masło czosnek - 2197 przepisów (strona:6/147)

Ziemniaki pieczone w rękawie 300

wydaniu są idealnym uzupełnieniem każdego mięsa. Dzięki pieczeniu w rękawie są one jednocześnie chrupiące i niezwykle miękkie. Urzekają również wspaniałym aromatem. Składniki - 1,5 kg ziemniaków - 2 ząbki czosnku - 100 g masła(...)przyprawa do ziemniaków - zioła prowansalskie Wykonanie Ziemniaki obrać ( chyba, że są „młode” to wystarczy je umyć ) i pokroić w łódeczkę. Przyprawić przyprawą do ziemniaków oraz szczyptą ziół prowansalskich. Czosnek posiekać, masło pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać i przełożyć do rękawa. Ziemniaki piec 60 minut w temperaturze 200 o C, przewracając rękaw co jakiś czas. 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć

Świat Smaku
Pieczone ogony langusty 276

Zbyt długie gotowanie lub stosowanie zbyt intensywnych przypraw może ją pozbawić wspaniałego smaku. Dlatego, szukając inspiracji wybrałam najprostszy sposób przygotowania. Składniki: - 2 zamrożone ogony langusty (280g) - ok. 120g masła (najlepiej sklarowane) - czosnek w płatkach - 2 łyżki soku z cytryny - sól - biały pieprz - szczypta słodkiej papryki - koperek (świeży lub mrożony) Langustę rozmrozić. Nożycami(...)naciąć powłokę z dwóch stron i usunąć ją, aby dostać się do mięsa. Lekko podważyć przy skorupce, aby mięso po upieczeniu łatwiej odchodziło. Przygotować sos. Wymieszać – roztopione masło, zmielony czosnek, sól, biały pieprz i szczyptę słodkiej papryki. Przygotowane ogony, każdy osobno, ułożyć na folii aluminiowej (błyszczącą stroną folii do wewnątrz - porady ), polać kilkoma łyżkami sosu (resztę zużyjemy do upieczonej

mojewypiekiinietylko
Jajka w Pomidorach 443

tego wyrazisty smak! Pycha! Czy trudno zrobić? Wcale nie, do tego krótki czas wykonania podnosi punktacje tego dania.  Składniki dla 2 osób: 2 pomidory 1/2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól świeżo zmielony pieprz szczypta suszonego oregano szczypta chili 2 jajka świeża bazylia 1/2  opakowania makaronu świder Czanieckie Makarony ewentualnie bagietka Wykonanie: W pierwszej kolejności musimy sparzyć pomidory(...)piekarnika i pieczemy ją na złoty kolor. Ja danie przygotowałam w woku z nieprzywierającą powłoką, możecie użyć małej patelni. Patelnię rozgrzewamy, wkładamy do niej masło i na gorące masło wrzucamy czosnek, smażymy chwilę. Dodajemy pomidory, doprawiamy przyprawami (sól, świeżo zmielony pieprz, oregano i chili) i smażymy przez około 4 minuty. Jeśli pomidory wydają się nam kwaśne w smaku możemy dodać

Blondynka Gotuje
Makaron z Brokułami, Serkiem Brie i Sosem Serowym 293

efekt. Makaron z Brokułami i Serkiem Brie - Składniki: ok. 400 g makaronu średni brokuł (ok. 500 g) bulion warzywny - kostka (lub ok. łyżkę vegety) Sos Serowy: 3 ząbki czosnku łyżka masła 100 g serka brie + ok. 50 g na wierzch 120 żółtego sera 200 g śmietanki 30% 100 ml mleka 2 łyżki śmietany 18% łyżeczka skrobi ziemniaczanej + odrobina wody przyprawy(...)osolonej wodzie. Brokuł dzielimy na różyczki. Ok. litr wody zagotowujemy, dodajemy bulion warzywny i wrzucamy brokuły. Gotujemy ok. 5-7 minut od momentu ponownego zagotowania wody.   Starty czosnek podsmażamy na maśle. Dodajemy śmietankę 30%, mleko i podgrzewamy (nie gotujemy). Wrzucamy tarty żółty ser, pokrojony na kawałki brie (można dodać jedynie sam środek serka -"bez skórki") i mieszamy do rozpuszczenia

Słodka Strona
Kasztany jadalne z brukselką 206

pieczenia! Składniki dla dwóch osób (lub 4 osób jako dodatek do mięsa): 20 brukselek 10 kasztanów jadalnych 1 marchewka 2 szalotki kawałek boczku (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 łyżki masła 3 łyżki miodu lub syropu klonowego 4 ziarna ziela angielskiego gałka muszkatołowa sól, pieprz oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1.  Brukselkę(...)boczek w małą kostkę. W naczyniu żaroodpornym układamy przygotowane warzywa i boczek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.  2. W garnuszku łączymy miód, masło, utarty czosnek i gałkę muszkatołową. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia masła i polewamy warzywa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut.  3. Kasztany układamy na blaszce płaską

My Culinary Art
Ruscy zbójnicy. 177

szklanki mąki  1 szklanka wrzątku 1/2 łyżeczka soli pół kilograma ziemniaków 2 cebule 2 opakowania twarogu każdy po około 200g 2łyżki masła 2 ząbki czosnku przyprawy: chili, pieprz sól, mieszanka przyprawy meksykańskiej sypkiej... ciasto: Mąkę zalewamy wrzątkiem, dodajemy sól i wyrabiamy na początek w misce...Jeśli parzy nas w dłonie to odczekajmy chwilę aż będziemy mogli bez skrupułów włożyć(...)rozdrabniamy widelcem i dodajemy do przestudzonych Ziemniaków, na koniec dodajemy cebule, przyprawiamy do smaku.I gotowe ;) Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na góre ;) Na patelni rozgrzewamy masło z czosnkiem, dodajemy przyprawy i wkładany do niej nasze pierogi mieszamy aż przyprawy pokryją pierogi. Smacznego

NaKońcuJęzyka
Kruche ciasto na słono 182

śmietany  szczypta gałki muszkatołowej  Składniki nadzienia :  1 opakowanie szpinaku mrożonego ( ok. 500 g)  270 g feta  250 g suszonych pomidorów  2 ząbki czosnku  łyżka masła  garść waszego ulubionego sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach  1 jajko od szczęśliwej kury  2 duże łyżki śmietany 18% 2 garści pestek dyni(...)Nakłuć widelcem. Piec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni Szpinak przełożyć do garnka i pod przykryciem odmrozić. Po odparowaniu wody  dołożyć pokrojone pomidory, pokruszona fetę, czosnek wcześniej podsmażony na maśle. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić solą, pieprzem, ziołami. Na tej samej patelni, co podsmażał się czosnek prażymy pestki dyni. Przygotować sos: jajko roztrzepać ze śmietaną , gałką, serem. ciut osolić

pieprzny smaczek
Minestrone po mediolańsku 182

Wyśmienita włoska zupa warzywna z mięsem z kurczaka. Ciekawe, zdrowe i bardzo pożywne wydanie zupy. Składniki: 1 szklanka małej fasoli 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 1/2 szk cebuli pokrojonej w plasterki  1/2 szk łodygi seler pokrojonej w kostkę 1/2 szk zielonej papryki  pokrojonej w kostkę 1/2 szk pieczarek 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę(...)oregano 1 łyżeczka soli 2 szk makaronu rurek, ugotowanego 1 szk startego parmezanu Mięso z kurczaka ugotować i ostudzić, zachować bulion. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzać masło. Dodać czosnek, cebulę, seler, paprykę, pieczarki. Przysmażyć tak aby były miękkie. Dodać ziemniaki i pomidory, smażyć przez 5 minut. Do mieszanki dodać wywar z kurczaka, razem z kurczakiem pokrojonym w kostkę

Apetyczna babeczka
MASŁO CZOSNKOWE 268

żadnych konserwantów , może krótszy ma tylko czas przydatności ale u nas długo nie "gości:, schodzi na bieżąco. Zawsze można też takie masełko zamrozić. Składniki: - 2-3 ząbki czosnku - 125g masła - ok.1/2-1 łyżeczki natki pietruszki - 1-2 szczypty soli Czosnek zmiażdżyć , dodać sól, miękkie masło i natkę pietruszki. Wszystko rozdusić łyżeczką i dokładnie wymieszać. Na papier do pieczenia lub folię spożywczą

Smaczne Zdrowe
Puree z groszku 223

które robimy, nie prezentuje się najładniej i wtedy taki dodatek sprawia, że wszystko lepiej i bardziej zachęcająco wygląda. Polecam! składniki 400 g zielonego groszku mrożonego 2 łyżki masła sól, pieprz ząbek czosnku, posiekany(...)łyżeczki suszonej mięty, można dodać świeżą przygotowanie Groszek ugotować tak aby był miękki, ale zachował zielony kolor. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy groszek przecierać. Dodać masło i czosnek, wymieszać. Lekko przestudzić. Przy pomocy blendera przetrzeć na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli trzeba dodać masła

Stare Gary
Bułeczki z czosnkiem i letnie sentymenty 197

Składniki: (na 12 bułeczek) 400 g mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 15 g świeżych drożdży 260 ml mleka 30 g masła nadzienie: 60 g miękkiego masła 5 ząbków czosnku 1/2 pęczka pietruszki dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka Masło rozpuścić i przestudzić. Przesianą mąkę wymieszać solą; po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem, zalać połową mleka(...)rano wyjąć 1/2 godziny przed formowaniem i ogrzać do temperatury pokojowej). Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części i uformować podłużne bułeczki. Zostawić do napuszenia na 30 minut. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać czosnek i drobno posiekaną pietruszkę, połączyć. Wyrośnięte bułeczki nacinać głęboko ostrym nożem, w szparkę wciskać nadzienie - najwygodniej za pomocą foliowego woreczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza z owocami morza i szparagami 220

ciepłej wody - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka soli - ok. 3/4 łyżeczki oregano oraz dodatki: - 500 g owoców morza - 250 g krewetek - 5 ząbków czosnku - sklarowane masło - 150 g startej mozarelli - mały pęczek szparagów - sól - oregano Przesianą mąkę, cukier, sól, drożdże i oregano wymieszałam w misce. Wlewamy ciepłą wodę, olej. Ręką wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i jednolite(...)trwało to 5 minut). Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, do wyrośnięcia. W międzyczasie gotujemy na parze szparagi (mają być jędrne). Na sklarowane masło dodajemy pokrojony czosnek, chwilę smażymy, aby oddał aromat i dodajemy rozmrożone i osuszone owoce morza. Smażymy przez 4 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy krewetki, solimy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, dzielimy na porcje, rozpłaszczamy i formujemy

mojewypiekiinietylko
Podrasowana grillowana kukurydza 155

przepadam za kukurydzą, ale dzieciaki moich koleżanek tak. Postanowiłam troszkę kukurydzę "podrasować" :) Składniki: 2 kukurydze plaster masła 1 ząbek czosnku zioła przyprawowe: suszone pomidory z czosnkiem(...)bazylią natka pietruszki łyżeczka cukru do gotowania sól morska do posypania kukurydzy Kolby kukurydzy gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru aż do miękkości. Następnie kukurydzę nacieramy ząbkiem czosnku i masłem, i grillujemy na rożnie albo patelni grillowej. Ugrillowaną kukurydzę posypujemy z każdej strony posiekaną natką pietruszki i przyprawą z suszonych pomidorów oraz solą morską. Gotowe do zajadania się :) Grillowana

Bon Appetit Małgorzaty
Tagliolini z krewetkami 171

makaron barwiony atramentem z ośmiornicy... W końcu znalazłam i musiałam wypróbować! Składniki: 250g makaronu tagliolini barwionego atramentem, 150-200g krewetek Vannamei białych mrożonych, puszka pomidorów krojonych, 100g masła, 5 ząbków czosnku, 2 garści roszponki, łyżka oliwy z oliwek, chilli w płatkach (lub proszku), trawa cytrynowa w proszku, sól, pieprz. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W rondelku zagotowujemy(...)smak) i 1 ząbek czosnku w całości (słodki smak). Podsmażamy 2-3 minuty. W tym czasie zamrożone krewetki płuczemy pod bieżącą wodą, aż się delikatnie rozmrożą. Dorzucamy do czosnku dodajemy masło i dusimy pod przykryciem ok 7-8 minut. Następnie odkrywamy zwiększamy ogień i delikatnie podsmażamy ( nie można dopuścić do dymienia masła!). Doprawiamy trawą cytrynową i pieprzem do smaku

Pudełko rozmaitości