masło czosnek - 2197 przepisów (strona:13/147)

Łosoś z puree szpinakowym i brokułowym - czyli zielono mi ;-))) 191

Składniki na puree ziemniaczano - szpinakowe - ugotowane ziemniaki - uduszony szpinak na maśle - ząbek czosnku - kilka listków pietruszki posiekanych bardzo drobno - łyżka masła - 2 łyżki jogurtu greckiego Wszystkie składniki mocno ubijamy tłuczkiem, na gładką masę.  Składniki na puree brokułowe: - 1 brokuł ugotowany w osolonej wodzie - 1/3 serka Ricotta Brokuły po ugotowaniu bardzo dobrze odsączamy, mieszamy z serkiem i za pomocą tłuczka

SMYKWKUCHNI
Krem z dyni z szafranem i migdałami 138

krem z dyni.A żeby coś urozmaicić dodałam podprażone płatki migdałów i kilka płatków szafranu.Wyszło smacznie. Składniki: dynia obrana 2 kg bulion drobiowy 2 l masło 1 łyżka cebula 1 szt czosnek 4 ząbki sól,imbir do smaku szafran płatki(...)migdałów 50 g Przygotowanie: Dynię obrać z skórki i oczyścić z nasion.Pokroić w kostkę.Cebulę obrać pokroić w kostkę,czosnek obrać i drobno pokroić.Roztopić w garnku masło dodać cebulę,czosnek i lekko podsmażać cały czas mieszając.Dolać bulion i dodać pokrojoną dynię.Gotować do miękkości dyni.Zmiksować blenderem na krem,doprawić do smaku.Migdały podprażyć na suchej patelni.Krem

Ala piecze i gotuje
C - Naleśniki ze szpinakiem i fetą 149

przed pierwszym naleśnikiem, wylewać cienką warstwę ciasta  i smażyć naleśniki na złoty kolor. Składniki na farsz: opakowanie szpinaku (świeży lub mrożony) kostka sera Feta 3-4 ząbki czosnku łyżka masła pieprz Rozgrzać masło na patelni, wrzucić szpinak i posiekany drobno czosnek.  Smażyć do momentu, kiedy odparuje nadmiar wody, następnie dodać fetę, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wytrawne tartaletki ze szpinakiem i łososiem 327

szczypta soli na farsz: opakowanie mrożonego szpinaku (liście)              3 łyżki masła              3 ząbki czosnku              150 g łososia wędzonego na ciepło              200 g śmietany(...)wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę, aby się schłodziło. W międzyczasie usmażyć szpinak na maśle, pod koniec doprawiając czosnkiem, solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Po schłodzeniu kruche ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 6 równych części i każdą rozwałkować na placek o średnicy nieco

wyzwania kuchenne
SZPINAK Z CZOSNKIEM I SZYNKĄ 172

przygotowuję to bardzo klasycznie:  podsmażając z czosnkiem, szynką i odrobiną śmietany :)) i podaję z jajkiem sadzonym lub w koszulce. Składniki: 500 g świ eżego szpinaku łyżka klarowanego masła 2 ząbki czosnku 1 łyżka śmietany 200g szynki Wykonanie: Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekany czosnek, a następnie dodajemy umyty i obrany z twardszych ogonków szpinak. Podsmażamy

Walijskie Pichcenie
Pizza z kozim serem, figami, kurkami i szpinakiem 195

figi ok 200 g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożony w liściach) 200 g kurek 2 ząbki czosnku 1 mały kartonik pasty pomidorowej suszone oregano świeża bazylia sól, pieprz granulowany czosnek oliwa łyżka masła sos: do pasty pomidorowej dodajemy łyżkę oliwy oraz suszone oregano. szpinak smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Kurki czy ś cimy szczoteczką pod bieżącą wodą(...)smażymy na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i granulowanego czosnku. Figi kroimy na ósemki Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozkruszone drożdże oraz przyprawy.Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Rozwałkować na placek grubości

Bon Appetit Małgorzaty
Chłodnik litewski z mascarpone i z przegrzebkami 146

rzodkiewek 1 łyżeczka cukru sok z cytryny (do zupy i przegrzebek) sól, pieprz do smaku szczypiorek koperek (do zupy i do przegrzebek) 1 opakowanie - mrożone przegrzebki 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy Chłodnik: Botwinkę myjemy, kroimy z łodygami i obranymi buraczkami. Z alewamy wrzątkiem, zakwaszamy sokiem z cytryny, aby pozostał ładny kolor. Oraz dodajemy łyżeczkę cukru(...)wlewamy do zupy. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i koperek oraz warzywa.  Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dekorujemy kleksami ze śmietany Przegrzebki: Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy 1 łyżkę oliwy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koperek. Na tym maśle smażymy przegrzebki po 3 minuty z każdej strony. Doprawiamy solą. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. I gotowe

Bon Appetit Małgorzaty
Pstrąg Grillowany z Masłem Czosnkowym 221

średnie pstrągi sok z połowy cytryny kilka plasterków cytryny sól morska pieprz młotkowany z kolendrą Kamis olej rzepakowy Biooil Masło Czosnkowe: masło sól ziołowa kilka ząbków czosnku Wykonanie: Najpierw przygotowujemy masło czosnkowe, które oczywiście możemy zrobić kilka dni wcześniej. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z wyciśniętymi ząbkami czosnku i solą ziołową. Wstawiamy do lodówki i zabieramy się za rybę

Blondynka Gotuje
Pierś z kurczaka z masłem czosnkowym serem i zapiekanymi ziemniakami 207

Smaczne, wyraziste, a zarazem rozpływają się w ustach. Składniki: 1duża podwójna pierś z kurczaka, bułka tarta, jajko, mąka, ser żółty, 3 duże łyżki masła, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 0,5 kg ziemniaków, olej, papryka ostra Przygotowanie: 1. Przygotowujemy masło czosnkowe. 3 duże łyżki masła ucieramy z 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem, możemy dodać także zioła prowansalskie. 2. Pierś

Kuchnia Pełna Pasji
Łosoś faszerowany masłem ziołowym zapiekany z ziemniakami 195

Czas przygotowania: 60 minut ( w tym 45 minut pieczenia) Ilość porcji: 3 Składniki: 500g filetu z łososia 500g ziemniaków Biała część z pora Pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 20g masła 2 łyżki oliwy 50g żółtego sera Starta skórka z 1 cytryny Biały pieprz, sól Nastawiamy w garnku osoloną wodę. Ziemniaki obieramy oraz myjemy. Kroimy je na mniejsze części(...)przekładamy do naczynia do zapiekanek. Czosnek obieramy oraz przeciskamy przez praskę bezpośrednio na ziemniaki. Posypujemy je odrobiną soli, pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Natkę pietruszki myjemy oraz siekamy, dzielimy na dwie część. Jedną połowę dodajemy do warzyw i całość mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 30 minut. W między czasie masło mieszamy z pozostałą natką, skórką cytryny

Kolizje Smaków
Breakfast with You #7 Baked tomatoes and garlic butter 181

wiadomo "prawie" robi wielką różnicę. Smacznej niedzieli! Zapiekane pomidory i tosty z masłem czosnkowym 4 kromki chleba żółty ser 1 kiełbaska 2 średnie pomidory zioła prowansalskie ząbek czosnku 1-2 łyżki masła oliwa do skropienia sól do smaku Pomidory umyłam, osuszyłam i nacięłam w 3-4 miejscach do mniej więcej połowy. Posoliłam. Podpiekałam przez 10min. w 150st. W międzyczasie przygotowałam(...)tosty. Masło rozpuściłam w miseczce, dodałam starty czosnek i łyżeczkę ziół. Wymieszałam i lekko ściętym masłem posmarowałam chleb. Następnie ułożyłam plasterki kiełbaski i sera żółtego. Włożyłam do zapieczenia. Pomidory wyjęłam z piekarnika, nacięcia wypełniłam plasterkami żółtego sera, posypałam ziołami oraz skropiłam kilkoma kroplami oliwy. Dopiekłam jeszcze przez 5min

bastalena
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą 199

uwielbiam prawie wszystko co zapiekane Składniki: 15 rurek cannelloni 3 łyżki startego parmezanu do posypania Farsz: 500 g szpinaku (użyłam rozdrobniony, mrożony) 250 g ricotty 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka startego parmezanu sól, pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki maki 2 szklanki mleka szczypta gałki muszkatołowej sól biały pieprz Przygotowanie(...)Szpinak przekładamy do szerokiego rondelka, dodajemy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę gotujemy, aż woda odparuje. Szpinak studzimy i dokładnie mieszamy z ricottą, parmezanem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym farszem wypełniamy rurki (nie gotujemy) za pomocą rękawa cukierniczego. Jeżeli nie mamy, wypełniamy farszem duży woreczek do mrożonek, obcinamy jeden z narożników i nadziewamy rurki

Oryginalny smak
Pasta z wątróbki drobiowej 185

ząbki czosnku ok. 100 g miękkiego masła sól pieprz przygotowanie Wątróbkę umyć, oczyścić i na parę godzin zamoczyć w mleku. Cebulę pokroić w kostkę , zeszklić na maśle, dodać pokrojony drobno czosnek i jeszcze chwilę podsmażać. Zdjąć z patelni i odstawić na bok .Wątróbkę wyjąć z mleka , osuszyć , włożyć na patelnię i smażyć ze wszystkich stron, aż się lekko zrumieni(...)masłem, posolić i popieprzyć, przestudzić.  Przy pomocy blendera, zmiksować wątróbkę na gładką masę, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodać więcej czosnku. Jeżeli masa wyda nam się za "ciężka" możemy dodać więcej masła. Przełożyć do miseczki i schładzać minimum przez godzinę w lodówce. Bardzo smaczna pasta np na grzankach z bagietki. Smacznego

Stare Gary
tortilla ze szpinakiem i serem feta 175

mój ukochany szpinak <3  pół dużej cebuli 3 ząbki czosnku 10 kostek szpinaku pół kostki fety  masło klarowane   4 placki tortilla sól, pieprz, bazylia Czosnek podsmażamy na maśle klarowanym , dorzucamy cebulę  jak cebula się zeszkli dorzucamy szpinak. Jak już się rozmrozi przyprawiamy pieprzem. Fetę kroimy w kostkę i dorzucamy, mieszamy i znów doprawimy. W między

Cukier&Puder
Minestrone - zupa z mieszanych warzyw 200

łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone w plasterki 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 300g cukinii - pokrojona w kostkę, sporą 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku, startego 1,5 l  bulionu z kurczaka 2  łyżki pasty pomidorowej 1 puszka ciecierzycy, osączona 600 g  pokrojonych  w kostkę pomidorów,( obranych) 1 łyżka bazylii(...)łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1 szklanka drobnego makaronu (opcjonalnie) parmezan do posypania przygotowanie W dużym rondlu, podsmażyć marchew, seler i cebulę, na oleju i maśle, do miękkości. Dodać czosnek  i cukinię, mieszać i smażyć jeszcze  1 minutę Wymieszać z bulionem, pastą pomidorową, ciecierzycą, pomidorami,  pietruszką, bazylią, oregano i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania