topione - śmietankowe śmietana - 3 łyżki stołowe koszyczek kurek 1 ząbek czosnku 1 mała cebula Zioła, u mnie : tymianek, rozmaryn, bazylia, natka pietruszki zioła przyprawowe: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią łyżka masła sól, pieprz Kurki myjemy i podsmażamy z czosnkiem i cebulą oraz porem na maśle. Zalewamy wodą i dodajemy kukurydzę. Gotujemy wszystko około 20 minut. Dodajemy serki topione
Bon Appetit MałgorzatyPyszne a'la roladki z masłem czosnkowym... pieczone w piekarniku... Składniki: 500 g schabu, 2 łyżki oleju, czosnek granulowany, pieprz, sól, tymianek, kolendra(...)łyżki masła. Przygotowanie: Schab myjemy i kroimy w plastry. Lekko rozbijamy. Każdy plasterek smarujemy olejem i posypujemy mieszanką przypraw z obu stron. Na środku kładziemy kawałek masła i posypujemy czosnkiem granulowanym. Kawałki schabu zawijamy w roladki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut
Aga w kuchniwitamin i minerałów.Dzisiaj prosta ,aromatyczna zupa krem z selera z dodatkiem gruszki.Niezwykle aksamitna i subtelna w smaku.Zapraszam! Składniki: 2 spore selery 1 gruszka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła ghee sól,pieprz 0,7 l bulionu warzywnego kwaśna śmietana 2 łyżki 2 łyżeczki chrzanu 1 listek laurowy natka zielonej pietruszki Wykonanie: cebulę i czosnek obrać,rozdrobnić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czystego rybnego wywaru* 1 szklanka wina białego wytrawnego 350g świeżego pstrąga (filet) 1/2 pora (najlepiej zielona część) 2 średnie marchewki 1 mały korzeń pietruszki 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka klarowanego masła 1/2 szklanki śmietanki 12% ew. sól, pieprz 2 szczypty gałki muszkatołowej Pora kroję w półplasterki, czosnek obieram, miażdżę i siekam. W garnku podgrzewam masło klarowane
W kuchni Karmel-itkiporcje: kurki - u mnie 2 duże garści tagliatelle albo inny makaron - ilość w zależności ile zjemy 2 serki topione o smaku śmietankowym 1 mała cebula plaster masła 1 ząbek czosnku 3/4 szklanki rosołu 50 ml wina białego, wytrawnego świeży tymianek świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. Kurki czyścimy (ja pod bieżącą wodą używając szczoteczki). Na maśle musimy najpierw
Bon Appetit Małgorzatywarzywna 2 garście makaronu typu Rigatoni, czyli tzw rurki masło do smażenia Wykonanie: Fasolkę i makaron ugotować al dente.Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać czosnek, kostkę warzywną, pieprz i sok z cytryny. Do usmażonego mięsa dorzucamy ugotowaną fasolę i makaron. Całość mieszamy w woku.Na koniec wszystko zalewamy śmietanką i chwilkę podgrzewamy, żeby śmietanka troszkę
Blondynka Gotujeplackami ziemniaczanymi lub jak to podają tradycyjnie Czesi - knedlikami. Czeski gulasz piwny Składniki: Na gulasz: 500g łopatki Skórka z boczku 2 duże cebule białe 2-3 ząbki czosnku Łyżka masła klarowanego 2 Łyżki mąki Papryka słodka, pieprz czarny, sól 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe Szklanka piwa jasnego Na zasmażaną kapustę: 900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej) duża cebula(...)Gulasz: W garnku podsmażamy skórkę z boczku z łyżka masła klarowanego. Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Mięso mieszamy w miseczce z łyżką mąką i słodką papryką tak, aby pokryła całe mięso. Następnie dodajemy je do podsmażonej skórki boczku i przesmażamy kilka minut. Dodajemy poszatkowane w piórka cebule i czosnek w cienkie plasterki. Przesmażamy jeszcze kilka minut i zalewamy
Pyry na Gazciekawe i smakowite danie. Makaron z Łososiem, Szpinakiem i Serkiem Pleśniowym - Składniki: ok. 350 g makaronu ok. 300 g świeżego łososia sól, pieprz, koperek w proszku masło duża cebula 4 ząbki czosnku 400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony) sól, pieprz, gałka muszkatołowa ok. 40 g masła(...)niebieskiego serka pleśniowego (lub innego ulubionego) Makaron z Łososiem, Szpinakiem i Serkiem Pleśniowym - Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Makaron gotujemy al dente
Słodka StronaTapas. Niby nic trudnego i nadzwyczajnego, ale cóż było robić, jak nie mogłam pozbyć się tego z głowy :) SKŁADNIKI: 500 g małych pieczarek 40 ml oliwy 25 g masła 3 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane 1 świeża papryczka chili drobno posiekana 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz 1 łyżka posiekanej dymki (zielonej część) A jak to zrobić: Oliwę(...)masło rozgrzewamy w dużym rondlu. Dodajemy czosnek, chili, pieczarki i smażymy aż grzyby zmiękną. Następnie dodajemy pozostałe składniki i bardzo dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy odrobiną świeżej dymki
Kuchnia w opałachpieczarkami i serem ... ale dla niewtajemniczonych (jeśli takowi tu trafią) - podaję :)) Składniki: długie bułki (u mnie tzw. paluchy) kilka pieczarek żółty ser kilka plastrów szynki 1 cebula odrobina masła ząbek czosnku sól pieprz ostra papryka łyżka oleju Wykonanie: Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy chwilę, po czym dodajemy starte na oczkach lub drobno pokrojone pieczarki, pokrojoną w kostkę szynkę(...)oraz posiekany ząbek czosnku. Dodajemy przyprawy i smażymy całość ok 5-10 minut, po czym pieczarki odcedzamy z wody, którą puściły i przekładamy do miseczki. Bułki kroimy wzdłuż na pół, smarujemy cienko masłem,na to układamy farsz pieczarkowy, posypujemy grubo serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. Zapiekamy, aż ser się rozpuści. Podstawową wersję zapiekanek możemy wzbogacić
Walijskie Pichceniekwadratową formę 19x19 cm 1 duże opakowanie bobu (1kg) 6 płatów prostokątnego makaronu lasagne (polecamymakaron Barilla) 3 ząbki czosnku pęczek świeżej natki pietruszki + kilka listków do dekoracji niepełna garść świeżych listków mięty 1/4 szklanki białego, wytrawnego wina (opcjonalnie) 2 łyżki masła do podsmażania 250 ml śmietanki 30% 100g sera feta świeżo zmielona sól (odrobina), pieprz, szczypta ostrej i słodkiej(...)zimną wodą i z każdą sztukę obieramy ze skórki. Obrany bób odstawiamy na bok. Obrany czosnek, listki świeżej natki pietruszki oraz mięty siekamy bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek i posmażamy aż do zarumienienia. Ogień lekko zmniejszamy, dodajemy świeże, posiekane zioła i całość dalej chwilę podduszamy na maśle. Do składników wlewamy wino - zwiększamy ogień i doprowadzamy
Symfonia Smakówjedzenia na sucho. źródło: "Przyślij przepis", nr 6/2012, s. 32-33 Składniki: 40 dag mąki 2 dag drobnego cukru 250 ml mleka 15 g świeżych drożdży 9 dag masła 8 ząbków czosnku 2 łyżeczki suszonej pietruszki sól Wykonanie: Mąkę, drożdże, cukier i pół łyżeczki soli miksujemy z mlekiem (łyżkę odlewamy do posmarowania) i 1/3 masła, które trzeba wcześniej roztopić(...)pierogi i znów spłaszczyć i nadać kształt bułeczki. Złączeniem układać na wyłożonej papierem blaszce. Przykryć ściereczką i odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać resztę masła i wymieszać. Posolić. Bułeczki posmarować mlekiem. Nożem naciąć głębokie kieszonki w bułeczkach i do każdej włożyć nadzienie. Piec ok. 15 minut w temp. 180 st.C
Pasja Smakupolecam grzyby leśne ze względu na ich cudowny aromat... Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu arborio 100 g świeżych grzybów 500 ml gorącego bulionu warzywnego 1/2 cebuli czosnek 5 łyżek masła 2 łyżki oliwy 100 ml białego wina garść natki pietruszki sól morska, pieprz świeżo zmielony 2-3 łyżki startego parmezanu Grzyby pokroić w plastry, a cebulę i czosnek(...)drobną kostkę. Na głębokiej patelni podsmażyć na 2 łyżkach masła grzyby. Następnie przełożyć je na talerz i wlać 2 łyżki oliwy. Zeszklić na niej cebulkę i czosnek. Dodać ryż i podsmażyć przez 1-2 minuty. Wlać wino i pozwolić mu odparować. Gdy wino się zredukuje wlać chochelkę bulionu i poczekać aż odparuje. Zamieszać od czasu do czasu. Powtarzać wlewanie
wyzwania kuchennenich zupę a oto przepis: Składniki 700 ml bulionu ( ja zrobiłam warzywny, ale wiadomo że lepiej będzie smakował bulion drobiowy) 7 papryk czerwonych 2 cebule 4 duże ząbki czosnku 3 łyżki masła 12 ml śmietany pieprz, tymianek, sól. W garnku roztopić masło, chwilę podsmażyć cebulę i czosnek, a następnie włożyć paprykę podsmażać do miękkości. Wlać bulion
Cukier&Puderplus 2 łyżki 1 łyżka soli 1 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 4 średnie lub 2 duże cebule, posiekane ( ok 2 szklanek posiekanej) 6 ząbków czosnku, drobno posiekany 2 łyżki masła 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1 puszka pomidorów krojonych (lub dojrzałych świeżych) duży pęk świeżych liści bazylii 1 łyżeczka świeżych liści tymianku 1 litr bulionu(...)góry, posypać solą i pieprzem polać oliwą. Rozprowadzić oliwę po pomidorach równomiernie najlepiej rękami. Piec przez 45 minut. W dużym garnku rozgrzać oliwę z masłem podsmażać cebulę, czosnek i płatki chili ok 10 minut, aż cebula lekko zbrązowieje. Dodać pomidory z puszki, bazylię, tymianek i bulion z kurczaka. Dodać pomidory pieczone w piecu, wraz z całym
Stare Garypomidorowo - paprykowej , 400 g mrożonego szpinaku (najlepiej użyć świeżego, ale akurat dziś nie udało mi się go kupić), 3 łyżki masła , 4 ząbki czosnku , sól , pieprz , gałka muszkatołowa - do smaku, żółty ser do posypania. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso mielone i krótko przesmażyć. Wlać przecier pomidorowy(...)salsę (można użyć tylko soku lub przecieru). Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestudzenia. Czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać szpinak - udusić go na średnim ogniu do odparowania nadmiaru wody. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Odstawić do przestudzenia. Połowę cannelloni napełnić mięsem, a połowę szpinakiem (Nie gotować
Codzienna kuchnia niecodziennawegetarian, ale zapewne spodobają się również mięsożercom... Składniki: ( 8 kotlecików) 500 gram ziemniaków 1/2 puszki kukurydzy 450 gram pieczarek 2 łyżki masła 3 łyżki szczypiorku 2 ząbki czosnku szczypta(...)kurkumy, papryki ostrej, słodkiej, pieprz oraz sól jajko 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i rozgniatamy bardzo dokładnie 2. Pieczarki kroimy w drobne kawałki podsmażamy na maśle z rozdrobnionym czosnkiem 3. Ziemniaki pieczarki mieszamy w misce dodajemy kukurydze, przyprawy oraz pokrojony szczypiorek, jajko wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy i smażymy w oleju. Jeśli ktoś lubi panierki można dodatkowo
NaKońcuJęzyka