masło czosnek - 2197 przepisów (strona:16/147)

Steak z rostbefu 237

proste danie i lubi proste składniki i dodatki. Do przygotowania steak'a użyłem: steak'a z rostbefu wołowego o grubości około 3 cm (około 250 gram), 20 gram masła, ząbka czosnku, 4 małych ziemniaków, 6 pomidorków koktajlowych, garści rukoli, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soku z 1/2 cytryny, odrobiny suszonego rozmarynu. Klucz do przygotowania dobrego steak'a to solidny(...)włączoną funkcją grilla w temperaturze 180 stopni na 20 minut. Następnie obniżyłem temperaturę w piekarniku do 90 stopni. 20 gram masła dokładnie wymieszałem z odrobiną soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, odrobiną suszonego rozmarynu i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. 2 łyżki oliwy wymieszałem dokładnie z sokiem z połowy cytryny, odrobiną soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu. Na talerzu ułożyłem garść

Wyprawy kulinarne
Dynia faszerowana z boczkiem 207

ciepłej, ten przepis zdecydowanie bardziej przypadł mi do gustu. Dynia bardzo smaczna, moim zdaniem porcja dla 3 - 4 osób. składniki 1 niewielka piżmowa dynia  2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki masła  olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do nadziania 80 - 100g boczku wędzonego (pokrojony w drobną kostkę ) 1 cebula ( pokrojona w kostkę ) 100 g sera cheddar startego(...)pół wzdłuż i wyjąć łyżką  nasiona i włókna . Umieścić w naczyniu do pieczenia,  do każdego otworu który powstał po wyjęciu pestek i włókien, włożyć  posiekany czosnek i łyżkę masła, a następnie skropić dynię  oliwą posypać solą i pieprzem.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190st. C i piec ok 1 godziny, aż miąższ dyni będzie miękki

Stare Gary
Makaron w sosie krewetkowym 254

zawdzięczamy A., który zamiast sałatki wolał konkret, rzucając hasło: makaron :) Składniki na 2 porcje: 200-250g makaronu ½ papryczki chili Ok. 1 łyżeczka posiekanej pietruszki 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 150 g śmietany – 18 % 150 g rozmrożonych krewetek koktajlowych/ obranych grenlandzkich Sól Pieprz Przygotowanie: Czosnek i chili posiekać. Zeszklić na maśle. Dodać pietruszkę i krewetki. Smażyć

Fabryka pomysłów
Dlaczego jeszcze, warto polubić jesień? 148

ciut za dużym swetrem). Kolejne danie z cyklu pach, pach 15 minut i gotowe. KREM CUKINIOWY Składniki: 1 duża cukinia 5-7 niedużych ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku ¼ kostki masła 1 kostka rosołowa (chyba że macie bulion ale zupa z założenia ma być szybka, więc używam tego niepoprawnego dodatku ;)) 10 ziarenek pieprzu (tak, tak zupa powinna być pieprzna(...)ziela angielskie 2 listki laurowe Świeża szałwia W imię zasady kuchni francuskiej – masła nigdy za wiele, do garnka wrzucamy ¼ kostki masła. Gdy masełko się rozpuści dorzucamy 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i wyciśnięte ząbki czosnku. Całość podsmażamy. Następnie dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kilku minutach pokrojoną w kostkę cukinię (bez pestek

Brzuszki Łakomczuszki
Czarny makaron z łososiem (tagliatelle al nero di seppia con salmone) 200

porcje: 4 kawałki łososia bez ości (po 150 g) 250 g czarnego makaronu (barwionego sepią) 100 g śmietany kremówki 100 g słodkiej śmietany 18 % 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki białego wytrawnego wina biały pieprz sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Łososia opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, doprawić solą i białym pieprzem. Na patelni rozgrzać(...)masło, wrzucić bardzo drobno posiekany czosnek. Delikatnie zrumienić. Dolać wino, następnie położyć łososia. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 8-10 minut. Gotowego łososia wyjąć i trzymać w cieple (można zawinąć w folię aluminiową). Do patelni po łososiu wlać obie śmietanki, zamieszać i gotować przez chwilę, aż sos trochę się zredukuje. Doprawić solą i białym pieprzem. Makaron wymieszać

Oryginalny smak
Faszerowana dynia 241

natomiast lubicie np. sosy na bazie pleśniowego sera - taki farsz na pewno będzie Wam smakował. A dynia piżmowa jest pyszna ! składniki 1 piżmowa dynia  2 ząbki czosnku , drobno posiekane 2 łyżki masła  olej rzepakowego lub oliwa z oliwek orzechy włoskie 50  - 60g , lekko uprażone  i bardzo grubo posiekane ( zostawić kilka do posypania) 100 g sera pleśniowego(...)pół wzdłuż i wyjąć łyżką  nasiona i włókna . Umieścić w naczyniu do pieczenia ,  do każdego otworu który powstał po wyjęciu pestek i włókien, włożyć  posiekany czosnek i łyżkę masła, a następnie skropić dynię  oliwą posypać solą i pieprzem. . Wstawić do  w piekarnika rozgrzanego do 190st. C i piec ok 1 godziny, aż miąższ dyni będzie

Stare Gary
Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem 255

doprawiony jest naprawde pyszny. Składniki: makaron cannelloni ok. 20 szt op.szpinaku mrożonego 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 3 ząbki czosnku średnia cebula ok. 20 dag sera żółtego sera (plastry albo kostka ) przyprawy:oregano, bazylia , sól , pieprz łyżka masła łyżka oleju jajko Sos beszamelowy(...)łyżki masła 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl. mleka 3/4 szkl. wody Przygotowanie farszu Czosnek i cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy masło i wrzucamy czosnek, który lekko szklimy. Pózniej  wsypujemy na patelnię posiekaną cebulę. Do tego dokładamy szpinak i całośc podgrzewamy do momentu odparowania wody.   Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso az zrobi

Słodkości i nie tylko
Kotleciki łososiowo - ziemniaczane "FUJ - ALE DOBRE!!!" (bezglutenowe) 245

najlepsze są te co zostały z dnia wczorajszego, ja tam specjalnie gotuję dzień wcześniej więcej, aby zostało;-) około 300 dkg świeżego łososia  1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki masła klarowanego 1 jajko 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego około 1 łyżki koperku około 1 łyżki pietruszki sól - u mnie najzdrowsza, czyli himalajska różowa pieprz - u mnie(...)małej ilości wody z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Odcedzamy, rozdrabniamy na małe kawałki. 2. Cebulę kroimy na kosteczkę i podsmażamy na 1 łyżeczce masła klarowanego, na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy nie dłużej niż jedną min. - inaczej czosnek zgorzknieje. Cebulę z czosnkiem wystudzamy. 3. Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków;-) 4. Wszystko łączymy: ziemniaki, ugotowanego łososia, zeszkloną

Restauracyjka Literacka
Alternatywna zupa dyniowa 157

może nieco się przejadły... Zupa z dynią Składniki: (na 4-6 porcji) 900 g oczyszczonej dyni bez skóry 4 ziemniaki 200 g pomidorów z puszki 2 łyżki masła 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 l bulionu listki z 2 gałązek bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)sól pieprz dodatkowo: 200 g bekonu w plasterkach Dynię pokroić w kostkę. Ziemniaki i cebulę obrać, również pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. W dużym garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, chwilę smażyć, następnie dodać dynię. Gdy warzywa wchłoną tłuszcz, dodać pomidory z puszki, podsmażyć. Zalać całość bulionem i gotować 10 minut. Dodać ziemniaki, bazylię i tymianek, gotować przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem z groszku z parmezanem 199

czosnku 450g zielonego groszku (mrożonego) 1,2l wywaru warzywnego lub mięsnego sok z połowy limonki 3 czubate łyżki startego parmezanu sól i pieprz do smaku kilka gram masła do podsmażenia pora z czosnkiem 2 plasterki szynki lub boczku 1 suszony pomidor w oliwie Sposób przygotowania: Pora przekroić na pół i pokroić w paski grubości 1cm. Czosnek posiekać. W garnku(...)litry) roztopić masło i poddusić pora z czosnkiem pod przykrywką. Dolać wywar i wsypać groszek. Doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 minut do miękkości pod przykrywką. Zdjąć z ognia. Zmiksować dokładnie blenderem ręcznym.Doprawić solą i pieprzem. Wlać sok z limonki, wsypać parmezan. Postawić ponownie na ogniu. Gotować kolejne 10 minut bez przykrywki. W tym czasie podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę

W kuchni wieczorem
Masło czosnkowe z natką pietruszki 173

Post Masło czosnkowe z natką pietruszki pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Makaron ze szpinakiem i mascarpone 199

rurki makaronu. Pachnący aromatem czosnku szpinak. Kremowy sos na bazie mascarpone. Pycha!   Składniki: 250 g makaronu penne; 250 g mrożonego szpinaku; 250 g mascarpone; 3 ząbki czosnku; Sól; Pieprz; Czubata łyżka masła; 50 g twardego dojrzewającego sera np. grana padano - opcjonalnie.   Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szpinak rozmrozić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę(...)roztopione na patelni masło wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać. Następnie dodać szpinak i podsmażać, aż cała woda wyparuje a liście staną się miękkie. Do podsmażonego szpinaku z czosnkiem dodać mascarpone, podsmażać, aż serek się roztopi i połączy ze szpinakiem. Sos przyprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z sosem. Podawać oprószony wiórkami twardego sera (opcjonalnie). SMACZNEGO!   Uwagi

Gospodyni Miejska
Jesienny przepis na owoce morza z makaronem, dynią i rukolą 249

koniecznie przetestujcie ten przepis :)  Składniki: makaron owoce morza lub krewetki (małe opakowanie ok. 150 - 200 g) garść rukoli dynia, ok 200 g łyżka masła 100 ml śmietany 2 ząbki czosnku łyżka(...)sosu rybnego sól, pieprz Wykonanie: Owoce morza przekładamy na patelnie, by powoli, w temperaturze pokojowej zaczęły się rozmrażać. dynię kroimy w plastry grubości kilki milimetrów, wraz z rozdrobnionym czosnkiem i łyżką masła dodajemy na patelnię. W tym czasie najlepiej jest włączyć wodę do ugotowania makaronu, który wrzucamy do wrzątku i przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Polecam makaron barwiony sephią

Taste Of My Day
PSTRĄG Z PATELNI 230

Składniki: 2 pstrągi,  ząbek czosnku,  sklarowane masło do smażenia,  koperek cebulka majeranek sól pieprz cytryna Przygotowanie: Pstrągi należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie zarówno z wierzchu, jak i w środku posolić, oprószyć pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Czosnek, koperek, majeranek, cebulkę należy posiekać i wymieszać. Tą smakowitą mieszanką należy wypełnić pstrągi i wstawić

Walijskie Pichcenie
Lasagne z bakłażanem i sosem z dyni! 230

bakłażana - 5 jajek - serek śmietankowy - chili świeże - 1 szalotka - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 7 małych oscypków wędzonych Wykonanie: - posiekaj cebulę- szalotkę i czosnek, zeszklij na maśle - dynię kroimy ze skórą, usuwamy pestki, pieczemy w piekarniku przez 45 minut. - miąższ oddzielamy od skórki - w dużej misce zmiksuj miąższ z dyni, podsmażoną cebulkę i czosnkiem, serek śmietankowy, jajka

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania