dodajemy paprykę, chili oraz marchewkę. Smażymy przez około 3 minuty. Warzywa przekładamy do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy
Mania Gotowaniapomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½ limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki zielnej lub czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia(...)przyprawiamy kurczaka. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce. Cukinię i bakłażana obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, marchewkę, cukinię, bakłażana i papryki kroimy w kosteczkę. Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę. Czosnek siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy do smażącej się cebuli. Dodajemy paprykę, chili oraz marchewkę. Smażymy przez około 3 minuty. Warzywa przekładamy do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy
Mania Gotowaniapieczenia) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 300g szpinaku mrożonego 200g makaronu 100g żółtego sera 100g sera pleśniowego 3 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła Sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pierś z kurczaka oprószamy solą oraz pieprzem z obu stron i smażymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor(...)Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dorzucamy do tego dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Po chwili dorzucamy rozmrożony szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy woda całkowicie odparuje zdejmujemy szpinak z gazu. Żółty ser trzemy na tarce o dużych oczkach, a ser pleśniowy kroimy w kostkę. Sery mieszamy ze śmietaną oraz jajkami i doprawiamy pieprzem. Składamy potrawę
Kolizje Smakówbulionu warzywnego 7 sporych marchewek 1 średnia czerwona cebula (może być zwykła) 6 średniej wielkości ziemniaków 10-15 ząbków czosnku (w zależności od Waszych upodobań) 3 łyżeczki rozdrobnionego koperku 1/4 szklanki śmietanki 36% 2-3 łyżki masła do smażenia przyprawy: 1łyżeczka kolendry rozdrobnionej w moździerzu, curry, imbir mielony, świeżo starta gałka muszkatołowa, chili, papryka słodka, świeżo zmielony pieprz oraz sól(...)cebulę i czosnek siekamy na jak najdrobniejszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wykładamy na nią kostkę cebuli i szklimy. Odstawiamy na bok. Na drugiej patelni również rozgrzewamy masło, wykładamy posiekany czosnek - i smażymy aż do zarumienienia, kolejno dodajemy dobrze osuszoną kostkę z ziemniaków i smażymy je aż do uzyskania lekko złotego koloru na powierzchni. Zeszkloną cebulę i pokrojoną
Symfonia Smakówzapraszam na ciasto makaronowe. I przy okazji spełniam prośbę mięsnych niejadków ;) Wege Spaghetti Pie makaron spaghetti 1-1,5 szklanki żółtego startego sera 2 jajka 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku zioła prowansalskie, sól, pieprz puszka pomidorów 1 łyżka oliwy z oliwek 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka pieczarek 1 mała puszka kasztanów jadalnych kilka różyczek kalafiora(...)przelewałam zimną wodą. Masło, ser i jajka połączyłam i wymieszałam z ciepłym makaronem. Odstawiłam na 5-7min., aby makaron rozpuścił i wchłonął masło. Na oliwie podsmażyłam starty ząbek czosnku i pieczarki. Po chwili zalałam pomidorami, dodałam przyprawy i dusiłam do zredukowania wody. Sos powinien być raczej gęsty. Tortownicę wyłożyłam makaronowym ciastem (brzegi powinny być nieco wyższe). Spód
bastalenaząbki czosnku - 1 łyżka płynnego miodu - sól - pieprz - odrobina soku z limonki lub octu winnego -pół łyżeczki kozieradki MARYNATA: - 3-4 łyżki sosu słodko-ostrego - 3 ząbki czosnku - pół łyżeczki zmielonej soli morskiej - pieprz ( opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Krewetki rozmrażamy i oczyszczamy z pancerzy i ogonków. Następnie mieszamy składniki do marynaty i wrzucamy w nią krewetki. Odstawiamy na 30-40 min. Wodę(...)panierka). Następnie kroimy kapustę bok choy, tak aby twarde końcówki były oddzielnie, a liście oddzielnie (końcówki będziemy smażyć najpierw aby zmiękły). Na maśle podsmażamy czosnek i dodajemy końcówki kapusty, solimy. Następnie dodajemy grzybki mun, podsmażamy 5 min i dodajemy miód, pieprz i kozieradkę. Dusimy wszystko 5-10 min. Teraz musimy rozrobić
Zainspiruj się kuchnią