masło czosnek - 2197 przepisów (strona:12/147)

Masełkowy Kurczaczek 157

przychodniach, masa ludzi chorych. Czosnek jest niezawodny zarówno w leczeniu przeziębień, jak i w profilaktyce zapobiegania przeziębieniom. Mój syn czosnek jak najbardziej dodaje do pieczenia drobiu, w sosach również zjada, jednak na kanapce w czystej postaci nigdy w życiu! Zrobiłam masło czosnkowe, takie na kanapki, do tego w formie sympatycznego kurczaka i co? Udało się! Spokojnie patrzę jak smaruje masłem(...)kurczaka: 1/3 kostki masła w temperaturze pokojowej kilka ząbków czosnku sól ziołowa w młynku Prymat 2 ziarenka pieprzu kawałeczek czerwonej wstążeczki forma do masła Kurczak Wykonanie: Masło wykładamy do miseczki, czosnek obieramy i siekamy albo przeciskamy przez praskę i wrzucamy do masła, dodajemy sól ziołową Prymat i wszystko razem musimy dokładnie wymieszać. Ja użyłam do tego widelca, a na koniec

Blondynka Gotuje
Pieczeń z selera 206

około 3/4 szklanki bułki tartej, łyżka kaszy manny 25 dag pieczarek sól, pieprz, łyżka sosu sojowego płaska łyżeczka majeranku i gałki muszkatołowej olej do smażenia 4 ząbki czosnku 1 duża cebula masło Przygotowanie : Cebulę i selera ścieramy na drobnej tarce, ja wrzuciłam do miksera i starły się same Umyte pieczarki również rozdrobniłam, ale oddzielnie(...)garnka wsypałam starty seler i cebulę, zalałam szklanką wody, dołożyłam 2 łyżki masła- gotowałam około 15 min. bez przykrycia do miękkości ( często mieszałam ) Pieczarki i pokrojony drobno czosnek przesmażyłam na maśle, do odparowania soku Do selera dodałam pieczarki, doprawiłam solą, majerankiem, pieprzem, gałką muszkatołową, sosem sojowym, dosypałam bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszałam. Konsystencja masy powinna być raczej ścisła. Całość

Proste Potrawy
Kanapeczki z solonym łososiem. 181

łososiem. Pycha! Dziś postanowiłem przed obiadem dla rodziny zrobić bardzo smaczne kanapeczki, przygotowanie których nie zajmuje prawie czasu, więc zapraszam do wypróbowania przepisu. Składniki: 50 g miękkiego masła 3 ząbki czosnku Ulubiona zielenina 6 kromek chleba 170 g solonego łososia  Sól Odrobina oliwy Przygotowanie: Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz zieleninę, dokładnie mieszamy. Kromki chleba

Kuchnia Łukasza
Klasyczna zupa cebulowa 142

francuskiej i można ją spotkać w niejednej szanowanej restauracji. Przepisów na jej wykonanie jest wiele, ja skorzystałam z przepisu Magdy Gessler.  Składniki: 1 kg cebuli 4 ząbki czosnku 50g masła 1 litr bulionu warzywnego 150g żółtego sera bagietka 100ml koniaku szczypiorek do podania Przygotowanie: Cebule obieramy, kroimy w plasterki i szklimy na maśle. Zalewamy bulionem, dodajemy przeciśnięty przez praskę

Smakowity Blog Kulinarny
ZUPA BOUILLABAISSE 224

wywaru rybnego (ja daję wodę) - skórka otarta z ok.1/8 pomarańczy (ja daję gotową Oetkera) - 2 łyżki soku z cytryny - szczypta chili (nie trzeba) Dodatkowo: - bagietka - trochę oliwy i masła - ząbek czosnku Filety z ryb kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną w kostkę cebulę i por pokrojony w półkrążki. Dodajemy marchewki pokrojone(...)Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Można także dodać szczyptę chili. Podczas gotowania się zupy przygotować sobie grzanki. Kawałki bagietki posmarować przekrojonym ząbkiem czosnku i podsmażyć na patelni na oliwie z masłem lub w piekarniku. Podawać z grzankami, posypane obficie świeżym koperkiem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Szparagi z masłem czosnkowym 147

wykorzystać taki przepis, by poczuć smak szparagów, dlatego zajrzałam na blog Doroty. I wiecie co? Smakowało :) Składniki: [przepis stąd. ] pęczek zielonych szparagów pół pęczka białych szparagów 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku szczypta soli łyżka soku z cytryny Wykonanie: 1. Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki. 2. W garnku zagotować wodę z solą i sokiem z cytryny. Do wrzątku wrzucić szparagi(...)przykryć pokrywką i gotować 2 minuty. 3. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy przecisnięte przez praskę ząbki czosnku i lekko szklimy. 4. Gotowym masłem polewamy szparagi

Pasja Smaku
Makaron z suszonymi pomidorami i rukolą 155

pęczek natki pietruszki (drobno posiekany) 100 g suszonych pomidorów (pokrojone w cienkie paseczki) 2-3 ząbki czosnku (utarte) 100 g rukoli sól, pieprz Ugotuj makaron. Na maśle podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę.  Dodaj suszone pomidory i smaż przez około minutę, cały czas mieszając. Następnie wlej śmietanę i dodaj pokruszony ser. Kiedy po 2 minutach sos zacznie gęstnieć, dodaj natkę

Cukier&Puder
Tarta ze szpinakiem 177

mąki -100 g masła -3 łyżki zimnej wody -pół łyżeczki soli Na farsz -szpinak świeży lub mrożony, ja mam świezy -3 pokazne ząbki czosnku -pół szklanki sosu pomidorowego -3 łyżki śmietany -2 jaja -sól,pieprz,masło Na wierzch(...)składników na ciasto , wyrób kulę i oblep ciastem formę do tarty uprzednio nasmarowaną masłem i posypana bułka tartą. Włóż do zamrażarki na10 minut.  Przygotuj farsz. Na maśle uduś czosnek, dodaj sos pomidorowy i dołóż szpinaku, duś pod przykryciem. Następnie 2 jaja i śmietanę zmiksuj i dodaj do szpinaku aby powstała masa, odstaw do ostygnięcia. Nie zapomnij posolić i popieprzyć

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa ogórkowa z ziemniakami 226

gotowały.  Składniki: 50 dag ogórków kiszonych, 2 marchewki, 1 pietruszka , ćwiartka selera, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 60dkg ziemniaków, 2 kostki rosołowe, sól, pieprz, 3-4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, pół kubeczka małej śmietany, masło do smażenia. Przygotowanie: Pietruszkę, selera i marchewkę myjemy i obieramy, następnie płuczemy. Marchewkę kroimy w kosteczkę. Wyżej wymienione składniki wrzucamy(...)ziele angielskie. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę lub rozgniatamy. Następnie wykładamy go na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Do czosnku dodajemy obraną i posiekaną cebulę. Szklimy na złoty kolor. Ogórki trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli i czosnku. Smażymy kilka minut. Starte ogórki z cebulką

Kuchnia Pełna Pasji
Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i palonym masłem / Browned butter garlic sage potato puree 212

Jest to chyba najlepsze puree ziemniaczane jakie jadłam do tej pory. Aksamitne, z wyczuwalnym czosnkiem, szałwią ale gwiazdą jest na pewno palone masło, które to właśnie nadaje ziemniakom doskonały smak. Polecam do każdego dania głównego, sprawdzi się tak samo dobrze z mięsami(...)rybami. Niestety jest dosyć kaloryczne, ale raz na jakiś czas taka przyjemność nikomu nie zaszkodzi;) Pycha! Scroll down for recipe in English Puree ziemniaczane z czosnkiem, szałwią i palonym masłem (6-8 porcji) Składniki: 1,2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2 cm kostkę 6 łyżek masła 1 ½ łyżki posiekanych listków szałwii 1½ łyżeczki czosnku, przeciśniętego przez praskę sól

karmelowy
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką w sosie pomidorowym 235

makaronu penne; 200 g pieczarek; 200 g dobrej jakości wędliny (u mnie szynka drobiowa); 200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30% ); 2 średnie cebule; 2 ząbki czosnku; 3 łyżki masła; 1/2 pęczka natki pietruszki; 250 ml zimnej wody; 1/2 łyżeczki oregano; 150 g startej mozzarelli; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany makaron przełożyć(...)przez praskę. Pieczarki dokładnie umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Na rozpuszczonej na patelni 1 łyżce masła podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszkloną cebulę wraz z czosnkiem dodać do miski z makaronem i wymieszać. Następnie na patelni ropuścić kolejną łyżkę masła i poddusić na niej pieczarki

Gospodyni Miejska
FASOLKA SZPARAGOWA 119

młodziutkich warzyw. A warzywka nie byle jakie bo z mamusinego ogródka ;) SKŁADNIKI: 300 g fasolki szparagowej zielonej 300 g fasolki szparagowej żółtej kilka młodziutkich marchewek 1 łyżka klarowanego masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej sól A jak to zrobić: Fasolkę umyć i poodcinać z niej końcówki. Gotować w osolonej wodzie, aż zmięknie, odcedzić. Marchewki oskrobać, ugotować al dente(...)również odcedzić Na patelni rozgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę przesmażyć, uważając aby czosnek się nie przypalił. Dodać fasolkę i marcheweczki, delikatnie podsmażyć, mieszając aby warzywa obtoczyć w maśle. Na koniec dodać bułkę tartą i wszystko dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło

Kuchnia w opałach
N... Nouilles Savoisiennes ze szpinakiem i boczkiem! 201

Włoch, co nie zmienia faktu, że wszelkie modyfikacje są dozwolone i nie są herezją ;) Składniki: 3 szklanki makaronu 250g szpinaku (u mnie mrożony) 200g boczku 2 ząbki czosnku 1/2 szklanka parmezanu 1łyżka masła 1/2 jogurtu naturalnego sól, pieprz, czosnek granulowany Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzamy, zostawiamy na boku.  Na patelni na maśle podsmażamy podkrojony

Kitchens Alphabet
Udka z kurczaka pieczone z ziemniakami 245

kurczaka pieczone z ziemniakami. Ziemniaczki będą się piekły wewnątrz filetów z udek.     Składniki: Ilość składników dobieramy według potrzeb -udka z kurczaka -małe ziemniaki -marchew -por -czosnek -natka pietruszki -masło -przyprawa do kurczaka -słodka papryka    Udka pozbawiamy kości. Ziemniaki obieramy. Wszystko przyprawiamy słodką papryką i przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na czas przygotowania warzyw.    Czosnek kroimy(...)drobniutką kostkę, marchew i pora kroimy w plasterki. Czosnek dokładnie mieszamy z masłem. Udka delikatnie rozbijamy. Na filecie rozsmarowujemy porcję masła i posypujemy natką pietruszki.    Układamy lekko ponacinany ziemniak, zwijamy fileta i spinamy.    Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy marchew i pora. Na warzywach układamy przygotowane mięso.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Łosoś z puree szpinakowym i brokułowym - czyli zielono mi ;-))) 191

Składniki na puree ziemniaczano - szpinakowe - ugotowane ziemniaki - uduszony szpinak na maśle - ząbek czosnku - kilka listków pietruszki posiekanych bardzo drobno - łyżka masła - 2 łyżki jogurtu greckiego Wszystkie składniki mocno ubijamy tłuczkiem, na gładką masę.  Składniki na puree brokułowe: - 1 brokuł ugotowany w osolonej wodzie - 1/3 serka Ricotta Brokuły po ugotowaniu bardzo dobrze odsączamy, mieszamy z serkiem i za pomocą tłuczka

SMYKWKUCHNI
Krem z dyni z szafranem i migdałami 138

krem z dyni.A żeby coś urozmaicić dodałam podprażone płatki migdałów i kilka płatków szafranu.Wyszło smacznie. Składniki: dynia obrana 2 kg bulion drobiowy 2 l masło 1 łyżka cebula 1 szt czosnek 4 ząbki sól,imbir do smaku szafran płatki(...)migdałów 50 g Przygotowanie: Dynię obrać z skórki i oczyścić z nasion.Pokroić w kostkę.Cebulę obrać pokroić w kostkę,czosnek obrać i drobno pokroić.Roztopić w garnku masło dodać cebulę,czosnek i lekko podsmażać cały czas mieszając.Dolać bulion i dodać pokrojoną dynię.Gotować do miękkości dyni.Zmiksować blenderem na krem,doprawić do smaku.Migdały podprażyć na suchej patelni.Krem

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania