masło czosnek - 2197 przepisów (strona:13/147)

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką w sosie pomidorowym 225

makaronu penne; 200 g pieczarek; 200 g dobrej jakości wędliny (u mnie szynka drobiowa); 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30% ); 2 średnie cebule; 2 ząbki czosnku; 3 łyżki masła; 1/2 pęczka natki pietruszki; 250 ml zimnej wody; 1/2 łyżeczki oregano; 150 g startej mozzarelli; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany makaron przełożyć(...)przez praskę. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Na rozpuszczonej na patelni 1 łyżce masła podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszkloną cebulę wraz z czosnkiem dodać do miski z makaronem i wymieszać. Następnie na patelni ropuścić kolejną łyżkę masła i poddusić na niej pieczarki

Gospodyni Miejska
FASOLKA SZPARAGOWA 107

młodziutkich warzyw. A warzywka nie byle jakie bo z mamusinego ogródka ;) SKŁADNIKI: 300 g fasolki szparagowej zielonej 300 g fasolki szparagowej żółtej kilka młodziutkich marchewek 1 łyżka klarowanego masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej sól A jak to zrobić: Fasolkę umyć i poodcinać z niej końcówki. Gotować w osolonej wodzie, aż zmięknie, odcedzić. Marchewki oskrobać, ugotować al dente(...)również odcedzić Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę przesmażyć, uważając aby czosnek się nie przypalił. Dodać fasolkę i marcheweczki, delikatnie podsmażyć, mieszając aby warzywa obtoczyć w maśle. Na koniec dodać bułkę tartą i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło

Kuchnia w opałach
N... Nouilles Savoisiennes ze szpinakiem i boczkiem! 188

Włoch, co nie zmienia faktu, że wszelkie modyfikacje są dozwolone i nie są herezją ;) Składniki: 3 szklanki makaronu 250g szpinaku (u mnie mrożony) 200g boczku 2 ząbki czosnku 1/2 szklanka parmezanu 1łyżka masła 1/2 jogurtu naturalnego sól, pieprz, czosnek granulowany Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzamy, zostawiamy na boku.  Na patelni na maśle podsmażamy podkrojony

Kitchens Alphabet
Udka z kurczaka pieczone z ziemniakami 238

kurczaka pieczone z ziemniakami. Ziemniaczki będą się piekły wewnątrz filetów z udek.     Składniki: Ilość składników dobieramy według potrzeb -udka z kurczaka -małe ziemniaki -marchew -por -czosnek -natka pietruszki -masło -przyprawa do kurczaka -słodka papryka    Udka pozbawiamy kości. Ziemniaki obieramy. Wszystko przyprawiamy słodką papryką i przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na czas przygotowania warzyw.    Czosnek kroimy(...)drobniutką kostkę, marchew i pora kroimy w plasterki. Czosnek dokładnie mieszamy z masłem. Udka delikatnie rozbijamy. Na filecie rozsmarowujemy porcję masła i posypujemy natką pietruszki.    Układamy lekko ponacinany ziemniak, zwijamy fileta i spinamy.    Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy marchew i pora. Na warzywach układamy przygotowane mięso.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Łosoś z puree szpinakowym i brokułowym - czyli zielono mi ;-))) 178

Składniki na puree ziemniaczano - szpinakowe - ugotowane ziemniaki - uduszony szpinak na maśle - ząbek czosnku - kilka listków pietruszki posiekanych bardzo drobno - łyżka masła - 2 łyżki jogurtu greckiego Wszystkie składniki mocno ubijamy tłuczkiem, na gładką masę.  Składniki na puree brokułowe: - 1 brokuł ugotowany w osolonej wodzie - 1/3 serka Ricotta Brokuły po ugotowaniu bardzo dobrze odsączamy, mieszamy z serkiem i za pomocą tłuczka

SMYKWKUCHNI
Krem z dyni z szafranem i migdałami 130

krem z dyni.A żeby coś urozmaicić dodałam podprażone płatki migdałów i kilka płatków szafranu.Wyszło smacznie. Składniki: dynia obrana 2 kg bulion drobiowy 2 l masło 1 łyżka cebula 1 szt czosnek 4 ząbki sól,imbir do smaku szafran płatki(...)migdałów 50 g Przygotowanie: Dynię obrać z skórki i oczyścić z nasion.Pokroić w kostkę.Cebulę obrać pokroić w kostkę,czosnek obrać i drobno pokroić.Roztopić w garnku masło dodać cebulę,czosnek i lekko podsmażać cały czas mieszając.Dolać bulion i dodać pokrojoną dynię.Gotować do miękkości dyni.Zmiksować blenderem na krem,doprawić do smaku.Migdały podprażyć na suchej patelni.Krem

Ala piecze i gotuje
C - Naleśniki ze szpinakiem i fetą 141

przed pierwszym naleśnikiem, wylewać cienką warstwę ciasta  i smażyć naleśniki na złoty kolor. Składniki na farsz: opakowanie szpinaku (świeży lub mrożony) kostka sera Feta 3-4 ząbki czosnku łyżka masła pieprz Rozgrzać masło na patelni, wrzucić szpinak i posiekany drobno czosnek.  Smażyć do momentu, kiedy odparuje nadmiar wody, następnie dodać fetę, wymieszać, doprawić do smaku pieprzem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wytrawne tartaletki ze szpinakiem i łososiem 311

szczypta soli na farsz: opakowanie mrożonego szpinaku (liście)              3 łyżki masła              3 ząbki czosnku              150 g łososia wędzonego na ciepło              200 g śmietany(...)wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę, aby się schłodziło. W międzyczasie usmażyć szpinak na maśle, pod koniec doprawiając czosnkiem, solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C. Po schłodzeniu kruche ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 6 równych części i każdą rozwałkować na placek o średnicy nieco

wyzwania kuchenne
SZPINAK Z CZOSNKIEM I SZYNKĄ 164

przygotowuję to bardzo klasycznie:  podsmażając z czosnkiem, szynką i odrobiną śmietany :)) i podaję z jajkiem sadzonym lub w koszulce. Składniki: 500 g świ eżego szpinaku łyżka klarowanego masła 2 ząbki czosnku 1 łyżka śmietany 200g szynki Wykonanie: Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekany czosnek, a następnie dodajemy umyty i obrany z twardszych ogonków szpinak. Podsmażamy

Walijskie Pichcenie
Pizza z kozim serem, figami, kurkami i szpinakiem 183

figi ok 200 g świeżego szpinaku (ewentualnie mrożony w liściach) 200 g kurek 2 ząbki czosnku 1 mały kartonik pasty pomidorowej suszone oregano świeża bazylia sól, pieprz granulowany czosnek oliwa łyżka masła sos: do pasty pomidorowej dodajemy łyżkę oliwy oraz suszone oregano. szpinak smażymy na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Kurki czy ś cimy szczoteczką pod bieżącą wodą(...)smażymy na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i granulowanego czosnku. Figi kroimy na ósemki Ciasto: Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozkruszone drożdże oraz przyprawy.Zrobić wgłębienie i dodać oliwę z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą mleka.Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiem Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h. Rozwałkować na placek grubości

Bon Appetit Małgorzaty
Chłodnik litewski z mascarpone i z przegrzebkami 131

rzodkiewek 1 łyżeczka cukru sok z cytryny (do zupy i przegrzebek) sól, pieprz do smaku szczypiorek koperek (do zupy i do przegrzebek) 1 opakowanie - mrożone przegrzebki 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy Chłodnik: Botwinkę myjemy, kroimy z łodygami i obranymi buraczkami. Z alewamy wrzątkiem, zakwaszamy sokiem z cytryny, aby pozostał ładny kolor. Oraz dodajemy łyżeczkę cukru(...)wlewamy do zupy. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i koperek oraz warzywa.  Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Dekorujemy kleksami ze śmietany Przegrzebki: Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy 1 łyżkę oliwy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany koperek. Na tym maśle smażymy przegrzebki po 3 minuty z każdej strony. Doprawiamy solą. Na koniec skrapiamy sokiem z cytryny. I gotowe

Bon Appetit Małgorzaty
Pstrąg Grillowany z Masłem Czosnkowym 212

średnie pstrągi sok z połowy cytryny kilka plasterków cytryny sól morska pieprz młotkowany z kolendrą Kamis olej rzepakowy Biooil Masło Czosnkowe: masło sól ziołowa kilka ząbków czosnku Wykonanie: Najpierw przygotowujemy masło czosnkowe, które oczywiście możemy zrobić kilka dni wcześniej. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z wyciśniętymi ząbkami czosnku i solą ziołową. Wstawiamy do lodówki i zabieramy się za rybę

Blondynka Gotuje
Pierś z kurczaka z masłem czosnkowym serem i zapiekanymi ziemniakami 192

Smaczne, wyraziste, a zarazem rozpływają się w ustach. Składniki: 1duża podwójna pierś z kurczaka, bułka tarta, jajko, mąka, ser żółty, 3 duże łyżki masła, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 0,5 kg ziemniaków, olej, papryka ostra Przygotowanie: 1. Przygotowujemy masło czosnkowe. 3 duże łyżki masła ucieramy z 2 ząbkami czosnku, solą i pieprzem, możemy dodać także zioła prowansalskie. 2. Pierś

Kuchnia Pełna Pasji
Łosoś faszerowany masłem ziołowym zapiekany z ziemniakami 184

Czas przygotowania: 60 minut ( w tym 45 minut pieczenia) Ilość porcji: 3 Składniki: 500g filetu z łososia 500g ziemniaków Biała część z pora Pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 20g masła 2 łyżki oliwy 50g żółtego sera Starta skórka z 1 cytryny Biały pieprz, sól Nastawiamy w garnku osoloną wodę. Ziemniaki obieramy oraz myjemy. Kroimy je na mniejsze części(...)przekładamy do naczynia do zapiekanek. Czosnek obieramy oraz przeciskamy przez praskę bezpośrednio na ziemniaki. Posypujemy je odrobiną soli, pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Natkę pietruszki myjemy oraz siekamy, dzielimy na dwie część. Jedną połowę dodajemy do warzyw i całość mieszamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 30 minut. W między czasie masło mieszamy z pozostałą natką, skórką cytryny

Kolizje Smaków
Breakfast with You #7 Baked tomatoes and garlic butter 171

wiadomo "prawie" robi wielką różnicę. Smacznej niedzieli! Zapiekane pomidory i tosty z masłem czosnkowym 4 kromki chleba żółty ser 1 kiełbaska 2 średnie pomidory zioła prowansalskie ząbek czosnku 1-2 łyżki masła oliwa do skropienia sól do smaku Pomidory umyłam, osuszyłam i nacięłam w 3-4 miejscach do mniej więcej połowy. Posoliłam. Podpiekałam przez 10min. w 150st. W międzyczasie przygotowałam(...)tosty. Masło rozpuściłam w miseczce, dodałam starty czosnek i łyżeczkę ziół. Wymieszałam i lekko ściętym masłem posmarowałam chleb. Następnie ułożyłam plasterki kiełbaski i sera żółtego. Włożyłam do zapieczenia. Pomidory wyjęłam z piekarnika, nacięcia wypełniłam plasterkami żółtego sera, posypałam ziołami oraz skropiłam kilkoma kroplami oliwy. Dopiekłam jeszcze przez 5min

bastalena